(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 737
  • 783
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Неее, никакви китайци! Аз пробвах 2-3 ютуб метода и приключих. Едното беше картофи в гуми, другото соеви кълнове в бутилка, третото не помня.
Затова тук питам колко капки йод!
Морков, моля те, редактирай поста си, че някой ти го е окепазил, а искам всичко да разбера.
Доня, не знам дали знаеш колко смешно и повдигащо духа пишеш!
И въобще цялата тема е такава въодушевяваща!

# 436
Аз се записвам в отбор "Миризливки", явно това ще ни мъчи край Дунава това лято. Моите са още млади, лесно се размазват; и наистина предимно по краставиците ходят. Голите охлюви кротуват още откак ги би градушката.
Добре, че вчера връзвах домати, снощи към полунощ такъв вятър се изви, няколко колтука полегнаха, но само един счупен.

# 437
Ако Недоволна може да потвърди, мисля, че фий е добър сидерат и евтин, няма нужда да се купуват специални смески за целта.
Скоро не съм чела на тази тема.
На пръв прочит ми излезе това:
https://sinor.bg/50741-3-v-1-sideratite-sa-maksimalno-polezni-pr … inirano-zasyavane

п.п. някои градинарски клипчетата в ютуб са голяма измама Simple Smile

# 438
Моите миризливки са в боба.

# 439
Аз ли да редактирам и какво точно,че нещо не разбрах? Аз ги виждам с всички снимки и текст🤔.

Имате ли опит с изтребването на белокрилки?Алабаша ни е нападнат.В неделя баща ми засади зеле и там ще отидат.
Във фейсбук членувам в една група "ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВО",полезна е според мен,хората съветват да се пръска с люта вода.Казах на баща ми,а той само ми се подиграва 😂😂😂.Хич не вярва на тези природни методи за лечение на растенията и изтребване на вредителите.Ако имате опит и вие с тази вода и не изгаря растенията ще взема и аз да сваря чили и другата седмица аз ще ги напръскам 😁.

Направих си разсад корнишончета.Сложих ги на 13, а вече са много големи.Къде ще ги садя не знам 😆,но за сега експеримента е успешен.
Скрит текст:

# 440
  • Русе
Браво и аз ще направя корнишони за есента. Някой има ли предложение за марка семена, които ще са качествени и ще родят?
Ето няколко щрихи и от мен.
Обрах лютите чушки и оставям да зреят другите.

Черито се почупи вече от плодчета.

Патлджанът е до кръста ми. Да очаквам да стигне до главата ми до октомври ли? Хаха

Междудругото днес се оказа, че е пораснал един патладжан и то бая се е налял само за два дена и баба ми направи домашно кьопоолу. Ох мале. Уникално. И един миш маш с червените чи капии. Майко мила умрях си. И тези малко леко люти пиперки ги напука с оцет чесън и магданоз и буквално се пренесох на село.
А като казах капията. Тя е абсолютен изрод и не знам какво точно отглеждам, но не е нормално каквото излиза на повърхността хаха. Вижте.

Аз съм изумен. По 10 пъпки на китки… лудост! При положение, че вече имаше първа болна реколта, направи нова болна реколта, но не се отказва. Преброих около 100 бебета по втората реколта и почти всички изглеждат така. Само тук таме се е отървала някоя здрава и расте.

И така. Голям цирк е с този пипер.
А и да се похваля, че имам 4 тиквички от два корена. Взеха, че излязоха от зимния си сън…:)

# 441
  • Между гори и планини
Ники, събери фасове от съседите. Или купи някакви евтини цигари и си направи отварата.
П.п много ли смешно пиша, никой не ми е казвал 😊

Пообрах малко зарзават и почвам да готвя. Люти чушки - рибки са това, които слава богу не са люти и си ги слагам в салати и манджи. Аромат на чушка, без много люто.

# 442

Това е през ден.
Хубавото е, че ядем много салата, а има и кой да почерпим.

# 443
  • Между гори и планини
Не си ли правите зимнини. Аз съм комбинат Янко Костов лятото. Събирам буркани от всички приятели, купувам, още рафтове сложих в мазата. И приятели ме питат, не ми ли е скучно на село? Ми то няма кога да ми стане скучно...

# 444
Сладка, бъзов сироп, пукани люти чушлета и някой и друг компот. И каквото поеме фризера от зеленчуците. Скромни количества, не ядем много консерви, а и нямаме изба.  Но домати не консервирам, защото лятото ни няма поне 5-6 седмици - точно когато зреят най-интензивно. Като се приберем, вече са към края. Такива домати тук не могат да се купят, правят щастливи няколко семейства, изяждат се пресни.

# 445
  • Между гори и планини
Умирам за белени домати с магданоз и сол. Като отворя буркана и го изяждам като салата. Правя го на едри кубчета. Кисели краставички, печен маринован пипер с чесън, пържени върхари, лютеница, сос за спагети с чесън и босилек, сладка, компоти от всички плодове... Накрая и два малки бидона туршия правя, царска и солена. Много неща и във фризерите слагам. Въобще тази градина ни храни 12 месеца и за това и треперя.

# 446
  • София
Морков, нямах предвид поста със снимките, а този, първата част на текста https://bg-mam.ma/p/1461397/45060239
Чия е тази "малка градинка" Simple Smile

Ники, кажи на баба си, че чакаш една жена (мене) да дойде да види патладжаните и всичко , и че не знаеш кога точно ще дойде, затова всичко , което събира като реколта да трупа в шайги, че жената идва от София специално. И много ще се изложи (баба ти), ако няма с какво да се похвалите, трябва поне по една щайга от всичко да има готово, набрано. Да не ви изненада тази коварна жена изведнъж Simple Smile
Ако ти повярва няма да смее вече да дава Joy

# 447
Пържените върхари как ги бурканизираш? Не че при нас остават да се сложат и в буркан, ама... Много ги обичаме.
Умирам за белени домати с магданоз и сол. Като отворя буркана и го изяждам като салата. Правя го на едри кубчета. Кисели краставички, печен маринован пипер с чесън, пържени върхари, лютеница, сос за спагети с чесън и босилек, сладка, компоти от всички плодове... Накрая и два малки бидона туршия правя, царска и солена. Много неща и във фризерите слагам. Въобще тази градина ни храни 12 месеца и за това и треперя.

# 448
  • Между гори и планини
В буркан нареждам сол, захар, чесън, оцет до долната черта и магданоз нареждам топлите пържени върхари и варя съвсем кратко, за капачка както се казва . После ги обръщам с капачката надолу докато изстинат. И толкова, много вкусно с всяко ядене.
За количествата сол и захар трябва да си прегледам тефтера със записки.

# 449
Щото някой ми беше разправял, че не ставали добре. Ама имам спомен и за аспирин. А аз не съм фен на аспирин.

Общи условия

Активация на акаунт