(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 743
  • 783
  •   1
Отговори
# 420
  • Русе
Моето Мила пък е точно наопаки на снимките. Расте ниско, като храст. Някои куктици стигат до метър и половина. Пълно е с доматки по 10-12 на чепка. Вече обрах половината и всеки ден ям, много е сладко и хубаво. Любимото ми чери е.
Само където се разболя от някакви акари и всичко жълтее и съхне. Не става и да пръскам, защото бера всеки ден.

# 421
  • Между гори и планини
Направи си отвара от тютюн. Накисни няколко цигари, или фаса за нощ, или денонощие в чаша вода. Разреди до литър и напръскай.

# 422
  • Gorni Bogrov
Може ли снимка на плоскореза и има ли го по голямите строителни магазини? Гледах снимки в нета,обаче излизат различни и незнам какъв да взема.☺️

# 423
Дайте идея за сидерати, които се сеят сега през лятото? На празните места съм сяла жито и ечемик, обаче вече изсъхнаха и трябва да ги сменя с нещо.

# 424
Ние днес сме консервна фабрика. ММ успя да консервира всички домати, които беше набрал през седмицата. Акъла му се взе. Сега ги вари. Аз лежа, чета ви и се радвам на снимките.  Като влезе ще му поискам тефтера да си запиша разни интересни неща от постовете ви.
За пръскането с йод писах пропорциите по- назад. От агроаптеката казаха 2капки на литър вода и пълна с връх супена лъжица сода за 5л.вода.
Съседката, която наглежда двора се обади. Нямало презрели домати все още. Тиквички откъснала за кокошките и един голям патладжан.

# 425
  • Между гори и планини
Тука съседа пропищя, че градините в града боледуват. Доматите растенията изглеждат здрави, навързват, а плода става на кафяви петна. Споменах му за миризливки, пак махна с ръка и каза , че не са те. Дано не съм права. И неговата градина там е зле. Тук пръска с моята химия, там само с прясно мляко и йод. Преди 3 години пак аз ходих и спасявах положението с доматите на съседката. Тази година е много трудно всичко.

# 426
  • София
Има био препарат ОЛИВЕГ срещу миризливки. Аз съм купила РАПАКС срещу една зелена сочна гъсеница, която напада доматите ми в парника късния август и септември. Остава и да го ползвам.
Опит нямам и с двете.

# 427
ЗаСлон, благодаря!
Аз пък смаях съседите с не копани n пъти домати. Трева колкото тях и рожба в изобилие. Тази, която наглежда имота ни каза, край. Повече няма да копая като набием колците и оставям тревата на воля. Тя е помагала на ММ да ги оберат през седмицата.

# 428
  • Между гори и планини
И съседката започна да си отглежда плевели в пипера, след като присъства на бране само на червен с кофи и ѝ дадох, че нейният никакъв го нямаше. Миналата година заради месец дъжд, като влязох в двора, тревата беше над доматите, оскубах, за да ги вържа и виждам къде поливам 😂 И си бяха здрави и щастливи.
Дебелата сочна гъсеница май се казва нощенка. Много гадинки искат да ни ядат зеленчуците. Намирам кафеви гадини по върховете на пипера и газя. Докато мога ще се боря така.
Във фб гледах че има нашествие на ливадна пеперуда, а нейните гъсеници изяждат всичко... Гадове разни които нямат естествени врагове. Една кокошка се научи и прелита оградата и я оставям да патрулира между зеленчуци и кълве насекомите.

# 429
Днес тук е кучи студ, на плажуващите направо не завиждам .. Поливах почти до 10ч, а Т едва стигаше 19градуса
Доня, имаш си ко-ко патрул ... дебне за вредители

# 430
Сидерати - бял синап, фацелия (скъпи са семената), нещо бобово. Аз решила да пробвам с лека, дребни семена и излиза евтино.
Житни се садят късна есен и пролетта се махат преди садене.
Ето ги моите плоскорези:
https://neolab.bg/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0 … 0%B5%D0%BA%D1%82/
Поветица за съжаление има и при мене и няма отърване. Корените й са много дълбоко в земята и за това само скубя, където я видя.

# 431
Благодаря, недоволна!

Синап си купувам от мистър Алмунд и едно пакетче 100 или 200 грама по спомен беше около левче. Много ми никнат от тях, но не съм сяла лятото. Ще опитам. Имам множество трудолюбиви мравки обаче и не знам. Може да пробвам да омеся с канела. Имам добра кълняемост и на сух грах за готвене, но пак опитът ми е за зимно сеене.
Този плоскорез го заглеждам от известно време и ще взема да го пробвам.

# 432
  • Русе
Аз вчера убих 80 миризливки. Може би няколко часа с това се занимавах. Особено много има по крставиците и лютите чушки. Хващам ги с два пръста и прас на земята и докато се усетят и вече ги размазвам. Но всеки ден убивам по много и направо ми писна. Явно от другите дворове се множат и летят пак при мен. Хаха.
Доня, благодаря за съвета! Само където никой вкъщи не пуши Simple Smile

# 433
Да,магданозът на баба ми е много хубав тази година.На снимките с кофите черита на заден фон се вижда почти цялата и' градина. Малка е, този сезон отглежда 8-9  реда домати (сорт Розова магия и биволско сърце) и 1 ред краставици Гердана.Поради липса на място, а повече годен разсад тази година ги е засадила много нагъсто и трудно се влиза при тях.
Коловете, които ползва за доматите са и от гората.Преди няколко години беше казала на някакъв човек от селото да и насече и донесе.Тази година и сама беше ходила за няколко, че не и стигнали.

Постоянно ми излизаха в Ютюб видеа на азиатци,които отгледат какво ли не в туби,бидони,кофи,чували затова и аз ги сложих  експериментално тези черита.
Видях,че Лактофол имат специален тор за чери в саксия,но все не стигам до Бриколаж да им купя и подхраня.

Последна редакция: пн, 18 юли 2022, 21:58 от Morkovelka99

# 434
Здравейте! Аз не съм специалист, но не мисля, че сега е най-удачното време за пресаждане на ягоди. Аз моите ги почиствам всяка година, но през септември-октомври.
П.
И аз не съм специалист. Но сегашните сортове си имат технология. Едно време и аз с дядо ми слагахме новите ягоди някъде септември. Всяка година ги подновявахме и всяка пролет имахме огромни сладки ягоди.
В момента гледам италиански ягоди и ползвам за съвети опитен производител на ягоди от гр. Кричим - там хората се препитават от години с тях. Лошото е, че те гледат търговски сортове, твърди, безвкусни...
Има два начина на размножаването им: 1-2 седмици след като се оберат се остригват. После се чака да пуснат ластуни и от тях се вземат за разсад и се съхраняват в хладилник на студено до момента на засаждане. засаждането също си има тънкости и специално ножче, с което се сади всеки корен.
Този метод е неудачен за нас, които гледаме ягоди за себе си. Затова ползваме другия метод: оставили сме ластуните да се вкоренят, където те самите преценят, че им е добре Wink. В това време соковете на ягодите слизат в корените и се подготвят за стригането. Когато ластуните се вкоренят добре, се вадят и веднага се засаждат на постоянно място. Така са готови да плододават следващата пролет. Разбира се всичко иска тор, подхранване, грижи, редовно поливане....
М.г. насадих ягодите края на юли в най-горещите дни и се хванаха около 90%. Наесен пуснаха малко ластуни, които ползвах за разсад и попълних неприхваналите се коренчета. Повече от доволна съм, ядем сладки и ароматни ягоди, истински. На втората година би трябвало да дадат по-голяма реколта. После подмяна...

Затова сега на момичетата, на които пращам си позволявам да дам съвет да ги намушкат в кофички и по-късно през лятото да ги сложат в земята. Няма как да не се хванат. Поливайте ги с Рутмост да се вкоренят по-бързо. Добър продукт е.
Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт