СНБМ - инициативи - 2 част

• 31 208
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
Копвам и текста, който имам аз за сдружението, ако се напише този на Гери може към него да се допълнят целите, които сме си поставили...

„Настоящи и бъдещи майки” е гражданска организация, която обединява усилията на жени от цялата страна, борещи се за по-добри условия за отглеждане на децата си. Идеята за формиране на сдружението се ражда в интернет форума Бг-Мамма, където българските майки изразяват недоволството си от липсата на адекватна политика по демографските проблеми в страната, канализират енергията си и дават градивни предложения за решение на въпроните проблеми. Благодарение на организираните от нас, с помощта и на други неправителствени организации, протести на 1-ви юни и 1-ви юли в шест български града,  успяхме да установим контакти и се надяваме да сме поставили началото на едно ползотворно сътрудничество между нас като граждани и институциите. Положителните промени в КСО са следствие и на нашата настойчивост и са пример за това, че гражданско общество в България вече има и то може да участва във вземането на решения по обществено значими въпроси.
Конкретните цели, които НБМ си поставя са следните:
   да подпомага реализирането на национална стратегия за преодоляване на демографската криза в България;
   да инициира обществени дебати, както и да е медиатор между гражданското общество и институциите по проблемите на бременността, раждането и отглеждането на деца в България;
   да участва в законодателни инициативи и предложения за изменения в нормативните актове свързани със социалната, здравната и образователната политика на Държавата;
да предлага независима експертна оценка за състоянието на проблемите, свързани с бременността, раждането и отглеждането на деца в България

Според мен в инфото във форума е добре да има текст с нещата, които Кали каза - изброено съвсем резюмирано какво сме постигнали досега...

И аз съм ЗА Хриси да ни представлява в работната група, ние отделно може да си даваме мненията като се регистрираме във форума. Доли, мисля че на първа страница от тази тема са линковете към проектите. Или влез в www.zaedno.com ili www.zaedno.bg - tova e sait za dareniq na Fondaciq Rabotilnica za grajdanski iniciativi - nai-otdolu v lqvo ima link към сайта на самата фондация...Там са им всчки конкурси... Утре ще пиша повече за това.

# 361
Доли, изрових го - http://www.wcif-bg.org/cfp/23/505/"Learning,-success,-change"-2007-Programme-    За това говоря, че няма кой знае какво да му мислим. Имам свалени формулярите, утре ще се пробвам да попълня тук таме каквото трябва, но трябва да ги обсъдим нещата, че вижте срока - 8ми януари. Ако се справим аз ще занеса документите - офиса им не е далеч от работата ми, а човек от фондацията беше модератор на семинара за образованието - ако е там или се свържа с нея преди това - би могло и да е в наша полза.

# 362
http://www.wcif-bg.org/cfp/23/504/Call-for-proposals-for-initiatives

Това пък е другия конкурс, в който трябва да представим идея..
Подробностите са в линка, но мислите ли, че клип е удачен вариант..Вижте какви критерии има

За най-добри ще бъдат смятани инициативи, които:

решават конкретни проблеми на местните хора
предлагат нетрадиционни решения
са реалистични и прагматични
могат да предизвикат обществено внимание
могат да убедят частни дарители (физически и юридически лица) да ги финансират

Според мен клипа би отговорил на последните два. По първа точка - повдига, но НЕ решава конкретен проблем, по втората - нетрадиционно е, но НЕ предлага решение, по третата - реалистично е като визия, но пак се иска по-скоро  решение...  Ако измислим нещо с клипа като идея, освен самият клип - бихме били по-подкрепени.. Не знам, кажете вие как мислите...  newsm78

Янич, чного са хубави дечицата, балеринката ще стане много красива млада дама май ми се струва...

# 363
Въвеждат нов ред за прием в детските градини в София

Това е известно доста отдавна. Потвърдиха го и на семинара Камен Йорданов и Ирена Николова /тя беше председател на раб група/ - казаха, че новата практика ще е в сила, но ще се уважат и молбите на родителите, които са подали вече молби и преди годината, в която детето трябва да тръгне на ясла, градина... Камен е и човека, който движи нещата около заработването на информационната система. Доста отдаден на идеята човек... Поне на думи...

Простете ми за няколкото дълти постинга накуп, но да ви разкажа нещо. Днес на спирката се запознах с една баба на 7-8 месечна девойка. Дъщеря и ще взима един месец повече пари, благодарение и на нас, от майките в заварено положение е. Питанката на бабата беше и майките в заварено ли ще получават парите от банкомат или пак по старата система - НОИ ще им ги приведе на работодателя. Ходили, разпитвали, объркали ги, засега им казали, че от работодател трябвало да си вземе майчинството.. Аз лично не знаех какво да и отговоря. Иначе жената ни благодари, много мило ми стана...

# 364
Влади, има ли начин с качените снимки в www.snimka.bg, да се прехвърлят на новия сайт?

# 365
Момичета, ето ме.
Честно казано вече 2 не виждам, имах и малко лични ангажименти днес и просто се скапах.
малкия от няколко нощи ме подлага на ужасен тормоз Crazy Буди се през един час през нощта.
Така, че ще ви кажа няколко думи само и изчезвам в леглото.

Първо за срещата, Кали , благодаря ти, че вече си написала основните неща  bouquet
Няма много какво да добавя, освен, че работата е като за целия китайски народ Mr. Green както обичам да казвам.
Ето сега да видите на практика как се правят закони,на всички им е много лесно да плюят , че законите са калпави, ама не знаят колко е трудно законотворчеството.
Това , което стана видно е, че трябва да се изгради някаква визия какво очакваме да постигнем с този закон.
Мисля да се видим с Хр. Христова да поговорим по-спокойно, но това ще стане след празниците.
Те ще качват всякакви доклади , изследвания и т.н. в сайта.
Според мен основното нещо, което трябва да се изясни преди да тръгне да се работи по законопроекта е за кого ще се отнасят мерките - само за семейните, тоест сключили брак, като по този начин ще насърчаваме хората да се женят или и към двойките живеещи на семейни начала, като това би могло да доведе до злоупотреби.
В закона могат да залегнат някои неща, които изброи Хр.Христова - подпомагане на младите семейства - например при кредити, освен това данъчни облекчения за фирмите, за да осигуряват добри условия за служителите си - например детска градина във фирмата.
Важно е да се отбележи, че имаше представител на КБ, която каза, че те подкрепят инициативата и искат да работят съвместно. Това, че Христосков беше там също говори добре.
Ами друго вече заспалия ми мозък не може да измъдри за момента Tired, ще помоля другите момичета да ме допълнят утре Peace

# 366
А сега нещо друго да споделя, имам следната идея.
В крайна сметка и ние сме хора Mr. Green, които доста поработиха тази година.
Смятам, че ще бъде добре да се понапънем до края на седмицата да свършим още малко работа и след това да си дадем малко почивка по празниците, че семействата на всички сигурно вече доста протестират, че се чувстват изоставени Wink
Какво ще кажете?
Работата за вършене е следната:
1)да се обобщи направеното през годината
2)да се обобщят нещата в другата ни тема
3)да се помисли колко и какви теми да има в подфорума - аз лични предлагам да си стартираме с 2-те досегашни
4)да се изготвят текстовете за менютата в сайта
5)да се направи банер - Владе, разчитаме на теб Hug

Ако има още нещо добавяйте.
Аз смятам да се заема с първите 2, но утре вечер.
Кой ще се заеме с точка 4), моля ви по някакъв начин да си разпределите нещата, ще помагам , ако трябва , но просто нямам възможност и с това основно да се занимая ooooh!

# 367
Здравейте момичета,

В допълнение към написаното от Кали и Хриси, малко инфо и от мен, за който се интересува и иска да чете.  Hug

По отношение на предстоящият законопроект за закон за българското семейство, работата ще се състои в следните етапи:

1. Изясняване на понятието семейство, тъй като съществуват следните форми:
- брачно семейство (сключен граждански брак) със/без собствени деца;
- самотен родител;
- приемно семейство (законен брак) с осиновени деца;
- безбрачно съжителство (партньори) – постоянно, временно
- еднополови съжителства
От написаното сами виждате колко е важно и от критично значение за бъдещия закон да е ясно и точно формулирано какво се разбира понастоящем под “семейство”.

2. Събиране и систематизиране на информационна база:
- състояние и тенденции на съвременното семейство в България (направено е изследване от НЦИОМ, възложено от Хр. Христова, резултатите от които са доста обезпокояващи. например - 69% от анкетираните твърдят, че има насилие между съпрузите  Shocked);
- идентификация на проблемите и факторите за възникването им
- съществуващи политики на Държавата към семейството
- отношение на бизнеса към семейството (насърчаване на корпоративната отговорност – социални услуги за семейството, работещите майки, непрекъснати инвестиции в образование)
- отношение на гражданския сектор
- съществуваща правно-нормативна уредба (в момента семейството е засегнато в 193 различни нормативни документа, като основната им насоченост е свързана със семейно-правни отношения, отношения съпрузи-деца, отношения между съпрузите, бащинство, осиновяване...)

3. Създаване на стратегия за развитие на семейството за период от 20-30 години

4. Формулиране на концепция за закона (обсъждане)

5. Разработка

Основните неща, които се предвижда да залегнат в закона са:
- въвеждане на реално семейно подоходно облагане;
- роля на държавата и бизнеса по отношение на кредитната и жилищна политика към семейството;
- роля на общините, в качеството им на локален, непосредствен контакт със семействата: пакети социални услуги, свързани с облекчения за детски градини и ясли, градски транспорт и т.н.
- подкрепа от страна на гражданския сектор, изразена в създаване на фамилни центрове, участие в разработването на соц. услуги и т.н.
Наистина този закон е мястото и за уреждане на въпросите, свързани с близнаците и породените деца и тяхното неравностойно третиране от КСО.

Имаше предложение закона за семейството да бъде обединен със закона за закрила на детето, което е добра идея, за да стане ясно, че двете неща са неразделни едно от друго и че всъщност целта на създаването на семейство е създаването на деца.

Екипът на Христина Христова е проучил и т.нар. добри практики в държавите от ЕС:
- Чехия - закон за семейството от 1963 г.
- Германия - има министерство на семейството
- Полша - въведено реално сем подоходно облагане
- Италия - закон за майчинството
- Франция - огрочен пакет социални услуги, от 2004 г. закон за семейството
- Швеция - закон за равенство м/у половете, съвместяване на личния и професионалния живот
- Белгия - социални услуги за деца
- Ирландия - министерство на семейството

Може би е добра идея да се пусне тема в чужбинския подфорум за по-подробна информация, т.е. какви точно социални услуги, функции на министерствата на семейството и т.н.

и само още една вметка, че на срещата, от наша страна присъстваха и Влади и Наси, а от другите организации - ДБМ, Асоциация "Родители" и Секстет от многодетните майки от "Пълна къща", момичетата от "Родители на деца с увреждания" (и май забравих някой, ама да прощава ...)

Последна редакция: чт, 21 дек 2006, 09:58 от Cruela D'Evil

# 368
Интересно инфо от срещата са и предоставените от НОИ данни за раждаемостта за 2005 г., а именно:
- общо раждания - 71075
от тях:
- първо раждане - 58.7%
- 2-ро - 30.7%
- 3-то - 6.3%
- 4-то и нагоре - 4%

Коментирахме с Хриси тези данни, защото според тях излиза, че ражданията в малцинствените групи са 4-5% или не повече от 3500/година, което е далеч по-малко от това, което сме мислили досега. Ще се опитаме да проверим.

На срещата имаше и една депутатка от НДСВ (Марияна Костадинова), член на бюджетната и икономически комисии към НС, която изказа твърда позиция по отношение на въвеждане на реално семейно подоходно облагане. Хриси размени контакти с нея. Също може да е много полезна.

Също така, по стечение на обстоятелствата, на срещата до мен се озова г-жа Емилия Войнова, директор на дирекция "Демографска и социална политика" към МТСП. Тя каза, че съвместно с УНИЦЕФ са обобщили и систематизирали данните от всички съществуващи актуални социологически изследвания по демографските въпроси в България. Базата данни трябва да бъде готова в началото на 2007 г. И понеже не е ясно дали ще може да се ползва публично, дадох визитка на дамата и се надявам да може да ни бъде полезна...

# 369
Коментирахме с Хриси тези данни, защото според тях излиза, че ражданията в малцинствените групи са 4-5% или не повече от 3500/година, което е далеч по-малко от това, което сме мислили досега. Ще се опитаме да проверим.

Ине, как го сметнахте тоз процент? Някакви допълнителни данни ли има?
Иначе насоките, по които ще се мисли за закона според мен са много добре формулирани.
Аз мога да се разровя из немските сайтове, да прочета и да дам някакво инфо, защото с нищо не помагам и много ме е срам. Embarassed

# 370
Ине, как го сметнахте тоз процент? Някакви допълнителни данни ли има?
Иначе насоките, по които ще се мисли за закона според мен са много добре формулирани.
Аз мога да се разровя из немските сайтове, да прочета и да дам някакво инфо, защото с нищо не помагам и много ме е срам. Embarassed

Ами, обикновено съсловието се категоризира в групата 4 и повече деца  Wink

За немските сайтове - браво Яни, бях забравила за перфектната учителка по немски  Grinning
Можеш да бъдеш много полезна ако намериш сайта на министерството и свързаните с него документи и дадеш подробно инфо.   bouquet

# 371
Ще напиша текстове за менютата, после ще искам редакция само., Имам и близък човек, който може да ги редактира текстово...

# 372
Интересно инфо от срещата са и предоставените от НОИ данни за раждаемостта за 2005 г., а именно:
- общо раждания - 71075
от тях:
- първо раждане - 58.7%
- 2-ро - 30.7%
- 3-то - 6.3%
- 4-то и нагоре - 4%

Да не забравяме че малцинствата присъстват във всички групи...не само в 4+ имаше някъде статистика процентно разделено от кои малцинства по колко деца се раждат
Уф и аз не се разбирам ама дано ме разберете
Ще потърся инфо

# 373
Работата за вършене е следната:
1)да се обобщи направеното през годината
2)да се обобщят нещата в другата ни тема
3)да се помисли колко и какви теми да има в подфорума - аз лични предлагам да си стартираме с 2-те досегашни
.....
5)да се направи банер - Владе, разчитаме на теб Hug

Ако има още нещо добавяйте.

Аз предлагам renci, като действащ модератор с доста опит и модератор на нашия подфорум, да си каже мнението за оформлението и систематизирането на темите и информацията в подфорума.

Да не забравяме че малцинствата присъстват във всички групи...не само в 4+ имаше някъде статистика процентно разделено от кои малцинства по колко деца се раждат
Уф и аз не се разбирам ама дано ме разберете
Ще потърся инфо

Е да де, но тези, които "лежат" на гърба на държавата (моля да бъда разбрана правилно, не визирам всички!) са в графа 4+.
Ще е супер ако наистина успееш да намериш точните данни.

Що се отнася до празниците, за добро или лошо, аз ще съм си он-лайн и на връх Нова Година, така че - пишете ме дежурен  Wink

Последна редакция: чт, 21 дек 2006, 09:41 от Cruela D'Evil

# 374
имам питанка - като се изработи закон той в какви "взаимоотношения" ще влезе със сегашния Семеен кодекс? Ще го отмени? Само допълни? Какъв е плана?
Аз лично предпочитам да ме насърчават като родител, а не като част от брачна единица...  За мен семейство е двойка с дете - каквито и да са облекченията - да тръгват от тук, а не от това, че имаш брак. Закона да уважи действителността все пак, а не да се опитва да създава нова... Това ми е мнението... Все пак 48% от родените деца са от семейства без брак. Не искам да се женя, защото ще ми отпуснат кредит или не знам си кво си... Да ми го отпскат,защот гледам дете, не поради други причини

Общи условия

Активация на акаунт