Нашите кухни - тема 91

• 52 326
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
Такъв падащ само на теория и на картинка е практичен. Иначе все има място за подправки и буркани на първи горен ред ниво. Никой досега не е предпочел едно падащо редче за удобство, а за бюджета още повече...
По-практично е това за долен ред или ако има място колона(широчина между 20 и 50 см). Събира наистина много

# 631
  • Раковски
За мен най-доброто решение е space tower на blum или еквивалентен на другите марки. Тези килери като ги претовариш провисат (колкото ида е марков).

# 632
Според мен и изтеглящата колона е излишна. Едни прости рафтове вършат същата работа.

# 633
Моят не е марков( турският на пазара Starax), ползваме го 4-5г и нищо провиснало няма. А и деца ровят, увисват се, тестът е стабилен. По принцип съм на мнение, че колкото повече механизми/екстри има нещо, толкова повече предпоставки за разваляне има. Тук предимството е достъпа надълбоко. Рафтове стават също, свикна се и с тях. При боксовете на Блум системата е различна, просто вътрешни единични чекмеджета са

# 634
Ще следя темата.Очаква ме да реализирам удобна,практичка кухня в много малко пространство.
Много бих се радвала да получа идеи.Когато нещата се виждат отдалеч,се виждат най-добре.
Знам,че искам да е бяло и дърво.Много исках да отделя кухнята визуално,ама с тази липса на място няма  да мога.Дори не знам масата за хранене къде ще бъде.Имам френски прозорци,които са чудесни,ана ми взимат от мястото в кухнята.
Ще се радвам да получа идеи.

# 635
Стената на склада не е носеща.
Бих я махнала, затворила “вратата” на тоя склад и бих разгърнала цялото място като една г образна стабилна кухня.
(Склада е доста малък и в този смисъл според мен е непрактичен в този му вид.)
Защо не и с комбиниран остров/маса

Последна редакция: сб, 17 сеп 2022, 23:22 от second

# 636
Да,аз точно остров съм искала винаги.
Идеята ми за склада е да вкарам пералня,сушилня и бойлер там.Иначе не знам къде да ги сложа и тях.Искам да е максимално прибрано всичко.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2022, 23:47 от red soul

# 637
Здравейте. От скоро съм с нова кухня и индукционни котлони. Разбрах, че има стъклено протектори за тях, които се оказват доста практични. Бихте ли ми казали къде мога да намеря такива без значение дали е физически магазин или онлайн

# 638
  • София
red soul, аз бих обърнала дивана да "гледа" към верандата. Срещу него нисък ТВ шкаф за телевизора, а кухненската маса бих я сложила зад дивана. Така, както е позиционирана на проекта е адски неудобна, точно на пътя към кухнята, трябва да я заобикаляш. А за самата кухня не виждам как може да стане по-голяма.
Редактирам се... ъгълът, който остава между фурната и мивката ще е неизползваем, затова аз бих направила ъглова мивка /имаше снимки в темата/, за да може да имам поне един долен шкаф. Ако слагаш съдомиялна между сегашната мивка и хладилника, реално нямаш нито един долен шкаф.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2022, 08:45 от emy_emy

# 639
Здравейте. От скоро съм с нова кухня и индукционни котлони. Разбрах, че има стъклено протектори за тях

Като пуснеш точно това, което си написала в Гугъл, и ще ти излязат резултати.
По същество, аз не виждам смисъл от това нещо. Плотът ще се надраска, ако не е качествен, по същия начин като обикновен керамичен. Това, което аз видях в нета, са кръгли подложки, които се слагат под съда за готвене. Много по-лесно и по-практично (и по-евтино) е да слагаш кухненска хартия под съда или върху целия котлон и върху хартията - съдовете за готвене. Хартията не пречи на готвенето, попива мазните и др. пръски, не може да се запали (принципът на действие на индукционните котлони е такъв, не се нагрява плотът, който от своя страна да нагрее тенджерата и яденето, а обратното - нагрява се яденето, то отдава топлина към съда за готвене, а той - плота. Но тази отдавана топлина не е достатъчна, че да запали хартията). Като свършиш, махаш и хвърляш кухненската хартия, забърсваш плота след като е изстинал. И си готова - няма драскане, няма силно омазване.

За проекта на малка, но функционална кухня - малка с функционална трудно се съчетават по принцип. Но подкрепям идеята за приобщаване на складовото помещение към кухненския бокс, както и варианта за ъглова мивка. Така се разширява дори с малко да е кухненската част. Подкрепям и идеята за барплот за готвене/хранене - в това малко пространство маса за хранене би била излишно губене на място.
Пералня върху сушилня могат да се сложат една върху друга в оставащата ниша зад входната врата, в затворен шкаф. Дори бих предложила да "проиграеш" с реалните размери вариант печката и пералнята (и вратата на шкафа) да са обърнати към входната врата. Ще се получи конфликт с отварянето на вратата на шкафа и входната врата, но се предполага, че в това малко жилище няма да има хора, които да влизат/излизат от жилището, докато вратата на шкафа е отворена за обслужване на пералнята и сушилнята. При "проиграването" може да се провери дали може да се сложи малко портманто (или само закачалки, които да "гледат" към вратата на дневната (ако няма вариант да се сложат на някоя стена в останалата част на коридора.
За бойлера - предполагам, че бойлер ти е по-необходим в банята, не толкова в кухнята, а и вероятно щранговете са в банята. Затова бойлер по-скоро в банята, дори ако се налага да е хоризонтален. Има и плоски бойлери, които естетически и практически биха били по-удобни в малка баня. Ако жилището няма топла вода от ТЕЦ/газ, за кухненския бокс един малък обемен бойлер под мивката би бил достатъчен.

Диван и телевизор трябва да се види как може да се "завъртят", аз не виждам вариант телевизорът да е на друга стена, освен тази, на която е сложен. По принцип телевизор срещу прозорец не е добра идея - блести от прозореца, през деня трябва да пуснеш плътни пердета или щори, за да гледаш телевизия. Ако се разменят местата на дивана и телевизора, диванът ще пречи на излизането към терасата (ще бъде между 2 врати - входната към хола и вратата към терасата). Ако диванът се сложи с гръб към кухнята (да гледа към терасата), ще трябва да го заобикаляш всеки път, като тръгнеш от кухнята към него. Може би две 2-ки дивани или диван и кресла, всичките не особено големи, биха се вместили по-функционално в пространство 4х3,5 м.

# 640
  • София
Аз друго се чудя... как ще се отвежда мръсната вода от пералнята в този склад?

# 641
Ще следя темата.Очаква ме да реализирам удобна,практичка кухня в много малко пространство.
Много бих се радвала да получа идеи.Когато нещата се виждат отдалеч,се виждат най-добре.
Знам,че искам да е бяло и дърво.Много исках да отделя кухнята визуално,ама с тази липса на място няма  да мога.Дори не знам масата за хранене къде ще бъде.Имам френски прозорци,които са чудесни,ана ми взимат от мястото в кухнята.
Ще се радвам да получа идеи.

И аз се присъединявам към горните идеи:
1. Бутане на склада от което печелите около 15 см зид с мазилки двустранно и част от мястото за пералнята) ;
2. Преместване на гардероба в коридора на стената с вратата в тази част по-плитък (широчината на място трябва да се прецени колко може да стане 50-75 см широчина?) и до него пералнята с бойлер над нея;
3. В кухнята: бутилиерник, мивка, миялна (45 или 60 см в зависимост как дойдат размерите), фурна с котлони 2-ка отгоре, хладилник.
Насреща един тесен кухненски плот с шкафове 40 см стандартно висок и на него опряна масата за хранене (ще дойде по-наниско).

# 642
Благодаря,дами!
Ще помисля да обърна дивана.
Има ТВ с антирефлексни екрани и изобщо не отразяват прозореца.На майка ми е такъв.
Ще има слънчеви батерии.В градината,място много,а е южен-западен апартамент.Но ще има и бойлер на ток,точно хоризонтален ще бъде.Но категорично бойлери в банята не искам.За това ще бъде в мокрото помещение.
Другото,което ще има в хола,почти задължително/ако няма да успее да се вмести,последно ще се откажа от него/е камина Но не класическа,на дърва.Може и да е с водна риза,не знам още.
Ще погледна за ъглови мивки,не знаех за такива,благодаря!
На едната веранда може масата да е по-висока.Поне лятото да се храним на маса😊.Иначе и аз май клоня към барплот-маса.
Диваба в хола трябва да се разтяга.Не може да е много малък,но не трябва и да е голям.Не се заседяваме пред ТВ много.

# 643
Няма голям избор на ъглови мивки, но, предполагам, че е възможно, да се сложи стандартна мивка с 1 корито (без отцедник) на трапецовидния ъглов шкаф. Майсторите на кухни трябва да се изкажат може ли така. Това би дало повече опции за избор на мивка.

Аз друго се чудя... как ще се отвежда мръсната вода от пералнята в този склад?
"Складът" граничи/дели стена с кухненския бокс и следователно има изводи и за вода, и за канализация. В НС винаги го слагат до кухненския бокс/банята по този начин.

Red soul, консултирай се с ВиК майстор за бойлера, къде трябва да се сложи (до кухнята или до банята). Аз все си мисля, че до банята е по-подходящото място. Все пак тръбният път до банята трябва да е най-къс, според мен. Но това си е въпрос към майстор, аз само си разсъждавам, като жена.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2022, 10:25 от man_darin_ka

# 644
Много благодаря за идеята за мивка.Аз вече си представих нещата.Наснимах си,ще ги търся.

Кухнята ще я мисля много,но мивката ще бъде ъглова.Отцетници не харесвам и без друго,няма да има.Ще я търся и сако с едно корито,без помощни.

Общи условия

Активация на акаунт