(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 745
  • 783
  •   1
Отговори
# 405
Aila , явно малините са ремонтантни. Те още есента на новите издънки раждат, след това повторно следващото лято.
Има още много време за есенната реколта. В субполярната ми градина бера малини поне до димитровден, като много преди това е имало слани.
Моите са сорт Люлин, като ги сади преди много години (по татово време) баща ми, нямаше интернет, за да разбере, че този сорт дава есенна реколта само при доста по-топъл климат.
Утре отивам на село, но не знам дали ще има и една узряла малинка от миналогодишните стъбла.

# 406
  • София
Айла, как бих могла да ти намекна за някаква опасност, аз им се възхищавах! Имам и свидетел, и той също Simple Smile
Виках си, че моите са кекави, я гледай какво дървовидно стъбло правят на Айла доматите!
То само доматите да беше... Бобът ми се свлича Simple Smile От смотаните чамови колове, дето са целите в неравности.
Да, сега като видях снимките ти много съжалих, че не споделих тук съмнението си. Извинявай!!!

# 407
Бобът ми се свлича Simple Smile От смотаните чамови колове, дето са целите в неравности.
Да, сега като видях снимките ти много съжалих, че не споделих тук съмнението си. Извинявай!!!
Аз доколкото знам на зеления боб му трябва цилиндричен кол, около който да се завие, а не такъв с ръбове.
Така че може от това да се свлича.

# 408
  • София
Ей на, верно! Не може да притегне заради ръбовете и затова "изпуска". Срам!
Благодаря!

# 409
Аз съм с бамбукови колци, но нямам свлечени домати. Връзвах без да се замислям, както дойде, имам и с усукване около колчето, имам привързани околовръст. Израснали са, ще трябва пак да връзвам.

За пръскане с йод - само 1-2 капки ли се слагат на литър вода? Записала съм предишна година, че за чернилка по доматите се пръска с 20 к-ки йод, 2суп.лъж. сода и 2 литра вода. Грешно ли съм записала?

# 410
Айла, твоите черита Мила колко са отрупани  с цвят.Много са симпатични.

Аз сложих към 4-5 корена в градината на баба ми,но са много наблъскани едно в друго и сигурно няма да родят много доматчета.Нещо и нямат много листа, за проба ги бях сложила да видя ще стане ли нещо от този хилав разсад,а те взеха, че се хванаха всички.
Сложила съм пак при нея и в 6 кофи, от всеки вид по 2 корена.Викам,че по Коледа може да берем черита 😂.Единият корен жълто нещо се разболя, едно от черните пък умря от дъждовете,Мила са добре май.
Да ви запозная с тях чрез снимки мисля 😁😆
Скрит текст:
Това е черно,аз съм висока 162,а тоз домат е поне с 20 см по-висок от мен,а само това е родил и няма нов цвят.

Не се разбира много от снимките,но да видите и как са наблъскани. Първите 4-5 колчета,към които сочи стрелката са черита
Мила и те така само височина с малко цвят и вързали домати
Това не знам какво е,но е най-много цвят
Тези от кофите:
Скрит текст:

За една седмица обаче дръпнаха доста,че даже няколко и цвят имат
Ей го болното
Моите черита както виждате нещо нямат листа,що ли така?
И малко доматки от градината на баба ми да ви покажа.
Скрит текст:
Пу-пу много са и хубави за сега.Аз розов гигант взех,а нейните ще станат такива, а от нашите нищо няма да стане.

И първите и' узрели

Последна редакция: пн, 18 юли 2022, 21:43 от Morkovelka99

# 411
  • София
Фортуна, мисля, че рецептата е грешна, но нямам сили да търся, че след вчерашното изчитане на поне 10 страници тема в Хобикафе на Краставичарите, съм емоционално изтощена. Много полезна тема. Там са луди по крокодилки Simple Smile
А подозрението ми е към голямото количество сода, не към капките йод Simple Smile
Аз напръсках с рецептата от Недоволна + добавка. Записала съм, ще дам отчет за резултата.

Морковел, за черитата нямам предположение защо са като гола пръчка,  а не храст , с мощни колтуци още от най-долу, 6-7 стъбла трябваше да имаш. Гледала съм Мила поне 3 години, но важи за всички черита.
Дали е малко светлината?
Обаче какви колове имате (за моя боб Simple Smile  ) и какъв магданоз!!! Аз робувам на магданоза и нямам нито едно стръкче!

Айла, сетих се за отчупените стъбла - стига и на 2 мм да е останало свързано, ги облепвам стегнато с тиксо и всички зарастват при прясно счупване.

# 412
Тоя сорт Мила не е като другите чери сортове. Той не е и чери де. Расте висок, с тънки стъбла и с малко колтуци, изобщо не става на храст. Отглеждам го от няколко години, без да знам че така му е името. Пробвах една година със семена взети от едно от любимите ни доматчета от магазина, които обичайно си купуваме, то взе че стана. Раждат прилично, силни и устойчиви на болести, сочни и вкусни.  Предпочитаме го пред всякакви чери сортове.

# 413
  • София
Моето чери Мила е от купено семе, италианско семе в българска опаковка и сега се сещам, че и при мен има разлика с топчестото чери, обаче в ръста - храстите са около 1.30 до 1.50м. Но мислех, че е заради мястото Simple Smile
Много устойчиво на картофена мана!!!

# 414
  • София
Айла, сетих се за отчупените стъбла - стига и на 2 мм да е останало свързано, ги облепвам стегнато с тиксо и всички зарастват при прясно счупване.
Мерси за идеята! Утре като отида да ги нагледам ще пробвам, аз някои ги зарих с пръст, ако могат да се вкоренят нагоре, както с култуците правим и от там да се хранят, а не от корена, но ще видя и с тиксо да ги облепя.
Тъй като се отвориха доста свободни места покрай изкоренените броколи, счупени домати или болни имате ли някаква идея какво мога да насадя по това време там? По-късно може би салати, ако сложи арпаджик за зелен лук ще стане ли?
По отношение на магданоза, аз така и не насях тази година, имах един стар коренов, който обаче цъфна и го орязах, след това пък не го поливах и реално нямам магданоз. Преди почивката насях покрай доматите от другата страна на капковото магдазон и откакто го поправихме и се полива е почнал да никне. Морковите по същият начин насяти по дължината на капковото при пипера също са поникнали, но трябва да се проскубят. На мен винаги ми е жал и не мога да го направя, та ще помоля половинката да го свърши.
При мен растението на черито Мила си е доста голямо, но на върха изглежда че има само домати, а не стъбло. Важното е че се старае. Най-голямо е това в оранжерията, навън на сянка и на по-кофти място е доста по-малко.
Във връзка със снимките на доматите в кофи, според мен не им стигат ресурси, затова не растат и са малки. Може да се досипе някаква пръст и да се натори евентуално това да им помогне, но отглеждането в саксия определено е по-трудно, отколкото на открито в повечето случаи.

# 415
  • Стара Загора
Здравейте! Аз не съм специалист, но не мисля, че сега е най-удачното време за пресаждане на ягоди. Аз моите ги почиствам всяка година, но през септември-октомври.
По въпроса за слагане на лук през юли - мисля, че за да стане ще му трябва много вода и все пак няма да има време да заформи глави - в най-добрия случай ще го ядете на зелено.
А иначе сега може да сеете спанак (с много поливане) и салати (но гледайте за сортове, на които пише в сроковете за сеитба юли-август). Мисля, че и зеле и праз все още могат да се садят.
И сега прочетох, че от 1 до 20 юли може да се сее боб зелен пешак (нисък).

Последна редакция: пн, 18 юли 2022, 10:47 от nela62

# 416
  • София
Здравейте! Аз не съм специалист, но не мисля, че сега е най-удачното време за пресаждане на ягоди. Аз моите ги почиствам всяка година, но през септември-октомври.
По въпроса за слагане на лук през юли - мисля, че за да стане ще му трябва много вода и все пак няма да има време да заформи глави - в най-добрия случай ще го ядете на зелено.
А иначе сега може да сеете спанак (с много поливане) и салати (но гледайте за сортове, на които пише в сроковете за сеитба юли-август). Мисля, че и зеле и праз все още могат да се садят.
И сега прочетох, че от 1 до 20 юли може да се сее боб зелен пешак (нисък).
Мерси за насоките!
За ягодите, ако се поливат и се гледат мисля, че поне част от тях няма да имат проблем да се хванат.
За лук, да за зелен, за глави със сигурност ще е късно, но за салатката ще е идеално. На капково ще са, така че няма да има проблем за поливане.
За спанака не е лоша идеята, аз сея есента за ранен пролетта, но мога да пробвам и сега дали ще стане нещо.
Праз имам сигурно 300 корена насадени, повече не ми трябват, за салата мисля малко по-късно, че е много топло сега.
За боб имам доста насаден тъкмо поникнал от Капитаното и мисля че ще е достатъчно, ако и той роди.

Благодаря за информацията за малините. Порових се и попрочетох пак за отглеждането им и конкретно за тези ремонтантни сортове. Планирам следващият уикенд да дообера каквото е останало и да отрежем раждалите клони, както и малките тънки нови клонки, така че да останат само дебелите хубави нови клони, които се опитват да родят тази година есента. После ще ги полея и наторя, ако мога по този начин да ги стимулирам да успеят да узреят преди сланите, защото миналата година не им се получи.

# 417
Aila, ако не садиш нещо за ядене на опразнените места, посей сидерати. Ако няма да садиш на това място зелеви, може бял синап. Може и нещо бобово да посееш (отново ако няма на пролет да отглеждаш на това място боб).
Наесен може леко да се в копаят или просто да се използват като мулч. Определено има голяма полза от сидерати и мулч.

# 418
  • София
Aila, ако не садиш нещо за ядене на опразнените места, посей сидерати. Ако няма да садиш на това място зелеви, може бял синап. Може и нещо бобово да посееш (отново ако няма на пролет да отглеждаш на това място боб).
Наесен може леко да се в копаят или просто да се използват като мулч. Определено има голяма полза от сидерати и мулч.
Не е голяма площ, а са отделни места и няма да е подходящо. Освен това аз за момента съм се отказала от мулчиране, докато поне малко не излезем на глава с поветицата. Колкото и каквото и да сложа тя успява да пробие, а покрай мулча ми е трудно да я махна. Затова за момента предпочитам колкото и да не ми се иска да е голо и да мога да я държа под контрол с плоскореза. Не става при мен дори и да оставя както Доня писа да си расте тревата и да не плевя от даден момента нататък, защото тя почва да се катери по пипера примерно и да го задушава за отрицателно време. Много е и е навсякъде особено в долният край на двора. Ягодите в момента буквално не се виждат от нея и както мъжът ми се майтапи, са цъфнали, тоест поветицата е цъфнала. Предвид, че поне два пъти са плевени  и почиствани изцяло сега изобщо не могат де се видят от нея. Щом аз, която пробвах да мулчирам неколкократно поне тях и с много слама и със стърхотини и керемиди редихме ,а мразя найлони и отказвах категорично да ползвам такъв за ягоди вдигнах ръце и мисля да поръчам, предполагам, ще ме разбереш доколко ми е писнало от нея.
Вчера примерно се наложи и махнах и мулча от пипера, който бях наслагала между корените, защото отново поветицата беше завзела всичко, а с него не мога да проследя откъде излиза коренчето и е супер бавно и трудно почистването на гадният плевел. Съответно махнах мулча, минах и с плоскореза и на ръка и е една идея по-добре, а пипера е на място, където няма много поветица в горният край на градинката. Оплаках се, но мразя поветицата и имам чувство,  че битката е неравна и тя ни превъзхожда числено с половинката Simple Smile
Иначе добре, че ми напомни за мулчирането, за малините със сигурност ще наслагам нова слама, съсем бях забравила за тази идея и възможност.

# 419
  • Между гори и планини
И аз имам тук таме поветица. Скубя я. Но примерно в морковите съм оставила шир и се катери по него .
В пипера е лобода и тученица. Съседа мина и тръгна пак да дава съвети че плевелите смучели влагата. А там където ги няма е сухо, където ги има е влага. Дядовски работи. С колкото производители на пазара говоря, всички оставят плевели нарочно сега. Ха, да има луд да плеви цели декари с пипер например.
Но поветица за първи път има, и в цветята и има брашняна мана. Луда работа...

Общи условия

Активация на акаунт