Частни училища - информативно-дискусионна тема 54

• 41 482
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
svee за мен 50% от семейният бюджет за образование е безумие.
Частното образование е нещо чудесно но не на всяка цена.
Малкият ми син има почти толкова допълнителни разходи на месец колкото е и училището. Ходи на спорт, кара колело, ходеше на пиано, допълнителен английски, лятото лагер, сърф и други.
Да си призна честно всяка допълнителна дейност го развива много повече като характер, знания и умения от училището.

# 616
Не забелязваш какво дава училището, защото не знаеш какво би било без него.

# 617
Ако поста е насочен към мен Simple Smile забелязвам разбира се Simple Smile
Но допълнителните занимания дават не по-малко.
Знания се наваксват все някак, но това да имаш житески опит и емоционална интелигентност е много трудно за наваксване.
Ако трябва да избирам дали детето да учи в ЧУ без да имаме възможност за всички извънкласни неща или в ДУ с всички извънкласни дейности - ще избера второто.

# 618
Svee, според мен при училищата с детски градини точно така се получава. По-голамата част от децата продължават в училище и местата за външни кандидатстващи са ограничени. За споменатите Иззи и Британика е точно така, бих добавила и Азбуки. Когато ние кандидатствахме в Азбуки имаше 8 места, в Британика около 4, а в Иззи изобщо нямаше. При нас в Maple bear до тази година нямаше градина, открива сега през септември, но знам, че има доста голям интерес и пак няма особено много места. Когато кандидатствахме ние имаше кратко интервю с детето, а сега наскоро гледах в сайта, че вече е с пробен ден.

# 619
  • Отвъд алеята зад шкафа
Svee, училищата, които имат детски градини, запълват повечето бройки за ПУК. Провери дали има прием на допълнителен клас ПУК с външни деца.

# 620
Ако поста е насочен към мен Simple Smile забелязвам разбира се Simple Smile
Но допълнителните занимания дават не по-малко.
Знания се наваксват все някак, но това да имаш житески опит и емоционална интелигентност е много трудно за наваксване.
Ако трябва да избирам дали детето да учи в ЧУ без да имаме възможност за всички извънкласни неща или в ДУ с всички извънкласни дейности - ще избера второто.
Е, ние така избрахме. Не е добър вариант.
Коментарът ти ме свари докато разчиствам четвъртокласните материали. Гледам изходния тест по БЕЛ, учителката очевидно не прави разлика между подлог и наречие. За членуване на числителни да не говорим... Второ дете ще бори тежко наследство...
Разбира се, ако конкретизираме, че става дума за добро ДУ, ще се съглася.

# 621
  • София
Не знам как е за другите, но за Иззи мога да коментирам- места и за 2 годишни трудно, натам си продължават децата, като има само единични бройки. По принцип квартал Витоша няма много детски градини и училища и хората от рано се ориентират. Аз бих се обадила в училищата и бих разпитала директно.

# 622
В групата на моето дете в Британика през изминалата учебна година - ПУК - всички деца бяха нови, т.е. приети точно за ПУК. То сега ще е първи клас и си продължава. Но има и втора ПУК-група, в която част от децата са такива, продължили от детската градина. Нямам идея колко точно.
В ПУК на Британика е все едно издърпан година напред първи клас - не се спи следобед, има доста учебни занимания. Ние сме изключително доволни.
Ако решите да пропуснете и ПУК - местата за първи клас са изключително малко, 3-4, т.е. почти няма прием за първи клас.

От няколко години следя темата и се надявам скоро да започна да се включвам - през тази (учебна) година синът ни ще кандидатства в АК, а през следващата и голямата му сестра, а малката - в ПУК. Притеснява ме последното увеличение на таксите в колежа обаче, и при нас може процентът от бюджета за образование да достигне близо 50 от семейния... Не сме разточителни попринцип и смятам, че ако не продължават така да растат таксите с по 400Е на година ще можем да си го позволим.
Исках да попитам родителите на деца от училища с английски - Иззи, Maple, Британика, поправете ме ако има още, които да заслужават да бъдат споменати - дали вашите деца са започнали там от детска градина, или от ПУК? Попринцип желанието ми е малката да продължи в текущата детска (също с английски) и да започне там направо в предучилищна. Дали, както за първи клас, повечето места в ПУК се заемат от децата от детските им градини, или има допълнителни паралелки и мога да съм спокойна, че ще има места? В този въпрос предполагам изключвам Maple, тъй като са нови се съмнявам местата да са проблем.

# 623
  • София
Благодаря за информацията, ще ги прозвъня значи, евентуално за следващата учебна година.

seaweed, а би ли споделила моля те нещо повече за училището? Тъй като е ново, много трудно се намират отзиви за него. Интересува ме главно с каква насоченост е засега, на какво държат - високи успехи, творчество, hands-on, друго? И какво е отношението на децата към учителите, с малък брой различни учители ли са или с различен по всеки предмет, и съответно има ли и такива които обичат, и такива, които определено не харесват?

# 624
Наблюденията ми до сега са, е че е точно както е записано в сайта, или обучението е насочено към детето. Системата е канадска, и наистина 2 пъти в годината идва представител от Канада, които наблюдава процеса и работи предимно с учителите. Идеята, е че децата се състезават със самите себе си и целата е да бъдат мотивирани от учителите да бъдат все по-добри. Моят син определено не желаеше да чуе за знания, но всички сме изумени от напредъка му за една година във всички предмети. Най-показателен е за мен английският, влезе с елементарни познания. На всичко казваше "Yes", нито разбираше, нито говореше. За 1 година вече говори и играе с дечица напълно свободно и се справя доста добре и с четене. Същото е положението и по математика и БЕЛ. Също така забелязвам, че стана много любознателен. В клас има деца на различни нива, но децата не са наясно кой на какво академично ниво е. Има по 2 паралелки с по 18 деца на випуск. Учителите се сменят всяка година като имат 2 "класни". Една за английската програма и една за българската. Има и смесвания между 2те паралелки всяка година, с цел да се запознаят с повече деца, но понеже все още е малко училището моят син си има приятели от всички класове.
ПС. Редактирам се, защото съм се заблудила в предходния пост. Свободните места, които съм споменала са за кандидатстване са за 1ви клас, но при всички положения, ако има градина към училището е естествено да има по-ограничен прием за външни.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 15:12 от seawind

# 625
  • София
Благодаря ти, звучи прекрасно! Сетих се още два въпроса, ако е удобно... Единият е за храната - с какво се хранят децата и къде, общ стол ли имат, всички заедно ли? И другият - дали има преподаватели чужденци и ако не, дали имате идея какво е нивото на английски на учителите? Малката е с добър разговорен английски (за възрастта си разбира се), но произношение и граматика научава главно от другите деца, когато има нейтив такива...

# 626
Има стол, храната е кетъринг и е био. По желание на родителите тази година пуснаха и опция за Зелео био, но моето дете не е имало оплаквания и от предишната, даже напротив, вкъщи не яде, защото не било като в училище. Но това е много индивидуално, явно има деца, на които не им харесва.
В ПУК имаха чужденци за учители по английската програма. В първи клас имам наблюдения и за двете госпожи по английски. На нашият клас я чух в онлайн обучението и говореше идеално и граматически, и като произношение. Госпожата на съседния клас цяла година им обясняваше, че е чужденка и не знае български. Хванаха я чак към края на втори срок и все още има деца, които вярват Joy
Като цяло когато учат по английската програма просто не се говори на друг език. Както казват, те не учат английски, а учат на английски. Също така имат месечни теми и всички предмети са обвързани с темата. Да кажем "Животни" и по математика темата се върти около тях, и по български и по английски.

# 627
  • София
От това, което прочетох, явно Мейпъл и Иззи са много сходни. Дори се посмях със случката за госпожата по английски, която не говорила български. Моето дете в края на втори срок дойде и ми каза... ама да знаеш мамо госпожата говори и български, аз я чух случайно да говори с детето си на български. До тогава пред децата със съответната учителка всички родители си говорихме с нея на английски. Вече са по-големи и не ѝ вярват, че не говори български, ама тя държи фронта Grinning

# 628
Чудесен пример как стават конфликтите в темата. Не видях някой да се възхищава, аз просто се опитах да отговоря максимално конкретно на зададен въпрос за конкретно училище, което посещава детето ми. Без да изказвам мнение кое е правилно или не. Rainy...е забелязала, че и в тяхното училище моделът е сходен. Няма нито възхищение, нито отричане на една или друга образователна система или училище, до момента, в който Татко мецан, не обясни как това са "измислени" училища, които са пълна загуба на време и пари и по хубаво от неговото няма. И после се чудим, защо в темата се говори за едни и същи училища. Сега аз ако реша да защитя нашият избор, противопоставяйки едното на другото и изтъквайки кое е плюс и кое минус, пак ще стане обичайното в темата. Но аз не бих го направила поради простата причина, че съм наясно, че има различни хора, а не грешни решения. В крайна сметка всички сме в тази тема с обща кауза, водени от идеята да дадем най-доброто за децата си. Точно заради това не бих си позволила да казвам кое е правилно, защото правилното за мен и моето семейство може да е тотална катастрофа за друго семейство. Различни хора, различни идеали, или ако не разбираш нещо, не е необходимо да го отричаш.
За протокола училището е регистрирано по МОН и също така се държи много на националните корени и традиции. Лично аз също не бих избрала училище без диплома от МОН.

# 629
E, Мецане, това сигурно е трети или четвърти рунд обсъждане на точно тази тематика. През годините сме го дъвкали много. Особено що се касае за малки деца, които още не са узрели на родния си език, а какво остава и останалите предмети да са на чужд език. И достатъчно аргументирани мнения е имало (не мои), защо този метод е подходящ за големи и не е подходящ за малки ученици.

Но това си е начин да се привлекат клиенти. И щом клиентите смятат, че това е добре за децата им, никой не може да ги разубеди, докато не приключи етапа и не се видят резултатите. В някои от тези училища, за да покрият и двете системи, се налага децата да са по-натоварени с "тежки" часове, да се дублират часове по предмети, за да може да се покрие и МОН-програмата. И т.н.

Общи условия

Активация на акаунт