За самотата в брака

• 12 513
  • 347
  •   1
Отговори
# 270
Копирах го в червено за да се открои цитата. Винаги го правя в този цвят, различава се от моята реплика.
 Дали е глупост - не мога да коментирам. Не съм психолог. Но ми се върза като идея с поставения въпрос на авторката. Тя да си прецени дали е глупост или не.

# 271
Това червеното ако бе написано преди 50 години ,щеше да има коментар: де дърво неокастрено, де...
Кога почнаха да раждат мъжете ,че и депресия след раждане получиха? По-скоро се чувства встрани и самотен, но има лек за това ,гледа си детето наравно с майката ,че и повече от нея, как иначе ще изгради връзка с това дете?
Лесно е  - искат всички да е като преди ,но няма  и то едни 15-20 години все след детето стоят родителските потребности. Ще ми търсят маминото гушкане , че и  определено кое дете кого ще компенсира. Да си гушкат децата по много ,да нямат тези комплекси на изоставени бебета и малко нагушкани от мама. Ето прекъсване на порочното.

А старите хора казваха ,дете се глези , когато спи. Що ли нямат комплекси и са се реализирали по женски и  по мъжки  и то напълно. Сега се разменят ролите ,лъже се природата, то и  мечки в гората не лови никой мъж.
Колкото по-лесно и наготово ,хлябът нарязан даже, месото овкусено  и готово за печене и какво ли не , уреди и уроди всякакви за лесно и  удобно и все нереализирани мечти и депресирани хора. И се отказват да се борят за живота си ,сякаш аз ще отида да им го уредя.
Караш се ,ревеш, падаш и  ставаш и  продължаваш. Смисълът е да си прав, да не допускаш отказ, не си бабичка на 90 да ти трябва бастун да се държиш.
 Крещиш като трябва  и като спреш - работиш отново. Голямо лекарство е работата. И умът да е зает.

# 272
  • Paris, France
Аз съм толкова гушкана и носена от кваческата ми майка + от баща, баби, дядо, стринки и учинайки, че ненавиждам прегръдки, гушкане, лигавене и някой да ми диша във врата. Гушках и двете ми деца, разбира се и спяха с нас до поне 5 годишни, а след това не сме ги гонили никога от леглото ни ако дойдат. По цяло лято спях с двамата в едно огромно, 2 метра широко легло, като понякога като се покачат отгоре ми ставах и отивах на неразтегнат диван. 

Мъжът ми е отделен от бебе в друга стая, но не се държи като този на авторката. Не е в гушкането проблемът им.

# 273
….. то човек като няма опит, какво друго да каже за нещо, което не разбира, освен - “глупости”. На мен ми беше интересно да прочета.

# 274
То че интересно ,но не е оправдание да седнеш  и да чакаш някой да ти оправи нещата.

# 275
  • Далечният изток
Да, интересно и на мен. А тези теории съм ги срещала и друг път. За мен не е нещо ново и нечувано, нито глупост.

# 276
Бе то и аз знам как хората да не се разболяват, ама ей на - само с глупости се занимавам 😉
То че интересно ,но не е оправдание да седнеш  и да чакаш някой да ти оправи нещата.

# 277
  • София
Бахти, глупостите, честно!
Гушкана съм и днес, ще гушкам и утре.

# 278
Изобщо не съм съгласна с червения цитат. Според моите наблюдения, по-скоро второто дете е по-гушканото и по-глезеното. Първото обира амбициите и на двамата си родители и „проправя пътеката“ на по-малките деца. С първото се държат най-строго, възпитават го най-много и т.н. С второ, трето – както дойде, защото родителите вече са се поизморили от амбиции и възпитание, а и вече са започнали да осъзнават, че не всичко става така, както са си мислели предварително.

# 279
  • Great Britain
Бахти, глупостите, честно!
Гушкана съм и днес, ще гушкам и утре.
Абсолютно да.

# 280
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Червеният цитат е от психотерапевтът, който отговаря тук на въпроси.
Аз също свързах неговия отговор с тази тема.

Той говори за подсъзнателна динамика и това няма много общо с родителските амбиции. По-скоро е свързано кой какви травми има и ги пренася върху децата си, кой какъв семеен модел е попил.

Има много семейства с две деца, в които е точно така: едното дете е по-близко с майката, другото с бащата.
Ако единият или двамата родители са порастнали в такъв семеен модел, то и те ще го повторят. Напълно подсъзнателно.

Аз при психоаналитиците съм чела къде по-безумни хипотези и идеи 🤣

# 281
  • София
Да, де, ама едно е да кажеш "едното дете е по-близо до бащата, другото до майката", друго е да кажеш "ПЪРВОТО е близо до майката, второто до бащата".
Първата хипотеза може да е валидна в доста случаи, но от нея изобщо не следва втората. Т.е. или психоаналитика бърка нещо генерално, или постващия цитата, взет отнякъде.

А и в темата първото май е близо до бащата. Или поне той му обръща внимание.

# 282
Темата се поизмести доста от фокус, но аз съм забелязала, ме обикновено по-голямото дете е по-гледано от бащата.
Като че ли на мъжете не им се занимава с бебешори и всички съпътстващи неразположения и са по-сигурни в общуването с по-големите.  
Поне моите наблюдения от приятелския ни кръг са на 100 % такива.

# 283
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Тангра, най-коректно е да питаш психотерапевтът какво точно е имал предвид.

# 284
  • София
Сериозно!?
Аз пиша тук, в тази тема. Не съм писал в друга тема с психотерапевт.
Ако иска психотерапевтът да дойде тук и да каже какво е имал предвид.
Ако иска постващият ТУК цитата да каже какво е имал предвид той или терапевта.
Не ми е работа да обикалям света за да уточнявам нещо, което друг е казал.

Общи условия

Активация на акаунт