Мнения за гимназии в Пловдив - 3

• 50 694
  • 734
  •   1
Отговори
# 390
Децата избират като втора матура масово английски език, защото повечето вече имат сертификати и владеят езика на добро ниво и им е по-лесно. Записвайки профил физика, например, повечето целят влизане в западен университет.
Незнам от децата, записали профил немски, дали някой ще се престраши да отиде на матура.
Госпожите, при които дъщеря ми се готви по химия и биология не дават и дума да се каже да се явява на матури по тези предмети, защото има огромно разминаване между подготовката за изпита и материала от 11 и 12 клас и това, което се пада на матурите.

И да потвърдя доброто мнение за г-жа Караиванова от ЕГ. Дъщеря ми ходеше при нея на уроци в 7-ми клас. Разкошна е.

# 391
  • Майничка
Явно втора година матурата по математика ПП е огромна греда. Тази година най-много ученици се явиха на втора задължителна матура английски - В2 за първи ЧЕ интензивно и В1.1, там където АЕ е втори ЧЕ.

# 392
  • Пловдив
Дъщеря ми и повечето нейни съученици догодина ще се явяват на матура по английски, въпреки, че са с френски. Чувстват се по-сигурни с английския, само 3-4 човека ще отидат на матура по френски.

# 393
  • Пловдив
Избират английски, защото на всички им е лесно и защото втората матура за БГ унита може да се ползва като възможност, но може и да не. Виж обаче децата като моя, които са с испански, руски и МАТ, няма как да изберат английски. В този случай въпреки ужасната матура по МАТ ПП, моя клони към нея, тъй като се чувства по-сигурен там, отколкото по испански...Евентуално може да се ползва като възможност за кандидатстването. За специалността, която той е избрал, тази година в Айндховен например искат издържана матура по физика и МАТ. Но това е по-скоро изключение, за комп.специалности основно искат МАТ.
И все пак ми попадна някаква статия, в която бегло се споменаваше класацията по второ ДЗИ , направи ми впечатление, че МГ са на 10-та позиция, което ми говори, че доста са били на ПП МАТ и заради сериозната трудност са такива резултатите

# 394
  • Майничка
Viara_iv, тази година почти цял клас отиде на матура по руски и резултатите са повече от прилични. В1.1, все пак.🙂

# 395
  • Пловдив
Ох, мъча се да го откажа от ПП МАТ, все пак има време до м.02 2024 да реши, а и дотогава може рязко да вдигне нивото по езиците:grinn:

# 396
  • Пловдив
Някои може ли накратко да обясни за матурите в 12 клас. На нас още ни е рано, дъщеря ми завършва 9 клас в Руската, но ще ми е полезно.
Не съм седнала да чета и да проучвам как стои въпроса с профилите. Тя е немски с руски. Най-много й върви математиката и иска да запише профил математика, но ние се опитваме да я откажем (майка ми е учител по математика и каза категорично не за профила). Госпожата в училище също каза да не избираме този профил.
Колко матури реално трябва да се държат? БЕЛ е задължителна, какво друго може да се избере?
С немския не е никак добре, така че това отпада като вариант. Ако избере Руски, не знам за какво би й послужило.
История категорично не иска да учи, Биология и Химия също. Остава География, но и тя не й трябва. Simple Smile

# 397
  • Пловдив
Първо ДЗИ БЕЛ - задължително
второ - по избор от профилираните предмети, в случая немски, руски, 3 и 4 профил, които избере в училище.
ДЗИ по руски би ѝ помогнало да си вземе дипломата за средно образование.
В края на 10 клас не малко деца вече са ориентирани дали и какво искат за учат след завършване на гимназия. Проверяват си изискванията в университетите, доколкото това е възможно, защото университетите поне у нас са автономни и всяка година могат да си променят изискванията за прием, това чисто теоретично. И си вземате решение за профила.

# 398
  • Пловдив
Голяма обърквация! Значи някой писа по-рано: детето е с профил химия и биология, защото предполагам ще учи медицина. Но частните учителки по тези предмети съветват да не се явява на тях, защото е различно от изпита. Значи хем си избрал подходящия профил, но учиш извън училище химия и биология, хем трябва да запишеш друга матура, за да я изкараш по-лесно 🙄 Каква матура записват тези, които ще кандидатстват медицина, като реално не им трябва?
Не е измислено както трябва.
Миналата година, както писах някъде, една позната с профил френски, беше избрала да се яви на матура по история (предпочете я пред биологията). Междувременно изкара хубав резултат от олимпиадата по руски и беше приета с него някъде, но после записа някаква Социология, защото учителка по руски не иска да става 😵‍💫
В идеалният случай обичаш математика. Записваш го като профил, явяваш се на матура и готово. Но като чета дори учителите по математика били против да записват такъв профил!?!

# 399
  • Пловдив
Ханна, това е нашия случай-обича МАТ, записа профил МАТ, учи висша мат. Ще кандидатства Архитектура в БГ-двете матури Профилна МАТ и Общообразователна МАТ са с еднаква тежест...никакво предимство за това, че е учил толкова трудна МАТ, освен че евентуално ще му е по-лесно при следването. Учителката по МАТ, гледайки програмата за изпита в УАСГ и ТУ, казва, че няма да има проблем с този материал, но не се наема да го готви и за ДЗИ МАТ, защото по думите и, това ще са два съвсем различни изпита...
За сега само за ФМИ Сф има малко по-голямо предимство ДЗИ ПП Мат. Но пък там има друго-ако нямаш такава оценка в дипломата, ще ти вземат оценката от профила в диплмата, която твърдо вероятно е да пълно 6...Абе с две думи пълен хаос...

# 400
  • Пловдив
Защо да е хаос? Четете, информирайте се, преценете кое, как и защо да се избере като профил. На какво ДЗИ да се явиш, на какъв изпит за кандидатстване да се явиш. На предварителна сесия ли, на редовна ли, на двете ли. 
Университетите имат своите изисквания, а изборът е ваш.

# 401
  • Пловдив
Децата, които са избрали профил БЗО и ХООС, със сигурност имат още два профилиращи предмета. Ако са в ЕГ, със сигурност са двата езика.

# 402
  • Пловдив
viara_iv, изпита по математика в УАСГ и ТУ върху материал от профилираната подготовка ли е или от общообразователната?

# 403
  • Пловдив
dundi73, благодаря за разясненията!
Само още един въпрос - освен двата езика трябва още два профила да се изберат, така ли? Мислих, че е още един, т.е да са общо 3.

# 404
Децата, които избират профил Химия  и Биология не се явяват на матури по тези предмети, защото две години се готвят на материала от 8, 9 и 10-ти клас (+някакви допълнителни материали, различни за всекимедицинскиуниверситет) на частни уроци.
В предметите от профила учат съвсем различни неща (предметите от профила са: 1. Многоклетъчна организация на биологичните системи 2. Биология и здравно образование 3. Здравословно хранене ,4. Биология и здравно образование;1.  Химия и опазване на околната среда  2. Теоретични основи на химията 3. Химия на неорганичните вещества 4.Обща и неорганична химия ). Получава се нещо като надграждане на наученото вече от 8-10 клас. Уроците са интересни, ходят в ПУ, правят опити ..., но не съвпадат с материала за подготовка за приемните изпити.

А медицинските университети не признават никакви матури и предварителни изпити. Имат си сборници, всеки - учебници от предпочитан авторски колектив. И в края на 12-ти клас, когато трябва да се преговаря активно, според преподавателите е груба грешка да се явиш на такава матура. Съветват ги да изберат нещо, което им е лесно. Оценката няма да повлияе на бала за медицинските университети (само матурата по БЕЛ).

А иначе, преподавателите от профила помагат с каквото могат, обясняват, решават задачи. Не за сметка на непредадени уроци, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт