Тема 5; темата за китайски и корейски сериали, все още наречена "Гоблин"

• 31 046
  • 751
  •   1
Отговори
# 135
Днес ще приключа с Алените маншети. Честно казано, Йи Сан: Ветровете на двореца ми хареса много повече. Там основният недостатък беше главната героиня, която беше съвършена и безинтересна, тук това е поправено, но сюжетът е някак прибързан, стои недовършено.
Дори да не бях гледала другия сериал, пак някои неща щяха да ми се набият на очи - примерно историята с брата на кралицата и конфликта между нея и Сан. Дойде от нищото и там замина.
Също и споменаването на кралицата (не майката и "бабата") - съпругата на Сан, едва в 16-ти епизод. Не става дума за злата наложница, която биеше главната героиня, а именно за жена му, за която той е оженен още като принц (и която никога не е можела да има деца; между другото - в другия сериал не беше отрицателен персонаж, напротив - не е задължително всички жени, свързани с краля да са съперници). Как пък веднъж до този момент не я показаха, излиза, че се е крила някъде, докато всички останали вилнеят.

Друго, което не ми хареса - намеците, че кралят е постъпил зле (към лелята и сина й, политическите си противници и Хонг) - според мен, когато се опитват да те дискредитират и дори убият от дете, до зряла възраст (това са десетилетия, не е инцидент), е нормално да се защитиш. Ако човек прости и забрави такова нещо, значи е пълен глупак (и следващия път ще го убият). А Хонг си повярва, че е по-важен от краля и си правеше каквото поиска ( помня, че в Уикипедия пишеше някои интересни неща за неговите методи на управление). В другия сериал го изпратиха в изгнание и му казаха да пие отрова, не се самоуби (да те накарат да пиеш отрова, не е същото като самоубийство, според мен)...
Което ми напомня, че имаше зарязана сюжетна линия - какво стана с онези жени, които били отвлечени - дадени от семействата си за придворни дами и изчезнали безследно? Нали уж Хонг щеше да разследва случая (а на Сан много му пукаше, само дето напълно забрави за тях)...

Иначе, актьорите са красиви, костюмите и реквизита изглеждаха скъпи и имаше силни моменти (още не съм гледала финала, но знам какво ще стане от другия сериал - предполагам, че ще е въздействащ).

# 136
  • България
Отлично преразказано. Благодаря! Hug
Не се канех да го гледам, а така имам представа за нещата.
Аз тотално се прехвърлих на The Blue Whisper.
Докато не го изгледам, няма да продължавам с корейския и тайванския.
Което пък сигурно ще е днес, защото ми останаха само пет епизода.
Втори сезон не ми е така тежък, нищо че пак има драми, Дилраба все е почти умряла и т.н.
Но има много живот в главния и второстепенните герои.
Хубаво е, когато историята не се върти само около двамата главни.
Не само декорите са подобни на Пепел от любов, има и актьори оттам.
Ролята на третото колело в главната двойка пак е поверена на Wang Yi Fei, но тук е много по-разумна.
В първата част се появи и He Zhong Hua, беше баща на Феникс, а тук е на тритона.
Напипали са успешната формула, която привлича феновете на този жанр, няма лошо, аз съм "за".
И част от движещите сериала:

# 137
  • пак на Рив Гош
pppqqq, благодаря и аз! Ще му дам шанс на "Алените маншети", ама да видим кога.

Аз приключих с "Аленото сърце" (Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo). В крайна сметка не се оказа моят тип сериал. Главната героиня накрая взе да ми става почти нормална, макар и да не разбирах съвсем изборите й, както и действията на 4ия Принц, краят беше предизвестен... и леко безумен, "харемът" ми беше странен, последните епизоди направо ме фрустрираха... абе, писах го в графата "културни различия", дадох му 8.5* и кой откъде е.

Good Job и Alchemy of Souls ми напредват с по 2 епизода седмично и ми харесват, харесват, харесват! Heart Eyes

Завърших и първия сезон на The Bue Whisper, продължавам с втория. Съгласна съм с Liu Ying, че визуално е много красив, компютърната анимация е на ниво, голяма част от второстепенните образи са много добри. Като сюжет е малко тежък и ми върви трудно, не е розАв и пуФкав. Отделно има много сюжетни линии, в които не винаги намирам смисъл, както и много второстепенни герои.
"Пеперудата" (приятелката на Главната) ужасно ми лази по нервите, направо почти прескачам сцените с нея. Намирам и че някак си Главният остава все повече на заден план (може би заради твърде многото сюжетни линии) и това не ми харесва. Дано във втория сезон да поправят тази несправедливост!

От другата седмица започва и новият сериал на моя К-номер Едно, Narco-Saints - https://mydramalist.com/54729-suriname Пак ще си тренирам търпението с по един епизод седмично Joy

Последна редакция: чт, 01 сеп 2022, 09:58 от Роца

# 138
Днес мисля да започна онзи с призраците (Шоутайм нещо си, имам го запазен на домашния компютър, сега не съм вкъщи и не мога да се сетя как точно се казваше). Simple Smile
Alchemy of Souls също ме интересува, но сигурно ще изгледам първо другия.

П.п. за финала на Алените маншети - общо взето каквото очаквах, но не разбирам драмата с приятелките -
Скрит текст:
тя има брат и вероятно е поддържала връзка с неговото семейство, имаше 5-6 годишно дете, както и любящ съпруг. Не вярвам, че приятелките от ученическите години са й толкова ценни (вече в зряла възраст и в период, през който ежедневието им е било много различно). Моите не значат нищо за мен, аз съм от хората, които променят приоритетите си с възрастта. Тези приятелства се пораждат от средата и с промяна на средата увяхват. Но сигурно има и такива хора, не твърдя, че е невъзможно, просто не ме докосна.

Последна редакция: чт, 01 сеп 2022, 15:33 от pppqqq

# 139
  • България
Започнах Love Between Fairy and Devil (2022)
Още в първи епизод се случиха много неща.
Започна по обичайния начин, всичко красиво, спокойно, но тук не ни дадоха няколко серии спокойствие.
Запознанството на главната с тайната ѝ любов беше успешно, но не протече по начина , по който ѝ се искаше.
Трябваше да долети до него с кошничка цветя, но се получи това:

Но го впечатли, определено:

С този, който ще бъде главен първата среща приключи още по-интересно:

Лошото за мен е, че и двата актьора са ми в топ 15 и сега съм като оная жаба, дали при умните, дали при красивите... Joy
Актьорите са много добри.
Wang He Di в тези сцени приличаше на жена, а актрисата, която обичайно е доста лигава, напомняше на преоблечен мъж.

# 140
  • пак на Рив Гош
Liu Ying, кажи после дали си заслужава, че Вики ми го предлага, ама аз му се назландисвам (въпреки Дилан Уонг Wink)

Аз почти преполових втория сезон на The Blue Whisper, и, честно казано, започна да ми доскучава. Героите ми станаха абсолютно неадекватни. Дилраба умирГа в продължение на 10 епизода и се мотае с една физиономия на многострадална Геновева, Той и той не знае какво иска, все не могат да се разберат за нещо си, Феята капризничи като малко дете, дето не му дават играчка, всички останали не знаят какво да правят, само губят екранно време... може и аз да не съм в настроение за сюжета, де, ама ми иде да ги подхвана всичките подред, да почнат да се държат прилично. Май само Рисът с неговата мадама засега не са ме издразнили напълно. Изобщо, междувидовите комуникации силно куцат Joy (а гледам да не се задълбочавам много и откъм генетичната страна на въпроса Joy, че ще стане съвсем мазало). Е, ще го добутам сигурно до края, но няма шансове да се нареди сред любимите ми.

Междувременно, като корейски текущ, ама не с по два епизода седмично Wink , започнах Poong, the Joseon Psychiatrist (2022), с един (много) хубав Ким Мин Дже - https://mydramalist.com/715271-joseon-psychiatrist-yoo-se-poong

А днес бях на много интересна изложба (в корейския културан център в Париж), посветена на корейския Фестивал на фенерите (който често гледаме по драмите). Началото му е още от кралство Шила и се провежда в 8ия ден на 4ия лунен месец, за да се отбележи раждането на Буда. Целта е тази експлозия от светлини да пропъди мрака, който тегне над човечеството и да разпръсне мир и мъдрост по света. Записан е в списъка на ЮНЕСКОО за нематериалното културно наследство.
Пускам малко снимки от изложбата в скрит текст
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 03 сеп 2022, 20:57 от Роца

# 141
  • България
Изобщо, междувидовите комуникации силно куцат Joy (а гледам да не се задълбочавам много и откъм генетичната страна на въпроса Joy, че ще стане съвсем мазало). Е, ще го добутам сигурно до края, но няма шансове да се нареди сред любимите ми.
Тъкмо с тия неща се занимавахме в темата за фантастичните книги.
Сега тия работи са на мода, с разни животински видове.
По западен маниер няма да ми се случи, там са ми прекалено животни, но от източната митология няма да откажа този Феникс

и този Дракон

Котаракът и момичето ми бяха най-любими в шепота, не си падам по риби.
Та, тя си мечтаеше за малки котенца, така че работата генетично беше обяснена. От котарака се чакат котенца.
Както каза един футболен коментатор, еди кой си бил с майка украинка и корени от Нигерия. Ха сега де.
След този коментар, за корените ми идват само едни много 18+ работи. Но от футболни коментатори - толкова. Grin

# 142
  • пак на Рив Гош
Тъкмо с тия неща се занимавахме в темата за фантастичните книги.
Сега тия работи са на мода, с разни животински видове.
По западен маниер няма да ми се случи, там са ми прекалено животни, но от източната митология няма да откажа този Феникс
....
и този Дракон
Аз предпочитам, когато са тип "метаморфи" - имат човешка и друга форма (къде феникс, къде дракон, къде нещо друго), но да са ясно разграничени, а не като в гръцката митология тип "фавн".

Довърших втория сезон на The Blue Whisper, с превъртане и само заради Ren Jia Lun, макар че тази му роля като цяло беше по-слаба от другите (поне за мен). Но може да е и от сценария - имам чувството, че като цяло развиваха основно женския образ ( което само по себе си не е лошо), но беше за сметка на мъжкия. Също така, много време отделяха и на второстепенните герои, малко като в Who Rules the World, та докато покажат какво става с всички, то времето минало. Началото на втория сезон (5-10 епизода) ми беше скучновато, накрая стана време за бой, та взе да става интересно. А, и другото, което ми беше досадно - що герои умориха и после възкресиха, сякаш сценаристите не са имали вдъхновение да измислят нещо друго. Като цяло, вторият сезон ми беше по-неинтересен от първия и затова заслужи 7.5*.

Засега на китайския фронт ще си дам малко почивка от у-шии и шан-шии и ще подхвана един съвременен сериал, с три главни героини - Nothing But Thirty (2020) - https://mydramalist.com/37221-nothing-but-thirty и с участието на една актриса, която харесвам, Maggie Jiang. Възлагам му надежди, дано да се оправдаят.

# 143
  • България
А аз не мога да се откъсна от Феята и Демона.
Навъртях 15 епизода.
Даже песента в началото е страхотна.

Въпреки, че актьорът ми е любимец, третото колело ми се струва малко като 8 мия принц, много нерешителен, докато се начуди и Феята ще отлети.
Изтеглих два съвременни корейски, даже единия май за втори път Joy и си обещавам сега да гледам някой от тях.
99% клоня към Remarriage and Desires (2022).
Трябва да кацна малко на тази планета, че сега съм в друго измерение. Blush

# 144
Този Remarriage го гледах в Замунда и му се чудех, но имам големи съмнения по въпроса дали ще ми хареса. След Скай Касъл ми се гледаше някой подобен (семейства, интриги и т.н.), но не мога да попадна.

# 145
  • България
Започнах го заради актрисата.

Първи епизод ми хареса, въпреки че не си падам по мелодрами и няма нищо фантастично.
Но има добър повод за отмъщение.

# 146
  • гр. София
И аз си мислех да го гледам, заради актрисата. Много ме впечатли в Tomorrow Simple Smile

# 147
Remarriage and Desires, Sky Castle cа от така наречените "makjang" драми. Обикновено включват някакво отмъщение, изневери, тайни, объркани семейни взаимоотношения, но на моменти сюжета е толкова абсурден и нереалистичен, че се чудиш кой болен мозък го е измислил Rolling Eyes.
Давам няколко заглавия на такива драми, пък вие си изберете и си преценете дали ще гледате.
Penthouse - този е 3 сезона
Mine
The World of the Married
Eve
Love ft. Marriage & Divorce - и този е 3 сезона като май си оставиха вратичка и за следващ
The Last Empress
Graceful Family
Mask
I Have a Lover
Kill Heel
Love in Sadness
Let Me Introduce Her
The Lady in Dignity
Secret
The Innocent Man
Bittersweet Life

Kim Hee Seon си заслужава да я гледаш в доста от ролите ѝ. В един от горните сериали също участва.
В Alice и в Room No. 9 има фантастична нишка, макар и самите сериали да не могат да се нарекат точно фантастика, но то и във Вяра пътува във времето, та него може да го включим към приказките.

# 148
Последната императрица ме заинтригува с това, че е 50-тина епизода Joy
И Choi Jin-Hyuk е в главна роля Simple Smile

Скай касъл не беше с много невероятен и абсурден сюжет. Там ми хареса как се съчетаха драма и комедия, но частта с менторката беше разочароваща.
Не мога да разбера защо корейците се развеждат толкова трудно - някой не може да понася жена си, спят отделно, нямат почти никакви допирни точки, но остават под един покрив въпреки всичко и в продължение на десетилетия... Може би е само в сериалите...

# 149
pppqqq, 52 епизода, но по половин час, което всъщност са си 26 стандартни.

В Корея все още не се гледа с добро око на разведените, още повече пък, ако си жена и имаш дете. За това предпочитат да търпят. Данък обществено мнение е много висок. Да не говорим, че изневярата до преди 2-3 години все още беше криминално престъпление и се наказваше със затвор. Нищо, че е трудно доказуемо и, както гледаме по сериалите, хич не им пречи да кръшкат наляво и надясно, и богаташите да си имат по някоя и друга "неофициална" съпруга.

Общи условия

Активация на акаунт