Тема 5; темата за китайски и корейски сериали, все още наречена "Гоблин"

• 30 143
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
  • Дубай
"Healer" e един от любимите ми корейски сериали! Задължителен за гледане!

Аз започвам "One Ordinary Day".
Страхотен сериал,който изгледах на един дъх...Без любов ,без лигави истории,а разказва правосъдната система в Корея.
Ким Сьо Хьон и актьорът играещ треторазряден адвокат създадоха незабравими образи , там се влюбих и в Kim Sung Kyu
Приятно гледане!

# 691
  • вятърничава
За "One Ordinary Day" и аз с две ръце гласувам, беше едно от откритията ми за миналата година,макар,че е от 2021. Сценарий,крими историята, персонажите, актьорската игра, държи те в напрежение,хваща от еп.1.Не е сериал за романтични души,които имат нужда от розов пух и Animal Unicorn и какво беше там...
❄️ Manique ❄️, ще чакам коментара ти за сериала!

# 692
  • България
Май не е и за тия с настроение за средно положение.

Освен по китайските вуксии и приключения се пристрастих към корейските с духове и призраци и започнах May I Help You (2022).

Момичето вижда последните желания на умиращите, а той е иконом под наем за 100 вона.
Изгледала съм само един епизод, защото Psych-Hunter (2020) е доста интересен, а и декорите там са отлични.
Това ми липсва в корейските сериали. Малко приличат на нашите, докато при китайците всичко е като нарисувано.

# 693
  • при най-добрия мъж...
May I help you е чуден сериал. Изядох го за нула време. Само да вметна, че има и бг превод. Иконома го преоткрих още в "Имитация" и после в онази корейска БДСМ романтична-комедия "Love and leashes" (май така и беше името), който нямаше нищо 18+ или нещо по-хард, както пишеха в резюмето. Те китайците имат доста по-горещи сцени от корейските 18+
Хубаво е, че БТВ-то се отвориха към корейските сериали, но в много групи роптаят за часа на излъчване и бяха почнали да събират подписка ли, петиция ли да изпращат, нещо такова. Иначе "Healer" много си струва. Когато Уки беше млад, а Минка все още мязаше на жена, не на поредната порцеланова кукла.

# 694
  • Дубай
Иначе "Healer" много си струва. Когато Уки беше млад, а Минка все още мязаше на жена, не на поредната порцеланова кукла.
Абсолютно подкрепям ,много харесвам и Пак Мин Йонг, и Чи Чанк Ук,но в последно време-дни са ми много безлични ....говоря за последните им проекти...загуби им се живеца,който носеха на младини ,от пластики ли от какво ,и аз незнам.

# 695
  • Русия
Пак Миньон наистина прекали и с пластиката, и с отслабването.
Но Чжи Чанук не го давам на критики Simple Smile. Човекът просто се отпусна и играе това, което му харесва, а не само това, което носи пари и слава. Затова и не изглежда толкова лъскав. Което му отива. Няма да се откажа от втор "Хилър", но и проектите му от последните години са добри.

Иначе гледам новият китайски сериал "Тя и идеалният й съпруг". Не исках много-много да гледам заради 10-годишната възрастова разлика между актьорите (в сериала е 6-годишна) и заради Сюй Кай в главната роля. Но прочетох доста ласкави думи за дорамата и й дадох шанс. Мога да кажа, че я бива (сега съм на 18 серия).
Не е романтика. По-скоро повседневие и бизнес.
Тя е адвокатка, той е... хм.... играе на борсата от вкъщи, не знам, що за професия е, в дорамата също не знаят и го дърпат по тоя повод постоянно, като го наричат безработен. Тя е хитра манипулативна богата мадама, независима от родата. Той живее с родителите, всичките му пари ги държи майка му, която и го обгрижва отвсякъде. Тя е кариеристка, той е дауншифтър.
Интригата е, че в нейната фирма имаш шанс за кариера само ако си семеен, затова тя поддържа измислицата, че е омъжена и с дете. В един момент трябва да докаже, че е задомена. Него пък майка му го натиска да се ожени, дотам, че му взима всичките пари и го гони от вкъщи. Затова се уговарят той да се представи за съпруга й, стига се и до фиктивен брак.
Да повторя, че не е баш ромком. И той, и тя от гледна точка на брачния пазар са второсортни. Решението им за фиктивен брак не съществува във вакуума, и героите трябва да се съобразяват с родата си, която хич не е очарована от избора им. Професионалната част на дорамата също не е цвете за мирисане. Повдигат се сериозни проблеми и там, и там. Колегите и семействата са доста неприятни. Научаваш доста за манталитета на китайците.
Що се отнася до романтичната част, към 18 серия тя едва почва.
Отношенията им са интересни: тя е лидер, той иска да е подчиненият. Той е домошар и му харесва да се занимава с бита, няма нищо против тя да печели, а той да стои вкъщи. Тя също. На пръв поглед той е мързеливо мекотело, но не е така в действителност. Околните го виждат като човек, който иска да й седне на шията, и не разбират, защо това устройва и двамата. Двамата са със сменени традиционни джендърни роли. Затова сериалът ми е интересен. Показано е, как патриархалното общество възприема нарушаването на традициите и какво е да бъдеш нарушител.

Що се отнася до актьорите - и двамата не са сред любимците ми. Ян Ми е посредствена актриса, но не дразни. Сюй Кай също. Той е добър, когато трябва да играе експресивен герой. Тук пък героят му е интроверт, и не очаквах нищо добро от него. Пък и външно не ми харесва. Но за учудване добре се справя с ролята. Вижда се, че му харесва и че се старае.
Засега дорамата е интересна, надявам се и втората половина да е такава.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 10:09 от Naili

# 696
Брокер (на акции) според мен е сериозна професия, не е за шега. При това гадна, защото човек е като залепен за екрана и може да получи психическо разстройство от напрежение.
Аз никога не бих се занимавала с това (а и никога не бих се занимавала с акции като цяло - не ми харесва този метод за печелене на пари, старомодна съм).

# 697
❄️ Manique ❄️, ще чакам коментара ти за сериала!

Оказа се, че съм гледала "The Night Of", който е американският римейк (обра сума ти награди) на "Criminal Justice",
по който е правен и "One Ordinary Day". Това го научих след като пуснах вчера първа серия и си викам: "А, това вече съм го гледала някъде..."  Но КХС и Ча са висока летва, няма как да ги пропусна! А и всяка правосъдна система си има своите особености.

# 698
  • Русия
Брокер (на акции) според мен е сериозна професия, не е за шега. При това гадна, защото човек е като залепен за екрана и може да получи психическо разстройство от напрежение.
И на мен ми се струва доста сложно. Но в дорамата околните доста го чепкат. Демек, "плаща ли си застраховките" и т.п. Като не си плаща, не е човек, сигурно. Де да знам, китайска им работа.
То закачката е дисонансът между желанието на човека да си живее живота както си поиска и представите на околните за това, що е успех. Струва ми се, че той доста пари печели, ама както всичките пари му ги взема майка му и като той е убеден, че не бива да харчи много, околните не виждат материалния му успех. Той вярва, че не бива да купуваш недвижими имоти, скъпи дрешки и т.н. И живее съответно убежденията си.
Пък околните... имам един братовчед, доста заможен. И все се гизди със скъпотевини. Питах го, защо. Той ми каза, че няма смисъл да печелиш пари, ако не показваш на околните, колко печелиш. Никога не съм разбирала такава философия. Много добре разбирам героя, макар че не съм толкова радикална, но и аз съм убедена, че не трябва да купуваш скъпи неща, за да доказваш на околните, че струваш нещо.

# 699
  • вятърничава
Той ми каза, че няма смисъл да печелиш пари, ако не показваш на околните, колко печелиш.
Други пък показват колко много печелят без да ....печелят Sweat Smile

Потвърдено,хора! "Healer" ще е,вече му върви и рекламата.Дано дублажът да не е много дразнещ!
Късното излъчване не ми е проблем,защото телевизията ни е с опция за гледане на предаванията до седмица назад.Това много ми харесва,защото гледам след като е свършил епизода и превъртам рекламите,че иначе аз ще превъртя.

# 700
И аз имам такъв роднина - през мутренското време ходеше с тежки златни ланци и караше последен модел мерцедес, а живееше в скапана таванска боксониера, от която нямаше какво да се открадне (в случай че влезе крадец) Simple Smile
Ама, щом му доставя удоволствие да живее по този начин, си е негова работа - не съм му психиатър...

# 701
  • Русия
Според мен това с гизденето си е комплексарска работа.

Що се отнася до героя, той комплекси няма. Когато някой от околните обсъжда, че нямал пари и бил нехранимайко, просто си мълчи и на никого нищо не доказва. Нито пък се свени. Трябва да се види, как родата и от двете страни е против брака им и как им търсят кусури. Героинята се притеснява и явно има комплекси, но героят не.

# 702
  • България
Моята философия е друга.
Парите не трябва да се трупат, а да носят радост, но дискретно, без да се навираме в очите на другите.
Миналата година си отидоха хора, които бяха по-млади от мен.
Единият ми беше приятел. Отиде си на рождения си ден. Имаше много мечти, живееше скромно и започна да ги осъществява, а то какво стана. Не живя и ден от 41та си година. Много свестен, възпитан, скромен, разбиращ и т.н.
Може би затова пак гледам много сериали за духове, отвъдно. Покрай брат си четях езотерика.
Но няма формула, само едно е сигурно, ако има нещо друго след смъртта, никой не отнася материални неща. Може би ни остават поне спомените, а и това не се знае, но предпочитам да си напълня торбичката с хубави изживявания.
Имаме ли си дом, някакъв доход, който да покрива базовите нужди, с другото предпочитам да си направя ежедневието по-приятно.

# 703
Започвам Forbidden love с Дилан Уанг. За малко да не разбера, че вече го излъчват. Лека вечер!

# 704
  • пак на Рив Гош
Отношенията им са интересни: тя е лидер, той иска да е подчиненият. Той е домошар и му харесва да се занимава с бита, няма нищо против тя да печели, а той да стои вкъщи. Тя също. На пръв поглед той е мързеливо мекотело, но не е така в действителност. Околните го виждат като човек, който иска да й седне на шията, и не разбират, защо това устройва и двамата. Двамата са със сменени традиционни джендърни роли. Затова сериалът ми е интересен. Показано е, как патриархалното общество възприема нарушаването на традициите и какво е да бъдеш нарушител.
Това ми напомни за един индийски филм отпреди няколко години - Ki & Ka, където също бяха така разменили традиционните мъжки и женски роли - тя продължи да работи и да се издига по корпоративната стълбица, той беше домакин, грижещ се за дома. Също доста нетипичен сюжет за традиционно силно патриархалното индийско общество.

She and Her Perfect Husband съм си го отбелязала за гледане, понеже харесвам Сю Кай (даже смятам първо да изгледам един друг сериал с него и Бай Лу, като свърша с текущия ми китайски романс).

Аз реших, по случай първата събота на годината, да внеса корекции в списъка ми с китайски любимци Joy. Ян Ян официално слезе от първото място (за сметка на Лео У Heart Eyes), като даже изпадна и от челната тройка Wink .

На корейския фронт напредвам с Кафе Минамданг, сигурно утре ще го завърша.
Ползвам и по малко мобилни данни (все още нямам интернет Rage Rage Rage), за по някой епизод на настоящата ми китайска романтика - Almost Lover (2022). Харесва ми, героите са адекватни, нормални и "рилейтабъл". Обаче, Нашите Хора много бързо станаха двойка и сега очаквам всеки момент да започнат да им се стоварват катаклизъм след катаклизъм в продължение на 20 епизода, докато накрая заживеят щастливо (надявам се!)
Стигнах най-накрая и до 3тия епизод на The Interest of Love - още не знам дали сериалът ми харесва и дали ми харесва накъде върви сюжетът. Определено засега не се очертава да е най-добрата роля на моя любим Йон Сок "оппа" Heart Eyes(да се изкажа като дай-хард фен ), но не губя надежда, нататък героят му може да ми стане по-симпатичен.

Междувременно пробвах по един епизод от един корейски и един японски сериали, но сигурно няма да ги продължа:
- Top Star Yoo Baek (2018) - корейски - не ми хареса преиграването, викането и типът хумор като цяло. И даже не виждам как би се завъртял романсът между главните герои. Не е моят тип комедия.
- Shitsuren Chocolatier (2014) - японски - актьорите са много красиви, сценографията е много хубава, но сюжетът има всички необходими съставки за нездрава драма - Той я обича, ама Тя не му обръща голямо внимание и като цяло го е френд-зоннала и хойка с разни други младежи. Тъй като Тя обича шоколад, Той отива да учи в Париж за майстор-шоколатиер и се връща в Япония, за да отвори собствен магазин. Първата му клиентка е Тя, която му поръчва сватбената си торта. Той я прави, сватбата минава... и стигнах до тук и се отказах. Реших, че каквото и да стане в следващите епизоди (дали ще имат тайна връзка, или Той ще продължи да страда по омъжената Нея), няма да ми хареса и само ще се тормозя.

Общи условия

Активация на акаунт