Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 6

• 90 901
  • 796
  •   1
Отговори
# 135
По-скоро са профилиращи паралелки. Влизам са сайта на всяко училище, което приблизително отговаря на условията и търся условията за прием. Като се съобразявам и с локацията, защото все пак ще ходи до там всеки ден в продължение на 5 години.

# 136
По-скоро са профилиращи паралелки. Влизам са сайта на всяко училище, което приблизително отговаря на условията и търся условията за прием. Като се съобразявам и с локацията, защото все пак ще ходи до там всеки ден в продължение на 5 години.
Как разбирате дали отговаря на условията?

# 137
  • Сф
Просто си купете справочника за 7 ми клас за 2023г. ,за София. Когато излезе. Не помня кога точно излиза, но са най- добре похарчените ми 15 лева. В едната книга има баловете от предходната година и тестове ( тях не мога да кажа че сме гледали). А в другата книжка училищата и балообразуването по паралелки, заедно с адреса на училището. Знам , че някои се справят и без справочник,но тъй като се целихме в непопулярните уж , ми свърши чудесна работа! Бях си отбелязала адреси , приемливи училища, не толкова приемливи и тн. Беше като военен щаб у нас 🤣, месец по- рано , може би защото и имам много свободно време . А и на война като на война Simple Smile И се наложи даже да играем войната докрая Wink . Слава богу победихме с желание 1, но само аз си знам през какво минахме ...

Извинявайте за лошите снимки, но горе долу да добиете представа как стоят нещата.
Сега , справочника седи на челно място в семейната библиотека! 😂

# 138
Имам пред вид, че си изтеглих екселския файл с баловете от миналата година, като потърсих с Гугъл. Нататък работя с филтри и пресмятам едно към лампата 🙂 1. имаме ли интерес, 2. има ли шанс, 3. локация. Разбира се, интересувам се от отзиви и ровя и в сайтовете. На следващ етап (до година) ще обиколя няколко набелязани.
Purelove,  благодаря много за подробната информация в постовете ти. Не знаех, че издават справочник.

# 139
  • Сф
Също още нещо се сещам. Аз се движих в избора по училища, не по паралелки. Но това да речем зависи от личния избор. Някои училища имаха по една нова паралелка. Примерно в справочника са 3 паралелки дадени, но на сайта на училището виждаш, че са 4 ( новоотпусната). При попълването на желанията онлайн вече в системата , тя си пада от менюто и новата паралелка, няма проблем. Но да не я пропуснете , ако примерно редите само по паралелки. 133 то беше такъв случай и 119 то по спомен. Аз знам за хора ,които са се объркали именно, защото са редили само по паралелки. Примерно б+х. Изреждат паралелките в различни училища, но да речем не стига бала и на второ се оказва, че детето е изпуснало хубаво училище, защото в съседната паралелка с език е стигал бала , но не е писана..и айде на по- долно и нежелано желание (училище ) . Понякога са много различни и паралелки и балообразуване дори в едно училище с 3 паралелки както е нашия случай например ,  така че гледайте добре какво и как редите . Да не пропуснете шанс.
Въпреки че нашето училище не е топ, искам да ви кажа че сега към момента не се е освободило нито едно място в 8 клас , за разлика от други години. Мисля , че ще  става все по-трудно да се добереш до прилично училище с не толкова космически бал. Не знам защо се случва така, горките деца и стреса!

# 140
Аз не драпам за космическо училище, а за такова с нормална среда.За съжаление в кварталното ни остават деца, които търсят лесното, съответно се формират едни класове с безхаберни деца и съответно родители.Иначе никога нямаше да му причиня да пътува 4 часа на ден, за да учи английски някъде си.
Така че мислете и за локацията на челно място.

# 141
  • София
Локацията е много важна, както и средата. Макар че доста хора, както и аз преди, неглижират елитните училища, факт е, че децата са подбрани по бал там и са много мотивирани и добри. Разбира се, има и изключения, но важно е, че повечето деца са така, а не обратно.
И другото важно е късметът да попаднеш на добри учители, нещо, което е доста трудно вече.
Успех на всички кандидатстващи! Моето дете кандидатства миналата година и знам, какво е напрежението.

# 142
Имах предвид да се мисли как и за колко време детето
ще стига до училище.Да не се пренебрегва това.Мислете, че децата имт нужда от почивка,лично време, да идат на някакви допълнителни занимания( спорт, хобита) или просто да се съберат с приятели.Та не бива свободното им време да се “изяжда “ от градския транспорт.Ако живея в Люлин няма да запиша детето си в Слатина, тъй като няма удобен транспорт.
Имах предвид локацията да е сред водещите изисквания.

# 143
  • София
Ще се намеся с една друга гледна точка. Има училища, в които учителите се чувстват по-добре като дават огромни домашни. Синът ми се упражняваше в преписване до след полунощ. Затова за осми клас търсеше училище с по-малко домашни. Разпитваше всички колко домашни имат. Това му беше основен критерий да изтегли едни училища по-напред.

# 144
  • Сф
Когато училището си заслужава , локацията не е от  съществено значение. Зависи и от целите на детето също. Моята например от 5 клас не е в квартално училище. В началото я карахме сутрин с кола после с метрото свикна да си ходи сама. В някоя от темите потребителка беше споделила че детето и пътува от Бистрица до 1 вас немска и не се оплаква. Нашето училище не е топ , в центъра е,  но имаме деца от всички краища на Сф. Включая от Нови Искър- рейс, метро, не съм чула да се оплакват.
 Ние сме до метро по принцип и няма чак невъзможен и далечен район като цяло. Зависи, гледат се маршрути. Зависи и от цената на жертвата, която трябва да се направи. Има по- удобни и по- неудобни като пътуване училища , но не и невъзможни или това да е пречка. За по- добра среда и обучение си струва да се преглътне пътуването точно. Ами едно време как сме ходили в снега и рейса, в който вее..по час и половина ?

# 145
Не съм съгласна и описах защо, всеки да си прецени.Едно време животът беше много по-спокоен като цяло.
И пак казвам- удобен транспорт, не толкова разстоянието.

# 146
  • София
И аз мисля, че локацията е важна, както и удобния транспорт. Ако става въпрос за елитна гимназия е разбираемо да се направи компромис с това, но иначе е добре да се гледа и местоположението на училището. Както се писа - от Люлин до Слатина си е сериозен път и в двете посоки. Реално 3 - 4 часа всекидневно в път, за учене в 31-во не си заслужават, като може да се запише в училище, което е по-близо и ще стига до него с метрото (примерно).

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 14:03 от Lady Cassiopeia Duval

# 147
  • София
Аз също мисля, че локацията е много важна и е важно да има удобен транспорт. Все пак това са 5 години и голяма част от училищата започват сутрин в 7:30. Ако детето трябва да пътува час, два до училището, кога ще става, кога ще пътува, ще се прибира късно и няма да има време за нищо.
Поне при нас локацията я взимахме предвид при избора на училище.

# 148
от Люлин до Слатина си е сериозен път и в двете посоки. Реално 3 - 4 часа всекидневно в път, за учене в 31-во не си заслужават, като може да се запише в училище, което е по-близо и ще стига до него с метрото (примерно).
Ние живеем извън София и като кандидатстваше големият ми син бях написала 31-во заради езика и добрите отзиви, откак се знам, за това училище.Приеха го на долно желание, което той не искаше,чак тогава се усетих, че няма как да стига до 31-во удобно.Бях сглупила и заради това, че имаше реален шанс да го приемат там, не му дадох да иде на 2-ро класиране.
Та мислете отдалеч и не гледайте само, че
училището е добро, според критериите ви.
Пак отиде да учи в центъра на София, но транспортът от нас дотам беше много удобен и стигаше бързо без проблем.След:или преди училище имаше бърза комуникация, за да иде до Царско село на тренировка или на даскало, което също оказа влияние.
До час път ми е приемливо за моята локация.

# 149
  • Сф
Е, аз бях обиколила естествено и видяла транспорта дори. На живо, не само по карта. И естествено по- нежеланите , по- неудобни и като транспорт - назад в желанията. Въпроса е за къде ще стигне бала. Ако не стига за училища по центъра, какво ? Да запиша в Лозенец примерно ( има някакво там) защото ми е на половин час ,а не в желано в Младост примерно, което ще е на 45-60 минути?  Е ми , не бих. Виж например 12то което е на прилично място изобщо не ми е удобно от нас.Така махнах и 23 то Кюри, безкрайно неудобно ми е, също и другите към Слатина. Въпреки че метро до университета и после 9 ката , не е като да няма начин.
ДХЗ , с професионалния спорт приключихме в 7 ми клас и слава богу. Някои деца успяват да съчетават , говоря за републиканско ниво успехи+ немската примерно, но ние не сме от тях. Аз знам колко натоварване може да понесе моето дете. Иначе знам, бал 400+ по- лесно преценяваме транспорта, повече избор. И да, трябва си преценка на всичко , зависи от личните критерии все пак .

Общи условия

Активация на акаунт