Спор за името на бебето

• 11 490
  • 363
  •   1
Отговори
Здравейте, бъдещи и настоящи мами!

Доста се чудих дали моят пост е за тук, или за раздела семейни отношения, тъй че дано съм на правилното място.

Както предполагате от заглавието бременна съм с първото си дете и с таткото имаме ожесточен спор за името. От суеверие не искам да казвам имената, които всеки от нас харесва, а и това няма такова значение, тъй като е субективно и ще чуя колкото "за", толкова и "против".

Въпросът ми към вас, които сте минали през подобен спор е как се справихте с инатлив мъж? Давам малко разяснения:
Още когато разбрахме пола, мъжът ми веднага заяви кое е името което е избрал за съответният пол, и си каза че това го е знаел години наред. Името е хубаво, но в неговият род има починал роднина със същото име. Доколкото знам не е хубаво да се кръщава дете на покойник. Неговият аргумент е, че не го кръщаваме конкретно на този човек, а просто името му харесва и не го прави за да почете паметта на човека, а защото това име иска за детето си.

Аз от своя страна смятам, че не е лошо името, но не ми е фаворит и не го "усещам". Не ми се иска да го кръщаваме с името на човек, който вече не е между нас и не ми допадат и галените имена които са възможни за това име. Аз имам съвсем друга идея, която той отхвърли категорично. Опитвах се да му предлагам няколко други, но той настоява, че неговият избор трябва да тежи. Дори излезе с аргумента, че аз си ги "измислям" просто ей така без да влахам нещо в тези имена, които му предлагам, а той винаги е знаел какво иска. Това доста ме ядоса, защото не смятам, че е състоятелен аргумент. Все едно аз съм длъжна да съм измислила името 20 години по-рано за да има моята дума същата тежест като неговата. Той отхвърля другите опции. Доста пъти му казах, че каквото и друго име да избере, ще се съглася с него, но той просто отказва да мисли за други опции. След един пореден спор просто полудях. Не можех да повярвам колко егоистичен и вдетинен може да бъде и в комбинация с хормоните, които ме тресат му казах, че просто няма да се съглася с него и няма да склоня. Бях малко рязка и груба, но вече започна да ми писва. От тогава насам се опитах да повдигна въпроса веднъж, но той ми вкарва реплики като "прави каквото искаш", "не ме интересува" и подобни. Това ту ме наранява дълбоко, ту ме ядосва. Термина ми наближава, а вместо щастливо и заедно да вземаме тези решения става някакъв ужасно излишен спор, защото той не иска да отстъпи. Аз смятам, че достатъчно съм отстъпила, като съм се отказала от своята идея и съм му дала свобода да избере каквото друго му харесва (освен първоначалната му идея). Искам вече да вземем решение, но познавайки го знам че ако пак опитам да говоря с него пак ще каже да правя каквото искам, което не е никакво решение. Доста дълго стана, така че просто ще се радвам да чуя от мами с опит как сте излизали от такъв спор и имате ли тактики за справяне с такъв инат?

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 12:22 от euphoria555

# 1
Казваш, че харесваш предложеното име, но те притеснява, че някой си там роднина със същото име е починал? Сериозно ли? Нали знаеш, че което и име да избереш, все някой, някъде със същото име е починал. Това е несериозно и явно и двамата се инатите в случая.
На твое място бих му доставила удоволствието да изберем името, което е мислил толкова години, но само в случай, че и аз го харесвам, а ти казваш, че го харесваш.
Леко раждане и по-малко филми и нерви!

# 2
Майка ми след скандали с цялата рода просто в болницата ме записа както тя пожела. Без мнението на майката няма да напишат просто някакво име в документа. В крайна сметка какво ще направи бащата - няма да си обича детето и ще си тръгне ли? И ако го направи - не е ли по-добре даже да се случи това от рано, щом за такова дребно нещо е готов да захвърли всичко?
Иначе майка ми се е тръшнала на баща ми с аргумента - детето взима твоето презиме и фамилия, а аз го нося 9 месеца, раждам и кърмя - не е ли редно аз да реша поне едно от трите имена?

# 3
Аз не искам да решавам самостоятелно, искам да изберем име, което харесваме достатъчно и двамата. Даже бих се чувствала кофти да избера сама име, което той недолюбва и проблемът ми е че смятам че би следвало и той да се чувства така, а не да се налага. Избраното от него не е лошо, но не го чувствам. Не казвам, че е кофти име, просто не ми харесва за име на моето дете.

# 4
  • село в ямболско
Това за починал роднина с това име е тъпо.
Моят братовчед е кръстен на починалият си дядо. Ми нищо му няма.

# 5
  • Melmak
Името как звучи с презимето и с фамилията? Това е много важно. Просто има имена, които не звучат едно с друго. Казвам го, защото това за мен би било аргумент.

Вариант да се помирите е да приемеш името, което иска, но да ти обещае, че второто дете ще го кръстите както ти искаш.

Мои приятели се бяха разбрали преди да знаят пола така - ако е момиче тя решава, ако е момче - той.

Така или иначе в болницата теб ще те питат за име, каквото кажеш ти - това ще е. Въпросът е ти дали искаш да приемеш това име или се инатиш.

Имай предвид, че във всеки род има много имена. Примерно популярните Иван и Георги.. еми брат на дядо ми беше Георги. Дай сега изцяло да забравим това име, защото има починал човек. Давам пример с името, не казвам, че вие сте избрали Георги, просто искам да ти покажа как изглежда отстрани.

Мисля, че трябва да се успокоиш малко, защото хормоните си казват думата и изглежда си доста емоционална. Разбираемо е, но опитай да не се караш с мъжа си в този важен за трима ви момент.

# 6
  • София
Аз не искам да решавам самостоятелно, искам да изберем име, което харесваме достатъчно и двамата.
Скрит текст:
Даже бих се чувствала кофти да избера сама име, което той недолюбва и проблемът ми е че смятам че би следвало и той да се чувства така, а не да се налага. Избраното от него не е лошо, но не го чувствам. Не казвам, че е кофти име, просто не ми харесва за име на моето дете.
Това е идеалният вариант според мен. Изчакай малко да се охладят страстите и на двама ви, и пробвай пак да разговаряте.

Ако не се получи, съм съгласна с Drama Llama, че е справедливо поне едното от имената да идва от майката.

# 7
Ние се бяхме разбрали, че ако е момиче аз ще му дам име, а ако е момче - ММ. Не знаехме пола до последно, но в момента на раждането, в мига който го зърнах, не знам от къде дойде и как, но го нарекох с име никога не обсъждано преди това и нямащо нищо общо с никой от родата, при все, че беше момче. Grinning
Името е красиво и мъжко, а синът ми си го харесва и се гордее с него. Освен това звучи хармонично с името и фамилията му.

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 17:44 от Sysly

# 8
Вариант за двойно име?

# 9
Няма опция за двойно име, много е дълго първото и не седи добре в комбинация с друго. Иначе в комбинация с презиме и фамилия е благозвучно. Аз не съм сигурна, че някога ще се навия за второ дете, за това опцията аз да избера името на второто не я бях помисляла. Много съм докачлива и това го превръщам не в спор за името, а скачам срещу това, че понякога в нашите отношения се чувствам незачетена като човек и сега в "борбата" за името се опитвам да си спечеля поне веднъж за нещо толкова важно да се чуе и моята дума.

# 10
След като ти дори харесваш името, нямаш твой фаворит, кой с това име бил умрял няма никакво значение.
Звучи като заяждане ей така.
Ако има имен ден детето и не е нещо префърцунено, бих си го кръстила така.
Може би ако споделиш името?

# 11
  • INFJ
Името отива ли си с друго, може да използвате двойно име.

# 12
Това за починал роднина с това име е тъпо.
Моят братовчед е кръстен на починалият си дядо. Ми нищо му няма.
Не всички искат да си кръщават децата на роднини, без значение живи или умрели. 🤷

Авторке, не знам как го търпиш твоя мъж.

# 13
Дай му тогава името, което на теб ти харесва, ако мислиш, че можеш да го отстоиш. Аз така направих. С целият риск да отнеса и сръдни и караници, но това не ме спря.
Старите баби не на празно казват, че името си идва с бебето и майката го усеща подсъзнателно.

Леко раждане и успех!

# 14
  • село в ямболско
Щом си суеверна сложно!
Успокой се . Лека бременност и раждане.
Пък името изберете без да е на някой от родата..
Ние с ММ последни избрахме име без дa е на някой. Пък аз повече от име на прабаба не знам...

Персона, давам пример . Тя ако знае имена на баби и дядовци назад добре.  Аз знам малко няколко имена на прабаби и т н .  От баща ми не знам , разведени са .. Тези имена който знам са и остарели за бебе сега

Общи условия

Активация на акаунт