Живот без деца

• 11 626
  • 223
  •   1
Отговори
# 135
За теб има значение СЕГА. Защото си налична. Ако не беше се родила, нямаше да ти пука, защото нямаше да си тук за да го осъзнаваш.
Да, така е. И все пак, предпочитам да ме има, отколкото никога да не съм се раждала.

# 136
За това никой не спори, но то не е свързано по никакъв начин с другото твърдение, както често се твъди тук - според мен умишлено манипулативно.

# 137
  • Пловдив
Ако само успелите (лекари, адвокати и айтита) и маргиналите имаха деца и на двата полюса децата следваха стъпките на родителите си и ставаха като тях, то кой точно ще им продава в магазина и ще произвежда храната, дрехите, техниката, инструментите, учебниците? Кой ще им строи къщата и ще им оправя елинсталацията или водопровода? Кой ще им прави прическите и маникюра? Не може на всички, които не са от "елита" да се гледа като на провал. Всеки има своя си път и всеки е необходим на този свят.
...
Абсолютно, всеки иска детето му да е възможно най-успяло, обаче къде е трагедията в това, да продаваш в магазина или да лепиш плочки, не мога да разбера, и да ме убиеш, също както не мога да разбера къде е трагедията в това, да учиш в обикновена гимназия, вместо в езикова, както и не разбирам кое е недопустимото или неразумното в това, да имаш деца, ако си беден (не непременно клошар на улицата, просто по-беден от другите).
Темата обаче ми прилича на пързалка.

# 138
  • Варна
За теб има значение СЕГА. Защото си налична. Ако не беше се родила, нямаше да ти пука, защото нямаше да си тук за да го осъзнаваш.
Да, така е. И все пак, предпочитам да ме има, отколкото никога да не съм се раждала.

Обаче има хора, които наистина биха предпочели да не са се раждали. И ако някои в положението, описано в първия пост, създадат дете, шансът то да живее в кофти условия и да не е никак доволно, че родителите му са го създали при това положение, изобщо не е малък.

Не го разбирам това раждане на всяка цена. За мен не е правилно.

# 139
  • Пловдив
Жал ми е за днешните родители,изпитвам гняв към някои от тях!Смятам,че има хора, които не заслужават да имат деца,и хора които заслужават,а нямат късмет,и възможност.....Колко нещастно поколение ще израсте,давате ли си сметка?
Изобщо не мисля, че може да става дума за такава сметка за горкото поколение, както и за пореден път въздъхвам с облекчение, че няма комисия (форумна), която да определя кой има право на размножаване, че жална ни майка.
Иначе има немалко нещастни хора на света, без съмнение и за съжаление, но някак подозирам, че те не са винаги точно тези, за които при раждането им ССФ (или всъщност който и да е) се е произнесла, че ще бъдат нещастни. Също и нещастни деца има, за още по-голямо съжаление, макар и вероятно не толкова много на брой, колкото са според ССФ.

Цитат на: Лъвица
Задоволяването на най-първичната нужда за размножаване без мисъл и оглед за оцеляването на потомството и просперитета му е далеч от природосъобразно.
Според мен е точно обратното, що се отнася до природосъобразното. Природата цели няма, в нея има оцеляване, закономерности и случайности.
Животните, които се разгонват напролет (а не всички са така), не го правят с мисъл, а и природата също не е проявила такава. Обратна е зависимостта: в съвкупността от случайности през хилядолетията са оцелели потомците на точно тези от тях, на които им е генетично заложено да се разгонват напролет - при затопляне на времето или друг признак.

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 13:28 от Магдена

# 140
Не мога да разбера как все стигаме до марковите маратонки и частните училища.

# 141
Аз все пак не разбрах как се очаква да се хранят три гърла с по-малко от хиляда лева на месец... Rolling Eyes

# 142
  • София
Тогава авторът и такива като нещо щат-нещат ще започнат да работят повече, ако не искат жената и децата да му пилят на главата - "тате, искам, тате искам...". Иначе минаваме в персонажа на Христо Гърбов от "Улицата" - "обичам аз да съм работниииик..."

Пак чета тук някакви фантазии за успешни жени, за базисни условия, за качество. Въх, въх, умните и красивите, които от висотата на умнокрасивостта си поставят условия на другите. Задължително майката трябва да е по-по-най, особено удовлетворена и уверена в живота. Поколението и то да е качествено. И после идват филмитес метафорите за психоаналитиците и техните клиенти. Wink

# 143
Пак чета тук някакви фантазии за успешни жени, за базисни условия, за качество. Въх, въх, умните и красивите, които от висотата на умнокрасивостта си поставят условия на другите. Задължително майката трябва да е по-по-най, особено удовлетворена и уверена в живота. Поколението и то да е качествено. И после идват филмитес метафорите за психоаналитиците и техните клиенти. Wink
Ти не четеш това по простата причина, че никой тук не е написал подобни тъпотии. Ти прожектираш филм в главата си, защото по незнайни причини опитваш да валидираш собствените си избори и собствения си живот чрез противопоставяне по линията "отдадената майка-домакинка vs умно-красивите успешни бездетни".

# 144
Поредна тема се превръща в спор с радиото. Няма смисъл. Едно си знае, едно си бае.

# 145
  • София
Да речем, че имам извадка от всякакви семейства. Буквално всякакви.
Аз, че съм си отдадена майка и домакиня - отдадена съм. При това съм сто пъти доволна от това, харесвам си избора и пак бих го направила. Но има доста други светове, освен умнокрасивия.

# 146
Аз все пак не разбрах как се очаква да се хранят три гърла с по-малко от хиляда лева на месец... Rolling Eyes
Майката ражда и отива веднага да работи, за да издържа бащата-домакинь и детето.

Не всички имат избора да седят вкъщи и да философстват как дете се гледа и с малко, докато друг се трепе да изкара 'малкото'. Море, да беше наистина малко!

# 147
Разбира се, че има хиляди други светове освен умнокрасивия, както има и хиляди други светове извън този на всеотдайната майка и домакиня. Преди години, когато те ръфаха, че си "проста домакиня", винаги твърдо бях против подобно ръфане. Но стремежът ти да се самовалидираш чрез такова елементарно противопоставяне е страшно глупав. Щом си удовлетворена от избора и живота си, живей си го и недей да го прокламираш като единствен достоен за следване модел във вселената.

# 148

Вероятно живеят на село, имат двор, при желание могат да отгледат доста неща, вкл. животни. Начини винаги има, пак опираме до желание и способности. Много хора си гледат децата със скромни възможности и пак успяват да ги отгледат здрави и успешни. Учат, работят и се справят далеч по добре от презадоволените деца на разни супер успешни родители, къде са им осигурили всичко на готово.

# 149
  • София
Скрит текст:
Ако само успелите (лекари, адвокати и айтита) и маргиналите имаха деца и на двата полюса децата следваха стъпките на родителите си и ставаха като тях, то кой точно ще им продава в магазина и ще произвежда храната, дрехите, техниката, инструментите, учебниците? Кой ще им строи къщата и ще им оправя елинсталацията или водопровода? Кой ще им прави прическите и маникюра? Не може на всички, които не са от "елита" да се гледа като на провал. Всеки има своя си път и всеки е необходим на този свят.
...
Абсолютно, всеки иска детето му да е възможно най-успяло, обаче къде е трагедията в това, да продаваш в магазина или да лепиш плочки, не мога да разбера, и да ме убиеш, също както не мога да разбера къде е трагедията в това, да учиш в обикновена гимназия, вместо в езикова, както и не разбирам кое е недопустимото или неразумното в това, да имаш деца, ако си беден (не непременно клошар на улицата, просто по-беден от другите).
Темата обаче ми прилича на пързалка.

Кой е направил трагедия от това? Трагедията е, че с под 1000 лева, трима души трябва да се хранят, къпят, отопляват, да си купуват дрехи, лекарства, елементарни консумативи... това буквално са нещата нужни за физическо оцеляване, а в идващата зима сигурно само сметките няма да могат да покрият с тази сума. Дори да оцелеят, вероятно ще имат сериозни здравословни проблеми. Кой нормален човек иска това за детето си, за да задоволи нуждата си да се размножи, без оглед на резултата от това размножаване? И то при все, че има вариант да се потърсят по-добри доходи, тук се прокламира, че размножаването трябва да се случва в тези условия. Явно има хора, на които тази картинка не им е абсурдна.

Общи условия

Активация на акаунт