В момента чета ... 78

• 43 021
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
Прочетох "Последната мисис Периш".
Без да е някакъв кой знае какъв шедьовър, книгата е приятна за четене по време на почивка. Върви бързо и интригата увлича.
До голяма степен ми напомняше в началото на "Талантливият мистър Рипли", но в женски вариант. Дори намирам и аналогия по отношение на заглавието.
Втората част (историята на Дафни) ми беше по-интересна с обсесиите по отношение на съпругата си на един социопат.
Крайна оценка 3.5*

# 451
  • София
Приключих Инспекцията, получава твърдо 4, интересна книга, с малко прекален за моя вкус финал. Но като цяло усещането ми е за “бих препоръчал на люботелите на жанра”.

Започнах Хартиеният дворец, оооо колко майсторски тръгва, просто чета като хипнотизирана. За момента ми е УАУ. Благодаря на Аня, че насочи вниманието към нея.

# 452
Новата книга на Мария Касимова - Моасе, "Монолози", е страхотна - не можах да я оставя, докато не прочетох и последния разказ. Събрала е цяла палитра истории, успяла е да каже много и да изпълни със смисъл всяка една страница. Разказите са съвсем кратки, засягат разнообразни проблеми - и съвременни, и останали само в паметта и всеки от тях е разказан от името на различен герой, уникален и в същото време човек като всеки един от нас. Най-много ми хареса пиесата, която е решила да включи, направо влязох в ролята на Елисавета и преживях целия й живот. Това със сигурност ще бъде една от номинациите ми за книга на годината, много, много ме докосна.

# 453
  • Mediterraneo
Аз започнах " Дълбините" на Алма Катсу. Половината я прочетох и не зная дали ще я довърша. Толкова мудна, тягостна книга мисля отдавна не съм чела. Хубавото е, че я чета на четец, а не съм я купувала. От " Глад" на същата авторка съм възхитена и поради тази причина започнах друга книга от тази авторка. Имам усещането, че книгите са писани от различни хора и това не е комплимент. " Дълбините" за мен са слаба книга и ако и тази нощ ме приспи след 5 прочетени страници вероятно ще я зарежа. Simple Smile

Абсолютно на същото мнение съм за Дълбините! Ужасно скучна и мудна книга. Упорито я дочетох, но определено не е онази Катсу, с която се запознах в Глад!

# 454
  • Варна
Скрит текст:
Аз започнах " Дълбините" на Алма Катсу. Половината я прочетох и не зная дали ще я довърша. Толкова мудна, тягостна книга мисля отдавна не съм чела. Хубавото е, че я чета на четец, а не съм я купувала. От " Глад" на същата авторка съм възхитена и поради тази причина започнах друга книга от тази авторка. Имам усещането, че книгите са писани от различни хора и това не е комплимент. " Дълбините" за мен са слаба книга и ако и тази нощ ме приспи след 5 прочетени страници вероятно ще я зарежа. Simple Smile

Абсолютно на същото мнение съм за Дълбините! Ужасно скучна и мудна книга. Упорито я дочетох, но определено не е онази Катсу, с която се запознах в Глад!

Тази нощ приключих мъката. Това е първата ми зарязана книга за тази година. Прочетох около 60% и не мога повече. Simple Smile

# 455
Имах планове да започна "Кървавата годеница", но получих от размяна "Момиче А" и плановете ми рязко се промениха No Mouth

# 456
Прочетох Дом на Камелия Кучер.
Започва интересно, чак по средата си дадох сметка, че жена е автор.
Разказва се от първо лице, мъжки род.
По средата ми доскуча, но я довърших.
Харесаха ми многото екзистенциални разсъждения, които не съм срещала в други творби.
Предстои ми и книгата й Нощ. От библиотеката са .
Ето някои цитати от Дом:
"Разбирам го. Но мълча, защото едва потискам издайническите си сълзи.Гледам го такъв смален и треперещ, а очите са му същите, каквито бяха в моето детство. Заради този страшен момент, в който душата и тялото се разминават, защото тя не е подвластна навремето, а то старее-заради този момент напират сълзите..."

"Мисля си за бога на мосю Леви-колко благ и надежден беше той в неговите очи, мисля си за бога на майка-отсъстващ, наказващ, жесток. И за бога на Саид-огряващ пътя му, търпелив и силен. Опитвам се да си представя и твоя, Фатима, но не мога да реша-какъв е той?
" А може би Бог е надеждата, която всеки носи в себе си?"
"- Моята майка, твоята баба, се казваше Селест и беше много упорита-обясних й аз.-А това качество, мила ми Елиоз, всъщност никак не е лошо само ако не упорстваш срещу хубавото в живота"

# 457
“Дом” и на мен много,много ми хареса,авторът е не само жена,но и българска:).

# 458
Реших да сменя трилъровата серия с антиутопията на Балард "Небостъргачът", но още с първото изречение, в което героя яде бутче от немска овчарка ме изгуби като читател. Помъчих я още малко с протяжните описания на този 40 етажен свят, които край нямат във възхвала и прекратих. Личи си, че книгата е писана 70-те години, много дървен стил.

Започнах "Верити" на Хувър. Четеше ми се нещо с висок рейтинг, а тази излезе начело. Не съм и фен, да видим каква глупост е сътворила ...

# 459
Само Верити съм чела на Хувър, но ми хареса.
Изненадваща книга, чак ме хвана яд на финала.Wink

# 460
"Небостъргачът" аз бих го сравнил с книги като "Повелителят на мухите", "Полетг над куковиче гнездо" и пр. Не е за всеки. Той е явна дистопия - разрез на едно общество. Живеещите до 20 етаж са простолието, тези от 20 до четиредесет - средната класа, а тези над 40 - елита (давам цифрите малко произволно, не  помня  точно как бяха, а по-скоро помня идеята-). На върха има презадоволеност, а в дъното - мизерия. Идеята на Балард е как когато системата се "счупи"тя постепенно загнива докато стигне и върха.

Книгата обаче е доста натуралистична, не отсъстват и жестокости.

evencee Щом началото не ви е харесало,по-добре че не сте я дочели. Краят е доста жесток. Това с немската овчарка ряпа да яде.

# 461
Да, Лорд Сняг, горе-долу са така и за да е по-точно - до 10 етаж са хората с деца, над 30-тия елита с кученцата, а в промеждутъка средната класа.
Не ѝ е времето сега за мен, в отпускарския сезон, но и се съмнявам че ще мога да я довърша и в друго.

# 462
  • София
Звучи ми и като идеята на постановката на Морфов "На ръба", обичам да чета такива, стига да не съм на почивка. Запазила съм си една за следваща поръчка, водят я ya, но ме заинтригува сюжета, ако някой има отзиви ще се радвам да сподели:
https://www.ozone.bg/product/nishto/

# 463
  • София
И в "Бъдеще" на Глуховски хората са разделени по етажите според класата. То и няма как иначе, само в Европа са 120 милиарда през 25-ти век. Интересно ми е до момента. Само възлюбената на Ян ужасно много ме дразни.

# 464
Започнах "Глина". Съвсем в началото съм, но ми е много скучна! 😔

Общи условия

Активация на акаунт