Отговори
# 180
  • София
Има ли смисъл да кандидатстваме за Английската гимназия при бал 411?Ако я пишем на първо място губим ли нещо?
Абсолютно нищо не губите дори да напишете на първо място и СМГ. Само се подсигурете с достатъчен брой паралелки, в които според миналогодишите данни за мин. бал на второ класиране се е влизало с бал около вашия (и минус 10 точки) за всеки случай)

# 181
Да попитам - за НПМГ за паралелката Икономическо развитие се изисква резултат от състезание и олимпиада по география, но ако не се е явил ученикът на такива състезания губи ли изобщо правото на балообразуване за тази паралелка, т.е дали не се дисквалифицира по някакъв начин или само дето взима 0 т от там и ще има значително по-нисък бал от явилите се и изкарали такъв изпит? (Иначе им четох в сайта как образуват бала и т.н, но друго ми е питането, не знам дали добре се изразих)

В план-приема може да видите начина на балообразуване за съответната паралелка на НПМГ. Без участие в олимпиада и достигане до съответния кръг, или участие в състезанието на НПМГ няма как да кандидатствате там.

# 182
  • София, Младост
Да попитам - за НПМГ за паралелката Икономическо развитие се изисква резултат от състезание и олимпиада по география, но ако не се е явил ученикът на такива състезания губи ли изобщо правото на балообразуване за тази паралелка, т.е дали не се дисквалифицира по някакъв начин или само дето взима 0 т от там и ще има значително по-нисък бал от явилите се и изкарали такъв изпит? (Иначе им четох в сайта как образуват бала и т.н, но друго ми е питането, не знам дали добре се изразих)

В план-приема може да видите начина на балообразуване за съответната паралелка на НПМГ. Без участие в олимпиада и достигане до съответния кръг, или участие в състезанието на НПМГ няма как да кандидатствате там.

На дните на отворените врати в НПМГ, специално за "хибридната" паралелка(биология+химия), за която вземат само оценките от изпита ''Л.Чакалов", казаха, че ако детето се е явило примерно само на единия изпит , да кажем химия, и иска да кандидатства за тази паралелка, просто за биологията ще се считат 0 т. и съответно балообразуващата оценка ще е по-ниска.

# 183
  • София
Ох, вчера писах, но нещо си изтрих коментара. Сега пак ще се включа накратко. Сестра ми завърши испанската гимназия, аз 1АЕГ с втори език испански, като се явявах за частна ученичка към испанската (и доста мои съученички). Ами 95% от познатите ни не ползват испанския изобщо, единици са тези, на които им е потрябвал. Аз вече нищо не знам, сестра ми още поназнайва, че и испанска филология завърши, но работи с английски. Факт е, че на хората завършили испанската им е по-трудно да работят с английски (все пак ние учехме всичко на английски). Иначе по мое време имахме супер силни учители в 1 АЕГ (но все пак беле и училището с нсй-висок бал в София), в испанската си беше зле, но пък директорката им е страхотна и според мен в момента имат по-добри преподаватели и е по-добро от английската Wink
Вече зависи какво се търси. Определено сега бих посъветвала сина ми да учи френски или немски освен английски, не че не обожавам испанския, но истината е, че не е приложим много много

# 184
  • Отвъд алеята зад шкафа

Преди 2 години дъщеря ми участва в класирането за точно тази паралелка, без да се е явила на нищо извън НВО. Просто участва с 0.

# 185
  • София
Цитат
не се ли търси в крайна сметка средата и мотивацията на децата, а не самото образование.

Определено средата ,учителите ,успеваемостта на децата. Но е много важно и желанието на детето,защото то ще го учи в следващите 5 години и ако е насила и с отвращение, то няма смисъл.
  Класният на детето ми каза следното нещо - родителите предпочитат МГ в периода 5-7 клас,защото  няма много добри училища за тази възрастова група. Реално обаче не всички деца ,които са вътре са наистина математици и много добре да си помислят сега дали наистина искат да останат в училището ,защото математиката тепърва ще е много по-сложна и ще имат много часове (те до сега имаха 9 часа седмично) .Имат деца от випуска,които предпочитат езикова гимназия точно по тази причина.
  Хубаво е родителят да насочва,но нека крайното решение е на детето .

# 186
А аз, когато се обаждах в НПМГ, ми беше казано, че трябва задължително да си яви детето на изпит за съответната паралелка.

# 187

На дните на отворените врати в НПМГ, специално за "хибридната" паралелка(биология+химия), за която вземат само оценките от изпита ''Л.Чакалов", казаха, че ако детето се е явило примерно само на единия изпит , да кажем химия, и иска да кандидатства за тази паралелка, просто за биологията ще се считат 0 т. и съответно балообразуващата оценка ще е по-ниска.

Аз не успях да отида на отворените врати, но гледах презентацията. Тъй като не си спомням какво пишеше в нея, онзи ден се обадих в училището да попитам дали може да се кандидатства за смесената паралелка, ако детето се е явило амо на единият изпит. Отговорът беше, че не може...Дъщеря ми се яви само на биологията и сега се чудя дали да пишем и смесената или не Rolling Eyes

# 188

Когато отворят системата за редене на желания просто пробвайте да поставите тази паралелка като желание. Или ще стане, или не. Тогава ще разберете.

Ох, вчера писах, но нещо си изтрих коментара. Сега пак ще се включа накратко. Сестра ми завърши испанската гимназия, аз 1АЕГ с втори език испански, като се явявах за частна ученичка към испанската (и доста мои съученички). Ами 95% от познатите ни не ползват испанския изобщо, единици са тези, на които им е потрябвал. Аз вече нищо не знам, сестра ми още поназнайва, че и испанска филология завърши, но работи с английски. Факт е, че на хората завършили испанската им е по-трудно да работят с английски (все пак ние учехме всичко на английски). Иначе по мое време имахме супер силни учители в 1 АЕГ (но все пак беле и училището с нсй-висок бал в София), в испанската си беше зле, но пък директорката им е страхотна и според мен в момента имат по-добри преподаватели и е по-добро от английската Wink
Вече зависи какво се търси. Определено сега бих посъветвала сина ми да учи френски или немски освен английски, не че не обожавам испанския, но истината е, че не е приложим много много
Четейки за втори път твърдението ви, че испанският не е приложим, аз единствено подразбирам (между редовете), че имате момиче, с бал, който е на кантар за Испанската,  и искате да откажете, колкото се може повече момичета от там.

И мнението ви от вчера изобщо не е изтрито (стр.10/149), просто упорито натрапвате негативи, за да се откажат повече деца.

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 11:10 от PELINDA

# 189
  • София
Е ,едва ли е точно така .Аз пък искам да пишем 2-ро желание НЕГ ,а детето Испанската, та доста разпитвам разни учители от така наречените елитни гимназии и ми казват,че немския бил по-перспективен ,но испанската в момента била по-доброто училище.Та явно доста хора хора имат това мнение.
  В крайна сметка ще се съобразя с детето де,а и по съвет на Санака (за което много и благодаря),сега чета темите за двете гимназии и от нещата ,които пишат в темата за НЕГ,съм със смесени чувства вече.

# 190
  • Отвъд алеята зад шкафа
А аз, когато се обаждах в НПМГ, ми беше казано, че трябва задължително да си яви детето на изпит за съответната паралелка.

Нищо не пречи да подредите това желание в списъка. Ако не става, няма да има бал за него и системата няма да го зачете. Аз бях направила така и системата го зачете. Балът беше на границата за прием в тази паралелка, въпреки неявяването на изпит по география.

# 191
Ето така, ще може да сложи и паралелката с биология, нищо че се яви само на химия.
Благодаря!
Макар, пак да подчертая, на мен ми казаха, че не може, чета и други, на които са казали това.

Абе, хора, вие луди ли сте? Жената искала да отказва някого за някъде?
Ако не величаем определени училища, ще ни изгоните от темата. Тоя форум си е секта от време оно.

# 192
  • София
Проблеми има във всички училища, просто в темата за НЕГ открай време се пише най-открито за тях, учители се коментират (позитивно или негативно) с имена, за директорката е качена дори ученическа "поезия"... Което всъщност не  е лошо, защото хората знаят на какво може да се натъкне детето им. И е факт, че въпреки прочетеното в нея, хората явно си падат мазохисти и записват ежегодно там децата си, при това не само първите..Laughing По-добре така, отколкото проблемите да се премълчават от страх детето да не пострада, а после новите, останали с впечатлението, че в училището Х проблеми няма, да останат неприятно изненадани. Не визирам конкретно училища (макар че имам за себе си две-три наум, темите за които се вписват идеално в това описание), принципно положение е това.

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 09:44 от пенсионирана русалка

# 193
  • София
Школите по език като АВО и Британика имат безплатни тестове за определяне на ниво. Ако наистина е покрито В1, може би бих избрала Испанската и да продължи английския в школа/както направи дъщеря ми/. Но трябва и да му се учи, че доста напъват в Испанската, а и ударното учене на нов език в 8-ми клас си иска усилия. Ако е енергоспестяващ като моя син, във 2АЕГ ще му е по-лежерно. Но и то си е добро училище. Страхотни преподаватели по химия и биология, модерни интерактивни кабинети, хубава база.
Аз да дам мнение като родител на много енергоспестяващ младеж в 11 клас. Учи в испанската (ИЕ/ФЕ), точно защото след 7 клас решихме, че е по-добре нов език, а АЕ на школа допълнително. "АЕ е навсякъде около нас" - колкото и да е клише, за децата е точно така. Видеа, филми, книги, музика, спорт - всичко, което гледа, слуша, следи, чете е на АЕ. Дори Пърси Джаксън го четеше на АЕ в 7 клас, незнайно защо, след като го има и на БГ (не че се оплаквам). Многото учене на нов език в 8 клас изобщо не му попречи да си ходи на АЕ (тогава в Британика, но после в АВО и АВО го препоръчвам за по-високите нива категорично). Не е имал никакъв проблем с натовареност, напротив, даже общото мнение на всичките му съученици беше, че 8 клас е направо песен след тежкия 7 клас. Предметите на език обогатяват лексиката, но пък и това не му попречи да вземе сертификат по АЕ с максимален брой точки на две от компетенциите (listening, разбира се и use of English) и почти максимален на speaking - някак се е натрупала и такава лексика, къде от книги, къде от друго. Яви се на С1, но на сертификата пише С2 - по точки го докарва. В същото време има още един език на това ниво, испанския, че и още един на разговорно-четимо ниво, френски. След АЕ и ИЕ много по-лесно допълва втория си език ФЕ.
Моят брат (доста по-малък от мен) завърши испанската с ИЕ/ФЕ и замина да учи в Италия. Твърди, че и румънски разбира без проблем и би могъл съвсем лесно да го добави към колекцията, също и португалски. Т.е. колкото повече езици подхванеш (от една езикова група), толкова по-лесно би могъл да добавяш нови към тях, каквито ти потрябват. Ако не беше учил ИЕ и ФЕ нямаше да може да "сглоби" един ИтЕ набързо, с няколкомесечен курс.

И да, АЕ е must, а езиковите гимназии не са само за научаване на език. Изобщо да не го ползва този ИЕ моят син, средата, в която е учил, учителите, с които се е сблъскал, съучениците, с които е останал приятел за цял живот - това ще му го е дало училището. Онова училище, дето било "просто модно и нищо особено, с адски неприложим език". Joy А понеже е енергоспестяващ, няма да се напъне да учи нещо допълнително или извън минималните изисквания на учебното заведение. И е чудесно, че му се налага да покрива "високи мининални изисквания".
За НЕГ не знам какво да кажа - едва ли най-високобаловото училище е пълно с проблеми. Но е хубаво, че хората имат високи изисквания към училище, което освен да завоюва (съвсем заслужено) високо ниво, трябва и да го поддържа.

Nice`, никой никого не задържа насила в тая секта. Днес нещо ми става, нетипично за мен се дразя за втори път на "седмокласен" пост Disappointed Relieved

# 194
  • София
Луд, Nice, никой не е, всеки тук (детето му респективно) е с предпочитания някакви за език, в това няма лошо. Но Вие написахте напълно погрешна информация за 164 ГПИЕ,  не била като ФЕГ, пък сега другите секта били..Wink

Общи условия

Активация на акаунт