Операция на миома - 8

• 63 969
  • 790
  •   1
Отговори
# 390
bora123 в Плевен д-р Любенов в Сърце и Мозък, мога да изпратя на лични координати. Ноември месец той ме оперира лапароскопски, махна матката, но това беше мое решение, имах право да избирам миомите само или всичко (яйчниците са запазени). Сега поне нямам грижи, че пак ще се появят.

# 391
Здравейте, момичета!
Искам да ви споделя състоянието си месец и половина след операцията, и се надявам да помогна и успокоя някои от вас, защото вашите мнения много ми помогнаха да се подготвя за операцията.
Накратко, минаха вече два месечни цикъла от лапароскопията и искам да ви кажа, че това все едно не е моята матка. Цикълът ми от 7 дни, 3-4 от които супер обилен с кръвоизливи и съсиреци, в момента стана 4 дни, от които само един по обилен. Имам малки съсиреци, но нищо общо с преди. За пръв път не се съобразявам какво обличам и кога излизам от вкъщи.
За миг не съм съжалила, че се подложих на операция, колкото и да беше неприятен възстановителния период, си заслужаваше.
Помнете, че всичко е за добро! 🍀 Страхът е много голям преди интервенцията, но всичко отминава.

# 392
Здравейте, утре ще е и моята операция - лапароскопска хистеректомия със запазване на шийката и яйчниците. За целта преди седмица ми правиха т.н. пробно абразио, за да проверят за евентуални ракови клетки. Днес казаха, че всичко е наред, но все пак след операцията щяло да бъде 100% сигурно. Чудя се тогава защо ме подложиха на тази процедура щом не е напълно сигурен резултата!
Искам да попитам момичетата, които са със запазена шийка на матката - има ли някакъв цикъл след това?

# 393
Имах 15 дни след операцията близо 2 седмици.Казаха ми,че е нормално,но да следя .После се появяваше спорадично.Сега мажа биоиндентичен прогестерон и не съм имала повече зацапвания.
Успех на операцията и бързо възстановяване!

# 394
Имах 15 дни след операцията близо 2 седмици.Казаха ми,че е нормално,но да следя .После се появяваше спорадично.Сега мажа биоиндентичен прогестерон и не съм имала повече зацапвания.
Успех на операцията и бързо възстановяване!
Благодаря! Flowers Hibiscus

# 395
Здравейте, утре ще е и моята операция - лапароскопска хистеректомия със запазване на шийката и яйчниците. За целта преди седмица ми правиха т.н. пробно абразио, за да проверят за евентуални ракови клетки. Днес казаха, че всичко е наред, но все пак след операцията щяло да бъде 100% сигурно. Чудя се тогава защо ме подложиха на тази процедура щом не е напълно сигурен резултата!
Искам да попитам момичетата, които са със запазена шийка на матката - има ли някакъв цикъл след това?

Успех на операцията и бързо възстановяване! Пишете като се почувстате добре, как е минало… че и мен ме чака това вероятно…

# 396
Успех и бързо възстановяване! 🍀
Аз бях с коремна (отворена) операция и вече месец след това се чувствам много добре. Доколкото съм запозната, при лапароскопска болките и възстановяването са сведени до минимум.

# 397
Здравейте, момичета! Вчера ме изписаха и така 3 дни след операцията се прибрах в къщи. Blush Аз не съм в България и не мога да препоръчам лекар или болница, тук, в Германия можеш само да избереш в коя болница да отидеш с направлението от гинеколога, оттам нататък който лекар ти се падне. Лапароскопската операция е значително по-лека от секцио! От първия ден след операцията можех да се изправя сама без особена болка, закашлях се и кихнах и не умрях... Joy Все пак имам една забележка към немците, в България правят клизма, да, неприятно е, тук не правят. Можеш да ядеш и пиеш до 22ч предния ден, после - нищо. Обаче на втория ден след операцията ми се доходи по "специални нужди" и изживяването не беше много приятно... Не бива да се напъваш, попитах за слабително, казаха ми "след 3тия ден". Това и дренажът бяха неприятните ми изживявания. Катетърът го свалиха на следващата сутрин след операцията, никаква болка или дразнене, в началото не усещаш дали ти се ходи по малка нужда, наливах се с вода и накрая отидох без да чувствам нужда. Оттам нататък всичко се нормализира. Дренажът беше друго нещо. Първият ден бях под упойка и не болеше, на следващия ден започнаха едни странни болки на места, където не бях рязана и се чудех какво става. Метеоризмът в корема ми от газа, който използват за операцията допълваше нещата.  След два дни махнаха дренажа и направо се родих! Оттам нататък не съм имала болки. Спрях да пия и парацетамола и ибупрофена, които непрекъснато ми носеха. Сега имам 4 лепенки - една над пъпа и 3 по стария разрез от секциото. Казаха ми да ги оставя 10 дни така, ако паднат - нищо. Конците щели да се резорбират.

# 398
  • Sofia
Първо - дано все по-добре се чувстваш!
На мен също никакви конци не махнаха, те някак си самоизчезват Simple Smile
Който е минал през секцио, това лапаро е песен Simple Smile Това за кихането, хаха, точно! Или да ти се струва как червата ще изпаднат отнякъде Simple Smile
Интересно в Германия премахват ли матката?

# 399
Дааа, дренажът си беше гадуст и при мен. Бях чела, че катетърът уж е неприятен, но дренажът се усещаше много повече и самото махане беше доста неприятно.
Успех с възстановяването! 🍀

# 400
Първо - дано все по-добре се чувстваш!
На мен също никакви конци не махнаха, те някак си самоизчезват Simple Smile
Който е минал през секцио, това лапаро е песен Simple Smile Това за кихането, хаха, точно! Или да ти се струва как червата ще изпаднат отнякъде Simple Smile
Интересно в Германия премахват ли матката?

Благодаря, все по-добре се чувствам, днес даже  бях на кафе и разходка в парка. Blush
Относно махането на матката, понеже миомата ми беше заела цялото вътрешно пространство и имах една малка от другата страна, можех да избирам (но само след резултатите от абразиото): да махнат цялата матка или да ми запазят шийката, тъй като цитонамазката не показваше проблеми. Аз се консултирах с гинеколожката ми и тя ме посъветва да запазя шийката, тъй като това предпазвало влагалището от смъкване. Освен това ми махнаха тръбите, това си беше решение почти изцяло на хирурга (жена), каза ми, че без матка не ми трябват, а повечето проблеми с яйчниците започвали от тръбите. Това не го знаех, но се доверих на преценката й.

# 401
Здравейте. Някой да е минал операция на интрамурална миома преди забременяване? Моята е външна, но част от нея е в стената на матката. Размерът и е 4,5/6,3см. Не съм раждала. Доктора каза, че е голяма, не каза, че задължително трябва да се махне, но не дава гаранции как ще се развие една бременност с тази миома. Остави ме аз да реша. Моля ако има някой с подобен случай да даде съвет. Вече имам насрочена операция. Дали съм взела правилно решение да се оперирам преди забременяване 🥺 Притеснява ме, че ще се реше стената на матката, въпреки че съм чувала, че зараства сравнително добре и бързо.

# 402
Консултирай се поне с още 2ма добри специалисти преди да я махаш. Щом е външна, не би трябвало да пречи нито на забременяване, нито на износване.

# 403
Консултирай се поне с още 2ма добри специалисти преди да я махаш. Щом е външна, не би трябвало да пречи нито на забременяване, нито на износване.
Минах през 2ма преди това. Казаха да се махне.

# 404
  • София
Почти идентичен случай и размери бях, с разликата, че миомата беше на 'пънче' закрепена към матката и само се изряза, без да се засяга повърхността й.
И двамата ми гинеколози потвърдиха, че е за махане и би създала евентуален проблем при бременност.  Предпочитам да не го мисля и това, когато дойде щастливия момент Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт