1 СУ "Пенчо П. Славейков"

• 26 559
  • 160
  •   1
Отговори
# 150
И аз точно това забелязвам- разглеждам сайта на училището- за новите паралелки няма планове. Съответно няма как да разберем какъв избор от профили предоставят в 10- ти клас.  Тъй като се говори за т.нар. "замаскирани езикови" паралелки се чудя, дали не бих дали възможност за избор на двата езика, които започват да учат още в 8 и 9 клас.

# 151
  • Там, където мечтите се сбъдват
И аз точно това забелязвам- разглеждам сайта на училището- за новите паралелки няма планове. Съответно няма как да разберем какъв избор от профили предоставят в 10- ти клас.  Тъй като се говори за т.нар. "замаскирани езикови" паралелки се чудя, дали не бих дали възможност за избор на двата езика, които започват да учат още в 8 и 9 клас.

Може да дадат и избор на биология, математика, физика. Не знам защо свързваме географията само с икономиката, тя има допирни точки и с други науки. Но не знам каква е политиката на училището, ресурсите и дали прави проучване сред учениците за техните интереси.

# 152
И аз точно това забелязвам- разглеждам сайта на училището- за новите паралелки няма планове. Съответно няма как да разберем какъв избор от профили предоставят в 10- ти клас.  Тъй като се говори за т.нар. "замаскирани езикови" паралелки се чудя, дали не бих дали възможност за избор на двата езика, които започват да учат още в 8 и 9 клас.

Може да дадат и избор на биология, математика, физика. Не знам защо свързваме географията само с икономиката, тя има допирни точки и с други науки. Но не знам каква е политиката на училището, ресурсите и дали прави проучване сред учениците за техните интереси.
Бррр, обществените науки+ още МАТ, физика, биология- това би го довършило моичкия. Това училище ни е в топ 10 т.к., но с това "откритие" от днес май ще пренареждам. Мислех да звъня по тел., но щом казвате, че не можете да се свържете, значи не остават много възможности. Освен да драсна мейл?

# 153

Бррр, обществените науки+ още МАТ, физика, биология- това би го довършило моичкия. Това училище ни е в топ 10 т.к., но с това "откритие" от днес май ще пренареждам. Мислех да звъня по тел., но щом казвате, че не можете да се свържете, значи не остават много възможности. Освен да драсна мейл?
[/quote]

Това са само предположения. За мен лично е плюс, че не се знаят другите профилиращи предмети. Така детето и да промени интересите си към географията, може да избере предмет, който да му пасва повече.

# 154
  • София
Получих отговор по имейла от училището. Пишат ми, че другите профилиращи предмети за паралелката с Икономическо развитие ще се определят в края на 10-ти клас като класът ще избира какви да бъдат те.

# 155
Ясно, значи нямат концепция...На мен ми се струва идиотско да вкарат профили, различни от езици в подобни училища. До вчера са били езикови, от утре- хуманитарни или природни науки, или кой знае какво друго. И да предложим една камара предмети, които не са интересни...хм...и аз им писах, значи да не очаквам различен отговор. Благодаря за споделеното.

# 156
Ясно, значи нямат концепция...На мен ми се струва идиотско да вкарат профили, различни от езици в подобни училища. До вчера са били езикови, от утре- хуманитарни или природни науки, или кой знае какво друго. И да предложим една камара предмети, които не са интересни...хм...и аз им писах, значи да не очаквам различен отговор. Благодаря за споделеното.

Предимството е, че освен географията, която е основен предмет за профил икономическо развитие, т.е. ако детето няма интерес към нея, то този профил автоматично отпада, го има и английският. А това, че другите два предмета се избират в 10 клас е напълно нормално, така е и във Втора английска, Първа, Испанската и редица други училища. Друг е въпросът ако интересите на част от учениците не съвпадат с тези на другите....Аз като цяло съм против това "профилиране".
Това, че езиковите профили се намаляват за сметка на други, като природни, е заложено от МОН и се наблюдава и в други училища.

# 157
Това е ясно, въпросът е, че се наблюдава в няколко училища това "преминаване" от езикови паралелки (до мин.г.) към природни, хуманитарни, обществени и т.н. науки с по 2 начални профила. И не е ясно дали в 11-12 клас ще им дадат да изберат езиците като 3-ти и 4-ти профил или ще им предложат само МАТ, ИТ, ИЦ, БЕЛ, Предприемачество, Природни. Няма информация на сайтовете им, нали щото това се решавало в 10-ти клас...

# 158
Здравейте, първо моля да ме извините, че се намесвам в разговорите за 8 клас, но не намерих друга тема с по-нови коментари за училището. Поздравления за всички, приети на първо класиране и късмет на останалите! Моят въпрос е малко по-различен и ако не е за тази тема,  бих се радвала да ме насочите към друга, защото не съм запозната. Дъщеря ми учи в едно училище в Дружба и септември ще е 7 клас. От няколко месеца е решила, че не иска да остане там и търся къде да я преместя (видях, че в 1во СУ има 2 места). Причините са комплексни, но накратко - за 2 години - 2 учителки по БЕЛ напуснаха, които бяха и класни ръководители, дисциплината в клас е много зле, не се вземат адекватни мерки, постоянно имат свободни часове… Тя казва, че не може да се съсредоточи в час и изобщо средата е такава, че на никой не му пука за ученето. За това търсим училище, където да изкара нормално 7 клас и да има стимул за подготовка за НВО. Много бих се радвала, ако тук има родители на деца, които сега ще бъдат 6 или 7 клас в училището, да споделят за дисциплината и подготовката по БЕЛ и математика. Интересува ме и в колко часа сутрин започва смяната. Благодаря Ви за отделеното време!

# 159
Здравейте, синът ми е приет на второ класиране в паралелката Обществени науки с ИЕ и АЕ. Дали ще има и други младежи, като него, или са предимно девойки?

# 160
Здравейте, първо моля да ме извините, че се намесвам в разговорите за 8 клас, но не намерих друга тема с по-нови коментари за училището. Поздравления за всички, приети на първо класиране и късмет на останалите! Моят въпрос е малко по-различен и ако не е за тази тема,  бих се радвала да ме насочите към друга, защото не съм запозната. Дъщеря ми учи в едно училище в Дружба и септември ще е 7 клас. От няколко месеца е решила, че не иска да остане там и търся къде да я преместя (видях, че в 1во СУ има 2 места). Причините са комплексни, но накратко - за 2 години - 2 учителки по БЕЛ напуснаха, които бяха и класни ръководители, дисциплината в клас е много зле, не се вземат адекватни мерки, постоянно имат свободни часове… Тя казва, че не може да се съсредоточи в час и изобщо средата е такава, че на никой не му пука за ученето. За това търсим училище, където да изкара нормално 7 клас и да има стимул за подготовка за НВО. Много бих се радвала, ако тук има родители на деца, които сега ще бъдат 6 или 7 клас в училището, да споделят за дисциплината и подготовката по БЕЛ и математика. Интересува ме и в колко часа сутрин започва смяната. Благодаря Ви за отделеното време!
Понеже знам за кое училище говорите, защо не погледнете 163 ОУ? По статистика децата изкарват доста добри резултати за Дружба.
Колкото до промяната на паралелките от чуждоезикови в профилиращи, доколкото разбрах, министърът искал да се намалят чуждоезиковите. Реална промяна няма много много.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 09:12 от IvMG

Общи условия

Активация на акаунт