1 СУ "Пенчо П. Славейков"

• 19 653
  • 146
  •   1
Отговори
# 105
Засега нито един предмет не са изучавали ма чужд език.
Странно. В другите езикови училища историята е на английски в 11 клас. А в програмата на 1 су защо се води профилиращ предмет?
На този етап програмата на учители и ученици не позволява.
Децата учат по програмата Focus на Pеarson, която е специално адаптирана за български ученици, та да покрива нуждите им за нивото по езика, от явторите няма препоръка нещо да се изучава допълнително. Такова количество думи се покрива, а децата влизат и на различно ниво, едни говорят свободно и четат книги, други едва са научили да спрягат два-три глагола. Масово  четат и гледат толкова съдържание в мрежите. Въпреки това поне в 8ми клас учителите постоянно им дават допълнителни материали. Получават препоръки какво да четат и работят допълнително в граматиката и в електронна платформа с упражнения. Струва ми се достатъчно това.
Някъде учат и латински, и старогръцки, славя Богу, тук това не се налага.

# 106
Може ли мнение за паралелката с профил икономическо развитие.

# 107
Паралелката Икономическо развитие, освен Английски и География дали ще има втори език?

# 108
Паралелката Икономическо развитие, освен Английски и География дали ще има втори език?

Питайте в училището.

# 109
  • В царството на игрите:)
Няма. Специалността върви с един език
 Иначе щеше да е езикова.

# 110
Абсолютно всички учат втори език 9-12 клас като ООП е 2/седмично или 72 часа годишно, без 12 клас, там са 29 или 31 учебни седмици, съответно 59 или 62 часа

# 111
Здравейте! Дъщеря ми е приета в 1 СУ с профил Природни науки ИЕ/АЕ.Има ли и други нови попълнения в училището в същия клас? Днес подадохме заявление за участие във второ класиране, с надеждата да премине  в езиковата паралелка ИЕ/АЕ, но шансът за това е малък.  Моля за актуални впечатления за паралелката с природни науки, вкл. относно изучаването на ИЕ след 8 клас. Видях уч. план за 9 и 10 клас и часовете по езика рязко намаляват /4 ч. в 9 клас и само 2 часа в 10 клас/. От публикуваните уч.планове  не видях да е имало профил Природни науки за 11 и 12 клас през учебната 2023/2024г. и се замислих дали паралелката не е сравнително нова. Днес на място не ме обнадеждиха много относно евентуални възможности за повече часове по ИЕ във 2-ри гимназиален етап, тъй като профилът бил Природни науки.

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 22:05 от SA123

# 112
Здравейте! Дъщеря ми е приета в 1 СУ с профил Природни науки ИЕ/АЕ.Има ли и други нови попълнения в училището в същия клас? Днес подадохме заявление за участие във второ класиране, с надеждата да премине  в езиковата паралелка ИЕ/АЕ, но шансът за това е малък.  Моля за актуални впечатления за паралелката с природни науки, вкл. относно изучаването на ИЕ след 8 клас. Видях уч. план за 9 и 10 клас и часовете по езика рязко намаляват /4 ч. в 9 клас и само 2 часа в 10 клас/. От публикуваните уч.планове  не видях да е имало профил Природни науки за 11 и 12 клас през учебната 2023/2024г. и се замислих дали паралелката не е сравнително нова. Днес на място не ме обнадеждиха много относно евентуални възможности за повече часове по ИЕ във 2-ри гимназиален етап, тъй като профилът бил Природни науки.
Здравейте! Дъщеря ми е приета в 1 СУ с профил Природни науки ИЕ/АЕ.Има ли и други нови попълнения в училището в същия клас? Днес подадохме заявление за участие във второ класиране, с надеждата да премине  в езиковата паралелка ИЕ/АЕ, но шансът за това е малък.  Моля за актуални впечатления за паралелката с природни науки, вкл. относно изучаването на ИЕ след 8 клас. Видях уч. план за 9 и 10 клас и часовете по езика рязко намаляват /4 ч. в 9 клас и само 2 часа в 10 клас/. От публикуваните уч.планове  не видях да е имало профил Природни науки за 11 и 12 клас през учебната 2023/2024г. и се замислих дали паралелката не е сравнително нова. Днес на място не ме обнадеждиха много относно евентуални възможности за повече часове по ИЕ във 2-ри гимназиален етап, тъй като профилът бил Природни науки.

Здравейте!Дъщеря ми сега завърши 11 клас в 1 во Пенчо Славейков.Тя е в паралелка ИЕ/АЕ.8 клас учеха много испански,имаше дни в които учеха по 5 часа испански.В 9 клас да,часовете намаляват,защото се появяват физика,биология,химия ,история и тн.Имам прекрасно впечатление от госпожата им по испански,тя им е класна.Толкова амбициозна да научи децата,то не бяха тестове,не бяха думи.След всеки 1-2урока се прави писмен изпит на думи,като понякога думите могат да стигнат 100-130 думи от един урок,защото тя включва и синоними.В 8 клас им преподаваха две учителки,едната напусна,но другата си им е класна.По бел също съм с прекрасни впечатления,госпожата ,която им преподаваше беше неверояна.Млада жена,но с хъс...толкова хъс да научи,ред ,дисциплина,зябележка при без домашна работа или сборник,акъивно участие.Часпвете се крепяха главно от разсъждението на учениците,тя ги поправяше,писаха планове и какво ли още не,но излезна в майчинство,не мога да кажа какво мисля за останалите учители.По математика им се падна също добра госпожа.Всеки час преминаваше по график,решаване на дъската,проекти,всяка оценка се пишеше на знания,а не просто ей така,тя също излезна в отпуск,но очаквам да се върне за новата учебна година.Заместничката по нищо не й отстъпваше,амбициозна и целеостремена,даваше им домашни,онлайн тестове,като веднъж даже щерка ми решаваше 60 задачи....да беше си доста😅За учителката по биология също мога да изредя добри отзиви.Жената знаеше какво прави,имаше старо мислене,но това им хареса на децата,без телефони в час,преподаваше по учебниците както си трябва,дъщеря ми винаги се стараеше при нея и тя го забелязваше,изкарваше по максимален брой точки,но рязбира се с много учене.По физика също госпожата им беше добра,малко не се рязбраха с класа и имаше недоразумения,но...По история също господина им заслужава похвали...прекрасен пример за децата,добър историк,от него можеше да научиш всичко,което ти трябваше,отделяше време за всеки и за всичко.По химия също госпожата им е много готина,бих казала че е все още тийнейджър,разбира децата прекрасно,влиза им в положение.Преподава спокойно и разбира се,когато имаш въпрос,обяснява повторно.В 11 клас вече децата си избират профил,като единственото,ковто не ми хареса е може би това,че мнозинството печели,тоест ако дъщеря ви иска да изучава история като профил,но повечето от класа искат география...всички ще учат география.Когато сте с профил с езици в 11 клас имате и профил литература на испански,история на Испания и култура на Испания същото е и ако сте с ае като първи език.Отделно имат и профил Преводачество (има ред конкурси,в които можете да участвате,дъщеря ми участва в конкурс по превод и ходи до Варна).Смея да твърдя,че там нещата са сериозни,много материал и учене ,разбира се всичко се изучава на испански.Учи се например за Дон Кихот,за политиката на Испания,за кралете и тн.Мога да пиша още много неща за това невероятно училище❤

# 113
Благодаря Ви много за изчерпателната информация, @Карамана! Дано и моята дъщеря успее да стигне до паралелката с ИЕ/АЕ! Но в крайна сметка дори и да остане в паралелката с Природни науки, след всички хубави отзиви от Вас, съм вече доста по-спокойна! Дано и моята дъщеря се чувства на място и намерили добри приятели в новото училище!

# 114
Благодаря Ви много за изчерпателната информация, @Карамана! Дано и моята дъщеря успее да стигне до паралелката с ИЕ/АЕ! Но в крайна сметка дори и да остане в паралелката с Природни науки, след всички хубави отзиви от Вас, съм вече доста по-спокойна! Дано и моята дъщеря се чувства на място и намерили добри приятели в новото училище!

Ще намери,сигурна съм.Паралелките са с малко момчета-4,5 или 6.Забелязох,че в класовете се падат много умни деца,можещи,искащи и амбициозни.Знаят езици,участват в проекти и тн.Рядко се забелязват деца,които развалят дисциплината.В класовете с момичета дисциплината е добра,учителките са доволни,защото не са мързеливи и са ученолюбиви.За 8,9 и 10 клас няма голямо значение в коя паралелка сте.Дъщеря ми беше 8,9,10 клас с биология,но мисля че имаха само 1 или 2 часа допълнителни,тоест им се събираха по 3 часа биология на седмица.

# 115
Здравейте,
дъщеря ми е приета в 8 клас в езикова паралелка с испански и английски език. Видях от мненията за 1во училище от предишни години, че новоприетите деца си правят групи в Инстаграм, където се запознават задочно, пишат си, общуват и на 15 септемврии не са си съвсем непознати. Поздравления за идеята на който я е предложил, защото е супер!
Та има ли други деца от бъдещите 8-класници със същия профил, за да продължим традицията? Simple Smile

# 116
Здравейте,
Моите деца също ще бъдат 8 клас в езиковата паралелка ИЕ/АЕ.

# 117
Здравейте,
Супер, дано да се съберат повече дечица.
Групата е във Вайбър (според дъщеря ми така е по-удачно, защото не всички имат профили в Инстаграм).
Моля изпратете ми на лично съобщение номерата на вашите деца, за да може дъщеря ми да ги добави в групата.
Хубав ден!

Здравейте,
Моите деца също ще бъдат 8 клас в езиковата паралелка ИЕ/АЕ.

# 118
Здравейте, на всички и моята девойка ще бъде в паралелка ИЕ/АЕ. Стискам палци на децата..с удоволствие ще се включим в групата, чудесна идея. 👌

# 119
Моята госпожица се прекласира в Природни науки ИЕ/АЕ. В същата паралелка е и съученичка на дъщеря ми от старото училище. Ако има група с радост биха се включили. Моля някой от записалите се вече да сподели дали при записването задължително от училището изискват да присъства и детето! В нашия случай тя е още под 14г. и нейния подпис няма никакво правно значение, но знам че има училища, в които държат на това.

Общи условия

Активация на акаунт