Частни училища - информативно-дискусионна тема 54

• 41 526
  • 763
  •   1
Отговори
# 570
  • Blondeville
Тоест не сте освободили мястото официално, а сте изчакали да се досетят сами, като не сте поръчали униформи и не сте платили таксата? Малко кофти така, ама вие си знаете…

За таксите - мисля преекспонира се дискусията. Като съвет мога да дам да се сложат подсещания в телефона, за да не се забравя. Ние правим така за всякакви плащания. На СС няколко дни след превода писахме мейл да се уверим, че парите са получени, потвърдиха ни и ни беше спокойно.

Няма как да не е ясно, че детето е “отписано”, но още не им е казано, като такива като мен, които са пазили място повече време, защото май месец трябваше да се платят и поръчат униформите и не, плащането не е забавено с месеци, а с дни, защото плащането беше до края на юли. Няма как да ги подсещат да платят таксата, ако вече не са платили и поръчали униформи. Няма как да не им е ясно, че детето ще учи при тях, защото още с ниво - незаявяване и неплащане на униформи - това би станало ясно.

# 571
Липсата на обратна връзка по мои впечатления е най-шокиращото при сблъсъка с нашата култура за, да кажем, свикналите със западния модел.

# 572
  • в страната на чудесата
Ама тук говорим за българи, български училища, български деца. Само моливите и раниците са западни 😂😂😂
Или имаш друго предвид.

# 573
Моя грешка. Заблудих се нещо.

# 574
  • София
Тоест не сте освободили мястото официално, а сте изчакали да се досетят сами, като не сте поръчали униформи и не сте платили таксата? Малко кофти така, ама вие си знаете…

За таксите - мисля преекспонира се дискусията. Като съвет мога да дам да се сложат подсещания в телефона, за да не се забравя. Ние правим така за всякакви плащания. На СС няколко дни след превода писахме мейл да се уверим, че парите са получени, потвърдиха ни и ни беше спокойно.

Няма как да не е ясно, че детето е “отписано”, но още не им е казано, като такива като мен, които са пазили място повече време, защото май месец трябваше да се платят и поръчат униформите и не, плащането не е забавено с месеци, а с дни, защото плащането беше до края на юли. Няма как да ги подсещат да платят таксата, ако вече не са платили и поръчали униформи. Няма как да не им е ясно, че детето ще учи при тях, защото още с ниво - незаявяване и неплащане на униформи - това би станало ясно.

Тоест не четете Simple Smile
Не говоря за себе си. А за другата потребителка, която си е поръчала и платила униформите още май месец, защото това беше заложено в договора, който и аз съм подписала. А иначе отписването става с прекратителен анекс към договора, който ти изпращат, а ти попълваш и подписваш.
Та още веднъж да повторя и не говоря за мен, а за потребителката срещу която скочиха: не става въпрос за закъснение на плащането от много време, а няколко дни. От училището са наясно, че детето ще учи там, защото униформите са платени и поръчани (задължение, което беше фиксирано през месец май).

Констатациите, които генерализират и измъкват далечен смисъл като гръмотевичен тътен от едно недоволство за грубо подсещане са ми меко казано - абсурдни. Всички в темата (или почти) сте явно профайлъри на работа във ФБР, които само от няколко думи си вадите извод за дълбоката и забулена същина на човешката душа.
За всички, които много се интересувате от темата - задържала съм мястото в Питагор, толкова колкото съм преценила. Прекратила съм договора със съответен анекс, а не като не съм платила униформите и съм се “покрила”. Не дължа обеснение на никого и не отговарям пред никого. Не ме интересува вашето мнение за това.
Питагор е чудесно училище и не се съмнявам, че ще продължи да е такова и в новия си формат. А как комуникират или как поддържат връзка с родителите е нещо съвсем различно. Това, че едно училище дава чудесно образование на децата не е причина да нямаме изисквания към администрацията му или към комуникацията с него.
В тази тема една част от потребителите са изрядни във всеки аспект от живота, те са непогрешими, много интелигентни, ерудирани и на ти с психологията на Юнг. Не понасят обикновените хора, които не са достигнали тяхното съвършенство.

# 575
  • софия
Ама естествено….. имаме изисквания.
Но другите като имат са сухи и са ни накривили шапките и сме огорчени.

Айде моля ви се да имаме и отговорности освен изисквания.

Защо да плащаме едни пари за нещо, което е хубаво, но да искаме да го разваляме или поне да не уважаваме…. Стига вече, дайте да мислим за ролята ни в една общество, а не като самостоятелни единици…
Забулената човешка душа нвма много общо с елементарно спазване на правила.
Дълбоките философии не са ви от полза.

# 576
  • София

Дълбоките философии не са ви от полза.

На никого не са.
И да, редно е да имаме изисквания и отговорности. Двупосочни са нещата. Просто ми стана много странно как едно обикновено мнение на потребител предизвика такава лавина от негативизъм и “начукване на канчето” заради безотговорността.
Когато подписвахме договора със СС и посочвах начин на плащане - за първата година нямаше еднократно плащане, каквото аз исках. Най-малкото разсрочване беше на три пъти. Част при подписването, част до края на май и последна част до средата на януари, ако не се лъжа. Имаше и други планове за плащане на таксата на различно оформени вноски. Ние хората много обичаме да съдим, но не са много справедливите Simple Smile Никой не знае потребителката дали не е била болна, дали не е имала малко дете болно или нещо друго, което я е разсеяло и е забравила.
Тя се оплаква от студен тон в комуникацията. И какво от това? Няколко познати, чиито деца кандидатстваха тази година в Питагор ми споделиха разочарование от обратна връзка. Едната след това не заведе детето на изпит там, точно заради отношение, което не й хареса. Нейното дете ще учи сега с моето в СС, та не е защото “гроздето е кисело”.

# 577
Пак само  информативно към потребителката Simple Smile
Фирмата за униформи няма общо с училището. За 7 години никой от училището не е наясно дали сме си поръчали униформа или не. Дрехи непрекъснато се въртят между децата. На моето му дават, аз давам на други и т.н. Сигурна съм че има ПУК чета за които униформи не са поръчвани.

Мейлите и в Питагор и в ПЧМГ са на килограм. Информират за всяко нещо, понякога по три пъти да няма някой не разбрал.
В 90% от случайте има срок и вески е длъжен да си го следи.
Плановете за плащане са оформени в договора. Никой не е длъжен да напомня. Това е моето виждане.
Всеки има право да не харесва даден учител или дадено училище. Но да очакваш хипер-супер любезноподканщ мейл, при положение че ти не си си свършил работата не е хубаво.
Дали потребителката се е обадила да се извини в Питагор че е забравила да плати?

# 578
Оф, то запазването на място костваше на някои от вас хилядарки, че купуването на една униформа за стотина лева ли ще ви спре?
Хайде стига разправяйте смехории, ако обичате!

За сведение, когато за първи път кандидатстваше моята дъщеря в СС, бях меко казано разочарована от обратната връзка. Ама хей ме на - там учи, че и от позицията на сегашния ми опит, мнението ми тогава ми се вижда доста меко казано тъпанарско. Да решаваш подобно нещо, на база мимолетни обстоятелства (някой е станал накриво; някой смята деловитостта и краткостта  в комуникацията за по-добър вариант; някой смята, че не е полезно прекаленото фамилиарничене) е само реализация на собствените комплекси и вътрешна неудовлетвореност.
Като не го е завела на изпит - след тях вероятно е имало хиляди други желаещи, та празно място точно в това училище не е останало.

И аз бих попитала, дали се е извинила за забавянето, като е толкова чувствителна на тема коректно и уважително отношение?

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 23:27 от Fancy

# 579
  • София
Оф, то запазването на място костваше на някои от вас хилядарки, че купуването на една униформа за стотина лева ли ще ви спре?
Хайде стига разправяйте смехории, ако обичате!

За сведение, когато за първи път кандидатстваше моята дъщеря в СС, бях меко казано разочарована от обратната връзка. Ама хей ме на - там учи, че и от позицията на сегашния ми опит, мнението ми тогава ми се вижда доста меко казано тъпанарско.

Та това твое мнение в ретроспекция, което сега оценяваш по този начин някой плюл ли го е постоянно, изкарвал ли те е каква ли не?
В интерес на истината, аз много харесвам Питагор. Отлично училище. Аз лично не бих се засегнала от един сух мейл, нито дръпнато отношение на администрацията при представяне на училището би ме отказало. Но това важи за мен. За друг е друго.
Запазването на място ми е коствало точно толкова, колкото на всеки друг, който е предпочел СС пред Питагор. Пък не виждам да изказваш негативизъм към някой друг, който е “пропилял” хилядарки. И какво теб конкретно те касае това.

# 580
Оооооо, правеха ме на пух и прах хора, с които в момента сме много близки.
Има го в хисторито на темата.

Само ти си го казала в темата без грам неудобство. Но мнението ми касае не само теб, а и всеки, който се е изхитрил да си пази по този начин мястото, въпреки, че е взел окончателно друго решение. Т.е. не си привилегирована по отношение негативното ми мнение.

# 581
  • София
Сутринта имаше въпрос за Фюжън (извинявам се, че не запомних от кого беше).
Класовете са от ПУК до 7ми; по 2 паралелки от набор; 12-14 деца/клас.
В начален етап учат 9 ч АЕ/седмица: 6 - с основен преподавател, 2 - с нейтив и 1 се води сценичен английски. Имат малко повече спорт, повече часове по изкуства, но специално подчертават, че не са училище по изкуства и не е идеята да развиват децата специално в тази насока. Кандидатстването (пак за начален етап имам инфо само) е също по-творческо - няма изпити по БЕЛ/Мат/език, а е събеседване с детето и представени от него рисунки и разказ/изиграване на преживяна случка.
Храната е с отделна цена от таксата за обучение, но на практика нямате избор. Не дават да се внася храна от вън (с изключение на плод/зеленчук/ядки). Затова пък могат да предложат съобразено меню с всякакви специфични режими на хранене и алергии. Идеята е да няма разделение между децата и изхранване с храни в пакетчета. Имат и такса учебници и консумативи - която покрива всички помагала, тетрадки и канцеларски консумативи.

Последна редакция: пн, 22 авг 2022, 09:21 от Фран

# 582
  • Blondeville
Magnollia, не съм искала да се заяждам, просто попитах, понеже болднатият текст звучеше сякаш още не е казано, не е защото не мога да чета 🙂 Както и да е, отписали сте детето явно, тепърва предстоят емоциите по първия учебен ден на ПУК-четата, успех!

Аз започнах да следя темите за първокласници, и оттам ми изникна следното чудене за нещата, които трябва да се подготвят от ЛЛ - предполагам здравен карта с текущи мерки и т.н. плюс нов картон с отразени всички ваксини, или прехвърляме картона от градината плюс нанесени в него новопоставените? Извинявам се за off topic-a.

Скрит текст:

Тоест не четете Simple Smile
Не говоря за себе си. А за другата потребителка, която си е поръчала и платила униформите още май месец, защото това беше заложено в договора, който и аз съм подписала. А иначе отписването става с прекратителен анекс към договора, който ти изпращат, а ти попълваш и подписваш.
Та още веднъж да повторя и не говоря за мен, а за потребителката срещу която скочиха: не става въпрос за закъснение на плащането от много време, а няколко дни. От училището са наясно, че детето ще учи там, защото униформите са платени и поръчани (задължение, което беше фиксирано през месец май).

Констатациите, които генерализират и измъкват далечен смисъл като гръмотевичен тътен от едно недоволство за грубо подсещане са ми меко казано - абсурдни. Всички в темата (или почти) сте явно профайлъри на работа във ФБР, които само от няколко думи си вадите извод за дълбоката и забулена същина на човешката душа.
За всички, които много се интересувате от темата - задържала съм мястото в Питагор, толкова колкото съм преценила. Прекратила съм договора със съответен анекс, а не като не съм платила униформите и съм се “покрила”. Не дължа обеснение на никого и не отговарям пред никого. Не ме интересува вашето мнение за това.
Питагор е чудесно училище и не се съмнявам, че ще продължи да е такова и в новия си формат. А как комуникират или как поддържат връзка с родителите е нещо съвсем различно. Това, че едно училище дава чудесно образование на децата не е причина да нямаме изисквания към администрацията му или към комуникацията с него.
В тази тема една част от потребителите са изрядни във всеки аспект от живота, те са непогрешими, много интелигентни, ерудирани и на ти с психологията на Юнг. Не понасят обикновените хора, които не са достигнали тяхното съвършенство.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 11:50 от Фран

# 583
Аз започнах да следя темите за първокласници, и оттам ми изникна следното чудене за нещата, които трябва да се подготвят от ЛЛ - предполагам здравен карта с текущи мерки и т.н. плюс нов картон с отразени всички ваксини, или прехвърляме картона от градината плюс нанесени в него новопоставените? Извинявам се за off topic-a.
ЛЛ издава здравно-профилактична карта. Принципно я вадят от програмата и само слагат печат. Може и да попълните тази дадена от чуилището и ЛЛ да я подпише и подпечати.
Реално за училището няма изисквания за ваксини, както е за ДГ. Даже и не ваксинирано дете може да посещава училище. Доколкото ми е известно е по-скоро с информативен характер.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 11:49 от Фран

# 584
Моля, слагайте (поне) цитатите в скрит текст.
Темата и без това е нечетима от доста издания насам.
Та поне цитатите да си спестим.

Общи условия

Активация на акаунт