(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 194
  • 783
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Айла, какъв сорт са ти целогодишните ягоди? Детето в името на ягодите изчисти мястото и е готово, само да намеря разсад и да минат жегите малко
Тези, които са най-много, два реда и вече на по 1-2 години не им помня сорта. Поръчвах ги още първата есен след като купихме къщата. Доста са дребни, но може би и защото не ги поливахме. След това имам половин ред, пак поръчвани от олх този път, уж за по-едри, но там още са малки и не мога да преценя хубаво.
И вече последно имам 8 коренчета от един човек препоръчан тук с целогодишни ягоди, пристигнали в саксийка в оранжерията. Там мисля, че все още им знам имената. Но са буквално по едно коренче и тепърва пускат ластуни. От някой съм вече доволна като размер на плода и вкус, така че със сигурност ще гледам да ги развъдя. От тези по-дребните и многото пращах миналата година, ако искаш сигурно ще имам отново и мога да ти изпратя. От другите тепърва ще завъждам повече. Днес ако успея да отскоча ще направя няколко снимки и ще ги пусна тук.

# 556
А някой може ли да ми каже какво им е на тиквичките? Сега ще търся рецепти в интернет за тази кубинска и картофена мана. Всички жълти листа ли трябва да отрежа

# 557
А някой може ли да ми каже какво им е на тиквичките? Сега ще търся рецепти в интернет за тази кубинска и картофена мана. Всички жълти листа ли трябва да отрежа
Да. Всички.
Листата на тиквичките може да режеш и без да са болни. Оголваш стъблото там където е раждало вече и оставяш 2_3листа преди новия цвят. След като откъснеш тиквичката, махаш последните листа и така. Тя си ражда до късно есента, като стъблото и достига впечатляващи размери. Това за сорта суха. Предполагам и при другите сортове може да се прилага. Тази година сме с изобилно и суха, но половинът не ги е подрязвал. Може пък да ги подреже.......

# 558
  • Между гори и планини
Тъй, замериха ми за вода, има много в задния двор до къщата, голям дебит излиза, тази есен ще бия сонда. Стискайте палци.

# 559
  • София
Тъй, замериха ми за вода, има много в задния двор до къщата, голям дебит излиза, тази есен ще бия сонда. Стискайте палци.
Супер новини! Стискам палци. При нас беше съвсем ясно, че има достатъчно дебит, зъщото реално имахме и преди това сондаж и вода, но много пясък излизаше, а всичките ни комшии също си имат и поливат. Така че не сме мерили,  просто бихме сондаж. Сега планирам да си направя и хидрофор.

# 560
Колко струва това замерване (обследване) или както там - дали и на колко има вода?

# 561
  • Русе
Не знаех това за тиквичките и че трябва да се оголват. Ще го направя. Бях взел едик корен от пазара като разсад. Роди 3 големи тъмни досега. И сега е метнало още 2 големи вече. Доволен съм като цяло от този корен. Имам и още един корен от мое семе и нищо. 2 тиквички до момента, а бяха посадени месец преди пазарската.
Иначе след 42та градуса на сянка в Русе, нещата не са съвсем ок. Акарите са се разпространили навсякъде по всички зеленчуци. Всички бебе доматки са с черно петно отдолу на “дупето”. Вероятно заради жегата се прецакват. Малините буквално изгоряха. Ягодите също. Ще ви снимам. Патладжаните и пиперът са ок. Покрих ги с бели чаршафи като оранжерия и ги запазих.
Изчистих старите краставици, които бяха много болни от мана. Според вас трябва ли с нещо да се обработи почвата сега? Защото на същото място ще засадя корнишони. Купих от Флориан и се надявам да не са фалшиви като досегашните и все пак да родят. И без това закъснях с половин месец и хич не ги знам кога ще изникнат и тн. Накиснах ги във вода сега. Пише вегетационен срок 50 дни на пакетчето. Ако изникнат към 1ви август, чак в края на септември евентуално ще има реколта, което е доста притеснително изобщо каква реколта ще направи оттам насетне… Simple Smile Simple Smile

# 562
Николай, явно в жегата доматите не усвояват калция. Пръскай с нещо, съдържащо калций.
За акарите - много ефективен е валмек. Дават му 3 дни карантини период. Но трябва да е вечер късно, защото трепе и пчели.

# 563
То и аз да не остана назад вчера като прочетох, че коментирате открих едно пакетче семена Парижки корнишони и сложих директно навън един ред Blush
Каквото излезе и когато излезе!

Мерси за отговорите на въпроса ми, явно краставицата е гергана, но уви само един корен, който обаче ражда много. Жалко, че само едничък, но то и в пакетчето имаше много малко семена.
Другите краставици, които са превзели всичко (китайските змии) се оказаха горчиви и направо ми иде да ги изскубя!! Водят се дълги, сочни краставици, а реално са нищо повече от някакъв хибриден корнишон.
Другата година ще сея през седмица Гергани, докато стане джунгла от тях! Joy

Освободи ми се малко място и сложих спанак. Тук не са такива жеги и мисля, че не избързах.

# 564
  • София
А как става това замерване, как разбират колко дебит? Вие къде сте, питам, защото и на нас ни предстои, ако сте доволни да моля евентуално за координати... И ако може да питам какви са сега цените.
Мерси на всички за отговорите за тиквите, вчера открих още няколко женски пъпки, може пък и тиква да похапнем тази година, кой знае... Иначе вчера откъснахме първите 2домата🙃😆😂

# 565
  • Между гори и планини
Замерва един дядо столетник с метални пръчки. Той проследява подводните реки, на каква дълбочина, колко е широка скалната дупка през която минава водата и в кой периметър, колко ще е дебита на час, всичко. Преди време беше идвал при няколко съседи, от Чирпан го водят хората. Всичко познава, отбелязва и казва.
Според него вода при нас има точно зад къщата още от 20м дълбочина с дебит от 65кубика в час, каза че мога да напоя цялото село с тая вода. Просто кладенеца е в страни и е хванал тънката жила.
Замери и на приятели които купиха парцел до нас, утре ще го водя в съседно село. При нас всичко е в скалата, водата е чиста, изворна. Дори кладенеца е бит с динамит в скалата и няма тиня. Вероятно есента ще гледам да бием сонда и много вероятно да закопаем цистерна в двора, с шахта за хидрофор.

# 566
Ники, не знам дали трябва да се оголват. Аз просто го правих миналата година и всичко беше наред. Мисля, че ноти беше споделила, че го прави и аз да не остана по назад.
Днес ми свалиха конците. Всичко е ок. Минахме през село. Има дузина червени домати. Бостана, редчето с фасул, царевица и тикви, както и доматите не са се поливали. Нещо се е прецакал кабела и не са имали ток. Фасула е за махане. Направо е изгорял. Тиквите държат. Дори от пътеката преброих внушителните петнайсет броя. Дори половината да оцелеят след екстремните горещини и безводие пак е екстра.
Бостана не се вижда от пътеката. Доматите са почти напълно узрели,зелени доматчета тук-там видях. Някой корени са с пожълтели листа, но това е от горещините и безводието. Болни не видях. От Николина-та са останали четири корена, те са се поливали и са цъфнали на първа китка. Черитата са в саксии. Просто ги намерих самораслеци и нямах място, сложих ги временно и останаха постоянно. Те също са ок. Цъфтят на трета китка. Ягодите са полудели, пипера от бурен не се вижда, само двете мулчирани бразди са ок. Чушки бол. Двата корена босилек са прекрасни. Патладжана също. С две думи там където се е поливало всичко е шест, там където е имало проблем растенията са пътници. Доволна съм. Точно 20дни градината е на самотек.

# 567
Аз много не разбрах от снимките в  нета какво е мана,но май и нашите корнишони са с мана и тиквичките и те.Дали от сушата или са болни,но има много сухи и с жълти листа  според мен още седмица и ще са за скубане.И при тиквичките има сухи корени,баща ми всяка вечер полива и пак е сухо.Много е горещо и слънцето съсипва зеленчуците и според мен изобщо не режете и оголвайте тиквичките, нека листата им правят сянка.Аз преди седмица на нашите им чистих треволяка и много се откриха и заболяха.Тази седмица изобщо не чистих никакви треви от нищо.И на баба ми доматите, които са на повече припек май са със слънчев пригор.Все още са с зелени листа, но нещо не зреят хубаво.Нашите от самото начало са болни и общо взето повечето са за скубане.
Без да разбирам много си мисля, че отглеждането на зеленчуци на открито ще става все по трудно и трудно.До този момент трудът на баща ми се възнагради само при корнишоните и тиквичките,ако не заболеят патладжаните и чорбаджийските чушки ще може да затворим някое бурканче от тях.
Скрит текст:

На този корен има цели 9 камби 😯 а тези нещо май са болни,не изглеждат свежи И това е от камбите при другите корени само листа 😁.Един отрупан патладжан повечето корени са така доста вече хапнахме от тях.
Малко болен пипер И тези рибки открих само
Имаме и една голяма тиква,която е излезнала извън двора и расте в шубраците и още една пак там, но е въздушна за сега 😆И картофи

# 568
  • София
Днес отидох до къщата да пусна пак да се полее и мисля до края на седмицата да не ходя.
Важното е че ВИК майстора най-накрая почна и се надявам скоро да имам баня Simple Smile
Зеленчуците изглеждат прилично, макар че са по-зле спрямо миналата година.
Щракнах малко цветя, че отдавна не го бях правила. В момента има гладиоли и далии, розите на които съм орязала старите клонки почват да пускат нови пъпки.
Далии:
Скрит текст:

Гладиоли:
Скрит текст:

Рози:
Скрит текст:

Констатирах и че на новите поръчани корени ягоди, вече не им се четат сортовете на етикетите. Дано открия, къде си записах какви са. Хубавото е, че повечето раждат и са почнали да си пускат ластунчета да се размножават.
Още по-доволна съм от тези навън, целогодишни втора година, яко цъфтят и има дори някои вече узрели. Ако така се задържи ще има доста прилична втора реколта. Поне сега вече имат капково и им пускам и на тях да се поливат.
Скрит текст:

И да видите останалите редове ягоди, какво им се е случило с любезното съдействие на поветицата.

Това са малините, които явно са ремонтантни, но сега ще копаят при тях заради канализацията и няма да успеят да узреят и тази година. Дано догодина има оцелели коренчета.
Скрит текст:

За пръв път и аз имам цъфнал батат, явно добре му се отразява капковото Simple Smile
Дано и добивът е по-добър тази година, тъй като са по-малко коренчета и доста по-нагъсто.
На праза също супер му се отразява топлото време заедно с поливането. Пипера е под всякаква критика.
Скрит текст:

Почнаха да връзват и по-хахавите сортове люти чушки. Интересно е че дребните, хавайска дъга мисля, които ми изпрати съфорумка са наистина малки дребни храстчета с малки чушки, но не са шарени, а жълти. Доста са люти, ще ги снимам по-късно. Доволна съм, просто се чудя защо има такава промяна. Моите дребни подобни, са си все така тъмно лилави ставащи към червеникави, както миналата година. А ето и новите чушчици от пенис чилито Simple SmileМалко не е на фокус снимката и не си личат добре.
Както и лехичката с тези странните люти чушки и бонус Шепичка.
Имам и една купа вече от по-нормалните люти, мъжът ми иска да си ги прави кисели, миналата година бяха пукани. Аз люто почти не ям, така че както иска да си ги направи.
Скрит текст:

И още малко от любимата ми царевица. Мога да карам само на нездравословни пържени пресни картофи или от мен да мине печени и варена царевица по това време Simple Smile
Скрит текст:
И за последно да покажа, едни плочки, които съм харесала за кухнята и коридора и евенутално хола.
Знам, че са шарени, но ако стените са светли, направо бели дали няма да стане? Купила съм вече няколко квадрата, може на друго място да ги наредя, но още не мога да реша.
Взех си едно кашонче и си го наредих в банята тук, за да мога и наживо да си го представя и пак не мога да преценя хубаво.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 00:06 от Aila

# 569
  • На морето!
Морковелка, супер изглежда реколтата. По-назад бях качила снимка на листата на маносаните ни краставици, можеш да я видиш.

Морскибриз, оправяй се и чакаме снимки на тази послушна градина.

Аила, как я бориш тази поветица, при нас също е голяма напаст?

Моите домати все така вяло растат. Догодина ще си посадя повече Албенги, никакви розови и ще добавя Ръгби. Дано не забравя! Дано следващата година е по-добра от тази.

Общи условия

Активация на акаунт