Операция на миома - 8

• 64 006
  • 790
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, момичета,

Благодаря много на всички, които са споделили мнения и преживявания до този момент. Действа доста окуражаващо да видиш колко от тези ситуации са имали успешно развитие.

Аз също търся малко повече информация от дами, които са минали през това. Откриха ми миома в началото на годината и доста често започна да проявява симптоми и да напомня за съществуването си, та реших да я махам, преди да е станало по-тежко. Тъй като не съм раждала (30г), се консултирах с няколко специалисти и се спрях на отворена коремна операция. С интрамурален миомен възел съм, като го мерят между 6-7см. по предната маточна стена. За да потвърдя това, което е писано малко по-горе и на мен ми беше обяснено, че при определени случаи се предпочита отворена, за да може хирурга да има по-добра видимост и да се направят по-здрави шевове на самата матка.

Колебанието ми е спрямо къде да я направя: Имах доста обстойни прегледи с д-р Оручева от "Вита", при която съм се преглеждала и преди и съм доста доволна, и д-р Димитров от "Надежда", за когото намерих много добри отзиви както тук (малко стари, затова си позволявам да питам отново), така и в други форуми. Дали някоя от вас се е оперирала при някой от тях? Можете ли да споделите отзиви или други препоръки?

Благодаря предварително на всички и хубави почивни дни 😊.

Здравей,
Една от миомите ми беше интрамутална на задна стена около 4,5 см. Единствено д-р Танчев в Токуда се съгласи на лапароскопия, всички други препоръчваха коремна операция, но аз така и не се навих на нея. Това с добрия достъп и хубавите шевове според мен зависи от лекаря, а не от вида на операцията. Ако си се решила на коремна не го мисли, но за мен мисълта да изживея мини секцио и рязане на корема заради две миоми беше кошмар. Дори и след лапаро, което далеч не е толкова инвазивна операция, не разбирам жени, които раждат секцио без медицински причини. Никога повече не бих искала да имам каквито и да е интервенции в корема, неприятни са, болят и изобщо си е гадно…
Аз също обиколих много лекари докато стигна до др Танчев и съм много благодарна, че в крайна сметка не се стигна до коремна операция. Медицината е толкова развита, не се подвеждайте по приказките за хубави шевове, казвам го, защото и аз чувах същите неща по време на прегледите.

# 331
Здравейте, как ви е бил цикъла първите месеци след миомектомия ?
Моя дойде две седмици след операцията и беше доста оскъден. На контролния при хирурга каза че вижда това и по лигавицата на матката ( каквото и да значи това) и че ако и следващия месец ми е така, ще трябва да пия хапчета, за да може да се изчисти. Хич не искам повече да пия нищо. При вас как беше ?

# 332
Здравейте, и аз чакам да ми дойде след операцията, интересно ми е как ще бъде и дали най-накрая ще се нормализира.
Аз имам друго питане - вчера, на 9тия ден от операцията ми, започнаха много силни болки като от опъване на конците, моите са резорбиращи и чакам да се разградят. По скоро ме боли корема от външната страна около шевовете, а не вътре матката. Малко се шашнах, защото 9 дни ми нямаше абсолютно нищо, дори се притеснявам да не съм се повредила аз нещо след операцията. Не съм вдигала тежко - повече от 2-3 кг, не съм се преуморявала, освен разходки нищо друго, не знам защо и как се появява тази болка. Най-силна е когато ставам, после като се раздвижа отминава.
Някой друг да е имал същия проблем?

# 333
  • Пловдив
Здравейте, аз имам миома на задна стена на матката 30 мм, открита май месец т.г. при профилактичен преглед. Мисля че, подутият ми корем се дължи на нея ( аз съм 165 см, 60 кг, 43г). Докторът каза, че не я пипаме за сега, а само наблюдаваме.
Колко е бил вашият хемоглобин преди да предприемете действия за отстраняването й?
Аз със хапчета едва достигам 100..

Последна редакция: пн, 17 юли 2023, 20:06 от barba

# 334
От 30 мм е малко вероятно шанс да имате видимо подут корем. Аз съм 55 кг и имам две миоми по 5 см. Виж, анемията е по-притеснителна във Вашия случай. Имате ли силни и продължителни кръвотечения?

# 335
  • Пловдив
7 дни продължава цикълът, като първите два дни е по- обилно, после зацапване. Имам желязо дефицитна анемия. Няма друго, което да ме притеснява..
И сега тази "г-жа" в корема.
Ако се налага операция, обмислям да е с премахване на цялата матка. Имам две деца.

# 336
Някой знае ли правят ли видео запис на операцията по принцип или зависи от болницата? Става въпрос за лапароскопска в случая. Аз ли трябва да си искам? Дали лекарят би го приел като някаква обида ако го питам? Сетих се, че моята баба ми беше споменала, че като са и махали жлъчката на времето са и дали видео касета със запис на операцията. Защо пък и аз да нямам от миомектомията 🙂 Може никога да не я гледам, може не дай си боже да е необходима за нещо на някой друг лекар... 🙄

# 337
Някой знае ли правят ли видео запис на операцията по принцип или зависи от болницата? Става въпрос за лапароскопска в случая. Аз ли трябва да си искам? Дали лекарят би го приел като някаква обида ако го питам? Сетих се, че моята баба ми беше споменала, че като са и махали жлъчката на времето са и дали видео касета със запис на операцията. Защо пък и аз да нямам от миомектомията 🙂 Може никога да не я гледам, може не дай си боже да е необходима за нещо на някой друг лекар... 🙄
Правят записи на операцията, на мен доктора  ми я показа.

# 338
Благодаря за отговорите на всички.
А с какви темпове растяха вашите миоми? Имам притеснения, защото когато ми я откриха в края на февруари ми я измериха 4,5 - 5см, а в момента е между 6 и 7. Един от докторите, при които бях на консултация сподели, че това е повод за притеснение за саркома и сега това не ми излиза от главата.

# 339
  • Бургас
Бързо растат, като гъби са ако нещо провокира растеж иначе моята години стоя на едно ниво и по същия начин за няколко месеца се разду /едва ли някой ще признае връзката, но това се случи след абразио/. След емболизацията на втория месец спадна с 2 см, дано и още да спада.

# 340
Много е несериозно да се постовя диагноза сарком само по предположение и без хистология . Няма правило за нарастване на миомата , при всеки е с различни темпове . Моят съвет е да я премахнете и хистологията ще си покаже .

# 341
  • София
При мен близо 2-3 години не мръдна - 5.2см. Бяхме решили на месец-два прегледи и ако отчетем минимален растеж - операция веднага, за да не стигна до отворена операция.. просто искахме да изчакме олелията покрай Ковид.
За сарком ми е странно защо предварително се говори..

# 342
Моята е външна на краче. 2020година беше 2см. 2021 забременях, но завърши с аборт в 16г.с., до тогава стана 3см. Тази година вече е 4,5см. Външните растат най-бавно, зависи вашата къде е. Слушах един доктор, че ако операцията е лапароскопска и има съмнения за сарком, след като се изреже миомата се поставя в някаква торбичка(има си точно наименование) за да не се разпространи по околните тъкани и след това се изтегля със морселатора. Дано да не се повтарям, но някой да се е оперирал при д-р Александър Любенов в Плевен със запазване на матката? Пращат ме при него...

# 343
И моята гинеколожка такива ми ги говори - бързо расте, трябва да излючим сарком. Как? С операция. После ходих при Д-р Яков в Майчин Дом Варна, според него вероятността е много малка, имал само два такива случая в практиката си. С моите кръвоизливи работата отива на операция. Искам да попитам тези, които вече са минали по този път - за колко време става възстановяването? Имам предвид да можеш да работиш, пътуваш, изобщо да живееш нормално...

# 344
Моята е външна на краче. 2020година беше 2см. 2021 забременях, но завърши с аборт в 16г.с., до тогава стана 3см. Тази година вече е 4,5см. Външните растат най-бавно, зависи вашата къде е. Слушах един доктор, че ако операцията е лапароскопска и има съмнения за сарком, след като се изреже миомата се поставя в някаква торбичка(има си точно наименование) за да не се разпространи по околните тъкани и след това се изтегля със морселатора. Дано да не се повтарям, но някой да се е оперирал при д-р Александър Любенов в Плевен със запазване на матката? Пращат ме при него...
Аз ноември се оперирах при д-р Любенов, лапароскопски. Махнахме матката, но това беше мое решение, можеше и само миомите, най-голямата беше около 5 см. На 45 години бях тогава и бях минала през отворена миомектомия 2007 година и секцио 2017 година.

Общи условия

Активация на акаунт