Хърватия - Тема 3

• 45 874
  • 783
  •   1
Отговори
# 615
  • In transit
Стенли, като пътуващи от Варна по маршрут до Хърватия, винаги спираме в Печинци. Много малко градче, може и село да е, малко след Белград се намира, съвсем близо до магистралата. Хотелът е голям, евтин, с огромен паркинг и чудесен ресторант. Казва се Кристал: https://g.co/kgs/EKbvq4A
Но, оттам до Дубровник имате още доста път, не съм сигурна, че няма да се наложи още една нощувка, евентуално. Зависи колко шофьори сте и колко бързате да стигнете. Ние обикновено го караме по-лежерно.

# 616
В момента има препоръка на външно министерство да не се пътува за Сърбия и конкретно Нови Сад/Белград поради протестите и напрежението. Може да избухне гражданска война.
През Македония и Косово май е същия километраж вместо през Сърбия.
И без тази препоръка, на вас не ви трябва разкарване толкова на север до Белград или Нови Сад, това е ненужно отклонение. По принцип се минава    през Южна Сърбия (Ниш, Нови пазар) и после през Черна гора.
Аз също ще ви препоръчам Котор за нощувка, макар че доста ще трябва да карате от Варна до Котор. После пък разстоянието до Дубровник е много малко.  През РСМ и Косово няма смисъл да се минава.  Само през Сърбия и Черна гора.  Като километраж няма голяма разлика, но пътищата в Косово са една идея по-зле, а се минава и една държава в повече (т.е. повече граници).  Ако ви е твърде много карането от Варна до Котор, може да нощувате в Нови Пазар (Сърбия), има запазена ислямска архитектура от османската империя, това е един от малкото мюсюлмански градове на Сърбия.

Другият вариант е: През Сърбия (Ниш, Чачак, Ужице), Южна Босна (Вишеград, Фоча, Билеча, Трѐбинье) и после Дубровник. Така поне си спестявате хилядите планински завои в Черна гора, каньоните над река Морача, река Лим и т.н. И може да си нощувате във Вишеград например, има какво да се види там.

През Чачак, Ужице и Вишеград съм минавал на път за Сараево преди време.

(p.s. Моля Ви, наричайте югозападната ни съседка Северна Македония. Държава "Македония" няма, това е област, която обхваща 4 държави и най-вече Гърция).

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 01:38 от diziler

# 617
При всички случаи минаване през Белград не е нужно, ако целта са Дубровник и Черна гора.
Пътят е или този, или през Македония и Косово.
Това е пътят, но трябва да имат предвид, че Пътни такси в Косово няма, но се плаща специална:
Гражданска отговорност за Косово – 50 евро за лека кола с валидност 30 дни.
Гражданска отговорност за Косово – 45 евро за лека кола с валидност 15 дни.
Зелената карта, както и повечето застраховки Каско, сключени в България – не важат за територията на Косово. Споменатите 50 (45) евро са специфична косовска Гражданска отговорност и заместват Зелената карта, валидна за други страни. Плаща се на границата и само в евро.
Освен това пътят преминава през много високи планини със стръмни урви. Красиво е, но страховито, а и отнема доста време, заради многото завои. Минавала съм от там с кола и не бих повторила.

# 618
Островчето до Дубровник е Локрум, има ботаническа градина и е също част от маршрута на "Игра на тронове", на нас ни хареса много. Аз препоръчвам това място за нощувка до Белград, близо е до магистралата, има паркинг, готвеха вкусно, но не знам дали ви устройва посоката.
Скрит текст:

# 619
Локрум е супер. Бил съм 2009 там, не може да се пуши и да се дъвчи дъвка, доколкото помня. Пауните са навсякъде, а камъняците са големи и може да се изляга човек върху тях и да се припича Wink

# 620
Здравейте, мислим лятната ни почивка да е на море в Хърватия.Тепърва започвам да чета и да се информирам. Има ли някакво по курортно градче с хубави плажове заведения, алеи за разходка, заведения за бързо хранене.Мислим за по един ден да отидем до Плитвички езера, Дубравник, поне това засега, но държим най вече на хубави плажове.

# 621
  • София
Хърватските плажове са основно каменисти.
Ако това ви е толкова важно, то по-скоро сменете дестинацията.

# 622
  • София
Ако не държите на пясък, мога да препоръчам Макарска - има всичко, което описвате. Мисля, че и други в темата го бяха коментирали. Пясъчни са при Нин.

# 623
За езерата и Дубровник трябва да спите на две места според мен. Дори и по средата да се позиционирате, пак ще е тегаво.

# 624
Абсолютно подкрепям последното!

# 625
Здравейте, какво мислите за посещение на Плитвички езера, Сплит, Дубровник в края на април месец? Подходящо ли е времето? И като цяло кога смятате, че е най-удачното време за посещение? Simple Smile

# 626
Екстра си е, особено за езерата.  А в Дубровник може и да не става за плаж, но все пак.. .По-добре от жегата през юли/август.

# 627
Това обаче не е така. Може да се купи и онлайн, както направихме ние, от сайт на косовския застраховател. Намерихме го в интернет, след като забравихме да купим на границата.

няма да ви глобят, дори и да нямате. Аз мислех да не купуваме, след като забравихме, но мъжът ми настоя. Никой обаче не я търси нито на границата, нито в самата държава. При ПТП евентуално, но и тогава имат специален фонд за хора, които нямат въпросната гражданска отговорност. Пътищата там иначе са топ. Та мисълта ми е - и да забравите, не е критично.

И също така цената беше към 15 евро лятото.

При всички случаи минаване през Белград не е нужно, ако целта са Дубровник и Черна гора.
Пътят е или този, или през Македония и Косово.
Това е пътят, но трябва да имат предвид, че Пътни такси в Косово няма, но се плаща специална:
Гражданска отговорност за Косово – 50 евро за лека кола с валидност 30 дни.
Гражданска отговорност за Косово – 45 евро за лека кола с валидност 15 дни.
Зелената карта, както и повечето застраховки Каско, сключени в България – не важат за територията на Косово. Споменатите 50 (45) евро са специфична косовска Гражданска отговорност и заместват Зелената карта, валидна за други страни. Плаща се на границата и само в евро.
Освен това пътят преминава през много високи планини със стръмни урви. Красиво е, но страховито, а и отнема доста време, заради многото завои. Минавала съм от там с кола и не бих повторила.

# 628
Здравейте! В началото на юни, около 10-ти, какво обикновено е времето в Задар и дали става за плаж? Не обичаме горещини и температури около 25 градуса биха били идеални. Благодаря!

# 629
Времето е хубаво. Но водата в Адриатическо море е много студена по това време.

Общи условия

Активация на акаунт