91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 9

• 71 082
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
  • тук-там
Моята щерка пък е много доволна от профила Биология и Химия, именно защото ще кандидатства медицина. Не схващам как да е по-полезно да е друг профил. Повечето материал по тези предмети си е бонус при тази насоченост. По-скоро е проблем този единствен профил в лайстунг за тези, които ще кандидатстват архитектура например. Но пък има справедливост и тук - ако за архитектура и диплома от 1.8 е достатъчна, то за медицина в Германия трябва 1.0

# 466
  • София
Скиорче, учителите са длъжни да следват Учебните програми, заложени от МОН.
Относно двойките профилиращи предмети в 73.СУ, те са:
Мат+ИТ, Мат+Физика,  История +Философия,
История +География  и Химия +Биология.

# 467
  • София
Моята щерка пък е много доволна от профила Биология и Химия, именно защото ще кандидатства медицина. Не схващам как да е по-полезно да е друг профил. Повечето материал по тези предмети си е бонус при тази насоченост. По-скоро е проблем този единствен профил в лайстунг за тези, които ще кандидатстват архитектура например. Но пък има справедливост и тук - ако за архитектура и диплома от 1.8 е достатъчна, то за медицина в Германия трябва 1.0

Говорим за различни неща. Wink Естествено, че биологията и химията от лайстунг ще са й полезни за медицина в Германия, понеже първи семестър ще ги донадгражда  знанията от училище. Това е едното.  Да не говорим, че са й нужни знанията и за постигане  на отлични оценки на немските матури. Въпросът е  профилът биология/химия по нашата система колко е  полезен и за тук, и за навън от гледна точка на кандидатстване конкретно. Понеже се получава едно излишно претоварване.

# 468
  • тук-там
Не мога да си представя, че не е полезен и за тук. Не е ли по-добре повече часове по биология и химия, отколкото по история и география например, ако ще кандидатсваш медицина? Разсъждавам си просто, не влизам в спор.

# 469
  • София
Не мога да си представя, че не е полезен и за тук. Не е ли по-добре повече часове по биология и химия, отколкото по история и география например, ако ще кандидатсваш медицина? Разсъждавам си просто, не влизам в спор.

Гледам Санака чете темата, мисля, че тя най-добре може да обясни проблемът. Не знам какъв профил е дъщеря й, но силно се съмнявам да е избрала биология и химия при добре запозната с нещата в образованието майка..Joy  За кандидатстването тук има много да се учи и по химия, и по биология. Хората ходят на уроци от 11 клас. И когато в профила се учи съвсем друго (което в бъдещ момент СЛЕД приема може и да ти е полезно), възниква въпросът дали си заслужава голямото натоварване  на две различни плоскости и дали не e по-добре да се избере с една идея по-лек профил (комбинация).

# 470
  • тук-там
Важното според мен е да е тематичен профила, а не лесен. Лесно няма, особено в следването по медицина - да се учат и да свикват!

# 471
  • София
Точно в химия и биология е Русалка. То когато го избираше още нищо не се знаеше. Можеше МУ да приемат за балообразуващи оценки от профил, вместо ДЗИ по БЕЛ. И сега учи за буболечките и е почти сигурна, че това знание никога няма да й потрябва. Joy Друга част от материала ще повтаря след това в университета. Но материалът си е действително тежък, а няма да й трябва за кандидатстването, а голяма част от него и за следването. Не че история и география биха й потрябвали повече, но поне са по-леки профили. Проблемът не е, че е избрала този профил - нормално е това да избере, а че няма абсолютно никакъв синхрон между материала от профила и материала в университета след това.

# 472
  • София
Точно в химия и биология е Русалка. То когато го избираше още нищо не се знаеше. Можеше МУ да приемат за балообразуващи оценки от профил, вместо ДЗИ по БЕЛ. И сега учи за буболечките и е почти сигурна, че това знание никога няма да й потрябва. Joy Друга част от материала ще повтаря след това в университета. Но материалът си е действително тежък, а няма да й трябва за кандидатстването, а голяма част от него и за следването. Не че история и география биха й потрябвали повече, но поне са по-леки профили. Проблемът не е, че е избрала този профил - нормално е това да избере, а че няма абсолютно никакъв синхрон между материала от профила и материала в университета след това.
"Завиждам" й тогава....  Но ще се справи Simple Smile

Да ти кажа, че и преди, когато в профил се учеше друго, миналите по пътя съветваха искащите да следват медицина, независимо дали тук или навън,  да изберат друго. Нямам идея защо, ученото вероятно пак не е било от особена полза за двата изпита. Малко се вслушваха в такъв съвет, дъщеря ми го направи по неволя, не от убеденост, че казалите го са прави.

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 18:20 от пенсионирана русалка

# 473
  • тук-там
Русалка, защо дъщеря ти не е била профил биология и химия?

# 474
  • София
Русалка, защо дъщеря ти не е била профил биология и химия?

Виж си личните Simple Smile

# 475
Здравейте,  моят син е в 10 клас и предстои да избираме профили.
В тази връзка имам питане, ако избере профил Математика и Физика, може ли да кандидатства Стоматология в Германия и няма ли да е пречка липсата на хорариум часове по биология и химия в 11 и 12 клас ?  Благодаря предварително за  отговорите !

# 476
  • София
Здравейте,  моят син е в 10 клас и предстои да избираме профили.
В тази връзка имам питане, ако избере профил Математика и Физика, може ли да кандидатства Стоматология в Германия и няма ли да е пречка липсата на хорариум часове по биология и химия в 11 и 12 клас ?  Благодаря предварително за  отговорите !

Да се регистрира младежът, ако към момента не е, в групата за "Студенти в  Германия/Австрия" във фейсбук. Ако зададе там този въпрос, веднага ще има кой да отговори, понеже гаранция ще има деца от цяла България,  които са 1 -ва година медицина/стоматология в Германия, тоест са завършили по новата система за средно. Ще споделят в какви профили са били в 11 и 12 клас и дали има значение това или може с всякаква комбинация. Не Ви предлагам да питате във  форумната тема за студенти в Германия/Австрия, понеже децата с медицина/стоматология на редовно пишещи потребители са все по старата система, тоест са от 2 курс нагоре. Сякаш за тази никой не се похвали с  прием в тези специалности, все икономически и инженерни бяха. По старата система поне нямаше никакъв проблем, собствената ми дъщеря вкл. следва медицина след профил "Математика и информатика" в НЕГ. Другият вариант е  да пишете директно на централата, занимаваща се с класирането  за хуманна, дентална, ветеринарна медицина и  фармация в Германия- hochschulstart. Има специален мейл за кандидати от други държави. Ако не го намерите, пишете ми на лични, ще помогна. И още нещо - ако някой го интересува, да споделя, за да не се подведе неволно. ДЗИ остават извън дипломата от втори гимназиален етап като оценки, да, но за БГ. В Германия, където за медицината и подобните й дипломата е от особена важност,  се смятат. И ако е вярно споделеното от фирмата  Униконсулт в някаква презентация - с голяма тежест от 50%. Но дори и да не е точно такъв  процентът, със сигурност участват в бала.Че иначе ще има изненадани в стил "Как, аз завърших 11 и 12 клас с почти 6,00, а немците защо са ми приравнили дипломата на 1,3 примерно?" Ми защото са взели предвид и оценките от матурите в 12 клас. И е редно да е така, за да има някаква равнопоставеност с германците.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 15:55 от пенсионирана русалка

# 477
Здравейте,  с тежест 50% участват ДЗИ от 10 клас или ДЗИ от 12 клас ? Тези проценти отнасят ли се и за профилите ?

# 478
  • София
Здравейте,  с тежест 50% участват ДЗИ от 10 клас или ДЗИ от 12 клас ? Тези проценти отнасят ли се и за профилите ?
За 12 клас. В 10-ти  става дума за  НВО и се вписват резултатите като точки в дипломата за първи гимназиален етап. Дори няма оценка.  Нали става дума за кандидатстване, значи се гледа дипломата от 11 и 12 клас. Но тя по нашите стандарти като крайна, обща оценка НЕ включва оценките от ДЗИ, те са вписани отделно. А немците ги включват, това имах предвид по-горе. Остава отворен въпросът с каква тежест, това за 50-те % се чу наскоро.

Не разбрах какво имате предвид  с това дали важат и за профилите.  Единият профил е немски, вторият английски, сега ще избере синът Ви третия и четвъртия. Втората му матура в 12 клас ще е  на един от тези 4 предмета. И да, оценката точно от тази матура и задължителната по БЕЛ ще  се гледат от немците редом с дипломата му.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 15:52 от пенсионирана русалка

# 479
Здравейте,

аз лятото направих консултация  в Едланта и Интеграл, това което обясниха към момента е че се взима среден успех от дипломата + оценките от ДЗИ 12 клас, но за профилите не бяха много наясно. По старите системи не е било важно какви са профилите, но няма гаранция дали това няма да се промени. А ние трябва тази година да избираме профили и се се чудим  как да постъпим.

Общи условия

Активация на акаунт