В момента чета ... 78

• 43 079
  • 740
  •   1
Отговори
# 210
Тези не съм чела Доктор Фон Игелфелд и  Неделния клуб по философия

# 211
  • София
След първоначалната ми еуфория май ще оставя "Попитайте Сара Грос" недочетена.
Книгата изобщо не е лоша, но не знам защо не съумявам да вникна в интригата с цялото си сърце и я чета до голяма степен насила. Прекалено "еврейска" ми идва. Не че имам нещо против евреите, но когато човек не е в материята и постоянно се налага да чете обяснителни бележки по линия,  това намалява удоволствието от четенето.
Отделно от това стилът на Жоао Пинто Коелю е малко особен, един такъв изплъзващ се, затормозяващ...
С две думи - не е моето Simple Smile

# 212
Снощи четох на децата Мечето Падингтън - на английски (превеждах им, на един сайт беше качена първа глава) и толкова ми хареса, че ще търся цялата книжка, да я чета и аз.

Последна редакция: нд, 17 юли 2022, 09:49 от fenyx

# 213
Дочетох и втората книга Изборът на Софи.
Може филмът да е получил Оскар, но за мен тази творба ще си остане един бъркоч.
Затвърди се усещането, че писанието е подплатено от Пфайзер.
В първата книга, както споменах  преди време, на няколко пъти се пише за фирмата. Главният герой  уж работи в нея като учен. Във втората книга се появява под друго име. И на финала вече се ококорих:

Романът излиза от печат през 1979г.

# 214
  • Русе
Това ме втрещи!
Аз започнах "Червените орхидеи на Шанхай" на Жюлиет Морийо. Много тежка засега!

# 215
Омикрон е 15 буква в гръцката азбука-де факто О. Делта и капа също са гръцки букви
А омикрон-делта-капа е почетно общество в университети в САЩ.
А защо са назовали вируса омикрон, не зная. Вероятно не е случайно.

# 216
Според мен, просто ги кръщават по ред на появата - първият е бил алфа, но е нямало смисъл да се нарича алфа за пред обществото (вместо просто с основното му название - иначе е някак вулгарно, все едно очакваме да има още много), третата мутация е делта и т.н. Сигурно някои от фазите на мутация не са станали "популярни" (т.е. не са се разпространили широко), затова не са били обявени със съответното име.
А това, че някои варианти се наричат "синьо лято" или нещо подобно, е резултат от нечия тъпота.

# 217
Нищо общо няма с вируса или Файзер.
В много американски комедии например (освен в литературата), се споменават различни общества, както и "общежитията" им, по-скоро Къщи/Дом. Т.е., лесно се забелязват.
The House Bunny, например, една от многото.
https://www.imdb.com/title/tt0852713/

Малко за обществата:
https://en.wikipedia.org/wiki/Fraternities_and_sororities

По темата:
Не знам как съм изпуснала "Безсъние" на Стивън Кинг. Дочитам я вече. Кинг в пълния му блясък. Two Hearts
Мислех да препрочитам Тъмната Кула, и така се подсетих. Мислех, че съм я чела, но не бях.

Последна редакция: нд, 17 юли 2022, 11:01 от Dez

# 218
Dez,
в съседната тема видях, че си дала 5 звезди на "Пиранези", би ли споделила още впечатления за книгата? Седи от една година в библиотеката и все избирам нещо друго преди нея, още не съм я прочела.

# 219
Dez, оредполагам, че четящите знаят що е то студентско общество. Аз просто писах, че омикрон е гръцка буква, съдържаща се в ОДК, което е студентско общество.

# 220
На мен ми беше любима за миналата година Пиранези, прочетох я два пъти, но е много специфична. Не е за всеки.
Като знам от друга тема, че има хора, които четат само диалозите (не се подигравам, даже подозирам че и майка ми понякога чете по този начин), ще ударят на камък с тази книга Wink

# 221
W, реакцията ми не беше към твоя пост.
Rayna, ще пиша довечера, приготвям празненство за детето, и ми свърши паузата.
Както е видно, от бързане не личи на чий пост реагирам. Прощавайте.

# 222
  • Пловдив

"Последното момиче" - Надя Мурад
Една жестока история за унижение и посегателство над човешки същества. Брутална и тъжна. Изпълнена с болка...и физическа, и психическа.
Случваща се днес, във време, когато всички говорим за права и свобода, наблизо хиляди жени са по-нищожни от цигарена угарка, хиляди мъже са избити като вредители. Хиляди се мислят за ботоизбрани и създават свои правила.
И все пак виждаме и човешката сила, как въпреки всичко преживяно и опита да сломиш духа се бориш да промениш нещо, било то и прашинка в мащабността.
Сблъскваш се с общност живееща в бедност и нищета, сплотена и щастлива по своему. Опит да бъде затрита легално, без някой да се противопостави.
След прочита осъзнаваш какво имаш и как не благодариш за това.

Последна редакция: нд, 17 юли 2022, 13:54 от Десиссслава

# 223
Знам, че е студентско общество.
А дали не са забъркали вируса там?🙃

# 224
Dez,
в съседната тема видях, че си дала 5 звезди на "Пиранези", би ли споделила още впечатления за книгата? Седи от една година в библиотеката и все избирам нещо друго преди нея, още не съм я прочела.

Ще се опитам да съм максимално кратка и без спойлери, но отваряйте спойлера на своя отговорност.
Творбите (и наименованията им) на Джовани Батиста Пиранези хвърлят необходима светлина върху сюжета:
https://en.wikipedia.org/wiki/Imaginary_Prisons
https://www.artsy.net/artwork/giovanni-battista-piranesi-the-pier-with-a-lamp

Скрит текст:
Книгата не случайно започва с цитат от "Племенникът на магьосника" на C.S. Lewis.

Първите 70 страници на книгата са потапяне в света и атмосферата му, с кимвания към реални  и вече митологизирани личности. Добре е читателят да отдели време в което не е прекъсван, и да не се отказва.
След 70-80 страници започва да се разкрива кой е "Пиранези" и що дири в "Нарния". Търпението на читателя бива възнаградено.
Лабиринтът, минотавъра, препратките към други литературни творби, картите Таро, Библията и Корана ще предизвикат различни асоциации при различните читатели.

Последна редакция: нд, 17 юли 2022, 14:02 от Dez

Общи условия

Активация на акаунт