Операция на миома - 8

• 64 003
  • 790
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте, следих темите от самото начало, искам да кажа, че информацията от жени, оперирали се от миоми ми беше много полезна. Всички останали лечения с билки и тинктури не искам да коментирам.
Моята операция беше вчера при др Танчев в Токуда, и смея да твърдя, че мина добре. Той е изключителен професионалист, както и отношението в болницата беше страхотно. Една жена беше публикувала супер подробно как преминава хоспитализацията и лапароскопията при него, при мен се случи всичко, което тя беше изброила, за което съм ѝ много благодарна.
Накратко, прием предния ден, вода и храна до 18 часа, клизма, операция на следващия ден - при мен интервенцията продължи два часа, цял ден в реанимация, раздвижване на следващия ден и изписване.
Въпреки че аз най-много се притеснявах от пълната упойка, при мен това беше най-приятното от цялото преживяване. Нямах никакви проблеми след събуждането, освен че много ме болеше корема, буквално усещах местата на шевовете. Раздвижването също беше доста трудно, но с обезболяващи и достатъчно крачки всяко следващо ставане от леглото е по-лесно. Нямам представа колко ще продължи възстановителния период, в момента просто се чувствам една идея по-отпаднала, но смятам е нормално. Подуването в корема, за което всички говориха го има и при мен, надявам се да изчезне до няколко дни.
Много жени казват, че болката е несравнима със тази при секцио, аз не съм раждала и не мога да кажа това. За мен просто беше важно да запазя матката си и да не стигам до коремна операция. Единствено др Танчев се съгласи да направи лапароскопия, за което съм му много благодарна. За информация едната ми миома беше 5 см на вътрешна стена , а другата 1 см на външна.
Дано и моята информация е полезна за някоя от вас.
Желая Ви бързо възстановяване!
Аз също съм за операция при д-р Танчев и бих искала да попитам дали преди операцията бяхте прегледана отново и е било обсъждано с него какво точно и как ще се оперира? При мен планирана за понеделник операция с приемане в болницата в неделя предполага, че той ще отсъства когато ме приемат и се интересувам за процедурите през които ще премина предварително.
Благодаря!
Желая Ви здраве!

Здравейте, както останалите вече са Ви отговорили, по време на приема в отделението се прави преглед от лекар, в моя случай май беше специализант, изключително любезен лекар, просто потвърдихме това, за което ме приемат, плюс няколко информативни въпроса - първи ден от последния цикъл, фамилна обремененост и т.н.
В моят случай, аз отидох с амбулаторния лист  от доц. Танчев, който ми беше дал при последния преглед, когато всъщност уточнихме всичко за манипулацията, тестуване от алерголог, защото съм алергична към много неща, и направление от личния лекар за хоспитализация. Той ми беше обяснил какво трябва да нося при приема в болницата.
Реално, аз го видях сутринта на визитация преди операцията ми, когато ми каза в колко часа ще ме свалят в операционната, не сме уточнявали нищо за манипулацията, защото се предполага, че това е изяснено предварително.
Ако имате някакви въпроси, може би наистина е най-добре да му се обадите и да попитате, но на мен той всичко ми обясни при последния преглед като на първолак 😁 вярно че аз му повторих около 5 пъти, че ми е първа операция, първа анестезия, имам много алергии, страх ме е, имам нисък праг ма търпимост на болка и т.н 😁
Той е изключително разбран и се съмнявам, че ще ви остави с някакви съмнения.
Успех Ви пожелавам, бъдете сигурна, че страхът е много по-голям преди операцията, възстановяването е изключително бързо и приятно 🍀

# 316

След оперативно махане на миома, раждането задължително е цезарово сечение.
Интересно ми е кой определя това 'задължително'

# 317

Лекарите. Това е рисков фактор, при който цезаровото е задължително по учебник.

# 318
  • София
Здравейте,
на 30 г и имам за цел за забременея. Преди месец преминах през МА заради мисед, но това няма значение сега. Откриха ми миома с размер 1,5 х 1,5 см като докторът каза, че не е притеснително и да не се маха сега предвид целта ми.

Можете ли да ми потвърдите дали наистина размерът не е притеснителен? Благодаря от сърце Heart

# 319
Зависи каква е миомата , къде е разположена . Ако е субмукозна , тоест в кухината на матката , би представлявало проблем за забременяване (разбира се това не е правило , а евентуална причина за неуспех ) , ако е в стената може и да не се пипа . Рупродуктивен спицеалист най-добре ще ви даде отговор .

# 320
Здравейте,
на 30 г и имам за цел за забременея. Преди месец преминах през МА заради мисед, но това няма значение сега. Откриха ми миома с размер 1,5 х 1,5 см като докторът каза, че не е притеснително и да не се маха сега предвид целта ми.

Можете ли да ми потвърдите дали наистина размерът не е притеснителен? Благодаря от сърце Heart

Моята миома беше със същия размер, по предна маточна стена, интрамурална, когато ми казаха да забременея. Забременях, износих дете, родих секцио (по други причини), и чак година и 4 месеца след раждането ми направиха миомектомия, защото през това време миомата беше станала 7 см. В този смисъл, според зависи от случая, е ок да се забременее при малък размер на миомата, но се проследява често, тъй като в първия триместър расте много заради хормоналните промени.

# 321
Здравейте,

Здравейте, никой лекар няма да се ангажира да Ви каже какво ще е поведението на миомата по време на бременност или по принцип и без бременност, а решението за премахване е строго индивидуално. Аз като наскоро оперирана, мога да споделя, че при мен страхът от това, че някакъв доброкачествен тумор расте в мен беше много по-голям от страха от самата операция.
Успех Ви пожелавам и задължително потърсете още едно мнение

# 322

Лекарите. Това е рисков фактор, при който цезаровото е задължително по учебник.

Има жени, родили нормално след секцио. Защо да не може да се роди нормално и след коремна операция, още повече след доста години?

# 323
Не знам, говори с лекарите. Аз не съм лекар, казвам каквото съм чела и каквото са ми казвали лекари по върпоса. Предполагам, че не им се рискува…може би матката, където е рязана и шита/лепена завинаги остава по-слаба тъкънта?
Говори с лекари, няколко мнения и може да споделиш тук.

Forest Girl, това което знам за миомите в, че на толкова малки изобщо не се обръща внимание. Особено ако не създава проблеми, а проблеми създават субмукозните (дори и малки). Дори един гинеколог ми каза, че изобщо не съобщава на пациентките за малки миоми за да не ги стресира.

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 07:49 от GerKa99

# 324
  • София
Много благодаря на всички, които се включиха!

Сега си видях амбулаторния лист и пише "по задна маточна стена интрамурален миомен възел - 15/15 мм". Доколкото разбирам от вашите мнение по-горе, правилно са ме посъветвали засега да не го пипам и да си действам по забременяването.

# 325
Не знам, говори с лекарите. Аз не съм лекар, казвам каквото съм чела и каквото са ми казвали лекари по върпоса. Предполагам, че не им се рискува…може би матката, където е рязана и шита/лепена завинаги остава по-слаба тъкънта?
Говори с лекари, няколко мнения и може да споделиш тук.

Forest Girl, това което знам за миомите в, че на толкова малки изобщо не се обръща внимание. Особено ако не създава проблеми, а проблеми създават субмукозните (дори и малки). Дори един гинеколог ми каза, че изобщо не съобщава на пациентките за малки миоми за да не ги стресира.

На мен също ми казаха само секцио. Консултирах се с няколко гинеколога и хирург и всички бяха на това мнение. Е, може би ако реша да раждам след 5 години, ще може естествено. Но ако е сравнително скоро след коремната операция - не.

# 326
Здравейте, момичета,

Благодаря много на всички, които са споделили мнения и преживявания до този момент. Действа доста окуражаващо да видиш колко от тези ситуации са имали успешно развитие.

Аз също търся малко повече информация от дами, които са минали през това. Откриха ми миома в началото на годината и доста често започна да проявява симптоми и да напомня за съществуването си, та реших да я махам, преди да е станало по-тежко. Тъй като не съм раждала (30г), се консултирах с няколко специалисти и се спрях на отворена коремна операция. С интрамурален миомен възел съм, като го мерят между 6-7см. по предната маточна стена. За да потвърдя това, което е писано малко по-горе и на мен ми беше обяснено, че при определени случаи се предпочита отворена, за да може хирурга да има по-добра видимост и да се направят по-здрави шевове на самата матка.

Колебанието ми е спрямо къде да я направя: Имах доста обстойни прегледи с д-р Оручева от "Вита", при която съм се преглеждала и преди и съм доста доволна, и д-р Димитров от "Надежда", за когото намерих много добри отзиви както тук (малко стари, затова си позволявам да питам отново), така и в други форуми. Дали някоя от вас се е оперирала при някой от тях? Можете ли да споделите отзиви или други препоръки?

Благодаря предварително на всички и хубави почивни дни 😊.

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 13:32 от Merzana

# 327
Здравейте, момичета,

Благодаря много на всички, които са споделили мнения и преживявания до този момент. Действа доста окуражаващо да видиш колко от тези ситуации са имали успешно развитие.

Аз също търся малко повече информация от дами, които са минали през това. Откриха ми миома в началото на годината и доста често започна да проявява симптоми и да напомня за съществуването си, та реших да я махам, преди да е станало по-тежко. Тъй като не съм раждала (30г), се консултирах с няколко специалисти и се спрях на отворена коремна операция. С интрамурален миомен възел съм, като го мерят между 6-7см. по предната маточна стена. За да потвърдя това, което е писано малко по-горе и на мен ми беше обяснено, че при определени случаи се предпочита отворена, за да може хирурга да има по-добра видимост и да се направят по-здрави шевове на самата матка.

Колебанието ми е спрямо къде да я направя: Имах доста обстойни прегледи с д-р Оручева от "Вита", при която съм се преглеждала и преди и съм доста доволна, и д-р Тодоров от "Надежда", за когото намерих много добри отзиви както тук (малко стари, затова си позволявам да питам отново), така и в други форуми. Дали някоя от вас се е оперирала при някой от тях? Можете ли да споделите отзиви или други препоръки?

аз се оперихах при д-р Тодор Димитров преди 9 месеца ,много лекари обиколих той е най-добрият избор

# 328
Здравейте, момичета,

Колебанието ми е спрямо къде да я направя: Имах доста обстойни прегледи с д-р Оручева от "Вита", при която съм се преглеждала и преди и съм доста доволна, и д-р Тодоров от "Надежда", за когото намерих много добри отзиви както тук (малко стари, затова си позволявам да питам отново), така и в други форуми. Дали някоя от вас се е оперирала при някой от тях? Можете ли да споделите отзиви или други препоръки?

Здравей, моята миома също беше интрамурална по предна стена, около 7 см. Направих си отворена коремна операция при доц. Марков в Токуда и всичко мина перфектно. Ако нещо конкретно те интересува, можеш да ми пишеш и на ЛС.

# 329
Здравейте, момичета,

Колебанието ми е спрямо къде да я направя: Имах доста обстойни прегледи с д-р Оручева от "Вита", при която съм се преглеждала и преди и съм доста доволна, и д-р Димитров от "Надежда", за когото намерих много добри отзиви както тук (малко стари, затова си позволявам да питам отново), така и в други форуми. Дали някоя от вас се е оперирала при някой от тях? Можете ли да споделите отзиви или други препоръки?

Здравей! Аз също съм на 30 г и с прясна миомектомия на месец ☺. Бях се приготвила за лапароскопска операция но моя хирург каза коремна и аз се доверих. Бях много уплашена, но всичко мина по вода. Възстановяването е малко по- неприятно, но при мен се случи бързо. Коремната операция в някои случаи и по- добрия избор, доводите на моя хирург бяха подобни + че искаше да вижда работното поле, да изчисти абсолютно всичко, което има и хубаво да зашие и подготви матката за раждане. Вярвай на лекарите и кураж! Аз съм оперирана в Плевен, Света Марина, за това не мога да посъветвам за лекар в София, но реших да пиша за морална подкрепа. Аз много имах нужда преди операцията от такава.

Общи условия

Активация на акаунт