СНБМ - инициативи - 2 част

• 31 219
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
Момичета, аз нямам време да се ровя.
Днес ми се обади сътрудничката на Христина Христова, каза, че преди срещата от 11 часа ще има пресконференция. Иска ние да участваме, предполагам нямате нищо против Mr. Green, но казах, че първо ще питам и утре ще потвърдя.
Смятам довечера (в обичайното време) да нахвърля един текст ,по който да говоря. Тук ли да го постна или в мейла?
Ще ви помоля за коментари, ако имате да ги добавите с червенко да се виждат.
Поканите пристигнаха, ще трябва да променим часа на срещата. В 10.45. Който не може да дойде тогава, като свърши пресконференцията, ще отида във фоайето, за да му дам поканата, ок?

# 286
Това за пресконференцията е супер!

Хриси, може би тук, в темата да пуснеш основните точки на експозето си , ще можем с общи усилия да го направим.
Ако е на пощата, трябва на всеки едно по едно да се четат предложенията и корекциите, не е удобно някак.

Аз моля да решим и окончателни варианти на текстове на картичките. Освен предложенията на Кали, някой друг ще даде ли предложение?

Доничка, и аз те разконспирирах, не беше трудно, просто ти чукнах профила Mr. Green

# 287
Хрис, още не съм видяла текста, даже не знам каква ще е темата на пресконференцията...
Има ли шанс да се постави въпроса за ясля и майчинство? Да искаме месец-два след тръгване на ясла да се спира майчинството, заради адаптационния период...
Ще погледна текста после и ако има какво ще коментирам... 
Иначе - успех с подготовката за утре!

# 288
Дами ето ви два варанта на шрифт за картичите казвайте кой ви харесва, но по бързичко утре на обед почвам да ги правя.
вариант 1
вариант 2

Гледайте и за някакви равоисни грешки

# 289
Дами ето ви два варанта на шрифт за картичите казвайте кой ви харесва, но по бързичко утре на обед почвам да ги правя.
вариант 1
вариант 2

Гледайте и за някакви равоисни грешки
Владе, аз съм за 1-ия шрифт, но за правописни грешки не мога да проверя, 2-ия го разчитам ,но 1-ия не Embarassed

# 290
Хрис, още не съм видяла текста, даже не знам каква ще е темата на пресконференцията...
Има ли шанс да се постави въпроса за ясля и майчинство? Да искаме месец-два след тръгване на ясла да се спира майчинството, заради адаптационния период...
Ще погледна текста после и ако има какво ще коментирам... 
Иначе - успех с подготовката за утре!

Нали съм казала в обичайното време бе Дес, демек сега Mr. Green.
А за пресконференцията, просто преди самата среща ще има пресконференция, за да обявят за какво е срещата Wink, така че няма място за никакви коментари от този сорт.

# 291
Момичета, за текста на картичката ви казах, че нямам претенции, Кали много хубаво ги е написала. Избирайте нещо и това е Peace
Имам една молба, Ине ти ли беше изровила преди платформите на партиите?
пазиш ли ги, трябват ми Praynig

Текста го пуснах в крайна сметка в пощата Peace

Одеве забравих да напиша нещо важно, като говорих със сътрудничката на Хр.Христова тя ми каза, че ще пускат този сайт за семейството http://www.semeistvoto.net/ (още не работи), Христина Христова преди ми беше споменавала за тази идея. Искат да сложат там наш банер , ако сме съгласни, а пък ние да сложим техен на нашия сайт.
Какво ще кажете?

Последна редакция: вт, 19 дек 2006, 01:19 от Клеопатра

# 292
# 293
Аз точно щях да го пускам в пощата  Mr. Green Тя ми го прати прес съобщението и  на мен.

# 294
  • София
Одеве забравих да напиша нещо важно, като говорих със сътрудничката на Хр.Христова тя ми каза, че ще пускат този сайт за семейството http://www.semeistvoto.net/ (още не работи), Христина Христова преди ми беше споменавала за тази идея. Искат да сложат там наш банер , ако сме съгласни, а пък ние да сложим техен на нашия сайт.
Какво ще кажете?

Като преглеждах мейла видях едно писмо до Влади по този въпрос. Но лошото е, че пишеше ДБМ. За съжаление все още май ни бъркат.  Thinking
А иначе за слагането на банер нямам нищо против. Но нека първо сайта им стане действащ и видим съдържанието му.

# 295
Имам една молба, Ине ти ли беше изровила преди платформите на партиите?
пазиш ли ги, трябват ми Praynig

Имам на БСП и ДПС. Пускам ги в общата поща.

Какво ще кажете?
...Но нека първо сайта им стане действащ и видим съдържанието му.

И аз мисля, че първо трябва да видим сайта.
имам някои съображения

# 296
За текста и последното предложение принципно съм ок.
Защо да не се каже?
Нека е ясно, че сме мислили по тези въпроси, не отиваме просто за масовката...
Може да се добави и за самотните майки.

# 297
На мен ми харесва повече вариант 2, първия изобщо не го разчитам...

Ине, още сега съм аут от мероприятието на 29.12, защото ще пътувам нейде из България тогава. Всъщност ще ви изоставя още този и петък, и чак до след Нова година пак ще си кажем здравей........

Хриси, аз няма да мога да дойда на пресконференцията, така че остава часа в 11.15 във фоайето да те чакам.
Отколкото до текста на Кали, и аз нямам претенции кой, харесват ми всичките.....

# 298
Чисто пунктуационно няколко корекции:

Сурва весела година!
По-активно догодина
да помислим за децата
в градовете и селата.
Да работим ний задружно -
колко малко им е нужно!

Благодарим Ви от сърце
за направеното през годината.
Винаги сме налице -
вече знаете дружината.

Христина Пендичева,
председател на Сдружение "Настоящи и бъдещи майки"

Горещо препоръчвам да изписваме цялото име на сдружението, а не просто СНБМ, защото трябва да ни научат и да не ни бъркат.

За шрифт - първият е по-артистичен, но малко по-трудно се чете, вторият пък е по-стандартен, но лесно се чете. Все пак на мен повече ми допада първият вариант за шрифт.

Сега отивам да чета нещата в пощата.

# 299
Коментирам по прессъобщението за пресконференцията:

1.
Цитат
По време на дискусията ще бъде направен кратък преглед на други законодателства, които имат за цел да подкрепят семейството в условията на демографска криза, ще бъде разгледано и последното комюнике на Европейската комисия по този въпрос.

Можем ли да намерим подобна информация и ние предварително, за да сме наясно със световния опит? За момента имам това:

Германия
-   платено майчинство – 6 седмици преди раждане и 8 седмици след раждане се изплаща пълната сума на заплатата; 300€/месец при доход на глава от семейството под социалния минимум се изплаща
-   отпуска по майчинство – до навършване на 2 години на детето отпускът е платен, до навършване на 3 – неплатен.
-   и двата вида отпуска (платен и неплатен) могат да се разделят между майката и бащата (и да се ползват даже от бабата, например)
-   детски - 154 евро /тук има вече промени в сумата, четох нещо за 1800 евро на месец от 1.1.07, но не съм съвсем наясно от прочетеното точно за какъв вид обезщетение става дума/ на дете до завършване на образованието на детето, но най-много до 27-годишна възраст. До 2 годишна възраст се получават допълнително възпитателни пари, които се начисляват според общия доход на двамата родители за предходната година и варира от 0-320 евро.
-   до навършване на 1 година на детето работодателят е задължен да отпуска две паузи по 30 минути или една от един час за кърмене; при работно време, надвишаващо 8 часа на ден- 2 паузи от по 45 минути или 1 от 90 минути (могат да се ползват и за цедене, работодателят е длъжен да осигури подходящи условия за изцеждане на майката)
-   при ниски доходи държавата дава помощи за закупуване на детско обзавеждане и пр.
-   трудовият стаж тече по време на майчинство – платено или неплатено

Австрия
-   платено майчинство – 8 седмици преди раждане и 8 седмици след раждане (12 седмици, ако раждането е с цезарово сечение) се изплаща пълната сума на заплатата; 435€/месец от 9 седмица след раждането до 2,5 години на детето. Получава се от всички, без значение трудовия стаж перди това
-   детски надбавки 150 евро/месец
-   отпуска по майчинство 8 седмици преди термина
-   майката и бащата могат да поделят отпуска за гледане на дете и тогава майчинството е до навършване на 3-годишна възраст на детето

Франция
-   платено майчинство 6 седмици преди и 10 седмици след раждането се плащат 84% от заплатата (на база последните 3 месеца преди излизане в майчинство) + две допълнителни седмици, ако майката кърми или е изморена.
-   бащите имат право на 2 седмици платен отпуск по бащинство
-   отпуска по майчинство - след изтичане на 4-те месеца платено майчинство може да се вземе т.нар. ‘отпуск по родителство’ до навършване на 3 години на детето, получават се 500 евро месечно
-   майката може да подаде молба за намалено работно време (за кърмене)
-   за безработните и с нисък доход (под 25.005€ годшино) се полагат детски надбавки в размер 165 евро месечно до навършване на 3 години на детето
-   помощ в размер 800 евро за раждане на дете

Канада
-   платено майчинство – 54-65% от заплатата или повече, ако работодателят реши (на база последните 6 месеца преди излизане в майчинство, ако майката е работила на едно и също място) до навършване на 1г на детето.

Чехия
- платено майчинство – след изтичане на 6-месечния срок държавата подпомага майчинство до навършване на 3-годишна възраст на детето (до 4 години по желание на майката), 125€/месец с възможност за почасов и надомен труд на майката (повечето майки избират да не се върнат на работа след изтичане на 6-те месеца, а да гледат децата до 3г)
- отпуска по майчинство - 6 седмици преди термина за раждане и 6 месеца след раждането се изплаща пълният размер на заплатата.

Израел
-   платено майчинство - 12 седмици за едно дете и 13 - за близнаци. Изплаща се пълният размер на заплатата (на база последните 3 месеца) Платената отпуска и размерът на парите може да нарастне, ако работодателят прецени.
-   отпуска по майчинство – неплатена до навършване на 6 месеца на детето (работодателят е длъжен да пази работното място).
-   единият родител започва да получава данъчни облекчения на ДОД и детски надбавки от Осигурителния институт

Англия
-   платено майчинство - 26 седмици. Първите 6 седмици се заплащат 90% от заплатата, следващите 20 седмици по 100 лири на седмица.
-   отпуск по майчинство – до навършване на една година (след изтичане на 26-те седмици е неплатен, работодателят е длъжен да пази работното място)
-   детски надбавки 17 лири/седмица за първо дете, 15 лири/седмица за следващо
-   отстъпка в таксите, ако доходът на семейството е под 50,000 лири годишно
-   по време на платеното майчинство текат пенсионните осигуровки
-   полагаемата годишна почивка се трупа
-   гледането на дете под 10 години се зачита като трудов стаж за минималната пенсия в страната
-   условия за самотни родители с ниски доходи (финансова помощ, общинско жилище, плащане на сметките от държавата, поемат се част от разходите за храна на детето/децата)
-   бременните и родилите до 1г. от раждането, не плащат лекарства, предписани от лекар и ако ходят на зъболекар.
-   същото важи и за децата до навършване на 16 г.

Швеция
- платено майчинство – 480 работни дни. От тях за 390 дни се плаща 80% от заплатата (има горна граница, както и условие майката да е работила 6 месеца) или за онези, които не са работили – около 18 евро на ден. Останалите 90 дни се плащат по 6 евро на ден, независимо от заплатата.
- от тези 390 дни всеки родител трябва да вземе поне 60 – другият родител няма право да ги използва.
- дните могат да се вземат като цял ден, половин, четвърт или 1/8 ден докато детето навърши 8 години.
- при раждането на детето бащата има право на 10 работни дни платена отпуска.

Исландия
-   платено майчинство – 9 месеца. Майчинството е 80% от заплатата за последните 2 години и не може да бъде под минималната работна заплата.
-   родителите могат да си го разпределят помежду си и да се ползват половинки (т.е. половин работен ден и съответно половин майчинство за 18 месеца вместо за 9)
-   при раждането на детето бащата получава еднократна помощ в размер на 300 евро от работническия профсъюз

Холандия
-   платено майчинство – общо 16 седмици (преди и след раждане).
-   неплатен отпуск по майчинство - 13 седмици, може да се ползва до 8-та годишнина на детето, полага се и на бащата и на майката; може да се вземе на три пъти най-много
-   майката може да работи на половин щат 2 или 3 дена в седмицата докъм 2-годишна възраст на детето (популярно е жените да не се връщат на пълен работен ден)
-   държавата поема част от разходите за детска градина в зависимост от дохода на семейството (колкото е по-нисък, по-голяма част се поема от държавата)
-   10 дни годишно за гледане на болно дете (отделно от неплатения отпуск по майчинство)
-   помощи за гледане на дете - 170€ на тримесечие
-   до навършване на 9 месеца на детето майката има право на два часа дневно за кърмене. Ако майката се цеди на работа, работодателят е длъжен да осигури място за тази цел, с необходимата хигиена, течаща вода и хладилник
-   детски надбавки около 60 евро на месец за деца 0-5 години, 72 евро за деца от 6 до 11 години, 85 евро за 12-17 години. (или Age  Amount of allowance  0 to 6 years old  EUR 168.88  6 to 12 years old  EUR 205.06  12 to 18 years old  EUR 241.25   според друг източник, не знам кое е вярното)

Финландия
-   платено майчинство – 50 или 30 дни преди термина и трае общо 105 работни дни. До навършване на 3 години на детето отпускът е платен от държавата.
-   детски надбавки се дават на всяко дете под 18г. регистрирано като живеещо в страната: за едно дете 100 евро на месец, за второ 110 и сумата се покачва до 4-то дете.
-   на бременните се отпуска еднократна помощ в размер на 170 евро или огромен пакет пълен с нови бебешки дрешки и принадлежности (повечето родители избират пакета)
-   условия за самотни родители с ниски доходи (финансова помощ, общинско жилище, плащане на сметките от държавата, поемат се част от разходите за храна на детето/децата)

Италия
-   платено майчинство - общо 5 месеца (2 месеца преди раждане и 3 след), изплаща се 80% от заплатата (или пълен размер, ако работодателят прецени)
-   ‘факултативно майчинство’ – 6 месеца за майката и още 4 за бащата, изплащат се 30% от заплатата, трябва да бъде взето до навършване на 8 години на детето.
-   детски надбавки се изплащат само на социално слаби семейства
-   при раждане на дете се отпуска еднократна помощ в размер 1000 евро
-   таксите за детски ясли и градини се определят въз основа на дохода в семейството
-   ако майката се върне на работа преди навършване на 1 година на детето, има право на намалено работно време с два часа (за кърмене); ако децата са близнаци, работното време се намаля с четири часа

Швейцария (зависи от кантона)
-   платено майчинство - 14 седмици, изплащат се 80% от последната заплата
-   неплатен отпуск по майчинство – до навършване на 1 година
-   годишната отпуска не се намаля
-   майката има право да кърми в работно време, като тези часове се пишат като изработени. Ако майката напуска работното си място, за да кърми, тогава се смята половината време за изработено
-   детски надбавки (средно) 200 франка
-   детските градини са платени, като държавата субсидира родителите и поема част от разходите според доходите им

Тази информация е неофициална все пак, събирана е от форума.

2.
Цитат
Целта на дискусията е да се изгради общо съгласие и разбиране за концепцията на бъдещия закон за подкрепа на семейството.

Дайте да помислим ние какви механизми биха работили най-добре в полза на семейството. Засега двете изходни позиции - пари на калпак срещу пари спрямо осигурителен доход - са коментирани от нас и имаме единно становище, че данъчните облекчения за родителите са по-добрият вариант.

Тук обаче не става дума само за финансови стимули, а за много повече - поле за размисъл за всички.

3.
Цитат
След дискусията ще бъде сформирана и специална работна група за писане на текстовете на законопроекта.

Още сега трябва да решим кои наши представители трябва да бъдат предложени за тази работна група, задължително трябва да имаме поне един човек там, но ако са двама или трима е още по-добре.

Извинете за километричния пост.

Общи условия

Активация на акаунт