На море в Гърция 2022 - IV

• 70 168
  • 790
  •   1
Отговори
# 360
Понеже нямам дълга отпуска и дори седмица наведнъж ми е сложна, правя каквото мога. Втори дълъг уикенд в Крит това лято (събота/вторник). В сравнение с юни тълпите са идея по-големи, цените на шезлонгите са масово по 12, а не по 10€ за комплект, а градовете са пълни. Но вярвам, че има отдалечени местенца, които са спокойни и в сезон. Просто още нямам време да стигна до тях. Храната е божествена.  Simple Smile

Скрит текст:
Най-близкият плаж до студиото ни, Агио Апостоли.

Едноименната църквичка

Гледката от нея

Студиото с удобен прозорец за сервиране Simple Smile

Ханя

Ретимно

Най-хубаво в Ретимно е старото градче, заслужава си кратка разходка. Но плажът е ужасен Слънчак... Във водата е супа топчета. Но поне вече водата е чай.

И последния ден на друго малко близко плажче, където е пещерата на Микис Теодоракис. Yannis Beach Place.

# 361
И ние резервираме за Неа Врасна.
Бързо организирана почивка, почти всичко пълно....
Ако не ни хареса плажа ще ходим на Ставрос.
Живи и здрави, като се върнем - ще пиша.
Той плажа на Ставрос май е по зле.
Е, не, този на юг към Милиес - Платани се казва, заради дърветата в периферията на плажа - е по-добре.

# 362
  • Русе
На връщане от Пелопонес минахме от там за последен плаж и останахме доста разочаровани, но плажа е дълъг и може да е имало и по хубави места. Много камъни мътна вода, за пръв път си обухме и акваобувките.

# 363
Здравейте, може ли да ми дадете мнение за Неа Ираклия? Плажът хубав ли е, подходящ ли е за деца, има ли какво да се прави и разглежда в околието?

# 364
  • София
Здравейте! Имате ли актуално инфо за о. Корфу- Ахилион работи ли (някъде бях чела, че е в ремонт) ?

# 365
  • СОФИЯ
https://eachillion.etadwebtickets.gr/?lang=en до 30.09 е в реконструкция, пускат само в градината

# 366
На връщане от Пелопонес минахме от там за последен плаж и останахме доста разочаровани, но плажа е дълъг и може да е имало и по хубави места. Много камъни мътна вода, за пръв път си обухме и акваобувките.
Моите спомени са за пясъчен, но е дълъг, да, и много хора има сигурно по това време на годината. Със сигурност сравнението е в полза на Пелопонес Stuck Out Tongue Но от Аспровалта е по-добър категорично. Може би не сте уцелили място наистина, най на юг си е камъняк.

# 367
Мъфин,качвам снимки,на ' живо ' е по- мътна водата.Учудващо на снимките изглежда доста бистра.

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 13:50 от bgroza

# 368
Личи си, че е мътна, но може да е моментно.
Ние в Нея Карвали имахме като цяло много хубава вода, обаче последния ден някъде след 12 изведнъж стана мъчно зелена, аз изобщо се отказах да влизам повече. На следващият ден, когато си тръгвахме отново си беше прозрачна. Предполагам някакво течение с мътна вода...

# 369
  • Русе

Ставрос

# 370
На Ставрос не е синя водата или ние все зелениката и по-мътна я нацелваме.Там и пясъкът е по-тъмен.

# 371
  • София
В Ставрос водата е зеленикава.
Това беше шок за мен - мислех, че щом е гръцко море, значи водата просто трябва да е синя. Simple Smile
А Неа Врасна е на един хвърлей място - една и съща е вода.

# 372
В целия Струмски залив е така заради устието на реката.

----
Е, дойде времето и да ви подосаждам с нашето северноегейско пътуване!

За почуда и изумление, само на Лимнос бяхме ходили от всички така интересни острови в този архипелаг. Отдавна се каня на Лесбос, като не мога да кажа, че медийните хорър сторита от бежанската криза са ме разколебали, но все излизаше нещо друго на преден план. Тази година по седмокласни и професионални причини се наложи да почиваме в пик сезона - края на юли, с прибиране даже в първите дни на август. Такова нещо доброволно не бих си причинила в никоя държава, НО! знаейки, че Лесбос е най-нетуристическото място, на което можеш да попаднеш в Гърция, си казах "сега или никога" и смело го откачих от пирона.

Така се сдобих с резервация на чудесна самостоятелна къща с всички удобства и гледка към морето срещу скромните 50 евро. Нагласих дните спрямо удобните фериботи - от Кавала до Лесбос те пътуват четири пъти седмично - два дневни курса, един нощен и един в неприлични часове. Пътуването е 10 часа.
Въпреки че всичките трима души, посетили Лесбос, които познавам, са го правили с кратък ферибот от Турция, не сме разглеждали тази опция по ред причини. Все пак FYI, това лято фериботите Гърция-Турция са възстановени след две години пауза по време на пандемията.

14 дни преди пътуването - най-най-ранният срок, в който съм се опитвала да букна ферибот някога в пътническата си кариера, седнах пред Ferryhopper. Каква беше изненадата ми - за нощния ферибот, за който се бях нагласила, нямаше места за каюти! Опитах се да букна за дневния ден и половина по-рано. В него пък нямаше места за автомобили. Същото се случи и с връщането, до което имаше над 20 дни. Колкото и да се опитвах да размествам датите с ден-два, билети за коли и каюти нямаше и нямаше.
Наложи се да импровизирам и да намеря друго решение. Оказа се, че проблем е отсечката Кавала-Лимнос и билети Лимнос-Лесбос и обратно има за когато си поискам. Така се сдобихме вместо с два, с четири фериботни билета - първо за маршрута Александруполи-Самотраки-Лимнос, а след туй и за Лесбос на предвидените дати.

Александруполи-Лимнос е нова линия, създадена през 2021 г., след като две години по-рано "Занте ферис" пое Александруполи-Самотраки. Функционира през трите летни месеца. През останалите 9 обслужва само Самотраки. Приех като щастливо знамение това, че по маршрута се движи оранжевият кораб "Адамандиос Кораис", с който съм пътувала 3-4 пъти из Западните Циклади и много харесвам.

Е, в този план имаше малката подробност, че трябваше да осигуря две нощувки на Лимнос за отиване и една за връщане, в разгара на сезона. Но случи се и това. На отиване беше малко по-напрегнато, защото пристигахме в 22 ч., а бях букнала чисто ново airbnb без нито един отзив, но всичко беше както трябва, хората дори много се стараеха. Вече споделих гледката от терасата ни в Танос. Това, че познавахме острова, разбира се, помогна за реализацията на налудничавия план Simple Smile

В Лимнос беше непоносимо горещо в тези дни! Нямаше никакъв вятър и се наложи да спим на климатик и в двата хотела, нещо, което ненавиждам. На отиване имахме един цял ден и го оползотворихме в плаж на любимия ни някога Фанараки, където с огромно разочарование установих, че са разорали голяма част от дюната, за да строят. Български работи, с една дума. На връщане спахме в Мирина и ходихме пеша на плажа Риха Нера, който беше чист и спокоен във вечерните часове, но свободната зона беше около метър и половина - цялата територия бе заета от чадъри и шезлонги на плажни заведения.
Та, в това отношение Лимнос - спрямо лежерността на Лесбос - ми се видя като един Миконос от гледна точка на туристическо натоварване! В 10 вечерта на главната в Мирина беше тъпканица като в софийски мол три дни преди Коледа. Иначе в Танос (селото горе, не плажа долу) и по ресторантите, в които ходихме, беше спокойно.

Но това, с което ще завърша този пост, е съжалението си, че досега не съм отделила време на Самотраки! Той ни посрещна с многобройни скачащи делфини и от краткото наблюдение от водата и пристанището много, много ни хареса! На Самотраки е най-високата островна планина в Егейско море (ако не броим Крит) - Фенгари, 1611 метра. Островът е алтернативна туристическа дестинация, посещавана от всякакви некъпани младежи с раници, но има и семейни туристи. Слагам няколко снимки с надеждата скоро да го документирам много по-обстойно.

Рекапитулация за фериботите: на отиване Александруполи-Самотраки-Лимнос беше полупразен, особено във втората част на маршрута. Лимнос-Лесбос беше пълен. Въпреки че курсът на "Блу стар" продължаваше чак до Патмос на юг, в Лесбос заедно с нас се изсипа огромна тълпа.
На връщане от Самотраки до сушата се качи невъобразимо количество народ. "Адамандиос" буквално престоя час и половина на пристанището, докато успеят да наредят тетриса от стотици коли и няколко камиона. Като цяло, с по-претъпкани фериботи не съм пътувала и се надявам да не ми се налага скоро да го правя пак. За отбелязване е, че минимум 90% от многобройните пътуващи по маршрута бяха гърци.

Цената на плаването: за евтино, не е евтино. Ние сме трима възрастни (детето е над 11) и голяма кола. Описаната схема ми излезе с 50 евро повече, отколкото ако щяхме да пътуваме директно Кавала-Лесбос-Кавала. Обаче ако го раздробиш, е всичко друго, но не и скъпо. Билетът Лимнос-Александруполи за пътник, който още ми се мотае в чантата, е 18 евро - за 5.5-часово пътуване и доста километри (несравнимо да речем с ужасно скъпите 2-3-часови плавания на Спорадите).

Накратко: пътуването беше малко по-изморително от очакваното, но комбинацията се оказа добра и богата на впечатления. Лимнос и Лесбос са изключително различни острови, макар уж съседни, а за Самотраки (ако човек реши да комбинира с реален престой на него) да не говорим.
Освен това цените на таверните в Александруполи са неприлично ниски. Успяха да ни впечатлят дори след Лесбос, който като цяло е на цени Гърция отпреди 10 години. Препоръчвам мезедополио 18 Mezedes, което открихме случайно и хапнахме чудесно, преди да се отправим към България.

Скоро и за самия Лесбос Simple Smile

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 18:42 от Параход

# 373
  • някъде ... тук ...
Все пак си е Струмския залив и реката оказва голямо влияние.

Да допиша, че сега те прочетох Параход Simple Smile
Ние бяхме от семейните с раници, колелета и палатка на Самотраки, но не в пик сезона. Островът е страхотен, а козето по заведенията - мноого вкусно. Следващият път смятаме да качим върха с децата. Май само това остана невидяно за 3 дни и половина.

Ще чакам и продължението на разказа с удоволствие!

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 18:19 от ЕлиТ

# 374
  • Пловдив
Параход, чакам с нетърпение ревюто за Лесбос.
Лимнос въобще не съм планирала по посочените от теб причини, но Самотраки ме зове от известно време. Уви, седмокласните страсти и при нас реконструираха пътуванията, но здраве да е Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт