На море в Гърция 2022 - IV

• 70 119
  • 790
  •   1
Отговори
# 450
  • София
milena12345, това сигурно е бавното фери Диагорас. Трябва да има и друг кораб - Блустар Миконос примерно. Ние пътувахме през 2018г. От Кавала до Икария. Самос е предната спирка, ферито спира на двете пристанища от северната страна на острова - Вати и Карловаси. Пътуването до Самос беше около 12-14 часа тогава.

# 451
миленка_д,
Блу стар Миконос пътува само в сряда и е 2-3 часа по-кратък (по-конкретно 14 ч. 15 минути, без закъсненията, които по този маршрут с много спирки ми се сториха неизбежни - поне в натоварения сезон). Диагорас пътува останалите два пъти.

# 452
  • София
Определено бих избрала отново Блу Стар Миконос, ако ще е с фери от Кавала. По-комфортен е, а и тези 3 часа по-малко не са за пренебрегване. То и през 2018 беше в сряда, но имаше и курс в събота. Диагорас беше само веднъж седмично, но беше с отпътуване и пристигане през нощта и е доста бавен.

# 453
Здравейте,
Някой има ли почивал на о.Самос?
Чудя се за Септември дали да не го посетим
Малко е трудно с ферибота, доата е скъп през Атина, но сме решили да го хванем от Кушадасъ и ще вземем рент а кар на място или АТВ
Ние ходихме точно през Кушадасъ, но с обществен транспорт, че в Турция кола не знам как се оставя (сложно е).
На мен ми хареса много, като не сме обикаляли, колкото обикновено искам. Няма навалица, има планина. Цените за настаняване са по-ниски от средното и дори може от днес за утре. Водата втората седмица на юли беше студена по мои усещания, а както се оказа след сверка със сайтовете – не само по мои (20-21 градуса), но поне за мен не беше проблем. Както казаха местни, след август се стопляла, но тази година била необичайно студена. Имахме си вятър почти всички дни, така 33-те градуса се понасяха. Хубав шнорхелинг, където съм се пробвала - риби, октоподи. Има и доста диви плажове (някои достъпни само пеш), а дори „облагородените“, като свършат шезлонгите, има много място в различни посоки. Специално за Самос щях да пиша по-подробно със снимки, че не е толкова популярен, но засега не се оправям със свободното време. Туристите са основно от Холандия и Германия и са разпръснати.

Тук малко снимки от стари мнения:

Скрит текст:

# 454
Благодаря момичета.
Огледах отново феритата от Кавала.. има два ферибота с не много удобни за мен дати, но не ми се вижда добра идея 12-13 часа без каюта.. ще подлуднем... 😒
Мъжа ми иска да си вземем колата,не е много доволен без нея да ходим, защото обикаляме.
Вариант през Кушадасъ е да я оставим някъде там на паркинг за една седмица..ама тегава работа е без кола, и то да пътуваш с нея и да я зарежеш на час разстояние. Хем ми се ходи, хем се колебая заради това неудобство.
Розова маслинка какво имаш предвид с обществен транспорт? Не мога ли да си оставя колата в Турция и да се върна след седмица или имаше някакво ограничение, не мога да се сетя..

# 455
Е с каюта, де, то такива часове без, особено нощем, е само за младежи бекпекъри... Разликата в цените е незначителна.

Да, има митнически трудности за оставяне на колата в Турция, отписване, записване и не знам какво. Розова маслинка вероятно е по-запозната.

# 456
12-13 часа дори без каюта не са чак толкова зле. Особено при нощен преход. Денем е по-тегаво. Но със сигурност е по-леко от цял ден шофиране.

# 457
То проблема е, че краткия ферибот не предлага каюти 😒 само този, който е 17-18ч.
Ще изчакам да кажат за Кушадасъ или в крайна сметка ще отидем друга година. От Атина е безобразна цената - 650 евра.. луда работа

# 458
А, има си каюти Блу стар Миконос, но сега гледам в сайта им, че са само 29... освен да са заети, че това лято нищо не ме учудва, ама пък месец по-рано?
За сравнение на Диагорас са 131 и бяха изчерпани две седмици преди нашето пътуване, но пък то бе в пика на лятото.

# 459
Знам, че оставянето на колата е сложна работа и спрях да се интересувам от подробности. В турската тема се разискваше скоро. И ако до летище в Истанбул по́ ще има яснота как да се свърши това, за Кушадасъ ме съмнява. Не знам дали не можете да нагласите да отидете с фери от Турция до Хиос и там гореспоменатото фери, но вероятно ще стане камила с рога. Друг път бих се пробвала със самолет аз, че много път, а и ни се наложи да правим две нощувки в Кушадасъ заради стиковането на фери и автобус за България. Самият път също не е малко, на мен за първи път ми се случи да изкарам толкова в автобус.

# 460
  • София
Аз, като пътувала и с фери, и със самолет, ви казвам, че със самолет е много по-лесно и не се губи толкова време. Полетът от Солун е около час. Но за обиколка на Самос е по-добре да си с кола. Поне аз така си обещах през 2020, че ще се върнем на острова някой ден, но с кола.
Иначе ние пътувахме с Блу Стар Миконос (тогава беше Нисос Миконос) 16 часа през деня до Икария и обратно с нощен преход, без каюта, но на супер изгодни цени - 176 евро за кола и двама пътници за двете посоки. И по тази причина пътуването си заслужаваше на 1000 процента. Дневното всъщност беше доста приятно, времето мина неусетно, вероятно защото имах голям мерак за Икария. Тръгнахме от Кавала в 7.45 и пристигнахме в Евдилос в 23.40. На кораба четох книга, пекох се на слънце и се наслаждавах на пейзажа и островите, покрай които минавахме. На връщане беше по-зле, защото в салоните беше студено, светло и шумно и почти не спахме. Слава на Бога, прибрахме се в България от Кавала без произшествия. Но си беше изморително.

# 461
  • СОФИЯ
А аз обмислям за края на септември Лефкада. Не искам сухопътно, играла съм го и до Корфу и не ми харесва. Сф-Корфу си е час и при закъснение на полета.

# 462
  • София
nellyli, на мен Палиолинос ми беше голямо разочарование. Бях гледала снимки като показаните, но ние го видяхме така:

Реално там нямаше плаж.

мама САННЯ, проблемът на пътуването със самолет е, че като пристигнете, сте без кола. И или трябва да наемете, или да се ограничите с възможностите на обществения превоз, които обаче в края на септември не са големи. Аз лично всеки път претеглям ползите и неудобствата и така избирам. Пътят до Лефкада с кола е приятен, особено от гръцка страна.

Последна редакция: пн, 08 авг 2022, 21:43 от миленка_д

# 463
  • СОФИЯ
Благодаря, наясно съм. Избрах самолет.

# 464
  • Пловдив
Благодаря момичета.
Огледах отново феритата от Кавала.. има два ферибота с не много удобни за мен дати, но не ми се вижда добра идея 12-13 часа без каюта.. ще подлуднем... 😒
Мъжа ми иска да си вземем колата,не е много доволен без нея да ходим, защото обикаляме.
Вариант през Кушадасъ е да я оставим някъде там на паркинг за една седмица..ама тегава работа е без кола, и то да пътуваш с нея и да я зарежеш на час разстояние. Хем ми се ходи, хем се колебая заради това неудобство.
Розова маслинка какво имаш предвид с обществен транспорт? Не мога ли да си оставя колата в Турция и да се върна след седмица или имаше някакво ограничение, не мога да се сетя..
Аз не разбрах защо да оставяте колата? Ферито не вози коли ли? Иначе малко галимация, но се излиза и влиза обратно с колата. Отписват и записват. Ние така пътувахме Айвалък - Лесбос и обратно.

Общи условия

Активация на акаунт