На море в Гърция 2022 - IV

• 69 918
  • 790
  •   1
Отговори
# 135
В Гърция почти навсякъде може да се плаща с карта. Даже в музеите. Ние за първи път си върнахме част от кеша, който носехме. Просто плащахме с карта.

Иначе на въпроса за разходка из Гърция като се започне от Кавала, аз бих ви посочила няколко места, които мен са ме впечатлили. Естествено разгледайте Кавала, прекрасен град. Ако не сте били в Солун му отделете време, има наистина много добри музеи, интересни, църкви, манастири, крепост, таверни. Лично аз бих се отделила от крайбрежието за малко и бих отскочила до Метеора. Самите Метеори са истинско чудо на природата, а изградените на тях манастири чудо на човешката ръка. След това към Волос и Пелион - хубави плажове и много китни планински градчета. Ако остане време направо към Атина и стига да сте любопитни следвайте кафявите табели.
Приятна ваканция!

# 136
  • София
А защо не плащате с карта?
Изобщо какъв е смисълът да теглиш пари, ако разполагаш с дебитна карта с достатъчна сума в нея или с кредитна карта с подходящ кредитен лимит?
В Гърция вече навсякъде има ПОС терминали.

# 137
Картите, с които плащате в Гърция са със сметка в левове, нали? Няма проблем за това предполагам?

# 138
Да левова е сметката. Няма нужда от еврова.
Аз и в Бг плащам основно с карта и държа малко кеш в себе си. Така свикнах и ми е много удобно. Естествено изпадала съм в глупави ситуации - в кварталното магазинче съм напълнила кошницата и се оказа, че се развалил ПОС терминала, в себе си нямах нито стотинка, предложиха ми да ми дадат на вересия, умрях от срам... После ми стана смешно и оттогава гледам винаги да имам и малко кеш.

# 139
  • София
Да се включа по темата с банкоматите. Опит от преди половин час. В края ня почивката сме и ми се наложи да тегля 100 евро. Таксата за теглене от банкомата беше 2.50 евро. Банкомата беше на Eurobank, картата ми е от пощенска банка. Към тези 100 евро има и комисионна.
Получих смс за разход на стойност 213.18 лв.
Извода е: вземайте си повече кеш или плащайте повече с карта Simple Smile
Mopsy, мен лично ме озадачава това. В Тарифата на Пощенска пише: За теглене от дебитни карти от АТМ в чужбина в EUR в ЕИП* - 0.20 %мин. BGN 1.40, което значи за 196 лева - само 1,40 лв. Дали не теглите от кредитна карта?

# 140
  • Някъде там на юг...
Дебитна, мастъркад голд. Имам  и бележка, но не смятам за нужно да я прикачвам тук.
Мъжът ми като редовен потребител на банкомати в чужбина каза, че уж било нормално 🤔

Змия,
Има неща, които не могат с карта - например люшкащите колички за деца, падълборда и т.н уж дреболии.

# 141
  • София

Змия,
Има неща, които не могат с карта - например люшкащите колички за деца, падълборда и т.н уж дреболии.
За наем на падълборди ли става дума?
И все пак едва ли тези разходи са толкова големи, че заради тях се налага да се теглят пари, защото са свършили.

Миналата година за 3 седмици на Крит сме похарчили под 200 евро кеш - основно за пазаруване от крайпътни търговци.

# 142
Кой колко и какво плаща кеш/безкасово мисля, че не дължи обяснение на никой друг. Все още на много места в Гърция предпочитат кеша, ако и да имат пос терминал. На мен не ми се е случвало, но чужденци са ми споделяли за големи въртели при опит да платят в малък семеен хотел с карта. А на по-забутаните и нетуристически места направо и няма такава опция. Разбира се, често е свързано с укриване на данъци - всеки знае, че от кешовото плащане не остават данъчни следи, което не може да се каже за безкасовото.

Напоследък резервационните системи масово искат 100% предплащане на нощувките (преди години не беше така, плащахме си всичко на място при напускането, но коронавирусът основно промени нещата), фериботи също, та все по-често успяваме да тръгнем с достатъчно кеш, че и да върнем - на практика плащаме само за храна и гориво. Но преди сме теглили и да, таксите могат да са доста неприятни. Разсъждавам обаче така - ако ще ме катурнат 5 евро, къде изобщо съм тръгнала на почивка?

# 143
  • Някъде там на юг...
Идеята ми беше просто да споделя опит и да съм полезна, а то стана цяла дискусия. И 50 евро няма да ме катурнат, стига да мога да остана още поне седмица, ама работата ме зове. 
Предлагам да приключим без повече сметки кой, къде и за какво харчи😉

# 144
При опит за плащане в семеен хотел на Корфу преди 4 дни настояха за пари в брой. Позасмяхме се, изтеглихме от банкомат и платихме в кеш.

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 19:18 от Agent Provocateur

# 145
А защо не плащате с карта?
Изобщо какъв е смисълът да теглиш пари, ако разполагаш с дебитна карта с достатъчна сума в нея или с кредитна карта с подходящ кредитен лимит?
В Гърция вече навсякъде има ПОС терминали.
Смисълът е, че може да възникне технически проблем и да не можеш да си платиш, ако нямаш достатъчно кеш, или да се налага да обикаляш да търсиш банкомат. Например преди няколко месеца в Будапеща не можах да платя нощувките с моята карта.

# 146
  • София
Предната седмица теглих кеш два пъти - банкомат на Пиреус ме пита дали съм ок с такса 3 евро и като се съгласих, си я взе, този на Алфа банк - 2.50. Ползвах дебитна карта на Револют в рамките на сумата, по коятп няма такси.

# 147
Забравяте, че освен такса теглене има и такса превалутиране, която в Пощата е около 2% при теглене в кеш. Доколкото си спомням при ПОС плащания с дебитна нямаше такса превалутиране. При кредитните има.
Ако ви се налага - на тръгване подробно изучавате таксите на обслужващите ви банки.

Другата екстра на картите на Пощата в чужбина, е че в 98% чипът им не работи и се налага да се пъне картата в апарата.

# 148
  • София

Другата екстра на картите на Пощата в чужбина, е че в 98% чипът им не работи и се налага да се пъне картата в апарата.
Тук няма да се съглася. Клиент съм на пощенска банка. На пръсти се броят случаите, когато безконтактното плащане не е минало.
Плащам с техни карти от фалита на КТБ насам.

# 149
Плащането минава, но не и ако се използва чипа за безконтактно плащане. Пъхната в апарата работи. И е от опит с 3 дебитни карти, 1 предплатена и 3 кредитни. Сравнително скоро издадени. Кредитните при това са им от премиум програмата, която би трябвало да е без никакъв проблем. И проблемите са извън България - до тук в Гърция, Франция, Германия, Англия, Австрия, Италия и Турция. Безброй транзакции - в чужбина нито една не е минала. В България да кажем всяка 3-4- та е с проблем. Мъжът ми имаше същия проблем с корпоративна кредитна преди години на Бали. Но тогава го отдадохме на региона.
Говорили сме с мениджмънт на по- високо ниво. Знаят за проблемите на чиповете им и ги признават. Обяснението е несъвместимост на по-нови чипове с по-стари ПОС устройстава.

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 22:10 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт