91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 9

• 71 054
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
  • На планетата Земя
Изпитите след 8 клас не са задължителни и не са с цел разпределение по паралелки. Явяват се ученици, желаещи да се класират в двете паралелки към немския отдел. След този прием става и известно преразпределение по нови паралелки и на останалите ученици. Изпитите (писмен и устен) са някъде преди средата на юни, ако помня добре.

# 571
  • София
Mileto, дамата може да е в грешка и да е чула нещо от стари времена, тоест да не говори за изпита на немския отдел.
Нямам идея дали още се провежда един "изпит" в края на 8 клас за всичките 7 паралелки.Слагам го в кавички, понеже от него нищо не зависи, някой учител може да го вземе макс за класно.Такава измислица имаше и 9-ти клас за петте паралелки- традиция, останала от времето, когато на база този изпит наистина е имало класиране за дсд паралелки и за такива, чието име назад е споменавано с една неприятна дума от разговорния немски.Но това го няма от много години, независимо дали има или няма изпит към момента. Всичките 5 класа се обучават за ДСД и допускането до изпита в 12 клас е на съвсем друг принцип.

# 572
  • София
Здравейте, не е много по темите , но ....В момента съм и на вълна абитуриент , който не знае нищо относно организацията . Та моля майките минали през това да споделят в колко часа къде се събират децата. Имам спомен от изпращане преди 2 години, че се събираха към 18.30 на Ал. Невски. После снимки и после в Шератон. Дали и тази година ще се запази "планът"?

# 573
  • столицата
Ние май бяхме от 19ч. на Ал. Невски. Но може да греша. То това си е уговорка между децата и евентуално го съобразяват с часа за ресторанта. Пред Невски е голям хаос.  Абитуриенти, роднини, фотографи, гаджета. Винаги са по няколко училища. Дори трудно се събраха класа за общи снимки, а за гимназията да не говорим. Всеки клас в различен край на площада

# 574
  • На планетата Земя
stassi, това, което чувам за момента - 18 часа пред Александър Невски, 19 часа - ресторант в хотел Шератон.

# 575
Mileto, дамата може да е в грешка и да е чула нещо от стари времена, тоест да не говори за изпита на немския отдел.
Нямам идея дали още се провежда един "изпит" в края на 8 клас за всичките 7 паралелки.Слагам го в кавички, понеже от него нищо не зависи, някой учител може да го вземе макс за класно.Такава измислица имаше и 9-ти клас за петте паралелки- традиция, останала от времето, когато на база този изпит наистина е имало класиране за дсд паралелки и за такива, чието име назад е споменавано с една неприятна дума от разговорния немски.Но това го няма от много години, независимо дали има или няма изпит към момента. Всичките 5 класа се обучават за ДСД и допускането до изпита в 12 клас е на съвсем друг принцип.
Извинявайте, но съвсем се обърках Simple Smile...
В края на 8 клас зная със сигурнуст, че има устен и писмен изпит, според който се разпределят 2 паралелки Leistungsklasse и 5 паралелки DSD Klassen. Та за този "изпит" се интересувам Simple Smile. Какво е важно за него? На децата от класа, които са казали, че искат да отидат на изпита класната е раздала няколко теми за през ваканцията. Моето дете иска да влезе в Leistungsklasse, та затова се интересувам как мога да му помогна допълнително и дали имам достатъчно време до изпита. На какво да наблегнем, препоръка за частен учител, оказват ли влияние оценките и мнението на немски преподавател, който им води допълнителния час... Даже не се сещам какво дрго да попитам. Ще съм благодарна на всякаква информация от опита Ви.

# 576
  • На планетата Земя
Значи съм отговорила по темата. Явно остава новата организация за провеждане на изпити есента, след като пишете, че са им раздали нещо за през лятото. Аз не харесвам много тази нова система, защото ученикът забравя всичко през лятото, губи скоростта, която е натрупал през тези месеци интензивно изучаване.
За частен учител не бих се заела да давам съвет, моята дъщеря се оправи и без.

Важно е за детето да знае горе долу защо иска да влезе в лайстунг. Наясно ли сте какви са разликите между двете дипломи и цялата организация? Има неща споделяни назад в темите.

# 577
  • София
Значи Милето е казала нужното.Изпити в кавички са онези измишльотини, за които писах, дано вече ги няма. Simple SmileПодборът за двете паралелки на немския отдел е друго. Падали се в годините варианти за писмения  имат доста учители по немски, макар официалнта версия да е, че са достояние само на отдела.Ако се доберете по някакъв начин до тях ( може това точно да е раздадено за тренинг), ще има какво да прави  детето ви през лятото..От доста години назад в едни паралелки на 8 клас се работи в тази посока, в други не.

# 578
  • столицата
Това е ужасно ако са върнали изпитите след лятната ваканция. Не могат да починат дата след трудния 8 клас.

# 579
  • София
Според мен дамата е имала предвид, че са раздадени материали за подготовка за пролетната ваканция, а изпитите са преди края на учебната година.
Аз пък бих искала да попитам има ли смисъл от Лайстунг, ако детето няма афинитет към химия и биология (единствените профили за тези паралелки). Ако едно дете иска да учи архитектура в Германия, с какво му помага Лайстунг-а, освен с по-добър немски език?

# 580
  • София
Ами в графата Termine на сайта на отдела няма нищо написано за изпит. А е дадена разбивка до юли за немски устни матури, за нашите ДЗИ, за десетокласните НВО, за Аustausch гостуванията на деветите класове и т.н, та може наистина изпитът да е наесен.

# 581
  • София
Г-жа Бонова е казала, че изпитите за Leistung са през юни. От сина ми знам, че са писмен и устен, в различни дни. Който е минал писмен - отива на устен.
Относно смисълът в Leistung - синът ми няма да кандидатства с биология и химия. Но честно казано не мисля, че се учат задълбочено - това е мое мнение, никого не задължавам. Сега го питах ако пак има избор какво ще направи - каза ми , че отново ще избере Leistung.
Дъщеря ми обратно - няма никакво желание , но пък ще отиде на изпит, да видим .

Благодаря за отговорите за бала! Много полезни! Знам, че пред Невски е ад, едва ли ще се бутам там. То си е за децата - да се снимат, да се радват.....

# 582
  • На планетата Земя
И моето момиче отново би избрало Leistung, независимо, че няма да кандидатства медицина и не се погажда много с химията и биология. НО - геройски ги пребори през всичките години! Харесва й различния начин на обучение, общуването с немците, със съучениците. Имаше много ползи, които ще са й в помощ занапред.
При кандидатстване с немска диплома може да се спестят суми за преводи и легализации, времето леко се съкращава. Не се явяваш на сертификатен изпит по немски език, освен ако не ти е нужен за някъде конкретно. Има и немскоговорящи страни, където за някои специалности можеш да си спестиш представянето на удостоверение, че си приет в подобна специалност тук.

Реално от цял клас кандидатстващите медицина са около 5 .... останалите явно имат и други причини да изберат Leistung.

# 583
  • София
Милето, в нищожна част от унитата вероятно искат удостоверение, че си приет в подобна специалност тук..И няма никакво значение в това отношение дали си бил в лайстунг.Май във всички формуляри, които са попълвали дъщерите ми в 3 различни специалности с квоти в 3 различни унита, имаше въпрос дали са кандидатствали/приети някъде.И ако да, да се прикачи документ.Идея нямам какви бонуси би носил такъв документ, щом системата те прехвърля автоматично  нататък след отговор НЕ.Вероятно само някакви бонус  точки за бала за прием.

# 584
  • На планетата Земя
Русалке, има такова изискване в швейцарски университети, ако кандидатстваш с българска диплома.

Общи условия

Активация на акаунт