Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 6

• 90 863
  • 796
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Здравейте, дами!
Имам си и аз седмокласник. От известно време чета усилено тази тема и си изграждам общи вчечатления. Синчето учи в 7мо училище в момента и ходи на уроци по БЕЛ  и мат. БЕЛ е горе долу добре, но мат е трагедия. Хубавецът ми няма особено изявени интереси, общо взето знае, че НЕ иска и да чува за математика.
Оглеждам се или за паралелка с езиков профил или нещо с билогия или химия. Това поне му е интересно. 7мо си го харесва, но силите му няма да стигнат за там
За сега имам идея за няколко квартални - 81во в Младост с АЕ, 10то в Младост с природни науки.
Много ми е интересно какво се учи в паралелските с Предприемачество. Някой ако може да ми обясни.

# 106
  • София
Учи се предприемачество и ИТ или предприемачество и география. Профилите се изучават във втори гимназиален етап.

# 107
Добър въпрос. Погледнах няколко такива, понеже учат интензивно и език. Направи ми впечатление, че от оценките в 7-ми клас, балообразуващи са география и ИТ, а не математика. Матурата по БЕЛ е утроява (т.е., точките), а тази по математика се взема 1 Х МАТ. (веднъж).
Може и нататък да се запътим.
Много ми е интересно какво се учи в паралелските с Предприемачество. Някой ако може да ми обясни.

# 108
  • София
Gadamer, как отиде на обмен дъщеря ти?
През училището или през някоя от образователните фирми? 
За мен НТБГ не е от неелитните училища, а ако дава и възможност за обмен!
Моята дъщеря искаше испански, но аз я посъветвах да е като втори език и да не е водещ в избора. В момента е на обмен в САЩ и учи испански по-засилено, така й се пада по програма в американското училище. Така че като се върне ще е по-напред от съучениците си и може да си го продължи с школа. Междудругото съм изключително доволна от НТБГ, нивото и възможностите, които дава на децата.

# 109
  • Отвъд алеята зад шкафа
Програмата се финансира от американското правителство, поемат всички разходи, има и месечна стипендия. Информацията за кандидатстване беше пусната официално в Школо от директорката на гимназията, но всяко едно дете може да кандидатства, ако знае за тази програма. 17 деца бяха избрани за учебната 2022/2023 от цялата страна, като 3 от тях са от НТБГ. Иначе гимназията дава възможности за участие в програми, обучения, семинари, състезания, някои от които се провеждат в чужди държави. Отделно има и задължителни практики/стажове в различни компании. Дъщеря ми случи и на учители. Междудругото една от тези учителки няколко пъти пише препоръки на дъщеря ми на АЕ за ралични апликации по програми, по които кандидатства, включително програмата за обмен и засега все са успешни. На две приятелски семейства съм препоръчала гимназията и те записаха в нея децата си. Ако не смятате, че липсата на профили в 11 и 12 клас ще се окаже пречка за бъдещо кандидатстване, а и детето има интереси към икономика и бизнес, смятам това училище за доста добър избор.

# 110
  • София
Благодря! За нас е още далече, надявам се да се задържи на това ниво още дълго, че живеем много близо.

# 111
Икономическа информатика.
Може ли да споделите, кои са специалните предмети в 11 и 12 клас?

# 112
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ето тук са плановете за всички специалности - https://www.ntbg.bg/bg/page/tipovi-i-uchilishtni-uchebni-planove-za-2022-2023   Имат общи специални предмети и отраслови. Това е за икономическа информатика - https://www.ntbg.bg/js/tiny_mce/plugins/ajaxfilemanager/upload/I … ormatika_2018.pdf

# 113
  • на последния етаж
Изберете училище с по-добра среда, дори и испански да е втори език.
И аз така смятам, но как да разбера каква е средата в различните училища?

# 114
  • София
Определено не се целим към испанската, той иска 22ро,но ако не му стигне балът 1во дали е добро наистина? 127мо и то? Държат ли ниво спрямо 203 ПЕГ например, което ни е близо, но е ужас. Но ако и в тях нивото е зле, защо да пътува ☹️
Ще пишем и НТБГ имат и паралелка с испански, но и тя е с повече бал.Обмислям варианти ако не ни стигне бала. Първо приемат БЕЛ по три, което е супер, там му е силата, но намирам много за нивото и средаа.

# 115
  • София
127-ма последните години има много лоши отзиви. По-напред е писано. Ако ще кандидатства там детето, проучете по-добре училището, потърсете по-нова информация.

# 116
  • София
127-ма последните години има много лоши отзиви. По-напред е писано. Ако ще кандидатства там детето, проучете по-добре училището, потърсете по-нова информация.
А за първо дали имате някаква информация?

# 117
Много се стресирате всички.
За първо имам близка с момиче в 9 клас- испански с природни науки. Казва, че всичко е нормално. Учат си, харесват си училището, но и детето си учеше там до 7 клас и живеят в района.
И аз не знам колко ще изкара моето дете, но понеже минавам втори път през този ненужен кошмар, съм доста по- спокойна. За сега!!!😁

# 118
Всичко е много субективно с училищата.Аз съм доволна от НФСГ.Синът ми го завърши май месец, взе си матурите с 5 по Бел и 6 по Икономика, без уроци и без много време за учене(спортист е).Просто каза, че
по Бел госпожата много ги е юркала да учат.Нямам оплаквания от училището, никога не е имало проблем, имаше обратна връзка и ги гонеха да учат доста.
Обаче от родители и деца  съм чувала негативи за НТБГ , които го завършиха, от Туес и Джон Атананасов също.
Та….къде е истината? Някъде в средата.

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 23:18 от ДХ3

# 119
  • София

Това пък от къде го измислихте? Изобщо не е вярно! Като във всяко училище от втори ешелон има доволни има и недоволни. Но такива крайни изказвания категорично не са верни, особено, ако не са дадени от личен опит.

Определено не се целим към испанската, той иска 22ро,но ако не му стигне балът 1во дали е добро наистина? 127мо и то? Държат ли ниво спрямо 203 ПЕГ например, което ни е близо, но е ужас. Но ако и в тях нивото е зле, защо да пътува ☹️
Ще пишем и НТБГ имат и паралелка с испански, но и тя е с повече бал.Обмислям варианти ако не ни стигне бала. Първо приемат БЕЛ по три, което е супер, там му е силата, но намирам много за нивото и средаа.

127-мо си е хубаво училище и го пиша от личен опит. Ако децата учат - имат хубави оценки, ако не учат - имат ниски оценки. Като във всяко нормално училище. Имаше недоволство от страна на родителите за новия учител по испански, защото изисквал езика да се знае на високо ниво, а децата бяха свикнали при стария, който не си е давал много зор и съответно това се е отразило на оценките. Та, ако искате да записвате испански да знаете, че новия учител е взискателен и изисква испанския да се знае на ниво. Това беше голямата драма със 127-мо в последната година.
Иначе средата си е ОК - специално в класа на сина ми няма проблеми или разправии между децата. Има дисциплина в часовете. Учителите държат връзка с родителите при нужда. Аз съм доволна. Синът ми е в 10-ти клас, тази година доста сериозно настъпи ученето и това веднага се отрази на оценките му.

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 20:24 от Lady Cassiopeia Duval

Общи условия

Активация на акаунт