Операция на миома - 8

• 64 021
  • 790
  •   2
Отговори
# 285
ili, дай малко повече информация. За първи път чувам за такова лечение. Къде и при кой доктор? Подходящо ли е за всякакви миоми? За нераждали жени?
Бях писала по-напред в темата във връзка с въпрос за Золадекс. По принцип лечението на миомите е индивидуално и зависи както от разположение и вид, така и от възрастта, затова при всички случаи консултация със специалист е задължителна. След като бях направила доста консултации във връзка с моя проблем с миомите и обилен цикъл, съответно и лечение, което не даде резултат, а влоши нещата и то доста, отидох при д-р Илиева, Пловдив. Моя приятелка ми каза за нея и че използва инжекции за лечение на миоми и не се налага оперативна намеса. Реших да опитам и това преди да отида за емболизация на матката в София. Лечението е с инжекции Лукрин депо. Поставят се по схема, която ми изписа докторката. Лукрин депо се използва за лечение на ендометриоза /лечение с LHRH/, като двете заболявания - ендометриозата и миомите се повлияват благоприятно в резултат от спирането на цикъла за определн период. Доколкото четох, този вид лечение се използва и при лечение на миоми при жени в репродуктивна възраст. Макар, че не срещнах много информация за това тук в Бг. При мен беше назначен курс от 6 инжекции, тъй като големината на миомните възли беше голяма. След поставянето на първата доза цикълът ми спря, а след 3-тата при преглед миомите се бяха смалили наполовина. След седмица ми предстои поставянето на последната доза и след възстановяването на цикъла /след около 40-50 дни/ ще съм на преглед.

# 286
Здравей те Дами!Искам да попитам дали някой е правил лапароскопия при доктор Явор Малинов(София).Има ли някой с успешно отстранен миомен възел(голям) и запазена матка след това?

# 287
Има ли някой, който има успешна бременност със субсерозна миома? Моята е 42мм. и АГ-то ми препоръча операция. На близо 35 години съм, имам една неуспешна бременност заради малформация. Не искам операция, не искам да отлагам забременяването за пореден път.

# 288
Здравей те Дами!Искам да попитам дали някой е правил лапароскопия при доктор Явор Малинов(София).Има ли някой с успешно отстранен миомен възел(голям) и запазена матка след това?
Моля ви за нищо на света не ходете там!!!  След тяхна операция ме натовариха на линейка и ме пратиха в друга болница да ми спасяват живота. 12 дена бях в реанимация. С много тежки последици.
То да оперираш  не е като да снимаш клипчета.
Дано прочетете и не е късно.
За повече ми пишете на лично.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 01:23 от Dedabqh

# 289
  • Бургас
Има ли някой, който има успешна бременност със субсерозна миома? Моята е 42мм. и АГ-то ми препоръча операция. На близо 35 години съм, имам една неуспешна бременност заради малформация. Не искам операция, не искам да отлагам забременяването за пореден път.

Не знам дали е подходящо във вашия случай, но аз си направих емболизация април месец.Едната ми мимома е субсерозна, външна и се е повлияла. За 2м. беше намаляла с 2 см.Още е рано да се каже колко и ще има ли още намаляне, дали ще повлияе и на другата, но ако е подходящо е сравнително лека процедура, обаче се заплаща допълнително освен по касата.

# 290
Здравейте! На близо 35 години съм с една бременност, която завърши с аборт по мед.причини в 16г.с. Имам миома интамурална към субсерозна, която през бременността стана от 2 на 3см. Нямах проблем с нея... След като минаха 2 години от аборта се навих за нови опити и се оказа, че миомата е станала 4,00/4,75см. АГ-то каза, че трябва да се махне защото може да предизвиква контракции по време на бременност и да родя преждевременно. Биологичния часовник тиктатака и трябва да реша да рискувам ли да се оперирам и да остана без матка при някакво усложнение или да забременея с миома и да рискувам да родя преждевременно? Някой с подобен случай? Мисля за лапароскопия в Плевен при доц. Чавдар Цветков. Някой да е бил негов пациент?

# 291
Според мен, потърсете второ мнение. Аз съм с миома, за жалост не мога да уточня вид както Вие сте направила. В нормално състояние е под 2 см. Вече трета бременност карам, като просто я следим, докато е видима, защото се намира на задната стена на матката. Да, увеличава размера си през време на бременността, но след това пак придобива първоначалните си размери. Не ми е причинявала контракции, дискомфорт или каквото и да било. Следящият ме гинеколог казва, че само ще я наблюдаваме засега и доколкото е доброкачествено образувание, да не се притеснявам.

# 292
Здравей. И аз родих с миома,секцио ако има значение, моята е по-малка, но я имам от години. И аз те съветвам за второ мнение. Моят лекар ми обясни, че по време на бременностт, матката се разпъва и възлите остават отдолната страна и матката се заглажда. Всмисъл трудно биха се разкъсали при раждане, но си зависи и от самото раждане. Другото което знам, е че миоми, които не създават проблеми не се пипат, защото при операцията зависи къде е и какъв е възела, може да отстранят цялата матка. Така че, задължително си направи второ че и трето мнение. Успех

# 293
  • София
оказа, че миомата е станала 4,00/4,75см. АГ-то каза, че трябва да се махне защото може да предизвиква контракции по време на бременност и да родя преждевременно.

Аз бях с такива размери, около 5+ см е границата да се махне лапароскопски, за повече см може да се наложи отворена операция, въпреки че не е задължително, пак е според зависи.
Премахнах точно поради евентуални проблеми при забременяване, следихме я близо 2 години поради Ковид глупостите избягвахме операция, добре, че не се увеличи.
Общо взето никой не може да ти каже - Да, ще има проблем 100%, или Не, няма да има.. Може и да има, може и да няма, но дори процентът да е 1:99, аз пак бих махнала това нещо.
Лапароскопията не е нещо особено, така че смело напред.

# 294
Вече е писано не веднъж в темата, но понеже хирурзите не обичат да говорят по темата. Всяко рязане на матката при нераждали жени (или такива, които пак ще бременеят) носи риск от руптура на матката при бременност, което е животозастрашаващо. Няколко лекари са ми казвали, че дори и при малка миома за жени, които ще раждат, биха предпочели отворена операция защото там имат доста по-голяма видимост и могат да зашият белега по-добре. Също така най-добре е да се изчака 1г преди да се забрменее, въпреки че съм чувала и за значително по-кратки срокове, от порядъка на 2-3 месеца, което според мен е неоправдан риск.

След оперативно махане на миома, раждането задължително е цезарово сечение.

# 295
....Лапароскопията не е нещо особено, така че смело напред.
Ей това мислене води до много бели. Лапароскопията е точно толкова опасна колкото и коремна операция, а често и повече.  И със затваряне на очите или изкуствен позитивизъм няма ползи.
Напротив, приемате, че говорим за сериозна операция и минимизирате риска като внимателно подберете лекаря.
Аз горе писах, че на мен ми докараха тежка инвалидност. И изобщо неща, които не подозирах, че са възможни. Заради лош избор на лекар и невероятна арогантност от негова страна  да прави нещо, за което не е компетентен.

# 296
Ами съдете ги тези лекари, нека се чуе за тях, споделяйте им имената (има тема за Черен списък на лекарите, където можете да споделите историята си), за да не пострадат и други бъдещи пациенти.
Защитавайте си правата.

# 297
  • Sofia
Ами съдете ги тези лекари, нека се чуе за тях, споделяйте им имената (има тема за Черен списък на лекарите, където можете да споделите историята си), за да не пострадат и други бъдещи пациенти.
Защитавайте си правата.

Бързо търсене на доктора в Гугъл показва, че жената го съди, както и е направила всичко възможно да предпази и други хора.

# 298
Браво. Така и трябва. Аз не видях име на лекар и затова написах коментара.

# 299
  • София
....Лапароскопията не е нещо особено, така че смело напред.
Ей това мислене води до много бели. Лапароскопията е точно толкова опасна колкото и коремна операция, а често и повече.  И със затваряне на очите или изкуствен позитивизъм няма ползи.

Разбирам реакцията ви.. Съжалявам, че при вас така се е получило, но фактите са си факти.
Първо - да избереш/довериш на лекар е нещо, което се подразбира. Кой би си направил операция при човек,  на когото няма доверие, никой. Какво ще стане на операционната маса - това е в ръцете на лекаря и на Бог, така че 100% сигурност няма.
Второ - в коментара ми сравнявам лапароскопия с отворена операция, до каквато евентуално ще стигне дамата след ХХ време - това лекар ще каже, като вид интервенция и възстановителен период.
Трето и не последно по важност - "излишен позитивизъм" при наличие, че на човек му предстои операция (каквато и да е тя) - НЯМА. Явно, при вас има други обстоятелства, но хайде да бъдем позитивни и да не слагаме каруцата пред коня за всички останали хора. Излишно е да казвам, че позитивната нагласа е не само нужна, но и помага чисто психологически, пък и физически понякога за възстановяване - аз лично вярвам в това. Трябва ли да мисля как ще умра на операционната маса.. моля ви се. Това, че има риск, всеки средно интелигентен човек го знае, винаги има риск .. и като пресичаме улицата има риск Simple Smile

А, на вас, пожелавам успешен изход от ситуацията, твърдо вярвам, че човек трябва да си търси правото до край и да има справедливост при лекарски грешки.

Общи условия

Активация на акаунт