Частни училища - информативно-дискусионна тема 54

• 41 521
  • 763
  •   1
Отговори
# 585
  • в страната на чудесата
АМИ мога да споделя опит с екипите в Пчмг. Ние цвички нямаме, сигурно защото е гимназия.
Но униформите са чудесни и не се променят от сушилнята.
Всяка година има пастели в списъка. Нито синът ми, нито аз ги ползвам, но е приятно да ги имаме. Съвет за марка?

Също така искам да благодаря за мнението за фюжън, полезно е. Ако Гадамер реши да включи тази информация в първия пост, ще е полезно вероятно за някой, на когото предстои избор.

Също така разбирам от деца в 8 и 9 клас за много паднало ниво на обучението по английски в ИА. Жалко, то и това ако западне там...

# 586
  • София
Къде е проблемът, честно? От една страна се оплаквате, че само едни и същи хора пишат в темата едни и същи неща. След това идваме нови хора (разбираемо повечето от нас с деца в ПУК/първи клас) и тези неща ни вълнуват, обаче пък не са на очакваното ниво. Ние друго освен комуникацията около кандидатстването, записването и първия учебен ден все още не можем да споделим. И като се осмели една майка да пише, всички ѝ скочиха все едно е анатемосала цялото частно образование по света и у нас.

На мен всяко мнение в темата ми е интересно. Като възрастен и средно интелигентен човек, отсявам тези, които са ми полезни, и прескачам нещата, които не ме интересуват.

Аз иначе списък още нямам. Ще видя какво ще кажат на родителската среща на 12-ти и ще купувам каквото трябва след това. Даже и цвички не съм взела, въпреки че ме предупредихте, защото решихме да се изнесем от София за лятото. Ще танцува бос, ако се наложи, в началото.

Последна редакция: пн, 22 авг 2022, 09:19 от Фран

# 587
Аз съм пропуснала филиите с пастет, та нищо не ми говори дискусията. Нещо за (не)здравословното хранене (с lunch box) в ЧУ ли е?

# 588
  • в страната на чудесата
Не не, за таксите и % от бюджета, който е разумно да бъде отделен за ЧУ съответно с 1,2 или повече деца.

# 589
А може ли повече инфо как така е паднало нивото по английски в ИА. Аз никъде не съм го чел това, сигурно е било изтрито и съм пропуснал нещо.

# 590
Лейка, ще си дърпаме косите. Защо лъжеш така за униформите? Нашите стават на дупки покрай джобовете 😂

# 591
Не не, за таксите и % от бюджета, който е разумно да бъде отделен за ЧУ съответно с 1,2 или повече деца.
А-ха, благодаря. Какво гласи форумната мъдрост, около какъв % се обединява мнозинството?

# 592
  • в страната на чудесата
Не Мецане, от няколко познати деца, които учат там.
Флай, аз пера на 1200 оборота, досега не съм имала проблеми. Ама пералнята ми е миле, да не е от това?

Силвиана, това е много добър въпрос. Дали не е разумно да го обсъдим в сегашната ситуация с двуцифрена инфлация, макар и привнесена. Според теб какъв е разумният %? 10? 15? 25?

# 593
Лейка, за съжаление, не мога да дам моите 5 стотинки по въпроса. У нас боравим с твърди суми, със свободни професии сме и нямаме фиксирани доходи.

# 594
  • София
Не съм запозната с историята на темата явно, извинете! За мен е ОК всичко да е на едно място, но ако някоя тема не е за тук, просто кажете и ще търсим друго място за коментари.

Темата за семейния бюджет и процента от него посветен на образованието на децата ме вълнува също. През януари бяхме сравнително спокойни, че ще успеем да поемем не само таксите на настоящето ПУК-че, а евентуално и на сестра му след време. Сега обаче започвам да се притеснявам като гледам какво става с цените на всичко...

# 595
  • в страната на чудесата
Лейка, за съжаление, не мога да дам моите 5 стотинки по въпроса. У нас боравим с твърди суми, със свободни професии сме и нямаме фиксирани доходи.
Все пак имате яснота за годишния или две или пет годишния приход/печалба... освен това въпросът не е да си смятаме балансите, а надминаването на кой % прави риска системен в семейния бюджет.
Всеки бизнес е нефиксиран, огромен брой професии са свободни. Така че и твоите 5 ст ще са от полза.

# 596
И аз моите 20 ст по темата с униформите в Питагор.
Освен моето дрехите след него ги носят още две деца. Нямам промяна в цвета или пък в размера Simple Smile блузите пера и суша в сушилня. Единственото което не харесах е жилетката. Първите бяха с вълна и бодяха, после пък след пране станаха като чувал. Най- много две да сме купили. Дебелият суичер никога не съм го купувала. Все някой ни го е давал. Глади се кофти Simple Smile. Всичко друго за мен е идеално.

# 597
Коя ви беше фирмата? На ПБ бяха много скъпи и доста зле. После ги пое някаква приятелка на Шотева с шивачница в Асеновград, та казаха, че били оше по-скъпи и зле.

# 598
Имаме отделна сметка за образованието на децата, гледаме да има мин баланс в размер на поне годишните такси за 5 г. Сметката не се пипа при никакви обстоятелства.

# 599
  • софия
Имаме отделна сметка за образованието на децата, гледаме да има мин баланс в размер на поне годишните такси за 5 г. Сметката не се пипа при никакви обстоятелства.

Добре де, инфлацията не ви ли притеснява? То хубаво не пипате при никакви условия, ама те се топят...

Не знам, за мен лично е много рисково вече плащането за частно образование, а като се сложи и второ дете да се задава тръгващо в частно училище... И въпреки всичко бих продължила да го плащам (помня дискусията за пастета), въпросът е като не мога да го правя какво става?

Моите сметки в магазин за хранителни стоки, при едни и същи продукти преди няколко месеца и сега са почти двойни.

Дрийм, какви пастели те гонят? Хубави пастели има на кохинор. (и маслените и сухите са им хубави, без да са претенциозни). В училище някой рисува ли с пастели изобщо? Залагам на моливи, по-не се ронят и не се овъргалва раницата в тебеширен прах.

Общи условия

Активация на акаунт