Кандидатстване с рисуване след седми клас - тема 9

• 41 632
  • 787
  •   1
Отговори
# 180
Oska, може би за част от нещата ще се повторя, но все пак да обобщя – Изящното, Приложното и Фотографията (и още редица училища в други градове) са към Министерство на културата, за тях НВО-тата нямат значение, а всяко от тези училища си провежда собствен изпит, който важи само за него и класира децата въз основа на резултатите от него. За всяко едно от тези училища най-добре да разгледате сайтовете им – специалности, прием и т.н. Някаква обща информация може да се извади и от сайта на Министерство на културата – все пак те утвърждават специалности, бройки и др. за тези учебни заведения.
За училищата към МОН може да се поровите в сайта на РУО и там от едно (Приложение №3 май беше) може да видите списък с училища и специалности/профили за настоящата учебна година – като някакъв ориентир, тъй като за следващата сигурно ще има промени, но все пак една голяма част от вероятно ще се запазят. Може детето Ви да си хареса и някоя паралелка оттам според интересите си, тъй като могат да се намерят подобни. За училищата към МОН се заявява трета „матура“, която официално се казва „проверка на способностите по изобразително изкуство“ – заявява се в училището, където детето учи, а детето се разпределя за явяване към училище, в което се провежда такъв изпит. Данните кога и къде да се яви ще получите заедно с тези за другите НВО-та. После в балообразуването играят и трите матури.
Също така, тази година можеха да се открият немалко специалности в МОН-ски училища, които са също подобни и са без НВО по рисуване, в т. ч. компютърни графики, различни видове дизайн, фотография и т.н. – само със стандартните матури по български и математика. Разгледайте и тази възможност - не е излишно, а даже може да се окаже добър вариант.
Сега за изпитите – МОН-ският е различен – рисува се цветно, фигурална или декоративна композиция. Тези към МК (в София специално) са графика, натюрморт на обемни тела и уж е подобен в трите училища, но явно навсякъде държат на различни детайли. Имаше споделени мнения, че едните оценявали по-високо рисуване с размах, другите – щрих като бродерия и т. н. Това, което мога да споделя като опит и мнение, е че наистина в началото на подготовката трябва да кажете за кое училище по-специално се готвите, за да знаят преподавателите на какво да наблегнат. Аз не съм специалист в областта, поради което не мога да навляза в повече детайли, но нас от курса ни питаха, съответно по желание на детето подготовката беше ориентирана повече към Приложното и към МОН-ското НВО. И може би в нашия случай беше съвсем закономерно, че дъщеря ми изкара по-високи резултати именно в Приложното и на НВО-то – с по единица и повече по-високи, а в Изящното и Фотографията – по-ниски. Други деца пък са изкарали приблизително еднакви или подобни оценки – много са факторите, които влияят и част от тях са дискутирани и коментирани, вкл. и в по-горните постове.

Друго да споделя - след отбелязването на първия учебен ден, тичах да купувам материалите за училище, които ни подадоха като необходими. За пръв път се сблъскАх с формат 46/55. От магазина за художествени материали ми обясниха, че това също се реже от стандартни листове кадастрон или акварелна хартия. Но, за разлика от формати 35/50 или 50/70, които се постигат без остатък, сега умувам как да нарежа един голям лист до формат 46/55 с най-малко фира или поне да останат употребяеми за друго парчета.

# 181
Досадни са композициите с вази и кубуве, но самото рисуване увлича, т.е. и да не ти е много по-сърце нещо, самият процес на нарисуването му не е толкова неприятен.

Може да си слуша музика,  докато рисува.

# 182
  • софия
С минимално фира ще бъде ако збщо не го прегъваш на две и си играеш старателно да чертаеш с линийка. Поне първия картон така, после ползваш готовия листа като шаблон Wink

Много досадно е това с листите наистина. Остави хлапето само да си реже...

Сега се сетих, учителите на подготвителните курсове учат ли ги да режат и острят с ножчетата?!

# 183
  • Sofia
Oska, може би за част от нещата ще се повторя, но все пак да обобщя – Изящното, Приложното и Фотографията (и още редица училища в други градове) са към Министерство на културата, за тях НВО-тата нямат значение, а всяко от тези училища си провежда собствен изпит, който важи само за него и класира децата въз основа на резултатите от него. За всяко едно от тези училища най-добре да разгледате сайтовете им – специалности, прием и т.н. Някаква обща информация може да се извади и от сайта на Министерство на културата – все пак те утвърждават специалности, бройки и др. за тези учебни заведения.
За училищата към МОН може да се поровите в сайта на РУО и там от едно (Приложение №3 май беше) може да видите списък с училища и специалности/профили за настоящата учебна година – като някакъв ориентир, тъй като за следващата сигурно ще има промени, но все пак една голяма част от вероятно ще се запазят. Може детето Ви да си хареса и някоя паралелка оттам според интересите си, тъй като могат да се намерят подобни. За училищата към МОН се заявява трета „матура“, която официално се казва „проверка на способностите по изобразително изкуство“ – заявява се в училището, където детето учи, а детето се разпределя за явяване към училище, в което се провежда такъв изпит. Данните кога и къде да се яви ще получите заедно с тези за другите НВО-та. После в балообразуването играят и трите матури.
Също така, тази година можеха да се открият немалко специалности в МОН-ски училища, които са също подобни и са без НВО по рисуване, в т. ч. компютърни графики, различни видове дизайн, фотография и т.н. – само със стандартните матури по български и математика. Разгледайте и тази възможност - не е излишно, а даже може да се окаже добър вариант.
Сега за изпитите – МОН-ският е различен – рисува се цветно, фигурална или декоративна композиция. Тези към МК (в София специално) са графика, натюрморт на обемни тела и уж е подобен в трите училища, но явно навсякъде държат на различни детайли. Имаше споделени мнения, че едните оценявали по-високо рисуване с размах, другите – щрих като бродерия и т. н. Това, което мога да споделя като опит и мнение, е че наистина в началото на подготовката трябва да кажете за кое училище по-специално се готвите, за да знаят преподавателите на какво да наблегнат. Аз не съм специалист в областта, поради което не мога да навляза в повече детайли, но нас от курса ни питаха, съответно по желание на детето подготовката беше ориентирана повече към Приложното и към МОН-ското НВО. И може би в нашия случай беше съвсем закономерно, че дъщеря ми изкара по-високи резултати именно в Приложното и на НВО-то – с по единица и повече по-високи, а в Изящното и Фотографията – по-ниски. Други деца пък са изкарали приблизително еднакви или подобни оценки – много са факторите, които влияят и част от тях са дискутирани и коментирани, вкл. и в по-горните постове.

Друго да споделя - след отбелязването на първия учебен ден, тичах да купувам материалите за училище, които ни подадоха като необходими. За пръв път се сблъскАх с формат 46/55. От магазина за художествени материали ми обясниха, че това също се реже от стандартни листове кадастрон или акварелна хартия. Но, за разлика от формати 35/50 или 50/70, които се постигат без остатък, сега умувам как да нарежа един голям лист до формат 46/55 с най-малко фира или поне да останат употребяеми за друго парчета.
И аз се изненадах от размера 46 / 55. Няма как, реже се по един начин и има фира. В Слънчоглед има Академия 200гр.руло 1,50 х 10м., цената е близо 100 лв. При нея, ще има възможно най - малко остатък. Но, това е за рисуването, за живопис не съм срещала.

# 184
Благодаря ви , момичета , на раз-два много бързо ме ориентирахте !
Да се яви на изпити и в другите училища - добра идея - тренировка , опит . Супер е ,че са в различни дни .

Относно причините за различните оценки на едно дете в различни училища - моного логични отговори ! Да , късметът също играе в случая .

Задействах се още днес да търся учител , но много окъснях с времето и ще продължа утре и в понеделник . Леко съм нетърпелива да видя дали ще му потръгне на мойто диване .

Браво на всички деца /и родитилите им/ , които са приети в желаните паралелки !

Като повдигнахте темата за материалите - ще търся моливи , които имат мека дървесина за да са по-лесни за подостряне . Това с подострянето не е лесна работа . Аз го правя с макетно ножче , но съм израснала във времена , в които всичко се правеше "на ръка " и още в 6-ти клас се справях без проблем . Сегашните ,или поне моето , не са така сръчни . Притеснявам се от работата с макетно ножче . Та на въпроса - с какви моливи работят децата ви и с какво ги острят ?

# 185
  • Sofia
Преподавателката на дъщеря ми изискваше само на Faber Castell и държеше сама да се научи да подостря с макетен нож. Макетният нож е важен, не използват острилки. И аз също се притеснявах да не се среже, но там ги учат как точно да държат инструмента.

# 186
Derwent graphic. Нито при подготовката, нито в училище никой не е острил с нещо, различно от острилка, най-удобни са едни малки метални.

# 187
При над имаше изисквания и към качеството на картоните. Не по - леки от еди си колко. Трябва да каже че на един висококачествен акварелен картон нещата изглеждат съвсем по друг начин. Същото и за графичния. Фирата която ми остана от акварелния е нарязана на парчета и се ползва за да смесва и постига цветове, необходими за рисунката. И тези парчета свършват доста бързо. От графичния ги използва за подложки под щипките с които крепи листа към газета. Или на тях експериментира с нова измислена техника за цветово налагане или използване на четка за текуща картина..

# 188
Миналата година, когато тръгнахме да търсим учител по рисуване, бяхме закъсняли за повечето добри учители.
В крайна сметка се подготвяше с учителя си по рисуване от училище. Аз и затова натисках НВО, защото грам не разчитах, но пък изненадващо детето се справи и учи там, където иска. Та въпросният учител държеше да се остри с макетен нож. Не се е порязала нито веднъж, въпреки, че е с две леви ръце. За моливите нямаше изисквания за конкретна марка, само по едно време започна да иска определен тип хартия, но не си спомням как се казваше.

# 189
  • Sofia
Derwent graphic. Нито при подготовката, нито в училище никой не е острил с нещо, различно от острилка, най-удобни са едни малки метални.
Използва се макетен нож. Всеки преподавател, който подготвя ученик за кандидатстване с рисуване и държи да го подготви добре. В училищата към МК искат макетен нож. Ако детето не се научили по време на подготовката да използва този инструмент, ще се научи в училище. Това с острилката не е добра практика за школите, които я прилагат.

# 190
Използва се макетен нож. Всеки преподавател, който подготвя ученик за кандидатстване с рисуване и държи да го подготви добре. В училищата към МК искат макетен нож. Ако детето не се научили по време на подготовката да използва този инструмент, ще се научи в училище. Това с острилката не е добра практика за школите, които я прилагат.

Моето дете е училище към МК след 4 клас, в момента 9-ти и до сега никой никога не му е искал и настоявал да остри с макетен нож - нито на изпит, нито в училище. Сега отидох да го попитам по въпроса. Каза , че има някои деца от класа които го правят. Но не са много. Преподавателите в училище  някога препоръчва ли ли са го? - никога, те спазват неутралитет. Ти защо не го ползваш? - какво би ми дало по-различно от една добра острилка, пък и понякога как си съсипват моливите ако знаеш.
Не претендирам че мнението му е правилно, просто ви давам гледна точка на човек, който рисува, с определено предпочитание към графика.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2022, 09:39 от _re_ge

# 191
  • софия
Има причина да се остри с ножче, но не е драма пък и няма значение кой с какво е свикнал .
Едва ли на 4-5 клас биха им дали ножчета

# 192
  • Sofia
Разбира се, че няма никакво отношение как е подострен  молитвът  към това как, ще бъде нарисувана една рисунка.
Когато дъщеря ми започна да ходи на уроци по рисуване и там настояваха да ползва макетен нож, обезпокоена от факта че ще си ходи нарязана ( може да си представите какви картини изплуваха в главата ми) поразпитах тук там, дали е практика. И да, в София е практика. Ако не в школата, ще е в училище. В Приложното в списъка с материали присъства макетен нож, острилки - не. Избора на ширина на макетният нож е право на детето. Поне преподавателите на дъщеря ми държат да е така. Питала съм дъщеря ми дали някъде някой е видяла да ползва острилка. Не е виждала. Ползват макетен нож и шкурка, ако се наложи за заострене на върха. Тя ползва само макетен нож.

# 193
Относно рязане на листата - ние използваме фазера и по него режем. И аз в началото бях озадачена от този формат. Запазваме остатъците понякога и ги режем и стават за малки скици с молив или графика.

Относно макетния нож - дъщеря ми учеше в училище по изкуства и преди 7 кл. и още от 5-6 клас по спомени започна само макетен нож да използва. И мен ме беше страх, но пък тя държи и така иска. И да добавя, въпреки страховете ми, никога не се е порязвала.

# 194
  • Sofia, Bulgaria
Много полезна информация от последните постове научих. Дъщеря ми днес тръгна на курсове по рисуване. Целта е Приложното. В тази връзка, може ли някой да ми каже приемът там с квоти ли е? Май не, но не го намерих черно на бяло. Момичетата май преобладават при желаещите за художествените училища.

Общи условия

Активация на акаунт