Велико Търново-тема 47

• 72 879
  • 764
  •   3
Отговори
# 435
  • Велико Търново
Втори език в езикова, ако се чака само на часовете по учебен план (2 седмично), няма как да се научи. Дават се основите.
По-голям е проблемът при първия -  не се изучава нито един предмет на съответния език, децата нямат реален "сблъсък" с езика. Хайде - английският е навсякъде около тях, но ако изборът е френски, испански, руски...
Е, как да не се изучава - всички предмети се учат по съответния език

# 436
Не се изучават всички предмети по чуждия език, то просто няма кой да преподава така. Учиха история на английски една година и това беше, колкото да се отбие номера. И часовете по втория език не са два пъти седмично, а доста повече бяха. Реално ако се преподава качествено ще се научи съвсем спокойно на добро ниво втори език. За съжаление проблемът си е в учителите, а те са си крайно безхаберни. Жалко, че тъй наречените елитни училища, за които има не лек прием след 7 клас, вече изобщо не са елитни.

# 437
  • Beyond the stars
Тъжно ми е да чувам това за Ег.
Преди 20 години при втория език се забелязваше тенденцията към неглижиране, но все още се учеше. Предмети се учеха на език и общото ниво определено се държеше  високо. И аз не съм съгласна, че видиш ли който каквото иска да си го учи извън училище, все пак в това училище прекарва едно известно количество време, което е нелепо да се губи.
А нещо, което се плаща от нашите данъци, е далеч от безплатно Close
И тенденцията като в здравеопазването - плащаш веднъж за уж безплатното, за да платиш после втори път на частно за качество.

# 438
Втори език в езикова, ако се чака само на часовете по учебен план (2 седмично), няма как да се научи. Дават се основите.
По-голям е проблемът при първия -  не се изучава нито един предмет на съответния език, децата нямат реален "сблъсък" с езика. Хайде - английският е навсякъде около тях, но ако изборът е френски, испански, руски...
Е, как да не се изучава - всички предмети се учат по съответния език
Имам лични наблюдения за паралелката френски с английски. Втората година от обучението само един предмет се преподаваше на френски /и то само за определен период от време - болничен/. Другите избирателно се преподаваха на английски, което си е доста странно, защото като втори чужд започваха АЕ от А, Б, а в следващия час започват да учат География на АЕ, например.

# 439
  • Велико Търново/Latitude: 43 ° 32 '47 "North - Longitude: 6 ° 56' 17" East
Е, хайде сега, всички предмети се учели на съответния език - такова чудо никога не е било.
Нямам пряк поглед над паралелките с английски, но с немски - да. Нищо от т.нар. разказвателни предмети не учат на езика. За сметка на това, нищо че вторият език е 2 час седмично (да, само 2), учителите по география и биология имаха картбланш да обясняват и на него, паралелно с българския (както Грозно пате е писала).
Преди малко повече от 20 години, ние изучавахме 2 предмета на водещия език. Не си спомням никой да е ходил на частни уроци. Аз лично се подготвих за кандидат-студентски изпит по немски само и единствено от редовните и допълнителни (СИП, ЗИП) часове в училище. А смея да твърдя, че по основния език ни се беше случила възможно най-некадърната преподавателка.

# 440
Вие ме убивате с тия 2 часа втори език, откога е това безумие? Заслуга на г-жа Смилена ли е, като 45-минутните часове, или някой гений в министерството пак е изригнал? Завършила съм ЕГ през 2006-а година, втори език имахме по 4 часа седмично, а в 12-и клас по 6, тъй като служебно разпределяха част от часовете за ЗИП. Специализирани предмети на основен език се учеха само в девети и десети клас, за френската паралелка бяха химия, история и биология, за немската химия и история (не помня имаше ли трети), а за английската - само история.

# 441
  • В.Търново
Ако някой чете темата внимателно, ще забележи, че 80%от жителите на града явно се лекуват, учат и съществуват в Търново, за да правят всичко това в Плевен. Стига с този център на вселената! Има добри лекари в града, има добри преподаватели, хубави школи и интелигентни хора. Всичко има две страни, както професионализма на лицето отсреща, така и нашето разбиране.
Duel съм виждала в магазини Лия (кв картала и ул. Ален мак).
За лекарите не мога да се съглася.

# 442
  • Някъде в Европа...
Е, хайде сега, всички предмети се учели на съответния език - такова чудо никога не е било.
Нямам пряк поглед над паралелките с английски, но с немски - да. Нищо от т.нар. разказвателни предмети не учат на езика. За сметка на това, нищо че вторият език е 2 час седмично (да, само 2), учителите по география и биология имаха картбланш да обясняват и на него, паралелно с българския (както Грозно пате е писала).
Преди малко повече от 20 години, ние изучавахме 2 предмета на водещия език. Не си спомням никой да е ходил на частни уроци. Аз лично се подготвих за кандидат-студентски изпит по немски само и единствено от редовните и допълнителни (СИП, ЗИП) часове в училище. А смея да твърдя, че по основния език ни се беше случила възможно най-некадърната преподавателка.

Също съм възпитаник на ЕГ, но випуск 98 г. , ФЕ. Не помня колко часа втори език (Испански) сме имали, но оттам ми започна любовта към този език. За разказвателните беше точно така, както го казвате, като мисля, че ги почвахме от 8 редовен клас (който бе след 8 подготве). Имах щастието да съм възпитаник на най-добрата учителка по ФЕ, доайенът в града...На частни уроци по ФЕ ходех само последните няколко месеца на последната година при преподавател от университета, не че е имало нужда толкова, но за по-сигурно, за да се подготвя за различните кандидатстудентските изпити в различните ВУЗ-ове..Смея да твърдя, че подготовката ни по ФЕ бе отлична, а по ИЕ на относително добро ниво, при все че бяхме смесена група от всички класове и аз бях единствена от моя клас...

# 443
Какъв е тоя зор пък да се учат общообразователни предмети на чужд език. Възпитаник съм на езикова и наистина биология и химия се учеха на съответния чужд език - ами такава отврат няма - отиваш си вкъщи, почваш да учиш урока на български, после се прехвърляш на чуждия език и ти отнема едни 5 часа да се подготвиш. Естествено вече не помня никакви термини и нямам никакви трайни знания по биология. Само стрес за учениците и допълнително тежко натоварване.

# 444
  • Велико Търново
Може да проверите за цип и в магазин "Мини Макси". Входа е на главната ул. Васил Левски, близо до Йетел.
Входът се заключва и няма свободен достъп. Пред входа има едно рекламно пано за "Мини Макси" с написан с маркер телефонен номер, на който звънях, но явно не е действащ. Имам усещането, че магазинът не работи.
Имах ходене до Пловдив тези дни и там си намерих цип. Все пак - благодаря на отзовалите се!

Последна редакция: пн, 15 май 2023, 00:39 от DamaPika

# 445
  • велико търново
Може да проверите за цип и в магазин "Мини Макси". Входа е на главната ул. Васил Левски, близо до Йетел.
Входът се заключва и няма свободен достъп. Пред входа има едно рекламно пано за "Мини Макси" с написан с маркер телефонен номер, на който звънях, но явно не е действащ. Имам усещането, че магазинът не работи.
Имах ходене до Пловдив тези дни и там си намерих цип. Все пак - благодаря на отзовалите се!
Собственикът на магазин мини макси отдавна почина.
В магазин Сръчни ръчички на ул.,, Мармарлийска,, под кино Искра има разнообразие от ципове

# 446
  • Велико Търново
Лека му пръст на човека.

За "Сръчни ръчички" - благодаря, ще знам за следващ път.

# 447
  • У дома
Здравейте, можете ли да ми препоръчате фирма за почистване на прозорци?
Става въпрос за къща. Как вървят цените към днешна дата? Фирмата, която ни почисти прозорците есента са обявили сума от порядъка на 100лв, което честно казано ме озадачи. Последно платихме около 60-70лв....толкова скъпа ли е вече тази услуга?

# 448
  • Велико Търново
Здравейте, можете ли да ми препоръчате фирма за почистване на прозорци?
Става въпрос за къща. Как вървят цените към днешна дата? Фирмата, която ни почисти прозорците есента са обявили сума от порядъка на 100лв, което честно казано ме озадачи. Последно платихме около 60-70лв....толкова скъпа ли е вече тази услуга?

На всичко цените са много нагоре, така, че дори тази сума ми се вижда малко за прозорци на къща.Аз за нашата последната година не съм викала, но си бях взела отпуск да ги чистя.Сега ще купя един робот за прозорците и да не мисля тази досада вече.

# 449
  • Велико Търново
Сиска79, Робота също иска грижа, не е такава отмяна каквато аз си представях. Ние сме с 40кв м прозорци и прецених че дали аз ще се разпъвам да ги чистя или ще пускам Робота - усилието е почти еднакво.
Фирма не съм викала, но едва ли ще искат малко пари. Ако някой знае как вървят услугите на кв метър, моля да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт