СНБМ - инициативи - 2 част

• 31 199
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
Момичета, това е текста ,който съм измъдрила за момента за другата ни тема.
Кажете началото така ли да остане и въобще някакви други предложения, ако имате.

Гери, предлагам по отношение на Закона да оставим пускането на теми за малко по-нататък
Искам все пак първо да се видя с Хр.Христова да уточним тя как вижда нещата с какво бихме могли да бъдем полезни.

А освен това смятам, че сега трябва да се съсредоточим върхи сайта, защото няма време Peace

# 406
  • София
Хриси, няколко предложения за допълнение от мен. Погледни ги и ако мислиш, че са излишни ще изтрия постинга.

Момичета, ние от сдружение „Настоящи и бъдещи майки” искаме да ви информираме за положителните промени, които Парламентът прие в Кодекса за социално осигуряване, в частта му за майчинството. Искаме да благодарим на всички, които взеха участие в протестите и в подготовката им, както и на всички които се подписаха в подписката. Уверяваме ви, че тези промени бяха приети и благодарение на нас, което беше публично признато. Надяваме се като видите, че от нас зависи децата ни да имат по-добро бъдеще и че можем да променим нещата да се включите по-активно в бъдещите ни мероприятия. В тази тема може да получите отговори на вашите конкретни казуси от юристи и счетоводители.

Какви са промените на Кодекса за социално осигуряване относно майчинството?

-     болничният за бременност и раждане от 1.01.2007г. 135 дни става 315 дни
-   ако се намирате в заварено положение, тоест вече сте излезли в болнични към 1.01.2007г има 2 случая:
още не са изтекли тези 135 дни, тогава просто когато изтекат си подавате молба до работодателя и той ви се удължава до 315
ако са изеткли тези 135 дни, след това получавате обезщетение за отглеждане на малко дете в размер 160 лв до 1.01.2007г. След това от 1.01.2007г подавате молба до работодателя и пак започвате да получавате 90 % от заплатата си.
- след тези 315 дни обезщетението за отглеждане на дете се увеличава от      досегашните 160 лв на 180 лв
- предвижда се нова възможност, ако майката иска да се върне на работа след изтичането на тези 315 дни тя ще може да си наеме детегледачка от Агенцията за социално подпомагане и обезщетението, което би получавала тоест 180 лв да се плащат  на детегледачката, като държавата поема осигуровките.
- възможността майчинството да се прехвърля си остава. Ако 135 дни са ви изтекли преди 01.01.2007 г.  и сте прехвърлили майчинството на друг писмено можете да се откажете от това прехвърляне и да си продължите отпуска до 315 дни при по-високото заплащане.
- ако излезете в болнични след 1.01.2007г болничните ще ви се превеждат директно от НОИ, а не от работодателя   

Ето и отговорите на някои често срещани въпроси:
-   за да получавате майчинство е необходимо да имате 6 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в болнични да се водите на трудов договор - безсрочен или срочен със срок до навършването на 2 г. възраст на детето.

-   болничният за бременност и раждане не може да бъде по-малък от МРЗ (минимална работна заплата) незвисимо от това каква заплата сте получвали и на каква сума са ви осигурявали. МРЗ за 2006г е 160 лв, а за 2007г е 180лв.
-   болничният за бременност и раждане е в размер на 90 % от средния осигурителен доход за 6 месеца назад, но не може да бъде по-голям от нетното ви възнаграждение, тоест не може да получавате повече отколкото като сте били на работа

# 407
имам питанка - като се изработи закон той в какви "взаимоотношения" ще влезе със сегашния Семеен кодекс? Ще го отмени? Само допълни? Какъв е плана?
Аз лично предпочитам да ме насърчават като родител, а не като част от брачна единица...  За мен семейство е двойка с дете - каквито и да са облекченията - да тръгват от тук, а не от това, че имаш брак. Закона да уважи действителността все пак, а не да се опитва да създава нова... Това ми е мнението... Все пак 48% от родените деца са от семейства без брак. Не искам да се женя, защото ще ми отпуснат кредит или не знам си кво си... Да ми го отпскат,защот гледам дете, не поради други причини
Деси, закона няма да има нищо общо със семейния кодекс. Семейният кодекс урежда взаимоотношенията между членовете на семейството. А новият закон ще има за цел да изгради една цялостна политика от мерки, които да го подпомагат .
Междудругото тези които бяхме на срещата сме пропуснали едно основно нещо да ви кажем, беше предложено да има 1 институция, която да се занимава с тези проблеми и въпроси Laughing

# 408
Хриси, няколко предложения за допълнение от мен. Погледни ги и ако мислиш, че са излишни ще изтрия постинга.

...

как ще са излишни, съвсем на място са   bouquet

Предлагам утре вечер Мими да пусне новата тема, ще пишем в следващия постинг на момичетата, които отговарят там , ако има нещо да добавят ще го редактираме. Съгласни ли сте?

# 409
Ще изпратя на Мамма това

Сдружение “Настоящи и бъдещи майки” се роди в средата на май 2006 г. Спонтанно, без предварители познанства.  В началото бяхме просто ентусиастки,  убедени, че желаем да останем и да раждаме и отглеждаме децата си тук, сега. Чувствахме се угнетени, че държавата не полага достатъчно грижи за децата и бъдещите майки. Вярваме, че са нужни драстични усилия за преодоляване на демографския срив в България и подобряване на условията за раждане и отглеждане на деца.

Събра ни виртуалното пространство на форума към портала bg-mamma.com.
Чрез интензивна интернет дискусия се обединихме  около няколко основни цели, осъществяването на които смятаме, че ще доведе до по-благоприятна и спокойна среда за всички бъдещи майки.

На първо място, настояваме за увеличаване сумите за майчинство и въвеждане на реално семейно подоходно облагане детски надбавки. На местно равнище поставяме множество въпроси пред общинските власти, засягащи липсата на достатъчно детски ясли и градини, нуждата от нови и добре поддържани детски площадки и др. Това бяха и основните ни искания на двата национални протеста, които организирахме на 1 юни и 1 юли 2006 г. На тях, едновременно в шест български града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Пазарджик,  настояхме държавата, в лицето на Министерството на труда и социалната политика, да ревизира отношението си към жените, на които предстои раждане. Електронната подписка, която организирахме в подкрепа на нашите искания, бе подписана от над 17 хиляди души в рамките на няколко дни.

Изразихме ясната си позиция, че осигурените майки заслужават по-добро финансово обезщетение през първите месеци след раждането. Благодарение на нашите протести парламентът промени досегашното 135-дневно обезщетение за бременност и раждане, като го увеличи на 315 дни, през които майката ще получава 90 на сто от осигурителния си доход, но сумата не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и не може да бъде по-малко от 180 лв (за 2007г.) това мисля, че е прекалено конкретно и по-добре да остане в счетоводната тема

След двата национални протеста и множеството ни контакти с депутати и представители на различни институции, у нас узря идеята да регистрираме официално Сдружение “Настоящи и бъдещи майки”. То се учреди на 19 юли 2006 г.

Конкретните цели, които СНБМ си поставя са следните:
   да подпомага реализирането на национална стратегия за преодоляване на демографската криза в България;
   да инициира обществени дебати, както и да е медиатор между гражданското общество и институциите по проблемите на бременността, раждането и отглеждането на деца в България;
   да участва в законодателни инициативи и предложения за изменения в нормативните актове свързани със социалната, здравната и образователната политика на Държавата;

Ще го пусна утре сутринта , освен , ако няма възражения по текста .
Той ще бъде в секция новини и към него ще бъде добавен линк с новия ни подфорум , за да може майките , които са заинтригувани от инициативите ни да имат директна връзка с темата
Аз заминавам за Ловеч , но и свекъра има комп , благодарение на мен Mr. Green , така че няма да почивам , а точно обратното , ще съм на линия , докато свеки се радва на малката  Wink

Това са ми корекциите, приятна почивка Жени Hug

# 410
Кали, ето и за успехите:

1. Увеличаване на обезщетението за бременност и раждане от 135 на 315 дни, в които майката ще получава 90% от заплатата си
2.Включване на майките,  които се намират в така нареченото заварено положение в обхвата на промените.
3. Увеличение на обезщетението за отглеждане на малко дете от 160 на 180 лв
4. При семейства с породени деца вече ще се взима по-благоприятната за майката база за изчисление на обезщетението за второто дете.
5. Увеличаване на сумата на данъчните облекчения за деца
    - за едно дете от 360 лв на 420 лв
    - за две деца от 720 лв на 840 лв
    - за три и повече деца от 1140 лв на 1260 лв.
6. Участие в работна група по програмата "В подкрепа на майчинството"
7. Участие в работна група за изготвяне на стратегия за образованието на Столична община.
8. Участие в дискусия относно необходимостта от Закон за подкрепа на българското семейство.

последното съм го написала дискусия, а пък през 2007г живот и здраве да стане и участие в работна група Peace

Последна редакция: пт, 22 дек 2006, 02:48 от Клеопатра

# 411
  • На края на вселената!
Добро утро и спорен предпразничен ден   bouquet
Няма да цитирам постинга, но в предложението за счетоводната тема, предлагам да уточним:
- Ако майката в момента е в болнични (135дни или 315дни) от работодател или от НОИ ще си получава обезщетението?
- Ако майката е по майчинство (160лв или 180лв след 01.01.2007) от работодател или от НОИ ще си получава обезщетението?
Как стои въпроса с документите във връзка с това изплащане от НОИ - кои на кого какви документи трябва да дава?
Дано ме разбрахте Grinning

# 412
  • София
Мими, Хриси е написала в какъв случай парите се превеждат от НОИ.

.....
Какви са промените на Кодекса за социално осигуряване относно майчинството?
.....
- ако излезете в болнични след 1.01.2007г болничните ще ви се превеждат директно от НОИ, а не от работодателя   
.....

# 413
  • На края на вселената!
Да, видях. Но в останалите случаи си остава от работодателя, така ли? Ако искате да се допълни, защото ми се струва, че ще има доста такива въпроси - А аз откъде ще си взимам парите?

# 414
  • София
Да, видях. Но в останалите случаи си остава от работодателя, така ли? Ако искате да се допълни, защото ми се струва, че ще има доста такива въпроси - А аз откъде ще си взимам парите?

Да, тези които са започнали да получават от работодател продължават така.
А ти определено ще си ги взимаш от НОИ. Нали няма да ставаш феномен и да раждаш още тази година. Wink

# 415
Писах ви, че мен ме питаха същото нещо - майките в заварено положение какво ще правят.. От къде ще си взимат парите, ако да речем са тръгнали на работа и решат да се върнат в майчинство?

# 416
Ще изпратя на Мамма това

Сдружение “Настоящи и бъдещи майки” се роди в средата на май 2006 г. Спонтанно, без предварители познанства.  В началото бяхме просто ентусиастки,  убедени, че желаем да останем и да раждаме и отглеждаме децата си тук, сега. Чувствахме се угнетени, че държавата не полага достатъчно грижи за децата и бъдещите майки. Вярваме, че са нужни драстични усилия за преодоляване на демографския срив в България и подобряване на условията за раждане и отглеждане на деца.

Събра ни виртуалното пространство на форума към портала bg-mamma.com.
Чрез интензивна интернет дискусия се обединихме  около няколко основни цели, осъществяването на които смятаме, че ще доведе до по-благоприятна и спокойна среда за всички бъдещи майки.

На първо място, настояваме за увеличаване сумите за майчинство и въвеждане на реално семейно подоходно облагане детски надбавки. На местно равнище поставяме множество въпроси пред общинските власти, засягащи липсата на достатъчно детски ясли и градини, нуждата от нови и добре поддържани детски площадки и др. Това бяха и основните ни искания на двата национални протеста, които организирахме на 1 юни и 1 юли 2006 г. На тях, едновременно в шест български града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Пазарджик,  настояхме държавата, в лицето на Министерството на труда и социалната политика, да ревизира отношението си към жените, на които предстои раждане. Електронната подписка, която организирахме в подкрепа на нашите искания, бе подписана от над 17 хиляди души в рамките на няколко дни.

Изразихме ясната си позиция, че осигурените майки заслужават по-добро финансово обезщетение през първите месеци след раждането. Благодарение на нашите протести парламентът промени досегашното 135-дневно обезщетение за бременност и раждане, като го увеличи на 315 дни, през които майката ще получава 90 на сто от осигурителния си доход, но сумата не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и не може да бъде по-малко от 180 лв (за 2007г.) това мисля, че е прекалено конкретно и по-добре да остане в счетоводната тема

След двата национални протеста и множеството ни контакти с депутати и представители на различни институции, у нас узря идеята да регистрираме официално Сдружение “Настоящи и бъдещи майки”. То се учреди на 19 юли 2006 г.

Конкретните цели, които СНБМ си поставя са следните:
   да подпомага реализирането на национална стратегия за преодоляване на демографската криза в България;
   да инициира обществени дебати, както и да е медиатор между гражданското общество и институциите по проблемите на бременността, раждането и отглеждането на деца в България;
   да участва в законодателни инициативи и предложения за изменения в нормативните актове свързани със социалната, здравната и образователната политика на Държавата;
  да предлага независима експертна оценка за състоянието на проблемите, свързани с бременността, раждането и отглеждането на деца в България - това сте изпуснали...

Ще го пусна утре сутринта , освен , ако няма възражения по текста .
Той ще бъде в секция новини и към него ще бъде добавен линк с новия ни подфорум , за да може майките , които са заинтригувани от инициативите ни да имат директна връзка с темата
Аз заминавам за Ловеч , но и свекъра има комп , благодарение на мен Mr. Green , така че няма да почивам , а точно обратното , ще съм на линия , докато свеки се радва на малката  Wink

Това са ми корекциите, приятна почивка Жени Hug

# 417
Жени, ела ми на гости до Плевен бе мила...  Полвен час ти е пътя от Ловеч. Аз ще съм там през целия период на празниците, вкл и между Коледа и Нова година... Яна и без това само пита за Поли и Лина, даже сутринта викаше, че ще ходи в неделя с тях на куклен театър, кръстила си е две гумени животни на тях и две лакчета /за нокти  Mr. Green / и са и деца...  ooooh!  Laughing

Влади, има ли срок за текстовете на менютата? Хубаво е да ми дадеш, за да се пришпоря, че иначе ще му отпусна края като се прибера.. Майка ми ще е отпуск и ще имам време да се отдам на писане. 

# 418
  • На края на вселената!
Да, тези които са започнали да получават от работодател продължават така.
А ти определено ще си ги взимаш от НОИ. Нали няма да ставаш феномен и да раждаш още тази година. Wink
Да, това имах предвид да се уточни. Не питах за мен - аз съм ясна.

# 419
Не съм го изпуснала , а умишлено съм го изтрила от предложението ти
Като какви ще предлагаме експертна оценка  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт