Отговори
# 465
Борината са съчки от дънера на бор. Бабин илач е, има краища на България, където е добре познат метод, аз не бях чувала за това.
Пали се една клечица и над дима й се отпушва една лъжичка. Става черен нагар/сажди, капва се малко мляко/вода и се разбърква, млякото/водата стават чернички и се дават на бебето. Било на принципа на активен въглен.

На мен ми подариха няколко съчки от бял бор, иначе нямам идея от къде може да се купи.

Както с другата Деси стана на въпрос, може да пробваш Боуен терапия, при някои бебенца има ефект за колики

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 06:18 от Bubblezz

# 466
  • Замък сред облаците
Borina.eu е сайта за борината, който ми каза моята приятелка от февруарките, но не съм взимала аз лично.

# 467
И на мен това с борината ми го каза приятелка като моментен ефект е имало при тях. Мен обаче нещо ме е страх да го пробвам и не съм.
При смяната на памперса сутринта забелязах при беба ситни пъпчици по корема, наподобяващи тези дето излизат по лицето като бебешко акне. Не са много, дано изчезнат, че с тази ковид обстановка хич не искам да я карам по болниците на преглед. 😔

# 468
  • Замък сред облаците
Може да са от препотяване или ако е попаднала плюнка. Нашите така изглеждат като се препоти в жегите, но са основно по сгъвките, брадичката и деколтето (където бършем плюнката след хранене, но пак е по 4-5 пъти на ден да попадне там). Минават за ден-два-три с по-леко обличане, стоене по памперс и забърсване с мокра тензухена кърпа. В топлото избягвам и мазането на тялото с лосион, само се препотява допълнително и въпреки това кожата му продължава да е мекичка и нежна.

# 469
Да се отчета и аз😅 Ема е вече на месец, наддала е с 1110гр и е пораснала с 4см. Не сме от щастливците без колики, борим ги с Пандата и Колийф, като за момента е поносимо и добре през деня, но само вечер от 22ч до 1ч за втора вечер прави кризи.
Кърмата ми намаля доста, тегля и преди и след храна, ами за едномесечно бебе приема по 80-90гр, което според мен е малко, според педито е добре, щом наддава, а и докато яде заспива и. В с шанс да бъде дохранена. Иначе чайове пия, слагам я често да суче, цедя се, ама… Но като цяло с риск да отнеса хейта, кърменето не е моето изобщо, никак не ми е приятно, но го правя само заради беба, ще видим до кога.
От днес съм с болки в гърлото, освен Оосцилококцинум,Прополки и витамин Ц, какво друго може да се приема като превантивни мерки, че ЛК ми е в отпуска?

# 470
защо да отнасяш хейт, то не е лесно наистина, и нощем особено като трябва да се будиш всеки път от дълбок сън си е предизвикателство. Ако храниш по 7-8 пъти и по-често  80-90 грама са направо супер, ако е гладна според мен няма да задпи или ще се събуди много скоро да иска пак
Да се отчета и аз😅 Ема е вече на месец, наддала е с 1110гр и е пораснала с 4см. Не сме от щастливците без колики, борим ги с Пандата и Колийф, като за момента е поносимо и добре през деня, но само вечер от 22ч до 1ч за втора вечер прави кризи.
Кърмата ми намаля доста, тегля и преди и след храна, ами за едномесечно бебе приема по 80-90гр, което според мен е малко, според педито е добре, щом наддава, а и докато яде заспива и. В с шанс да бъде дохранена. Иначе чайове пия, слагам я често да суче, цедя се, ама… Но като цяло с риск да отнеса хейта, кърменето не е моето изобщо, никак не ми е приятно, но го правя само заради беба, ще видим до кога.
От днес съм с болки в гърлото, освен Оосцилококцинум,Прополки и витамин Ц, какво друго може да се приема като превантивни мерки, че ЛК ми е в отпуска?

# 471
Като яи чета, май аз съм единствената, която не дава пробиотик. Но не знам защо съм запаметила,че като е на кърма бебетоз няма нужда от пробиотик... за коликите и при нас едни дни е добре, други много де превива и плаче. Аз редувам капки колийф и чай. Нямя особен ефект, може би да включа и аз пробиотик?!
Когато суче също много се дави на моменти, а оригването е на късмет при нас, един път става, друг път-не. Но въобше не знам колко изяжда, нито веднъж не съм се цедила. Наддава много добре, за 1 месец почти 1,400 кг.
За храната и аз не ям цитруси, бобови, пикантно. Сладко си хапвам и кафе по едно на ден пия.

# 472
Уф, и аз разсъждавах над кърменето и пробиотика, купила съм една Био Гая, но така си стои...

Кърмените бебета след първата седмица приемат към 700-800 мл за денонощие според сайта на " Подкрепа за кърменето". Ако изяжда по 80-90 гр на хранене зависи от бройката, може да не е зле. За недостатъчност се съди по брой напълнени памперси и наддаване.

Толкова се надявам, докато малката цока, да продължи и аменореята. Изобщо не ми липсва цикъла...
При нас има ситни червени пъпчици по сгъвките, шийката, вратлето и малко надолу по гърдичките, ЛЛ потвърди, че са от претопляне. И от скоро имаме много малки к крусти, в момента предимно по веждичките. Grinning

# 473
количеството кърма е индивидуално и зависи от теглото на бебчето, моето бебе на 6 седмици яде 700-800, качва си нормално. Водят се по 150–160 мл на килограм, алтернативна формула делено на 0,7 по 100.

Вече съм го писала но да кажа пак, за да не се втурвате да дохранвате освен ако не искате или бебето не показва признаци на глад - според мен дохранването е повече стрес. Едно бебе освен това ще качи 800 гр първия месец, друго кг и 200 - и двете ще са в нормата.

# 474
deska90 и при нас е същото , само дето сме предимно на АМ.Няпъване и рев почти по цял ден.не спи добре от напъни , а акането сякаш намаля.Всъщност колко е нормално бебе на около месец да ака и пишка, предполагам е много относително...

# 475
  • Замък сред облаците
За мокрите памперси минимума май беше 5 напишкани поне за деня. Ние имаме след почти всяко хранене, единствено на нощното засичам сух памперс. Акането намаля вече - май 2-4 пъти дневно е тия дни, а преди беше пак след всяко хранене.
Припомням, на 38 дни е младежът, на смесено хранене, че има значение за акитата 😄

За крустите - при нас не знам дали са точно крусти или себум само по челцето, веждите и темето, но да споделя опит.
Избрах първия месец да ползваме минимално козметика - къпане основно с чиста водичка през седмицата, веднъж седмично с бебешки душгел косичката и телцето; понякога и дупето миех с душгела, ако беше много зачервен. В общи линии михме косата веднъж на 10 дни и май от това се получи натрупване на себум. Онзи ден взех почистваща вода без отмиване на Юриаж бебе (същия душгел ползвам) - тя е на примципа на мицеларните като гледам състава, и след баня обтрих челцето, веждите и темето с памучен тампон с нея. И сега сутрин почиствам личицето без очите с нея. Челцето се изчисти още същата вечер, веждичките вчера, темето понамаля откъм себум, но ще продължа оше няколко дни и мисля, че ще се изчисти и то.

# 476
Пъпчиците ги нямаше на следващата смяна на памперс, като проверих.
N0Ham3, докато давах колийф беше същата работа и при нас - вечер будно и ревящо бебе. Не знам, ама сега с еспумизан и пандата е по-добре, пък може и просто да е дошло времето.
За оригването, откакто видях тази поза и я прилагам, беба оригва веднага.
При нея също се разреди вече акането, сега е веднъж, най-много два пъти, а преди това беше на всеки памперс почти. Но и има разлика в яденето. До скоро беше само на изцедена кърма, сега е на смесено, даже повечето хранения вече са с ам.

# 477
Моето бебче още няма колики и дано го подмине. Преди акушерката да излезе в отпуск обаче я питах, какво да правя, ако се появят докато я няма. Та ми обясни следното. Първо да опитам да преценя дали проблема идва по пътя към коремчето, от коремчето през дебелото черво или и двете. При първия случай имали децата много погълнат въздух и се стигало до газове. Тогава препоръчва капки като лефакс, еспумизан и тн. Ако се получават болки в коремчето при обработка на храната (2ри вариант) препоръката и е залагане на свещички carum carvi (кимион) и масажи на коремчето. Ако примерно кризите започват вечер се слагали свещичките следобяд, за да действат преди да са започнали коликите. И ако и двете причини са на лице, да се направи комбинация и да се пробват и топлите възглавнички с костилки, бебеносене или пък импровизиран компрес с лечебна вълна.

За кърменето ... Аз не мога просто и получавам редовно хейт и странни погледи. Само който обуе моите обувки и изпита моите чувства, с моите болки може да коментира. Това няма как да стане, та не допускам коментари. Майче мило, ако кърменето не е твоето, то запомни, че то е най-доброто само ако точно за конкретните мама и бебе е най-доброто и е взаимно, и двете страни се чувстват добре с него. Смея да пиша това, защото с първото дете стигнах на прага на депресията заради това, че не можах да го кърмя. Сега пак опитах и открихме проблем при мен. Е не всяка жена може и не винаги е така добре. Та горе главата 💙

# 478
Включвам се да си помрънкам и споделя мъката, с моето кърмене нищо не става и ми е много тъжно, че изпуснах нещата съвсем и след тоя скапан ковид  съвсем спря всичко. Детето уж се мъчи да суче, но преглъща 3 пъти и явно свършва и после нищо, той след 5 минути вече е нервен и само блъска с ръчичките, а то нищо няма. И консултант не помогна,  сега чакам среща с друг. И не стига че се чувствам адски зле, все ще се намери поне 1 човек на ден който да ме пита " Как е  има ли кърма? То нали знаеш много е важно да се кърмят децата... то АМ не дава достатъчно полезни вещества..."

За коликите не знам и аз минаха ли или предстоят- от 7 ден почна рев, драми, превиване по цяла нощ   с комбинация от Биоамика и Еспумизан се поуспокои и вече 3 седмици ги давам. Според педиатърката трябвало да спра Еспумизана, но 2 пъти го направих и детето почна да се мъчи пак, може и съвпадение да е  но знам ли. Тази вечер ей така от нищото, както си спеше се разпищя, истерия,  2 часа на ръце и едвам го успах, а е чист, нахранен. Чудя се седа тива колики ли са или нещо си киселее господинът, който утре става на месец.

# 479
  • гр.Пловдив
Къпя всеки ден цялостно вкл и косата ,абсурд е да не го правя,по гушката се събират остатъци от мляко и се зачервява,по главичката няма крусти,мия и при всяко акане,но то е веднъж на ден Frowning1
При нужда обтривам и с мицеларна вода

Общи условия

Активация на акаунт