СНБМ - инициативи - 2 част

• 31 191
  • 736
  •   1
Отговори
# 390

И от "Монитор"
Цитат
Спасяват семейните с нов закон
ЗДРАВКА АНДОНОВА
България е на последно място по раждаемост в Европа. Това съобщи бившият социален министър, сега депутат Христина Христова вчера, като се позова на изследване на НЦИОМ.
За 2005 г. у нас са се родили само 7175 деца. В същото време 58% от семействата имат само по едно дете. 31% са тези, които се решават на второ и едва 4,7% създават трето. В същото време 42 % от бебетата у нас са извънбрачни.
Заради демографската криза депутатите обсъждат мерки, с които да насърчат семейното съжителство. Те ще ги запишат в специален нов закон за подкрепа на семейството. Другите причини за създаването му са все по-честата практика на живеене на семейни начала без брак, зачестилите еднополови връзки, тенденциозно растящата детска и семейна агресивност и влошеното образователно ниво.
До 3 месеца експертна работна група ще предложи конкретни текстове за проектозакона.
По данни на НЦИОМ 81% от българите смятат, че в България не се провежда семейна политика, а 67,5% констатират липса на институция, която да работи за това.
http://www.monitor.bg/bulgaria/article?sid=&aid=105201&cid=20&eid=932

Тук лекинко са изпуснали една нула там някъде ooooh!

# 391
# 392
Помоооощ, пак се почна, предколедно, по темата за майчинството:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=149751.0

Моля, ако пишете, нека са само разумни, спокойни и уравновесени неща.
Щот' аз не мога...  Wink и няма и да пиша

# 393
Ами аз писах. Обаче писах преди да помолиш да сме спокойни и уравновесени Simple Smile И да ти кажа никак не бях уравновесена. Сега очаквам линч. Ако повече не пиша, да знаете, че ми беше много приятно да ви открия и да си пиша със всички от СНБМ Simple Smile

Адеее! Ако пък някой се връзва на такива неща...Аз поне не се връзвам. Пиша си. Ако някой реши да се позамисли поне, пак е нещо. Ако ли пък не, ами да си седят вкъщи и да си мрънкат. Ако така могат да оправят нещо...

А в статията от 24 часа, най-ми се стори смехотворно това, че точно този, който продължава на страницата на МТСП да твърди в отговорите си, че ако са ти изтекли 315-те дни, нямаш право на новия размер, точно той опровергава собствените си думи. В това министерство спешно се налага да си сменят всичките кадри Simple Smile Ако започнат с министърката, най-добре. Бившата министърка има повече изяви и изглежда далеч по-ангажирана с делата на министерството от настоящата. Поне на мен така ми изглежда.

# 394
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Зина споко, вярно малко си остричка, но си се ядосала - нормално е. И аз се ядосах, ама не защото се оплакват, а защото дори не са си направили труда да проверят кое как е преди да почнат да си бълват глупостите. Ми има цяла тема в този форум където само да бяха надникнали щеше да им светне, че нещата не са чак толкова зле и, че има тука някаква си група етусиазирани оптимистки които се опитват да направят нещо. Еййййй начи, ми да четат бе!

Ине, май никой от нас няма да отговори в темата, то е ясно, че всяка една от нас ще се ядоса като я прегледа само. но пък може довечера да пийна няколко ракийки и като ме удари лИУбвеобилното настоение да взема да им отговора с многоооооо лИУбоФ Mr. Green 

# 395
И аз надникнах вчера в тази тема, но честно казано, нямам желание да я чета, само ще се натоваря излишно и ще си разваля вечерта.

Мацки, няма ви ник`ви в скайпа Rolling Eyes Чакам аз общо събрание, ама май само аз съм там. Ника ми е к_tosheva, ако все пак влезе някой да ме потърси да го аддна.

# 396
Ще изпратя на Мамма това

Сдружение “Настоящи и бъдещи майки” се роди в средата на май 2006 г. Спонтанно, без предварители познанства.  В началото бяхме просто ентусиастки,  убедени, че желаем да останем и да раждаме и отглеждаме децата си тук, сега. Чувствахме се угнетени, че държавата не полага достатъчно грижи за децата и бъдещите майки. Вярваме, че са нужни драстични усилия за преодоляване на демографския срив в България и подобряване на условията за раждане и отглеждане на деца.

Събра ни виртуалното пространство на форума към портала bg-mamma.com.
Чрез интензивна интернет дискусия се обединихме  около няколко основни цели, осъществяването на които смятаме, че ще доведе до по-благоприятна и спокойна среда за всички бъдещи майки.

На първо място, настояваме за увеличаване сумите за майчинство и детски надбавки. На местно равнище поставяме множество въпроси пред общинските власти, засягащи липсата на достатъчно детски ясли и градини, нуждата от нови и добре поддържани детски площадки и др. Това бяха и основните ни искания на двата национални протеста, които организирахме на 1 юни и 1 юли 2006 г. На тях, едновременно в шест български града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Пазарджик,  настояхме държавата, в лицето на Министерството на труда и социалната политика, да ревизира отношението си към жените, на които предстои раждане. Електронната подписка, която организирахме в подкрепа на нашите искания, бе подписана от над 17 хиляди души в рамките на няколко дни.

Изразихме ясната си позиция, че осигурените майки заслужават по-добро финансово обезщетение през първите месеци след раждането. Благодарение на нашите протести парламентът промени досегашното 135-дневно обезщетение за бременност и раждане, като го увеличи на 315 дни, през които майката ще получава 90 на сто от осигурителния си доход, но сумата не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и не може да бъде по-малко от 180 лв (за 2007г.)

След двата национални протеста и множеството ни контакти с депутати и представители на различни институции, у нас узря идеята да регистрираме официално Сдружение “Настоящи и бъдещи майки”. То се учреди на 19 юли 2006 г.

Конкретните цели, които НБМ си поставя са следните:
   да подпомага реализирането на национална стратегия за преодоляване на демографската криза в България;
   да инициира обществени дебати, както и да е медиатор между гражданското общество и институциите по проблемите на бременността, раждането и отглеждането на деца в България;
   да участва в законодателни инициативи и предложения за изменения в нормативните актове свързани със социалната, здравната и образователната политика на Държавата;

Ще го пусна утре сутринта , освен , ако няма възражения по текста .
Той ще бъде в секция новини и към него ще бъде добавен линк с новия ни подфорум , за да може майките , които са заинтригувани от инициативите ни да имат директна връзка с темата
Аз заминавам за Ловеч , но и свекъра има комп , благодарение на мен Mr. Green , така че няма да почивам , а точно обратното , ще съм на линия , докато свеки се радва на малката  Wink

# 397
вестник 24 часа
Нов закон ще подкрепя двойките без брак и еднополовите партньори
   Пускат майки да работят от вкъщи
http://www.24hours.bg/Default.asp?statid=41035&rubr=0&iz … id=21&iy=2006

Виждам, че останалите момичета са допълнили нещата. Чакам и Наси да се включи, тя водеше подробни записки. Наси, ти къде се покри след дискусията, че не успяхме да се видим newsm78

Кали, Инето много подробно е обяснила всичко и се препокрива с мойте записки.
А колкото до покриването бях оставила детето на една комшийка и нямах много доверие, а имах и много работа по центъра. Предадох писмата, които Влади ми повери на ББТ и БТВ.

# 398
Кали , аз съм с ник в скайпа  VLADIBEST

# 399
Аз съм svetlio311 .... Simple Smile
добавих ви при мен

# 400
Мацки, няма ви ник`ви в скайпа Rolling Eyes Чакам аз общо събрание, ама май само аз съм там. Ника ми е к_tosheva, ако все пак влезе някой да ме потърси да го аддна.

Еееех, Тошева, Тошевааааа ..... и сам воинът е воин  Laughing
Надявам се следващият път да сме по-организирани.

А де е, питам аз, Караджата?

Момичета, наспамих ви скайповете с моя ник, Крюела съм все пак  Wink

Ами аз писах. Обаче писах преди да помолиш да сме спокойни и уравновесени Simple Smile И да ти кажа никак не бях уравновесена. Сега очаквам линч. Ако повече не пиша, да знаете, че ми беше много приятно да ви открия и да си пиша със всички от СНБМ Simple Smile

Зино ма, сестро, к'ви са тез приказки?! Нъл' сА разбрахме, че сме от един отбор!

# 401
Кали, съжалявам за днес за скайпа, аз не бях вкъщи.
надявам се другия четвъртък голяма част от нас да са на линия Praynig

Последна редакция: пт, 22 дек 2006, 01:26 от Клеопатра

# 402
  • София
Съобщение от пресцентъра на МТСП относно Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските

315 дни отпуск ще имат и майките и осиновителките, родили или ос …  1 януари 2007 г.

# 403
Съобщение от пресцентъра на МТСП относно Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските

315 дни отпуск ще имат и майките и осиновителките, родили или ос …  1 януари 2007 г.

и още:

БНР
21 декември 2006

От по-високия размер на болничните при бременност и раждане 315 дни ще могат да се възползват и майките, които вече са се върнали на работа, след като са ползвали 135 дни, полагащи се по сегашния закон, реши кабинетът. За да удължат болничният, който се заплаща в размер 90 на сто от заплатата, тези майки ще трябва да поискат от своя работодател да ползват остатъка от болничния до навършване на деветмесечна възраст на детето.

# 404
Момичета, ние от сдружение „Настоящи и бъдещи майки” искаме да ви информираме за положителните промени, които Парламентът прие в Кодекса за социално осигуряване, в частта му за майчинството. Искаме да благодарим на всички, които взеха участие в протестите и в подготовката им, както и на всички които се подписаха в подписката. Уверяваме ви, че тези промени бяха приети и благодарение на нас, което беше публично признато. Надяваме се като видите, че от нас зависи децата ни да имат по-добро бъдеще и че можем да променим нещата да се включите по-активно в бъдещите ни мероприятия. В тази тема може да получите отговори на вашите конкретни казуси от юристи и счетоводители.

Какви са промените на Кодекса за социално осигуряване относно майчинството?

-     болничният за бременност и раждане от 1.01.2007г. 135 дни става 315 дни
-   ако се намирате в заварено положение, тоест вече сте излезли в болнични към 1.01.2007г има 2 случая:
още не са изтекли тези 135 дни, тогава просто когато изтекат си подавате молба до работодателя и той ви се удължава до 315
ако са изеткли тези 135 дни, след това получавате обезщетение за отглеждане на малко дете в размер 160 лв до 1.01.2007г. След това от 1.01.2007г пак започвате да получавате 90 % от заплатата си.
- след тези 315 дни обезщетението за отглеждане на дете се увеличава от      досегашните 160 лв на 180 лв
- предвижда се нова възможност, ако майката иска да се върне на работа след изтичането на тези 315 дни тя ще може да си наеме детегледачка от Агенцията за социално подпомагане и обезщетението, което би получавала тоест 180 лв да се плащат  на детегледачката, като държавата поема осигуровките.
- възможността майчинството да се прехвърля си остава
- ако излезете в болнични след 1.01.2007г болничните ще ви се превеждат директно от НОИ, а не от работодателя   

Ето и отговорите на някои често срещани въпроси:
-   за да получавате майчинство е необходимо да имате 6 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в болнични да се водите на трудов договор

-   болничният за бременност и раждане не може да бъде по-малък от МРЗ (минимална работна заплата) незвисимо от това каква заплата сте получвали и на каква сума са ви осигурявали. МРЗ за 2006г е 160 лв, а за 2007г е 180лв.
-   болничният за бременност и раждане е в размер на 90 % от средния осигурителен доход за 6 месеца назад, но не може да бъде по-голям от нетното ви възнаграждение, тоест не може да получавате повече отколкото като сте били на работа

Общи условия

Активация на акаунт