Помощ! Жега! - или 234-та лятна немска тема.

• 25 750
  • 751
  •   1
Отговори
# 480
  • Немция
Мама Ени, леко каране и дано вас въобще не ви прихваща короната!

Относно книжката в България - четох тези дни статия в българска медия, че часовете за книжка в България били средно 30, като много вземат книжка и под тези часове, от което уменията и опитът на младия шофьор страдат. Да не говорим какво е по пътищата на България и какъв е манталитетът на част от шофьорите по българските пътища.
В Германия тези часове са средно 50-60, като в големите градове стават и повече.
Има задължително каране на часове на магистрала, каране по тъмно... За другото не мога да сравня с България, защото книжка съм правила в Германия.
За мен е по-разумно, ако искам да спестя пари, каране на определен брой часове в България и после допълнителни в Германия, ако колата ще се кара в Германия.
От друга страна 1 година детски надбавки финансират книжката на младежа в Германия, ако става дума за 3000.

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 16:41 от Бибит

# 481
Бибит абс. си права. Само се чудя как ти хрумна да предположиш, че се допуска детските да финансират разни неща за децата. Общоприетото мнение е, че детските се получават и започваме да се чудим как да изкопчим още за всичко останало. Ако успеем да пробутаме. И според нашият данъчен има детски за такива начинания, но явно ние сме пълни балъци да имаме данъчен. Иначе минава явно повечко между капките.

мама-ени бързо оздравяване и весела ваканция. Гледам страшната работа дебне от къде ли не и по много пъти. Може пък някое и друго локдаунче да е добре да направим. Все пак тези няколко самолета където все още летят на къде са се разлетяли? Айде и те да спират да летят и да сe приключва  с тези своеволия вече .

# 482
Мама Ени, не е задължително да се заразиш, ако изолирате младежа няколко дни и внимавате в общите помещения -  баня и кухня. Ние успяхме да опазим 3 от 5. Леко да минава!

Аз също смятам, че нивото на подготовка за шофьор тук е на няколко нива над българското, поне по това което виждам при нашия синковец. Всички врътки с регистрации и пререгистрации и престой и прочее не бих си ги причинила, струва ми се рисковано от административна гледка точка, а и колко пък да се спести... Пари се изкарват.

# 483
За шофьорски при нас ценоразписа
Klasse B
Grundgebühr   350 Euro
Fahrstunde   65 Euro
Überland und Autobahn   78 Euro
Nachtfahrt   78 Euro
Vorstellung zur:
Theorieprüfung   82 Euro
Praktische Prüfung   195 Euro

# 484
  • Germany
Аз съм карала шофьорски курс в БГ и карам тук без проблем. Не е чак такава философия шофирането. Ако разликата в цената на курса е едни 2000 евро си заслужава и още как. Практическите часове е добре да са повече, признавам, но тази теория е абсолютно излишно да е присъствена. Да си научат правилника, да се явят на изпит и да действат с практиката, а не да се влачат няколко месеца на скучни лекции. Ако младежа реши, че иска да си направи една дълга ваканция в БГ и го съчетае с курс, няма да се противя. Ако предпочита да е тук, ще поспестим от детски и готово Wink

# 485
Moже да си заслужава парите, но не знам легално ли е ?

# 486
  • München, Deutschland
Е как ще не е легално, кое да му е нелегалното?

# 487
  • Am Dorf (BB)
За пребиваващи над 180 дни от годината в Германия не се признава курс от чужбина. Или поне по мое време беше така. Аз шоф.курс съм карала в Бг, признаха ми книжката, защото беше изкарана доста преди смяната на постоянното ми местожителство. Имах книжка, но не и реален практически опит и когато реших да си купувам кола тук, взех няколко опреснителни часа. Да шофирам се научих с каране, каране и пак каране.
Смятам, че ако някой има практически опит от Бг и то от голям град, няма да има проблеми тук, изисква се напасване на културата на шофиране, също обяснение, че не можеш да спреш на 2ра или 3та линия, за да предкочиш набързо до аптеката 🤣. За начинаещи мисля, че е най-добре да изкарат курса в града (съответно и държавата), в който живеят.

# 488
Стреснахте ме с тия цени на шофьорски курсове Flushed
Добре, че покрай мен всички са с книжки, а аз нямам намерение да ставам шофьор. Егати, 3000 евро, кво толкова пък ги учат? Не е по-различно от това в България, даже там мисля, са по-печени, щото карат по много кофти пътища. Хеле пък в нашия край, Северозапада.

# 489
Има разлика в цените на часовете за кормуване. В нашата провинция са по 45 евро. Иначе всички други такси са същите. Таня е права за правилата за шофиране тук с книжка, изкарана в България.

# 490
Аз имам книжка от България и мога да шофирам навсякъде, включително и в страни с ляво движение, както и кола с десен волан. Правилата са абсолютно еднакви, а германците далеч не са добри шофьори на всичките курсове и пари.

# 491
  • в сърцето на един мъж...
Немците имат едно единствено предимство, че карат по-спокойно и не пречат на учебните коли. В България предимството е, че се учиш на екстремни условия.

# 492
Благодаря на всички за пожеланията за бързо оздравяване! Обаче ММ се прибра бесен. Щото другата седмица е на Вакен и ако се зарази ще трябва да го пропусне. А го отлагат и го чака вече 2 години. Щял да се гръмне разправя... Отивам да го укротявам. Joy

# 493
Мама-Ени, ако съм на мъжа ти, заради Вакен ще избягам на хотел или ще спя на работа. 😂

# 494
Аз виждам огромна разлика в стила на каране между БГ и ДЕ, в полза на немците.
Само един пример - Reissverschluss  в БГ е непознато явление, ако решиш да дадеш предимство на някого ще те напсуват, може дори да предизвикаш ПТП.
Мисля, че тук точно на курсовете ги учат да са толерантни и културни шофьори и да спазват правилата.
Все пак тук всички се придвижват с кола (изключвам големите градове, от село съм Grinning), и на курса някак успяват да научат всякакви хора да шофират горе-долу по правилата. Аз изкарах курса в БГ и не мога да сравнявам директно, но нито магистрално, нито нощно каране имаше там. Ако сега трябваше да избирам, бих се учила в ДЕ.

Мои приятелки от други държави, на които не им приемат книжките, се наложи тук да изкарат нещо като съкратен курс. Всички казаха, че правилата са по-строги, отколкото в родината им.

Общи условия

Активация на акаунт