Отговори
# 480
Здравейте, днес се събрахме за погачата на Марти. Бяхме в камерен състав, само две приятелки + дъщерите им дойдоха, майка ми и свекървата. Другите на море или болни. Но нищо, и така беше достатъчно лудница. Марти се представи много добре. Спа през повечето време, чак на края на ритуала се събуди и се разплака. Нахраних го и се успокои. Майка ми беше подготвила всичко, аз направих само сладката питка.
Час и половина останаха, според мен напълно достатъчно. Добре си поговорихме, за мен си беше разнообразие.
Ще оставя линк за самия обичай и наричането, може да е полезен на тези, на които им предстои. На мен ми хареса как е обяснено.

В четвъртък ходихме до личната на проверка за жълтеницата. Каза, че вече е добре и нищо му няма. Накарах я да го претегли - 4.900кг, качил е 300гр за 9 дни. Питах я за коликите и ми каза, че просто трябва да пробвам и да видя кое ще понесе на моето дете. След като спрях еспумизана не съм му давала нищо, освен био гая, но не съм много редовна. Все се каня да взема нещо с лактаза.

Ходихме и на кардиолог при Маринов. Самият преглед не беше много продължителен, но предвид, че е бебе и накрая се размрънка, е разбираемо. Каза ни, че всичко е наред  или по-точно "госпожо, имате здраво бебе". След навършване на една година да направим отново преглед.

При нас положението не знам как да го коментирам, защото като напиша нещо и после нещата се обръщат. Обикновено към 4-5ч сутрин започва да го мъчи коремчето и ръмжи в просъница. Ей, го сега спи до мен, но се върти и е неспокоен, тъкмо го нахраних. Преди това спа спокойно от 21.30 до 23.30ч. През деня продължава да прави кратки дрямки, докато е в мен и когато го оставя се събужда до 5минути. Няма дълбок сън. Мъчно ми е, че не спи качествено.

https://ppt-online.org/494328

# 481
Оф, като ви чета и ми се иска и аз така по-често да се консултирам и тн., същото като през бременността. Тази седмица бебчо става на 4 седмици. От време на време идва акушерката вкъщи. Но на лекар за пръв път след изписването ще го заведа в началото на септември. Тогава имаше свободен час ...

Иначе пробиотици не давам. Без значение на кърма или на АМ тук не се препоръчва, за да може организма сам "да се научи" и всякакви добавки се дават само, ако има някакъв проблем. Единствено витамин Д давам и толкова.

Аз съм твърдо против къпането всеки ден. Ужасно изсушава кожата. На моето бебе кожата е толкова чувствителна и без друго. Ако има някъде мляко или вода веднага бърша с пеленка, дупето с топла вода само и кърпа минавам. Но и тук важи: най-добро решение за всеки няма. Колкото бебета и родители, толкова начина и мнения.

# 482
консултирането е супер, само че някои консултанти работят тайно за АМ компании  имам чувството 😁 не всеки е подготвен,! за съжаление., а добрите са трудно достъпни, но си струва да се чакат. иначе

схемата една и съща  по мои набшюдения - коригиране на пози и начин на засукване, доизцеждане след хранене при нужда - едната гърда, с която си започнала или и двете, често хранене на поискване, при нужда дохранване със стандартно 50 мл на кг тегло, това прави около 30 мл на хранене плюс минус, но зависи и колко малко яде точно бебенцето. Заради трудността от постоянното доизцеждане (може да е времеемко), може да е добре да се кърми до по 15 минути от всяка гърда, после 10 минути изцеждане и имаш някакъв живот между кърменията. Лактогонни средства, силна храна и спокойствие.
Част от спокойствието за мен е човек да се сприятели със сценарий, в който не кърми, и в него няма драма, така напрежението спада. Наистина децата ни ще израснат добре и на АМ, и ако трябва да сме честни, всички имаме безброй примери за здрави хора и деца, които никога не са били кърмени, а гушкането и бебеносенето са чудесен начин да се поддържа така възхваляваната връзка с детето Simple Smile понеже смятам че патосът с който се говори понякога за кърменето напоследък май повече вреди на жените отколкото да им помага.

абсолютно съм съгласна за къпането и за различните родители Simple Smile аз като споменах на една близка че не го къпем всеки ден, получих доста странен поглед, но съм работила в козметична компания, в която правехме кооперации с дерматолози, които на твърдяха (въпреки кооперацията) че за малките бебета топлата вода и измивните продукти изсушават много кожата и къпане веднъж два пъти в седмицата стига. Мазането с безброй продукти също не е нужно.
Но пък толкова сме свикнали с банята всвка вечер (майките ни обикновено така са процедирали), че се е наложило като стандарт, а някои го препоръчват като вечерен ритуал за заспиване Simple Smile

Нашето бебенце вече го къпем през два три дни, защото вече не е такава драма за него и на нас ни е спокойно. Кожата му реагира добре засега. Дупето също мия всеки път и с малко бебешки сапун, той все още ака три четири пъти дневно и то обилно и някои частички няма как да се почистят само с вода, лепнат, а кожичката му жълтее без сапун. Дори и крема за подсичане (пенатен) не слагам вече всеки път, защото обикновено ака като яде и после сменям скоростно памперса, а и кожата му не показва никакви признаци на раздразнение, та не виждам смисъл да го мацотя излишно всеки път.

Навлизаме в някаква фаза дето мисля за къпането като нещо което за него по-скоро ще е кеф и затова бих го правила по-често, понеже не сме така стреснати като в началото и той се кефи на топлата вода.

# 483
  • Замък сред облаците
И нашият педиатър потвърди за рядкото цялостно къпане с измивни продукти, да не говорим колко е твърда водата в доста райони на България (варивитата вода също изсушава много).
Не знам дали имате наблюдения колко много нараснаха случаите на дерматити последните 10-15г. Лично аз си мисля че е от бума на козметика за всичко (примерно гледах, че Юриаж имат периоралвн крем за зачервяванията около устата - сякаш е трудно да му забърсваш брадичката като се наплюнчи и въобще да не се стига до зачервяване) плюс много агресивните препарати. Ей на, онзи ден една юнска мама сподели че са с дерматит и дерматоложката е забранила цялостно къпане повече от 2 пъти седмично (правеха ежедневна баня вечер на бебето).
Така че всичко с мярка е добре, според мен.

# 484
Здравейте юлски майки, дали има и други бебчета , като нас, които не издържат повече от 2, 2 и половина часа между храненията?

Бебето е на 35 дни, на смесено хранене - кърмя и додавам АМ понякога и 90 мл. на хранене. И през деня и през нощта буденето е на макс 2, 5  часа. Вече се чудя дали не правя аз нещо грешно и дали не минем изцяло на  АМ.
Изпих де що има лактогенни неща - хапчета, чайове, хомеопатия за да стимулирам кърмата. Пробвах и само АМ да дам на хранене. Заспива понякога и само след кърмене, но си събужда след час и половина. За през деня съм ок, но вечер, дали не е нормално да прави вече 3, 4 часови паузи. След болницата седмица, две си правеше такива паузи.

# 485
Моето мнение е, че дохранване без изцеждане води до намаляване на кърмата (логично, природата се стреми към възможно най-малко разхищения). Съответно има правила за дохранването, ако искате да запазите кърмата (дава се едно и също количество на всяко хранене, което е минимално необходимото). Различни сценарии са разгледани в книгата на Хедра, не знам дали са описани и в блога, но общо взето зависи от наддаването на бебчето за период от време. Читав педиатър или консултант може да ви обясни с точност.

Изцеждането, както споменах може да е от една гърда (с която сте започнали с редуване на гърдите), на ръка (по-щадящо) или с помпа, докато не започне само да капе.

възможно ли е бебчето да не суче ефективно? чува ли се как преглъща?
Иначе кърмата се преработва по-бързо от организма (бебетата на АМ спят по-дълго, защото е по-тежка храна - но не по-дълбоко) и след час и половина е нормално да иска пак, особено ако не успява да изяде много наведнъж по някаква причина, но честото сукане е другия начин за възстановяване на кърмата, така че стига да не е недоволен, да се дърпа и да плаче, може и да нямате проблем.

Според мен честото будене освен от глад, може да е и от прекалено кратък/дълъг прозорец на будуване през деня - има таблички в нета за различните възрасти, но за бебе във втория месец са около час - час и половина. Потърсете има статии на консултанти по сън, там обясняват и за асоциациите на заспиване ( бебетата имат цикли на сън от по 30-40 минути и ги свързват ако при събуждане имат същата асоциация като при заспиване (люлеене, сукане и тн, и имат нужда често от помощ за свързване ня циклите ( да го приспите пак веднага като се размърда).

Та бебчето трябва да будува през деня преди да заспи, да прави три до пет дремки с посочените интервали и спи 5-7 часа дневен сън в тази възраст.

Ако нощем не прави паузи - заспива веднага след ядене пак, два часа и половина са си доста добре - рано е за дълги паузи на тази възраст и за режими, като ся новородени според мне просто са по-изтощени и трудно се събуждат, моето бебе се буди също на 2,5 -3 часа- макс 3,5 и то дългият му сън е вечер между осем и един в зависимост кога е заспал, като броя винаги от хранене до хранене.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 04:53 от magi (gushka)

# 486
Благодаря за изчерпателния отговор.

Последната седмица нощем се буди през час и половина, това всъщност ме притеснява. През деня спи спокойно и веднага след хранене. Явно трябва да го държа повече буден. Simple Smile

# 487
Благодаря за изчерпателния отговор.

Последната седмица нощем се буди през час и половина, това всъщност ме притеснява. През деня спи спокойно и веднага след хранене. Явно трябва да го държа повече буден. Simple Smile
ням проблем, до това води безсънието Simple Smile)

Да, не е изключено денем да спи повече за сметка на нощта. Те още не знаят кое е ден и нощ. Ако заспива дълбоко след кърмене може да свързва кратки дремки, но трябва да има и около три прозореца на будуване по час час и половина. И нощем гледайте да няма светване на лампи, смяна на памперс ако не е акал и т.н. И аз много се бях притеснила щото пък нашето не спи понякога с часове денем, но осъзнахме че го преуморяваме без да искаме (тоест държим го буден повече от час и половина). Сега вече гледам да го приспивам като наближи.

Остава и с моя сън да се оправя 😆

# 488
  • Замък сред облаците
Аз бих пробвала и на 1-2 хранения (не последователни) да изпускам кърменето и да дам 120мл АМ (препоръчаната доза за врория месец дори е 150 мл, но и ние не сме стигнали до нея), а при изпускане на кърменето - цедене. Така ще се види дали честото будене не е свързано с недостатъчно хранене.
Иначе другият вариант е да е обърнат дневния и нощния сън - бебетата нямат добре установен циркаден ритъм и от нас зависи това да се случи. По-дълги будувания през деня между дремките (успех с това, моя има ли нужда от сън и с топ не можеш да го събудиш), а след 18-19ч не трябва да се стимулира с активности, стаята трябва да е притъмнена, да не се светва ярка лампа и въобще да се създадат всякакви предпоставки за дълбок и спокоен сън.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 08:33 от АА

# 489
И моето бебе спи най-добре сутрин и преди обяд. Фазите на бодърстване са след обяд и вечер. Първата използвам за актовно гушкане и разговор (монолог), лежане по корем и "участие в игрите" с каката. Държа тези неща да се случват не докато спи, а като е буден и активен. Втората фаза я използва таткото, който вечер поема бебето докато аз успивам каката, чета с нея и тн. Не се притеснявайте за това кога са фазите на активност. На тази възраст бебетата наистина не знят що е ден и нощ. Хубаво е след навършени 2 месеца да се въведе ритуал за лека нощ. Какво включва той зависи от семейния ритъм к детето. С голямото дете направихме ритуал на 2 месеца и го спазваме до днес (на 3 и половина е). Така децата се учат на усет за време. Не говорим за режим, да уточня. Хранене, говорене и тн. се различават много преди и след ритуала. Ако през деня докато се храни му се говори, пее и тн, то след ритуала само усмивки, шепнене малко на тъмно или лека нощна лампа.

Аз съм бе само от тези дето къпят по 1-2 пъти седмично, а и от тези дето не мажат с нищо. Дупето мажа само при нужда и само ако лечебната вълна, въздух и черен чай не помогнат. Всякакви млека, лосиони и тн. също не ползвам, освен ако няма абсолютна нужда. Превантивно нищо не мацам, защото искам кожата да е максимално свободна от всякаква химия. Голямата съм я мазала макс 2-3 пъти. Заради това и мен доста хора ме гледат странно, ама да, моите деца ще им се наложи да растат с моите решения и възгледи :sunglasses. А пък чуждите каквото техните родители решили. Важно е само всички да са щастливи и доволни със собствения път.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 11:43 от Mateya Zoe

# 490
  • Замък сред облаците
Матея, каква е тази лечебна вълна?

# 491
Матея, каква е тази лечебна вълна?

https://www.dm.de/alana-fettwolle-zum-zupfen-p24721134.html

Ето това е АА. Работи на принципа на кремчето за зърна с Ланолин. Вълната съдържа голямо количество естествен ланолин, които омекотява, дарява кожата с топлина и я овлажнява. С каката само с нея оправяхме зачервявания на дупето. Като видя зачервено дупе слагам малко вълна на дупето и тогава памперс. На всяка смяна се сменя и парченцето и оставях поне 15 мин без памперс. Така минахме фазата с памперси без кремове и тн. При колики може да се ползва също. През бременността си ходех и аз с парченца в сутиена, че ме боляха зърната и така. Не знам в България дали се продава, тук акушерката ме светна за този продукт и съм супер доволна.

# 492
Момичета,да ви кажа аз като " леля" моите наблюдения. Преди 18 години,когато се роди голямата дъщеря,бях млада , стресирана и супер стриктна. Голямото ми разочарование ,че не можах да кърмя,го канализирах в маниакално престараване за всяка дреболия. Нямаше интернет и горката ми лична ( тя е и педи) ,не знам как не се отказа от нас,че сега и малката пое😃. Минаха години, каката порасна здраво и силно момиче,хранено само с АМ,но аз разбрах,че в старанието и притесненията си, съм изпуснала момента да се радвам на първите и дни и месеци,че те няма да се върнат вече. Слава Богу,сега с малката имам тази възможност. Не изпадам в паника,че отново не можах да кърмя,давам си шишето и се радвам на аромата и,не ми пука дали ще изпие милилитрите или не,важно е да изглежда здрава. Не меря всяка вечер температура от страх,ако и е зле ще проличи. Ритъма си го определя тя,спи колкото и когато и се спи, само се старая вечер да правя рутина някаква,ме че много ми се получава нощния сън,ама това поне опитвам. Нямам термометър в стаята,ако се налага и я видя зачервена,пускам климатика. Капки за колики давам преди хранене,без да следя колко минути по рано ги приема,има си колики,но от опит знам,че трябва да си се преживеят. Къпя я през ден или през два,както дойде и даже живеем на две места (така се налага) и си свикна да е "бебе номад". За тези,които ми изчетохте дългия пост,първо благодаря и от сърце ви казвам- радвайте се на децата си,че много бързо всичко се променя и много бързо порастват и стават даже пълнолетни. Важното е да сме спокойни и щастливи,стреса взима страшно много от удоволствието на майчинството.💐💐💐

# 493
  • Замък сред облаците
В контекста на дискусията кърмене и АМ не мога да не ви споделя какво ми попадна във фейсбук: 😝

# 494
Ох, абсолютно и на мен ми омръзна от различни подмятания защо не кърмя, колко било хубаво. Всеедно сама съм си го решила. Не при всички ни се получава и това е. Радвам си се и аз на бебенцето, пък както на картинката, накрая всички ще ядат макдоналдс. 😀

Общи условия

Активация на акаунт