Кандидатстване с рисуване след седми клас - тема 9

• 41 050
  • 787
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Освен това, което е написала Fortuna Spirit, ще добавя, че и много зависи какъв точно е СОП. В училищата с рисуване към МК още при подаване на документите за кандидатстване изискват медицинско свидетелство със заключение, че обучението по специалностите и професиите, за които кандидатства ученикът, не е противопоказно на здравословното му състояние. Свидетелството трябва да бъде издадено от общопрактикуващия лекар на ученика и да включва допълнителна информация за цветоусещане.

# 316
Като изключим медицинското... А то е и за паралелките към МОН, дали децата със СОП не са над приема 🤔
Т.е. Да се говори във всяко училище✌️
Иначе за Проверка на способностите най-вероятно отпускат повече време, както за НВО✌️

# 317
Да, мислех да спомена и това за медицинското свидетелство, но го пропуснах. Така или иначе е най-добре да попитат в конкретните училища, за да дадат подробна точна информация. Случаите на деца със СОП са индивидуални.

# 318
Здравейте, поствам тук нещо видяно в групата загубено/намерено в софия:
Габриела Тодорова с профил детски играчки Свети Лука, си е изгубила зелено портмоне в Дружба. Ако майката чете тук - потърсете поста в групата.

# 319
  • София
Здравейте! Кога да очаквам да обявят датите на изпитите софийските училища - НУИИ и НГПИ? На сайтовете им няма никаква информация.

# 320
  • София
Здравейте! Кога да очаквам да обявят датите на изпитите софийските училища - НУИИ и НГПИ? На сайтовете им няма никаква информация.
Не бързайте с тази информация, защото и самите училища не бързат да я подават.
По спомен - юни месец.

# 321
  • София
Лоша работа. Явно няма шанс човек да си прави планове за лятото. Доколкото знам, изпитите са първите дни на юли месец, нали?

# 322
# 323
Здравейте! Търся информация относно кандидатстване на дете със СОП след 7 клас с рисуване. Имали ли някакво предимство по време на изпита по рисуване ? Във всяко училище ли може да кандидатства т.е. и към МОН и към МК? Има ли някакво ограничение в броя на децата приети със СОП?
Ако има майки на такива деца минали по този път ще съм благодарна да споделят, какво ми предстои.

Здравейте,
Доколкото знам в професионална гимназия по облекло "Княгина Мария Луиза" (така наречения "шивашки техникум" на бул. Черни връх) има запазени места за деца със СОП. Поне минали години имаше. В РУО-София има информация за това. В училищата към МК децата със СОП кандидатстват наравно с другите. В тези училища учат  деца със СОП. Зависи от конкретния случай. Най-добре е да говорите с директорите на училищата, които ви интересуват, те ще ви дадат най-точна информация.

# 324
Лоша работа. Явно няма шанс човек да си прави планове за лятото. Доколкото знам, изпитите са първите дни на юли месец, нали?
Да, изпитите за училищата към МК (София) бяха първите дни на юли (2022 г). И още нещо - при много кандидати, не се побират всички наведнъж в училище, а кандидатите се разделят и изпитът се провежда на части, в различни часове и даже дни - кой когато го разпределят.
С плановете е сложна работа, наистина, но все пак в такива години приоритет е кандидатстването. Аз голямо мерене и целене му ударих, даже бях писала мейл до едно от училищата на какъв принцип разпределят децата по дати (и бяха любезни хората да ми отговорят), а аз гледах да подам документите в точния момент, за да разпределят детето в деня, в който отивайки на изпит, да не пропусне нито церемонията по собственото си дипломиране, нито организираното парти за завършването. Улучих, но ако имаше съвпадения на събития, с приоритет сигурно щеше да е изпитът.
Също така, имайте предвид, че после има класирания за МК, които в един момент почват да се припокриват с реденето на кандидатурите за МОН и МОН-ски класирания. И сроковете за всичко са кратки, някои са от по 2-3 дни. Летните почивки най-добре да ги мислите или като кратки уикендни прескачания насам-натам, или да ги направите през втората половина от лятото.

# 325
  • Once there was a Hushpuppy...
Аз планирах една кратка почивка за края на май, когато са матурите на големите и в съчетание с 24 май се получиха няколко дена за бягство в природата.
За лятото не си и помислям все още.
Рисува младежът и това е засега. Започват опитити за по-кратки срокове за завършване на композиция. Постепенно усилват темпото с учителите.
Всеки ден поглеждам по сайтовете за новини, а в тази връзка темата ми е много полезна защото преглеждам старите в момента.

# 326
Подкрепям, BlyaSSSachka . Според мен даже и да бяха ясни датите за изпитите ( а те са почти ясни - първите дни на юли), след това има класирания, кратки срокове, необходима е бърза реакция, записванията стават присъствено и според мен е рисковано да се правят каквито и да е планове за почивка.
Когато дъщеря ми кандидатстваше аз  организирах една почивка в първата половина на юни, точно преди НВО, всичко останало за август. 

# 327
Записвам се да следя темата с шестокласничка, която иска да учи в Приложното. Започна уроци по рисуване този месец. Засега не са много добре нещата там, не се надяваме на напредък.

# 328
  • София
Здравейте,
По спомени от отдавна четените теми назад си мисля, че имаше някакви ускорени курсове през пролетната ваканция за подготовка за Проверка на способностите по ИИ. Дали някой е попадал на нещо подобно? В някое от специализираните училища или в школа?
Скоро не бях поглеждала сайтовете на НУИИ и НПГПФ - следях ги заради евентуални отворени врати. Няма инфо към днешна дата, но приятно се изненадах, че Фотографията са обновили сайта си и вече може да се видят учебни планове, дневен режим... изобщо повече информация има.

Мартеа, имате достатъчно време. Миналата година ми казваха, че 2ри срок на 6ти клас е чудесен момент за започване на подготовка. Другото си е вече до детето - да го иска и да си положи нужните усилия.

# 329
  • София
Jiema, моят младеж ходи в Райнов всеки понеделник на подготовка за проверка на способностите, та ако кажат нещо за интензивен курс през пролетната ваканция, ще пиша. И на мен ми се иска да направят отворени врат в Изящното. В Приложното ходихме, много му хареса, но искам да види и друго.

Общи условия

Активация на акаунт