Отговори
# 735
Третият болничен се издава от ЛЛ на детето или вашия ЛЛ евентуално, носите копие от първите два болнични и те изчисляват за колко дни точно ще е третият. Сумарнпо трите болнични са за 135 дни.

# 736
Третият болничен се издава от ЛЛ на детето или вашия ЛЛ евентуално, носите копие от първите два болнични и те изчисляват за колко дни точно ще е третият. Сумарнпо трите болнични са за 135 дни.
Много благодаря за информацията!

# 737
Здравейте Мами,

Минавам да каже, че явно бая скок в растежа имаме и ние-минахме на памперс 3-ка. 2-ката му е супер тясна 😀
Вчера бяхме на ортопед при Драганов. Такова шоу направи. В общи линии каза за масажите да не се занимавам с глупости, и ако искам да е здрав да не правя нищо Simple Smile . Каза, че бебето до 8 месец трябва да яде, колкото му се яде и никакво ограничаване. Да не бързам със сяданенето. Чак между 6-8 месец да сяда в мен отначало. Каза,  че столчето за кола и шезлонгите са най-добри сега, от гледна точка ергономичност. След сядането трябва да пълзи само. Никакви опити да го принуждавам да ходи, никакви проходилки и бънджита и т.н. Не харесва кошарите за игра също. Те са тесни на детето и той бърза да се изправи. Каза Детето трябва да пълзи и на бавна скорост да опознава ръбовете вкъщи. Това му създава рефлекси преди да е проходил.( кое боли)
Каза, че бебето трябва да проходи само и ще се изправи и проходи само, когато направи необходимите мускули от пълзене. Нормално е това да става след годинка, дори 1г,2 месеца.
В бг всички прохождали бързо от зор на майката, тате и баба;)
Ама после крачета криви и т.н...
Както казва АА, мама трябва да се наспива. Аз наистина възприех тази концепция, че ако мама е щастлива, цялата къща е хепи. Така, че тати трябва да помага малко поне, а бебето нахранено.
Онзи ден сестра ми дойде на гости-стаж в отглеждането на 2 деца + кръщелник. Е дето вика тя 15 години майчинство. От 17 часа приспа детето 2 пъти, даже пропусна едно хранене гладника. После спа цяла нощ детето:)
Определено искам пак да ми дойде на гости:)

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 15:59 от Lavinka

# 738
  • Замък сред облаците
Усещат се скоковете, да. Тия дни всеки ден нов звук издава детето, от вчера посяга към играчките, но захват - йок 😂 Ще се научи. Научи се как да си иска биберона - изревава раздразнено и мама търчи да му бутне изоадналия биберон обратно в устата.
Отчитам си като грешка че не го слагах по корем отначало. Заякна му вратлето, като е в мен или върху мен си държи главата и се върти, сложа ли го на леглото/дивана - нос надолу и дотам.

Този уикенд мислим да пътуваме до нашите че ММ е взел и понеделник почивен, обичайно е 3-4 часа път, но планирам да направим поне една почивка за хранене на детето.

# 739
  • София
AA не мисля, че е грешка. Аз сега научавам всякакви нови неща, нищо че ми е второ. Първото седеше по корем еднакво време като това, но много бързо започна да си вдига врата като динозавърче. За сравнение тя гони 2рия месец и все още не може. Една идея по стабилна е, нооо в никакъв случай не го държи като него. Той се роди 2,7 кг. и го изписаха 2,5 кг. но беше страшна жилка. Та, убедих се че е до дете.
Другото което научих е... той никога не ми се е давил така.. тя на всяко хранене се дави от силна струя братче.. и наскоро четох, че с вторите деца каналите били отпушени вече и един вид, нормално струята всеки път да е много силна. Та и това си обясних.
Събота пътуваме и ние за Гърция, днес оправях аптечката. Тя 3 дни не беше акала и беше неспокойна, не спеше като хората, но днес се изака два пъти и цял ден ми е кукличка и спинка. Днес сме при педиатърката след час да я мерим. Критичната 8-9 седмица  от скока баш на морето ми се пада на мен Grinning

# 740
  • Замък сред облаците
Мерси за споделеното, Деси. Хем чета за всичко и знам, че е в нормата, хем виждам други деца как са и се притеснявам да не го лишавам от нещо важно. Не се старая да съм максималистка или да направя дете-гений, просто да не изпусна нещо съществено 😁

# 741
  • София
Да, да, хем знаеш, че не трябва да се сравняват децата, но не можеш да игнорираш баш... тая борба при мен не е спряла вече 4 години. Но става все по-добре мисля...

# 742
Момичета, пропуснах витамин К да дам , нито е епикризата пише нито педи е казала . Кога мога да дам ? Може ли нещо да стане като не съм гл дала . На 47 дни е бебка.

# 743
Момичета, пропуснах витамин К да дам , нито е епикризата пише нито педи е казала . Кога мога да дам ? Може ли нещо да стане като не съм гл дала . На 47 дни е бебка.
Преди 7 години, когато раждах нямаше такава практика да се дава витамин К. После заминах за Англия и там за първи път чух. Сега с Димитър не съм давала по свой избор. Нещо не ме кефи да се бъркам в организма на детето просто така профилактично без доказан проблем. Според мен тези неща се правят само при нужда след изследване.( без да засягам никого, това си е мое мнение). И междудругото АГ-то ми е професор близък приятел на семейството ми. Той също ми каза да не давам витамин К, въпреки че в епикризата беше отбелязано да дам.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 05:29 от March93

# 744
Тъкмо днес щях да пиша какво е това затишие в темата, даже проверявах дали няма нова и да съм я изпуснала.
Докато напиша то стана утре.

Днес (30.08 ) малкото ми пухче става на 2 месеца. Blue Heart Все едно вчера писах, когато стана на месец. Ужасно бързо минава времето. На консултация сме чак на 7-ми и тогава ще видим как расте.
 Обожавам разтапящите му усмивки. Heart Eyes Всеки път, когато се събуди и ме види започва да се смее, гука си и рита с крачета. Говори си негови неща на бебешки и ни се радва, когато му говорим. Когато се измори иска да го гушнем и се разхождаме.

Продължаваме да се кърмим, като започна много да се разсейва, върти се и се оглежда, усмихва ми се. През деня понякога се сърди и не иска да се доближи до гърдите ми. Само да усети, че го слагам и започва да реве. През нощта в просъница няма проблеми, както и когато е спокоен. Прилича ми на кърмаческа стачка, макар да ми се струва рано. Аз пък така се притеснявам да не ми намалее кърмата, защото засуче няколко пъти и тъкмо като усетя, че кърмата слиза, той пуска и започва да се сърди.

Да чукна на дърво има редки моменти, в които го виждам неспокоен заради коремчето. Усещам го призори, когато се върти и явно тогава не му е комфортно. Снощи например към 12ч се присвиваше, търкаше си лицето неспокойно и сумтеше. Когато го взема върху мен се успокоява веднага и заспива. Като знам брат му как пищеше вечер и аз плачех с него, този направо се държи мъжата. Давам му Абоколикен, но не съм от най-редовните.

Спането си е все така кошмарно за мен. Приспивам и докато ми е в ръцете спи, оставя ли го се събужда. Пробвам и да го приспивам на спалнята, за да не се налага да го оставям, ами същата работа. Спи 15-30 минути и се събужда, а не изглежда да е дете, на което не му се спи. Успокоява ме единствено това, че не сме единствени. Спи единствено, ако е върху мен през деня и това от няколко дни. Мъжът ми не е много съгласен и на мен не ми се иска, защото така никъде не мога да мръдна, но всеки се нагажда според детето си. И да съм си казвала "това няма да го правя отново" разбирам, че не трябва да се заричам преди да видя каква ще е ситуацията.
Днес опитах да го сложа по корем на спалнята да спи. Дремна пак 20мин и започна да се сърди, че не може да се обърне.
През нощта, пу пу, спи. Размърдва се за ядене и аз гледам да го нахраня преди да се е събудил. Има и някои нощи, в които се поразсъннва,  може би, ако не съм го усетила навреме или ако трябва да сменим памперс, защото не искам да го оставям така. Но и тогава не плаче, а се смее, гука и подскача покрай мен.
Усещам, че леглото му ще си седи за украса, както беше и с брат му. Спи при мен и през деня ми е по-уднобно да е на спалнята.

През деня го оставям по-често в шезлонга. Сложих му и играчките, които са към него, защото първоначално го използвах само да го сложа да ни наблюдава. Първо не ги отрази, но като им обърна внимание започна да им се радва и да им говори, рита, и мята ръчички. Мисля да вадя и гимнастиката.

Къпем го във ваната като мъжът ми го държи, а аз поливам. През деня го мия на мивката. Страх ме е още да го оставя във ваната, за да не се изплаши.

Разреди нааканите памперси. Преди на всеки памперс имаше и пръцко, а сега 2-3 пъти на ден, но качествено.

Гледам, че очите му започват да изсветляват от сиви и явно ще са кафяви. Поне като е копие на баща си да му беше взел и пъстрите очи, но явно и той ще е с кафяви като мен.

Неизбежно е да не сравняваме децата, но за нас е по-здравословно да се фокусираме върху това какво могат, а не върху "ама това защо не го прави все още".  Всяко дете си се развива със собствен темп и ако тръгнем да гледаме само в другите деца най-много да си докараме излишни притеснения.

# 745
Нашето бебче вчера беше на контролен преглед - уж е 58 см вече и 5300 грама, ама с мокър памперс 😂

Биха му една шествалентна ваксина и му дадоха за ротавирус, поплака, но му мина бързо, обаче през нощта се буди пак и плака, не беше от глад, явно го наболяваше въпреки че давахме панадол и сложихме охлаждащ пластир. Панадола обаче трудно се дава, уж следвах инструкциите на лл, обаче пак успя да изплюе не малка част.

Иначе и той почна да ака по-рядко и обилно - може би 3-4 пъти. Опитвам се да махна шишетата и кърменето сега е през час - два, абе като се събуди хапва. Рядко успявам да го сложа на втората гърда. Има ли други бебета с такъв хаотичен режим? Той и с шишето така правеше - хапне малко, после пак, рядко изяжда повече освен ако не е бил два часа в слинга или евентуално вечер/ нощем.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 11:57 от magi g

# 746
Маги, и ние вчера бяхме на ваксина. По съвет на приятелка дадох панадола с лъжичка, точно за да не го върне. Аз с лъжичка давам и витамин д, та беба е свикнала с нея.
Иначе, около ваксините е малко зачервено днес, дали е нормално.
Нашето бебче вчера беше на контролен преглед - уж е 58 см вече и 5300 грама, ама с мокър памперс 😂

Биха му една шествалентна ваксина и му дадоха за ротавирус, поплака, но му мина бързо, обаче през нощта се буди пак и плака, не беше от глад, явно го наболяваше въпреки че давахме панадол и сложихме охлаждащ пластир. Панадола обаче трудно се дава, уж следвах инструкциите на лл, обаче пак успя да изплюе не малка част.

Иначе и той почна да ака по-рядко и обилно - може би 3-4 пъти. Опитвам се да махна шишетата и кърменето сега е през час - два, абе като се събуди хапва. Рядко успявам да го сложа на втората гърда. Има ли други бебета с такъв хаотичен режим? Той и с шишето така правеше - хапне малко, после пак, рядко изяжда повече освен ако не е бил два часа в слинга.

# 747
нормално е да, даже за повечко време да е подуто и малко зачервено, би трябвало постепенно да отмине, може и температура да вдигне, на нас засега ни се размина Ще тествам и аз с лъжичка следващия път, че лекарството с голямо усърдие си го събра в устата и го върна 😂

# 748
  • гр.Пловдив
И нашето ядене е  на хаос,колкото пъти се буди-толкова яде,няма режим No Mouth

Днес ми пристигна активната гимнастика-нулев интерес и  ММ пак ще мрънка,че само натурии се трупат...,Само реван да се носи на ръце,братче ,станала съм едноръкия Джо-с една ръка,ям ,пускам пералня,сушилня,прахосмуча и т.н..

# 749
  • Замък сред облаците
Как давате вит Д с лъжичка? То е една капка?! Само не ми казвайте, че я давате с мляко, понеже е груба грешка.

За активната гимнастика - при нас прояви интерес преди 2 дни, след цяла седмица слагане в нея, но според мен е от правилния етап на развитие - сега кара 8 седмица.

Общи условия

Активация на акаунт