СЕДМИ КЛАС 11.07.-17.07. Класиране, ела с добрата новина!

• 81 228
  • 1 086
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Наистина преценете, с този бал ще влезе, може и в другите три паралелки, а не тази на брат му. Тогава, ако искат да са заедно, така или иначе ще го запишете в паралелката при брат му и ще освободите мястото в другата. Но ако той иска физика или пък немски, тогава на собствено основание може да си влезе в тези паралелки. Самочувствието на детето е важно. То да реши.

# 571
Нели, доколкото разбирам, има конкуренция между близнаците и аз бих оставила второто дете за самочувствие да си реши само, какво да избере, а не просто да последва брат си.

Здравейте, denizara! 🙂
Те са много близки и искат да са в един клас. Пишат си домашните заедно и винаги дискутира т и сравняват отговорите си. При мен проблемите идват от егото 😅.

# 572
Аз съм твърдо "за" да има математически паралелки и в градовете, в които минималният бал за тях е 200, защото наистина има и деца с 480, които искат да учат в тях и ако ги няма тези паралелки, последните биха се чудили къде да се запишат. Няма как по на 13-14 години да пратим всички в София. На мен по-скоро чуденето ми беше друго. Защо се посочват в желанията паралелки с основен профил предмет, който мразиш? Така преди три години приятелско дете беше прието в математически профил, от който се отърва с радост на второ класиране. Можеше обаче и да остане там, перспектива, която му се струваше кошмарна. Тогава нито то, нито майка му, можаха да обяснят защо въобще са посочили тази паралелка.

# 573
  • София
Да питам за 1 и 2 АГ. Предполагам учат на двусменен режим и двете гимназии?

# 574
Пък аз да помоля за съвет. Дъщеря ми, тази година ще е студентка в първи курс в УНСС, но няма сертификат за С 1 по английски език и може ли някой да ми препоръча школа, където да я запиша за подготовка и сертификат? Знам, че не е по темата, но ако някой помогне ще съм благодарна! Ако пък е в района на Студентски град, ще е страхотно!

здравейте, моята дъщеря е ниво B2+по английски език и се подготвя в Алианс, там организират специални курсове за сертификати, разгледайте тук:  https://alliance-bg.com/.

# 575
  • София
Нашият отчет- младежът е приет в 73то - немски с руски. Това му беше и желанието за училище. Ще пробва на второ класиране за паракелката с английски, но и да не стане не е фатално.

Стискам палци на всички, които ще подават за придвижване напред!

# 576
За математиката - по логиката на Пенсионирана русалка, в по-малките градове в България не следва да има природоматематически гимназии. Причините в тях да влизат деца с бал 30 по математика е, че няма желаещи с по-висок бал. Следва ли да закрием тези паралелки или следва да се опитаме да обучим колкото може по-добре децата, включително и по математика. Според мен целта на образователния процес е колкото може по-голям брой от децата да придобият колкото е възможно повече знания, умения и навици, а не да се издирват и  фаворизират единици от тях, защото били перфектни математици. И за добрите математици извън София е по-добре тези паралелки да останат, дори и в тях да има деца с по-ниски балове и с пропуски. Ако децата имат такива, добрият учител ще ги фиксира и ще ги отстрани. Целта на образованието е обучението на децата, а не удобството на учителя.

Извинявайте за грубия език, но 30 бал по математика си е 3. Каква математическа гимназия?!

# 577
  • София
Нели, доколкото разбирам, има конкуренция между близнаците и аз бих оставила второто дете за самочувствие да си реши само, какво да избере, а не просто да последва брат си.

Здравейте, denizara! 🙂
Те са много близки и искат да са в един клас. Пишат си домашните заедно и винаги дискутира т и сравняват отговорите си. При мен проблемите идват от егото 😅.

Е, щом така или иначе искат да са си в един клас, явно случаят е друг. Тогава няма голямо значение, кой е осигурил мястото. Явно е, че децата са много умни и амбициозни! Все така да е!

renni79, Честито! Опитайте, пък може децата да са в един клас с английски. Ако не, и с руски е супер. Това беше второто желание на моя син. Smile

# 578
Може ли да споделите мнения за ПГАВТ А.С. Попов? (София)
Приятелско дете е прието там и са в чуденка.

# 579
В крайна сметка девойката реши да иде в АК. Така че освободжаваме едно място в испанската с испански и английски за друго дете , което да е щастливо там.
Успех на всички деца и родители, които трябва да изчакат още няколко дни за да поемат по своя път в желаното училище.

# 580
  • София
На майката с близнаци - малко споделен личен опит, без претенции да е показателен. Девойките ми бяха така до 7 клас, винаги в един клас, винаги пишещи/решаващи нещо/правещи презентации или проекти ако не заедно, то поне винаги сравнено като краен резултат... Разликите идваха само от извънкласните им занимания и интереси. От позицията на времето отчитам като грешка поставянето им в един клас в гимназията, при положение че училището беше със 7 еднакви паралелки и питаха дали искаме да са в един клас. Аз ги убедих да са в един заради моето удобство да следя нещата само за 1 паралелка, да са с едни учители, да ходя на една родителска, да има източник на инфо за пропуснато/взето при налагащи се отсъствия на едната или другата.. Грешка, поне в нашия случай. Не седяха на един чин никога, не учеха заедно, сравняваха от време на време нещо от домашни, но само толкова. Дразнеха се на факта, че гледат на тях като на едно, макар да са толкова различни...Останаха си така до края, но твърдо заявиха, че избирайки да следват навън, няма да са в един град и университет, дори и последният да предлага исканите и от двете специалности. И  изпълниха заканата си Simple Smile

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 16:52 от пенсионирана русалка

# 581
За математиката - по логиката на Пенсионирана русалка, в по-малките градове в България не следва да има природоматематически гимназии. Причините в тях да влизат деца с бал 30 по математика е, че няма желаещи с по-висок бал. Следва ли да закрием тези паралелки или следва да се опитаме да обучим колкото може по-добре децата, включително и по математика. Според мен целта на образователния процес е колкото може по-голям брой от децата да придобият колкото е възможно повече знания, умения и навици, а не да се издирват и  фаворизират единици от тях, защото били перфектни математици. И за добрите математици извън София е по-добре тези паралелки да останат, дори и в тях да има деца с по-ниски балове и с пропуски. Ако децата имат такива, добрият учител ще ги фиксира и ще ги отстрани. Целта на образованието е обучението на децата, а не удобството на учителя.

Извинявайте за грубия език, но 30 бал по математика си е 3. Каква математическа гимназия?!
Няма нужда да се извинявате, защото езикът Ви не е груб. Дала съм конкретни примери - ПМГ Кюстендил с минимален приемен бал 185,5, ПМГ в Стара загора с минимални балове 269 и 262, двете единствени математически паралелки в Каварна с минимални балове 287 и 145, 125 СУ в София с минимален бал 286. Всички тези училища и паралелки са с профил математика, някои са единствени за градовете си и балът, както виждате е нисък. Може да погледнете и резултатите на тези училища на изхода - в 12-ти клас.

# 582
  • Sofia
Може ли да споделите на какво се дължи интересът към АК? Кои са предимствата там? Честно казано не сме се интересували за него, но имам още едно дете и се чудя дали нещо интересно като възможност пропускаме.

# 583
  • Пловдив
Може ли някой да ми прати линк коя книга старогръцки легенди е удачно да купя.
Изборът при нас е направен, надявам се да не го смени до утре. Записва се в английската. Мотиви-по-добра гимназия, ще уча немски, ще ми е по-комфортно. Чудно до тук, а защо писа испански не може да ми обясни. Имах подозрението, че така ще се получи още когато каза, че няма да пише италиански заради комбинацията с руски, но  и испанския е с руски. Явно този немски я дърпа, ама идея няма накъде ще я завлачи. Но няма да уча аз-да се оправя.

# 584
Може ли някой да ми прати линк коя книга старогръцки легенди е удачно да купя.
По обясними причини най-популярното и използвано в училищните програми издание у нас е на съветския историк Николай Кун. Когато нашите деца бяха в пети клас, все още нямаше много алтернативи, и моята чете него също Simple Smile
Сега вече мога да препоръчам и "Митове" на Стивън Фрай, доста по-интересно и съвременно написана, без да е "Пърси Джаксън". Има и други подобни издания, но на български само нея знам.

Общи условия

Активация на акаунт