Нашите цветя - обща тема 17

• 33 832
  • 743
  •   1
Отговори
# 135
Аз имам същия проблем със сингониум Албо. От новия отрязах две клончета като по учебник и ги сложих във вода. Всеки ден на отрязаните места се събира черен мухъл. Мия, сменям водата, на другия ден пак мухъл. На мястото на отрязаните израснала вече нови клонки, да ме пита някой за какво ги рязах. Ей така, да експериментирам, не че ми трябват още.

# 136
Последното изречение е истината. И аз отрязах от моя сингониум. Да видим какво ще стане. А днес се сдобих с още един резник от плумерия. 🙈

# 137
У Магни е недостижима екзотика, боднеш семка излиза палма, за аромата на плумерийките пък съвсем Hug
Аз ще чакам коледни фурми да се появят, да насадя пак, другите не поникнаха, но по празниците нали има разнообразие, ще търся по малки магазинчета нещо по-прясно и растежно Worried Затова пък успях да подкарам джинджифил, миналото лято го сложих в градината защото не знаех, че не е зимоустойчив 😁 Сега се надявам в съндъче да го опазя

От декоративния грах при мен многогодишния никне на 90%, едногодишния по-малко. Но му трябва нещо за което да се крепи, аз го пускам да се меша с други храсти. За този по гаража ММ сложи въженце да го държи, иначе някои стъбла се кльопват много настрани и пречат като се минава. Зимата шумата съхне и се маха, малко е хамалогия.
Скрит текст:

Петунийките "звездно небе" много ми харесаха, освен на вид и защото охлювите не ги ядат Smile Половината тагетес замина през това време.

Лимончо го забравих неполят и оплешивя, но пък цъфна.
Скрит текст:
Розовата филипендулка я взех за проба дали ще вирее на сухо и сенчесто. Вирее Hands V
Скрит текст:
На розовата гаура й взех по-тъмни дружки, те пък се оказаха нисички, стоят повече на храстче. Не беше ефекта дето го търсех тип "летящи пеперудки", но стават.
Скрит текст:

И още един декоративен слънчо

# 138
  • Мадрид / София
Soft, малко помощ  😊 - node е колянце, възелче при някои видове растения, а cuttings е резник.

# 139
Ех че ти е хубава Филипендулката. Моите две цъфнаха, но бедничко. На слънце и много вода. Но в саксии. Големи.
Гаурата я гледах 2-3 години и измръзна вече тази зима.
Но много е горещо при мен.

# 140
  • Карлово
И срам-не срам, аа не разбирам какво имаш предвид под самопочистващи цветя, ако може да ми разясниш Blush
Да им падат прецъфтелите цветчета сами. Да не образуват семе и да се налага да чистиш.

Много благодаря за съветите за бакопата. Отива на целодневно слънчево място.

Последна редакция: пн, 25 юли 2022, 09:31 от ДамаТрефа

# 141
Олеандъра спрях да го чистя преди седмица и само събирам каквото е паднало по земята. Още вади пъпки, но много по-малко. На етикета пише, че цъфти до октомври. Дали е вярно и да му чистя ли прецъфтялото?

# 142
Аз го чистя.

# 143
Ох, докато се наканя да отговоря, вие междувременно изписахте 5 страници. Големи красоти показвате, момичета.

Bubabuba, високото растение го взех за без пари от една жена в квартала, явно ги отглежда от семенца и ги раздава. Нищо не знам за него, за първа година го гледам, но plant identificator-a казва, че се нарича Lychnis. Нищо особено няма като грижа.

Ефибуш, с глас се смея за мъжа ти. Моят, слава Богу, не ми се меси в градинарството, но има моменти, когато протестира, че прекалявам, особено за стайните цветя. Представям си ако и двамата трупахме китки у дома какво щеше да е. Сладък грах и аз много харесвам, но тази година не стигнах до него. Исках да пусна увивен по решетката на един контейнер, но ще остане за догодина.

Phloxx, с уговорката, че не съм поръчвала последните 2 години, това е холандския сайт за орхидеи, от който основно съм поръчвала:
https://www.orchideeen-shop.nl/

Намалила съм си броя на орхидеите до минимум любими в момента.

# 144
  • на острова на мечтите
Ами кичестите и цветните( бели, розови и др. ) буганвилеи май са хибридни сортове и не се размножават с резник. Аз така и не успях. Но пък ММ един ден донесе десет саксии и сега имаме всякакви видове.
Голям пек навън. Милите ми цветя. Поливам, обгрижвам и пак им горят листенцата и цветчетата. А и растенията са се смалили видимо.
Вчера цяла сутрин мих и чистих от паразити лимона. Накрая , надвечер напръсках с разтвор от мек сапун и олио НИМ. От две години по цитрусовите дръвчета върлуваедна гадост, която покрива листата и ствола с  черна патина. Преди година пръсках двете мандарини и вчера видях, че едната има плод. Но заразата се прехвърли на лимона и портокала. Те са млади дръвчета. Цъфтят, но щом се оформи плодче, пожълтява и пада. Дано ги излекувам.

Последна редакция: пн, 25 юли 2022, 16:10 от danilu

# 145
Мен върбата ми е почерняла.
Приемам съвети, четох за ръжда, гъбично или някакъв паяк.
Ще пръскам наред за всичко

Но комарите просто ме изяждат…

# 146
Софт, очите ми останаха във вариегатната монстера 😍
Имате ли идея от къде мога да се сдобия с резник, който да не струва един бъбрек, с оглед на това, че не съм сигурна, че ще се справя с отглеждането, мечтано растение ми е.
Иначе след съветите на Софт пресадих в по-дренирана почва каладиумите и алоказията, дори извадих 10 ризоми, които ще се опитам да вкореня.
ПП. Големи красоти показвате 😌

# 147
Азалия, ще идвам скоро към Варна, но още на е за рязане моята, а и не съм го правила и ме е страх. Като пусне достатъчно въздушни корени може да пробвам. Иначе въобще не струват толкова скъпо вече. В градински център видях същата, да не беше и с пет листа за 60 евро. Не е евтино, но до неотдавна бяха на баснословни цени.
Гледам в нидерландски сайт поне двойно по-голяма за 130. Thai Constellation са много по- скъпи, а аз не намирам никаква разлика.

https://plnts.com/de/product/monstera-deliciosa-variegated

Лесно се гледа. Почва за ароиди, умерено поливане и индиректна светлина.

# 148
Градински център в България или в чужбина? Имало е преди в една борса за екзотични цветя, от която често си пазарувам, но е изчерпана и е била 350 лв. Иначе до 100лв за растение бих дала, но с късмет бих могла да намеря само резник от някой с по-зряло растение.

# 149
Градински център в Германия.
Следи този нидерландски сайт, постоянно сменят асортимента и цените падат или има намаления. Или виж някоя ФБ група за резник. От Етси знам, че много хора си купуват екзотични цветя.

Отидох за котешка трева и си тръгнах с някакъв сингониум с малки листа. По- евтин е от тревата. 🙈

Другият ми сингониум стана светло зелен с розови жилки. И не виси. Искам висящ, кичест и тъмно зелен.

Последна редакция: пн, 25 юли 2022, 17:33 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт