Частни училища - информативно-дискусионна тема 54

• 41 479
  • 763
  •   1
Отговори
# 645
Ако целта на училища като Иззи и Мейпъл Беър беше единствено да научат децата на английски, бих се съгласила с Фенси и Татко Мецан, защото има хиляди други начини да се научи английски, без да се плащат хиляди левове. Но едва ли целта им е да научат децата само на това. То е все едно да кажем, че СС подготвя децата единствено за НВО след 7кл, нещо което СМГ прави три пъти по-успешно за без пари.
С няколко разлики Simple Smile
СС и СМГ покриват изискванията на МОН.
СМГ са от 5 а не от 1 клас. В СМГ доскоро класовете бяха по 30 деца. СМГ са на двусменен режим. СС целодневен. СМГ нямат транспорт, СС имат е разни други дребни разлики Simple Smile

Отдаван съм минала 1 клас, но и аз като Мецан не долюбвам чуждестраните образователни системи, интегрирани барабар с нашата. Малко става като миш-маш.
Ако не харесвате Пикасо, това е Ваш проблем, не проблем на Пикасо😁
И именно заради тези “дребни” разлики хората са избрали СС. Позволете на други хора заради други дребни разлики да изберат Иззи и Мейпъл Беър. Чудесно е, че лично Татко Мецан се мъчи да ги извади от жестокото им заблуждение, но това си опитът на Татко Мецан, който не е меродавен🙂
Е щом се пробваме да бъдем оригинални Simple Smile да се пробвам и аз Simple Smile

Това което различава животното от човека е, че животното се учи от грешките си а човека от грешките на другите.

И още една проба Simple Smile
От там където ти отиваш ние се връщаме.

Странното е  че мине не мине време и се появяват потребители с деца за ПУК и 1 клас възхитени от рекламите на училищата. Видяли как децата ще получат някакви фантастични неща и колко невероятни ще станат. И мине не мине време същите тези потребители запяват песента на по старите в тема.
Та да попитам тия стари теми някой чете ли ги?
Можеш да прочетеш Мецан преди години и сега и за Пипи си спомням. Не че и Фенси или Лейка или пък аз не сме имали подобни постове.

# 646
Може и по-зле - в училище в чужбина преди да завърши средно Wink
Аз като противник на МОН хич не се и натискам за българската образователна система. Децата с високи постижения, преминали през нея, успяват въпреки тази система, а не благодарение на знанията, получени в нея.

# 647
Да, никакви знания не получават децата в българската образователна система, горките.
АК не е българската образователна система.
С цялото наливане в допълнителни извънучилищни занимания и дейности от родителите в гимназиалната степен, какъв е приносът на системата за успеха на детето?

# 648
Напротив!
Според теб в 12 клас на какъв изпит се явяват в АК?
И ако имат МОН-ски дипломи, според теб на кои нормативни изисквания им отговаря програмата?

# 649
  • София
АК покрива изцяло българската образователна система + американската си програма. И не знам кой къде налива и как си ги представяш нещата, ама нещо не са ти много ясни. Интересно как масово деца, преминали през българската образователна система, продължават съвсем успешно образованието си навън, след като не са получили никакви знания. Къде ги получават според теб? Ходят по всичко на частни уроци при чуждестранни преподаватели, които преподават по чуждестранна система?

# 650
  • София

И да, ако се вярва на резултатите (защото много обичате да развявате резултатите на СС и максималните точки за сертификати), СМГ е в пъти по-добро училище от СС. И не, не е по-скъпо колкото и пари да са хвърлени по подготовка за прием.
Добре, де, къде са тези пъти?
СМГ БЕЛ - 91,02, МАТ - 97,33
СС БЕЛ -   91,72, МАТ - 93,67

Кеймбридж сертификати с училищна подготовка децата в СМГ не вземат, защото изучаването на език там е в рамките на учебната програма на МОН, според която в края на 7-ми клас се покрива ниво А2.
И никой не е казал, че СМГ е по-скъпо от СС, а че не е "без пари", както каза ти.

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 01:24 от sanaka

# 651
  • София
СМГ е в пъти по-добро от СС за периода от ПУК до четвърти клас, а СС ‐ за гимназиалния етап. Само не знам за 5, 6 и 7 клас кое от двете да избера, но май това, което е три пъти по-добро от другото.

# 652
Резултати? Какви?
Нека спазваме хигиена, колкото аз съм запозната с атмосферата и методите в останалите училища, толкова сте запонати и вие с същите извън вашите училища. Едно е да се изкаже мнение друго е да се налага, на мен лично възпитанието не ми го позволява. Вашите грешки и мнение са си ваши и много малко хора извън близкия ви кръг се интересуват от тях. За съжаление ситуацията е динамична в образованието и колкото и да искам няма как да се поуча от събития случили се преди Х години, просто са неактуални.  Като купувам електроуред или нова кола, не гледам ревюта от преди 5 години.   Качествените ДУ са все по-малко и по-недостъпни, а утвърдените ЧУ не могат да поемат капацитета на разрастващата се София. Някои утвърдени ЧУ свалят нивото, чела съм, че и вие сте попадали в тази клопка. И сами изразявате съжаление към сегашните деца, ами какво да правим адаптираме се и понякога изкарваме късмет. Някои изкарват късмет и са 1ва група в 107мо. Някои се регистрират на адрес на познати, други търсят връзки, трети плащат под масата. Да, фактите са факти, но цялостното усещане, е че всички избрали друг път са заблудени. Темата може да е много полезна ако има малко разбиране и приемане на чуждото мнение. За мен единственото полезно беше списъкът на 1ва страница, кратко и ясно къде какво има. После отиваш и се доверяваш на собствените си очи, уши, социална, емоционална интелигентност и действаш. Относно дискусионния характер, ами темата за видовете моливи, цвички и раници срещу, която имаше възмущение за мен е много по-полезна, отколкото сравняване на резултати, на кой детето му къде какво било научило, кой бил заблуден, кога се броят пилците, кога е осмокласната есен.

# 653
  • София
И за да сме коректни, нека да кажем, че споменаването на СС и сравняването на резултати /в пъти/, бе дело на нов потребител в темата. Отговорите бях опит /неуспешен/ да се помоли потребителя да обясни на какви факти базира твърденията си.

# 654
Всъщност, ако трябва да сме точни, Мецан разказа своя опит и каза, че това е голямата му грешка.
Има малка разлика с твърдението ви, че е писал, само защото не е за Питагор и СС. Освен това неговото дете дори не е в някое от тези две училища. Simple Smile
Благодарности и адмирации за списъкът, още веднъж отлична работа и най-искрено го оценявам.
Но отказвам да приема мнение на непознат по отношение дали съм в заблуда за нещо, с което непознатият не е напълно наясно Simple Smile
Явно наистина дискусията ви е много доскучала, защото забелязвам диагонално четене. Няма абсолютно никакъв проблем в споделянето на мнение, но ако ми позволите, във въпросния пост на Мецан споделянето на опит е само във въведенеито, проблемът идва от:
" хем при нас учителите бяха наистина чужденци, а не се преструваха"
"учи по нашата програма, а не по измислени чуждестранни програми"
"ние сме Българи, които живеят в България и е добре, че навреме се усетихме, че иначе пораженията щяха да бъдат страшни"
"това, на което се възхищавате, изобщо не е плюс"
Това малко се различава от просто споделяне на преживяване, прокрадва се 1 нотка на внушаване на превъзходство на една програма над друга, прави се паралел и между програмите. Изказват се предположения, при положение, че всички предмети се изучават на АЕ, което не е вярно и води до заблуда.

Също у мен се зараждат подозрения, че и моят пост е четен малко диагонално, изрично се върнах и не виждам къде съм твърдяла такова нещо или споменала някое училище.
Когато нещо ми е досадно и нямам ангажимент към него, не се занимавам, ако се занимавам бих се постарала да вникна.

# 655
  • София
Ако едно дете има трудности или не е "перфектно" за възрастта си с родния език или този, на който основно общува в страната-гостоприемник (ако е чужбина), значи и с чуждия ще е същата работа. До зрялост на детето е като сформиране на езиковата система. При двуезичните деца, които са с родители българи, но родени и изкарали първите три години от живота си в чужбина и общували и на двата езика, много бързо изглаждат българския, когато се върнат да живеят в България. Много лесно и бързо хващам накъде и как са двуезичните, които са натурално двуезични.

По нашенско с градините на чужд език полза почти няма, освен ако детето от сутрин до вечер в градината на чуждия език, включително ученето на материала, който е все едно като ученото по български и другите предмети в първа група, плюс културните и литературните ценности, както са нашите детски стиготворения, броилки за най малките, приказки, поговорки и др. Има ли детето проблем с българския като роден език, то ще има проблем и с чуждия. Просто така вървят нещата. Започне ли някой да ми обяснява как дете българче, в България, от родители българи говори по-добре английски, ми става ясно за какво става въпрос - за преувеличаване.

За училище пак преди детето да започне да учи изцяло и да общува на чуждия език трябва вече да е станало ясно, че е достатъчно напред с материала и с български като цялостна езикова система - морфология, синтаксис и т.н. Ако все още има несигурност там или някакви проблеми, същата работа ще е с чуждия език. Че и по-зле стават нещата, защото детето няма още основата. Езикът е мислене и усвояване на вътрешните му правила, които не се учат от учебника в първи клас, а "интуитивно", така да се каже, детето попива. То не ги попива, а мозъкът анализира звуковия поток и малко по малко започва да извлича правилата. Ако все още това не е узряло на родния език, няма да е узряло и за чуждия.  Аз разбирам, че всяко училище си търси място под слънцето и експлоатира желанията, мечтите и очакванията според социалния и културен статус, това си е тяхно право, борят се на един пазар. Но като родител бих била не с едно, а с десет на ум, когато ми говорят за чужди езици в детската градина и началното училище. Бих се вгледала мъничко по-рационално и дори критично в детето си как е по български за възрастта си.

Във ФЛ очевидно ще научат френски, защото е френско училище. За всяко друго училище, което има много часова чужд език, но не е по чужда образователна система въпросът е дали е готов човек да даде едни пари заради езика или ги дава заради други неща основно.

# 656
  • В офиса
Е, нали сега е модата на "българската образователна система ги убива", на отричане на НВО и на акцент на доброто възпитание, емоционалната интелигентност и емпатията, все едно задължително ако имаш висок резултат на НВО, не си емпатичен. Но пък си мисля, че е важно да е шарено и реално всяко училище си има неговите клиенти, даже фюжън и демократичното. И е нормално когато даваш ХХ бона на година да искаш да се чувстваш специален и уникален.
И само времето ще покаже доколко настоящият тренд е устойчив и дали отличниците от НВО са всичките стресирани неемпатични катили, а училите по друга система всичките са хармонични, щастливи и успешни.

# 657
  • Blondeville
Човек да не си легне рано, изпуска купона Grinning

По казуса, макар да съм от “новите”, съм на мнението на “старите” за обучението изцяло на чужд език в начален етап. Да, нямам опит нито с едното, нито с другото с все още 5-годишния младеж, обаче прецених, че не ми се поемат рискове и изобщо не разглеждах като опция училища, в които се учи само на английски. Нищо не може да ме убеди, че в България детето ми трябва да учи на чужд език първите си години в училище, ще преглътна, че може да не проговори като нейтив спийкър, но пък съм сигурна, че ще научи езика и без това. За гимназиален етап е друго, там съм “ЗА”.

И не знам защо новите потребители се засегнаха, и аз и те все още сме в началото и още опит не можем да споделим, тръгваме с някакви избори, надежди и планове, само времето ще покаже правилни ли са били.

Затова е редно да уважаваме мнението на хората, които вече са минали по нашия път, и имат малко повече опит, а не да го приемаме непременно като критика и подигравка към избора ни. В крайна сметка, може опитът на Мецан да не се повтори с друг, но пък може и да се повтори, затова е полезно да го има споделен. Разбирам, че всеки иска да си валидира изборите, и аз искам, но докато децата ни са още ПУК/1-и клас, е много трудно това да се случи, понеже още нищо не сме видели на практика Simple Smile

И това, че СМГ е три пъти по-добро от СС откъде дойде ни в клин ни в ръкав Grinning

# 658
  • Отвъд алеята зад шкафа
Тинки, ти визираш две луди майки, обаче това показва една тенденция - системата на кандидатстване след 7 клас е кофти и всички влизат в нейната фуния - специалните, готини и много добре образовани деца от ЧУ също се вливат в тази фуния в борба за....ДУ. Май само СГ преминава покрай НВО все едно не съществува и вероятно това е причината да има интерес към него. Малко хора дори от ЧУ имат смелостта да не се поддадат на индустрията на частните уроци.

# 659
Лично аз виждам арогантно, пренебрежително и откровено обидно отношение единствено от старите потребители на темата. Отново думите ми са извадени от контекст, но това не ме учудва🙂 Бг мамма не е мястото, на което ще обяснявам какво виждам като успех/неуспех, нито с каква цел инвестирам в частно училище.
Дискусията тръгна от неуместната реакция на стар потребител към пост на майка на дете в Мейпъл Беър.
Започнах да чета темата с цел да се ориентирам към ЧУ за по-малкото ми дете, но, за мое огромно съжаление, не откривам смислена информация. Явно потребителите тук не успяват да надскочат дребнотемието и меренето на избори и вместо да е полезна темата се превръща в хвалене на две конкретни училища и отричане на всички останали. Преобладват обиди, личностни нападки и високомерно и пренебрежително отношение към новите потребители.

Последна редакция: пн, 22 авг 2022, 09:16 от Фран

Общи условия

Активация на акаунт