Кандидатстване с рисуване след седми клас - тема 9

• 41 080
  • 787
  •   1
Отговори
# 270
  • софия
Здравейте, само за сверяване да попитам по колко пъти седмично и  по колко часа ходят вашите деца на уроци по рисуване когато се готвят или са се готвили за изпит?
Дъщеря ми ходеше 3 пъти седмично х 3 часа. Започна август до края на юни. Голямо рисуване падна, освен в школата имаше и домашно.

Сриозно сте се готвили. Следях вашата година на каниддатстване, но не помня какви оценки изкара твоята девойка тогава. Може  ли да споделиш?

Според мен подготовката може да бъде и веднъж и два пъти на седмица - това не е толкова важно. По-важното е задължително да има поне едно знаятие от последователни 4 часа и половина.

Ивка, супер е че ходи на вечерен акт. В гиманзията ли е или на Бурналист?

Geraldine, МОже ли да сподели къде се готви детето ти? Може и на лични Simple Smile

# 271
  • София
Ужас! Мойта в началото ходеше 1-2 пъти в седмицата на рисуване и така и втръсна, че в един момент реши да се откаже от рисуването изобщо.За да продължи да се подготвя за изпитите прие да се занимава индивидуално с нея учител само по 2 часа, вместо по 4 в школа(където никой не и обръщаше внимание и се налагаше да седи закована на стола 4-5часа).Интересно ми е дали ще успее да влезе някъде с подобна подготовка, но каквото е писано. Нямам търпение да приключи цялата тази одисея.
 При някои деца омръзва не самото рисуване, а еднообразното повтаряне на едно и също.
Моят син рисува от малък и от 6 годишен ходи на занимания по рисуване 2ч. седмично. Винаги е ходил с желание, оставал е и допълнително, когато може, но рисуваше каквото той реши.
 Като започна да се готви за изпитите му беше много досадно, понеже трябваше да прави еднообразни композиции всеки път и така и не се "прежали" да отделя повече време или да ходи два пъти седмично. Вкъщи рисуваше постоянно, но негови си работи - цял комикс измисли от скука в часовете в училище; рисува с часове последователни кадри, за да направи анимация от няма и една минута и т.н.., но нямам спомен да се е упражнявал допълнително за графичната композиция - просто не му е страст подобно рисуване и го правеше само, за да има шанс да влезе в Приложното най-вече. Не е ходил на допълнителни уроци по БЕЛ или Математика и разполагаше с време, но явно му липсваше мотивация.
 Резултатите му съответно бяха 3.65 в Св.Лука и 4.20 в НУИИ, и не му бяха достатъчни, за да влезе. Той в НУИИ така или иначе не беше сигурен дали иска да учи, де.
 В момента е в Райнов и е много доволен. В началото рисуваха отново графична композиция и му беше криво, но е доволен, че не рисуват само това (за сравнение  - имаха за домашно да направят 100 скици, каквито те решат и си ги направи с кеф, че даже май и преизпълни плана). Даде си сметка, че е по-добре за него, че не е влязъл в Св.Лука, защото там май главно с това щяха да се занимават първите години.

... Само мога да видя, че се готвят единствено за изпитите в училищата към МК , а когато попитах за изпита в 51-во ми отговориха "Ще покажем"... Не разбрах какво значи, че не е трудно или че не се занимават с това там...Явно пак ще питам....
За изпита към МОН и при сина ми преподавателката отдели време само в едно от посещенията. Беше му дала насоки и направиха една пробна рисунка. Може би защото е рисувал човешки фигури и преди това, не знам, но тя така прецени и се оказа достатъчно. Имаше 96т. на изпита

# 272
  • Sofia
Здравейте, само за сверяване да попитам по колко пъти седмично и  по колко часа ходят вашите деца на уроци по рисуване когато се готвят или са се готвили за изпит?
Дъщеря ми ходеше 3 пъти седмично х 3 часа. Започна август до края на юни. Голямо рисуване падна, освен в школата имаше и домашно.

Сриозно сте се готвили. Следях вашата година на каниддатстване, но не помня какви оценки изкара твоята девойка тогава. Може  ли да споделиш?

Според мен подготовката може да бъде и веднъж и два пъти на седмица - това не е толкова важно. По-важното е задължително да има поне едно знаятие от последователни 4 часа и половина.

Ивка, супер е че ходи на вечерен акт. В гиманзията ли е или на Бурналист?

Geraldine, МОже ли да сподели къде се готви детето ти? Може и на лични Simple Smile

Дъщеря ми кандидатства тази година. Оценките не ѝ бяха високи - 4,50 ( не съм я споменавала мисля) в Приложното и 4,20 в НУИИ ;но пък ѝ помогна да влезе още на първо класиране в Приложното, което ѝ даде спокойствие и не се наложи да кандидатства към училищата към МОН.
Относно желанието за рисуване. Детето трябва да реши и прецени, дали това е нещото, което иска да прави. Много труд се полага, независимо колко е талантливо детето. Нормално е в началото да се разколебае, но ако до месец не се мотивира - няма смисъл.
Дъщеря ми се подготвяше освен по рисуване и по математика. БЕЛ го пропусна, защото ѝ се отдава и има възможности за прилична оценка по НВО и без подготовка.
Като цяло зора 7 клас е голям. Общо взето свободното време е кът, само през ваканциите.
И в заключение. Не знам как дете би издържало да се подготви еднакво добре и по НВО и по рисуване. Освен да е голям талант.

# 273
  • София
Ако има учители в училище, които искат да подготвят децата и са способни, определено децата могат да се подготвят и постигнат приличен успех по всичко. Ако няма желание и поне малко талант, дори не и талант ами усет и всеки ден по 4 часа рисуване ще са недостатъчни.

# 274
Цитат на: Katty Draganova link=topic=1464179.msg45672602#msg456
И в заключение. Не знам как дете би издържало да се подготви еднакво добре и по НВО и по рисуване. Освен да е голям талант.

Просто се почва по-рано, а не в седми клас. И се работи по всичко. Особено с рисуването в седми клас вече да е шлайфане. Да е наясно с постановки, разположение, мащаб, светлосенки , вид щрих. Само да усъвършенства.
А за нво като си има основа, подготовката за материала в седми клас и  формата на изпита също  не е непосилна. Малко по-натоварено е но не е чак не човешко. Всичко в последния момент не е добрата политика.

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 14:46 от _re_ge

# 275
  • софия
E, не е чак така - повечто деца си започват подготовката в 7-ми клас и  е напълно достатъчно веднъж седмично. Не позволявайте нещата да ескалират. Виждам, че много школи са започнали да съветват занятие и през седмицата, но аз наистина се чудя доколко това е необходимо. Верятно истината е някъде по средата и си зависи от детето.

# 276
... Само мога да видя, че се готвят единствено за изпитите в училищата към МК , а когато попитах за изпита в 51-во ми отговориха "Ще покажем"... Не разбрах какво значи, че не е трудно или че не се занимават с това там...Явно пак ще питам....
Попитайте пак, разбира се, но искам да внеса малко успокоение по отношение на изпита по рисуване за МОН-ските училища. Там нещата могат да се получат и с добър баланс между малко показване на място + домашни, тъй като форматът на изпита е друг и не е като да рисуваш конкретна постановка от конкретно място, което няма как да прекъснеш или промениш без това да се отрази на крайния резултат. При моето дете подготовката за този изпит беше 4-5 посещения в школата, където ходеше на рисуване, като на място са им обяснявали правила, изисквания, насоки за изпита, и рисуваха, разбира се, но после имаха и домашни, които след това носеха за преглед и коментар. Има и други облекчаващи обстоятелства при този изпит - имаш избор между фигурална или декоративна композиция, имаш избор и между две теми, ти избираш и с какво да рисуваш - бои, цветни моливи. Т.е. човек има шанс да се изяви в каквото е по-добър и с каквото му е по-удобно. Мястото, от което рисуваш, няма значение, защото си правиш твоя картина, за разлика от изпитите с графична композиция, където и този фактор на късмета може да даде сериозно отражение. Дъщеря ми отначало искаше фигурална композиция и започна с нея да се готви, после се преориентира към декоративна, изкара 90 т. Имахме и забавен момент с този изпит, за което сега си спомняме с усмивка. Не помня дали съм разказвала тук, но поради забравени пособия, се беше справила някои неща с подръчни средства: поради липса на ножица сгъвала на остър ръб пауса и го късала ръчно, поради липса на дълга линия си сложила листа на чина, отмервала с късата линийка и чертала с фазера отгоре SmileSmileySmileSmileySmileSmiley

# 277
  • софия
BlyaSSSachka,вече ми предизвика интереса с този паус и "линийка".
Какво е правила като тема, че ги е ползвала? Някаквомногопластово нещо ли е рисувала или пауса е бил за да прехвърли изображение на друго място?
Колко различни могат да бъдат уменията, техниките и идеите на този изпит... Някъде изобщо има ли изложени примери? Мон дава ли янкакво обяснение за задачите и изискванията, освен "добра композиция"? Защото това е толкова широко като понятие, колкото да застана където и да си пожелая насред атантическия океан и да кажа, че се намирам в атлантическия океан. Все ще е вярно.

# 278

Това е декоративна композиция за Проверка на способностите
В мрежа от 8 квадрата 10/10 се рисува повтарящ се елемент с ротация например... Мрежата трябва да е центрирана и квадратите точни размери... Момата рисуваше после с темперни бои
Има теми и на декоративната композиция ✌️
Тази година там където беше девойката темите бяха морско дъно в студената гама или геометрични фигури в топлата... Подходящо за десен на плажна кърпа 🍀
 Моите 2 девойки (щерка и другарче) изкараха по 100т., а третата, на която помагаме 95-97...

# 279
  • Once there was a Hushpuppy...
Моя син се готви за МОН-ския изпит, за училищата към културата не знам какво да правим. Може би ще го пусна и там, но не съм сигурна дали ще се справи достатъчно добре за това време.

# 280
  • София
Моя син се готви за МОН-ския изпит, за училищата към културата не знам какво да правим. Може би ще го пусна и там, но не съм сигурна дали ще се справи достатъчно добре за това време.
Определено изпитът за проверка на способностите /МОН/ е по-лесен. Ако младежът си е харесал такова училище - действайте по план. Още повече ако му вървят и математиката и българския, защото се вземат и оценките от матурите.
Ако държите за училищата към МК трябва да се задействате бързо, защото няма време. Там е доста по-труден изпита и цедката е по-голяма, но пък не се налага да ползвате оценките от матурата.
Дъщеря ми изкара прилични, но не достатъчно високи резултати от матурите. Но ние си знаехме, че това не и е силната страна и вложихме всички усилия към изпитите за училищата към МК. Най-на сърце и беше НУИИ и там я приеха.

Последна редакция: вт, 13 дек 2022, 14:52 от Ивка

# 281
Амели, да паусът е за прехвърляне на изображение. irchik много хубаво го е обяснила и онагледила в поста си. И темите на изпита при моята девойка бяха същите - морско дъно или геометрична композиция като десен за плажна кърпа. А моята беше рисувала морско дъно, цитирам "едни много симпатични рибки". Не съм виждала композицията, не сме ходили да ѝ гледаме работата и причините за точките, беше ни много натоварено тогава. Подозирам, че може да е имало някоя неточност вследствие на начина ѝ на работа с подръчни средства. А и резултатът така или иначе ни устройваше Hands Plus1

По повод на критериите за този изпит - гледала съм и сме чели такива преди изпита. Сега набързо и напосоки търсих и излезе това, от предходна година:
http://zamatura.eu/7klas/ucebno-izpitni-programi/izobrazitelno-7klas/

Може би и в сайта на РУО поддържат информация, но като цяло беше нещо подобно.

# 282
Блясъчка, само догадка✌️
Дали е спазила изискването за студената гама?

# 283
Блясъчка, само догадка✌️
Дали е спазила изискването за студената гама?
Да, тогава я питах и каза, че го е спазила. Обаче за някакъв дребен елемент каза, че е използвала сиво и също допускам, че може и затова да е... все пак сивото е ахроматичен цвят.

# 284
  • Once there was a Hushpuppy...
Благодря за отговорите, момичета!

Ивка, може ли да ми кажеш кои оценки се взимат в НУИИ за оформяне на бала?
Учителката му смята, че за изпита в  НУИИ не трябва толкова много талант, а повече постоянство, домашни и допълнителни часове. Тя, лично ни насочи в избора за кандидатстване.
Но, оценките по мат. не са му хубави, даже тази година му е още по-трудно и съм доста притеснена.
А, сега я питах да сменим плана по който действат, но тя смята че не можел да изкара 6 на изпита в НУИИ, за разлика от този към МОН-ските..
Не знам какво да правя. Той не се е прерисувал моя син, на моменти повече има жела ие, друг път го помързява. Засега усвоява всичко и са повече от доволни, но все пак искам да го пратя и в НУИИ да кандидатства.

Общи условия

Активация на акаунт