Раждане във II САГБАЛ Шейново (тема 6)

• 64 476
  • 760
  •   1
Отговори
# 90
здравейте,

родих на първи юли в Шейново и ще споделя своето преживяване, може да е полезно на някого.

За раждането: отидох на контролни тонове и преглед на термин и се оказах с разкритие. Контракциите не бяха сериозни но до обяд разкритието вече беше 4,5 см и лекарката ми реши да задвиждваме нещата. Пришпориха раждането със система окситоцин, аз си поисках и епидурална, макар че ряждането не тръгна добре и ме изчакаха да ми се върне някаква чувствителност в последствие, за да започна да усещам напъните. Влязох в родилна зала около 4 часа и родих в 10 и 5 вечерта, тоест доста време отне цялото нещо, но мисля че до момента на сериозните напъни вече от епидурала нищо не се усещаше...Родих с избор на екип при доктор Николова, чудесен лекар и човек. Акушерката също беше прекрасна, тъмнокоса млада жена, името и за съжаление не запомних. Направиха ми и епизиотомия - бебето не можеше да излезе иначе - до колко се прави рутинно -не знам, аз имах и без това тежко раждане и ми беше все тая накрая. Самата епизиотомия ми се струва в момента най-безобидната част от цялата работа, а и по-сериозната болка беше два три дни, като със свещички не се усещаше даже.

Що се отнася до Шейново - аз не бях настанена в стая, съответно багажът ми ме чакаше някъде в коридора Simple Smile Кой не е решил не ме е обрал, и при другите родилки не беше различно, които бяха приети същия ден. Добре е да си вземете телефона за да снимат бебчето и достатъчно вода в родилна зала. Казвайте си когато сте жадни, като почне самото раждане няма да ви дадат да пиете, а ще ви подадат марля, напоена с вода, а е важно да имате сили и да сте хидратирани. Недостатък за мен е че родилните зали са свързани и добре чувате какво се случва и с другите родилки, в залата която бях аз постоянно минаваха всякакви хора от екипите на другите момичета. Всички иначе са много мили и ангажирани, спор няма за това.

Що се отнася до контакта с бебчето и дали ще остане при вас - когато се роди бебето първо ми го дадоха за съвсем малко после поизмитичко го оставиха за вдин час върху мен да си го закърмя евентуално. Той беше изтощен обаче от раждането , а аз съм с плоски зърна и той не успя да се ориентира за това време, а аз въпреки четенето нямах много сили предвид торбата върху корема и факта че трябваше да стискам ледена торба между краката си. Една акушерка само мина да види, отбеляза че са ми плоски зърната ( а те не са чак толкова) и каза само да го оставя да се справи сам (той. трябвало да се помъчи). Е не се получи нищо, но се погледахме с бебето, той ме гледаше само с едно око - не знам дали беше зашеметен от раждането от упойката или от двете- чувала съм че от адреналина от раждането свежват и им се отварят очичките. Следващ път бих се отказала от упойка и защото за мен беше безсмислена.

Та така, аз знам че от първата вечер може бебетп да е при вас и съветвам за когото е важно да си всеме самостоятелна стая и да си вземе бебето. Мен ме бяха посътвали да съм в обща стая с други жени, за да има кой да го наглежда през деня, да не го нося. акушерките и да си почивам нощем, защото ще съм изтощена. В последствие за мен това се оказа пълна глупост - не можех да спя от вълнение така или иначе, в стаята в която бях едноъо момиче хъркаше като дъскорезница, а плачът на бебетата в далечината ме караше да си поревавам по мъничко. Защо не се освестих и не си го поисках на втори трети ден през нощта - не знам, предполагам от неудобство че не съм сама, и защото почти всички бяха без бебетата си, а и ми е първо и бях уплашена дали ще се справя.Не бих си причинила такова насилие повече, за мен беше травматично преживяване, и вече гушкайки детето си, се псувам че съм го държала отделен в първите му дни. Съветвам всички по-сантиментални дами като мен да не пестят средства и усилия дя бъдат с детето си от ден първи непрекъснато, дали в Шейново или в друга болница - струва си.

Още повече що се отнася до кърменето, което за мен беше много важно, а така и не ни се получи добре. Особено при анатомични особености на зърната е супер важно да не му дават шише, защото бебето свиква с това, а иначе суче на ареола. Разбира се в Шейново адаптираното мляко следва бебето неотлъчно от първата му нощ и въпреки че в 6 сутринта ви го носят за кърмене за един час, в една от сутрините ми гп донесоха с прясно повръщано до главичката и той съответно спа дълго време и нямаше никаква сила да се ангажира с кърмене. Същото беше и третия ден на изписването, когато той цял ден не се събуди изобщо почти и аз бях супер притеснена, но съм убедена че беше натъпкан пак с АМ сутринта, вероятно защото е плакал.Някой по-горе беше написал, че нищо лошо няма да му направят най-много да го нахранят с АМ , ако плаче, ами за мен това е лошо и по начало сгрешено в неонатологичната грижа, а после ходи се мъчи да кърмиш, защото не само аз, а 90 процента от жените с които говорих бяха объркани как да кърмят какво да правят, че бебетата не засукват, че са нахранени и от несигурност директно даваха АМ, като препоръката е винаги да дохранваш. Та ако ви пука за кърменето - взимайте децата при вас, стартирайте възможно най-рано и да не ви дреме за никого, бебето ще се справи, те знаят и по-добре от нас какво да правят.
Ако все пак сте в обща стая и няма как са го вземете, стимулирайте с помпа възможно най-скоро и помолете първата сеещната акушерка да ви покаже кръстосана люлка с която да се опитате да закърмите бебето. В момента вече кърмя макар и с протектори и се цедя допълнително, но съм убедена че щяхме дя имаме по-добри шансове ако не го бяха тъпкали с АМ като е бил при тях, първото ни успешно кърмене беше чак като се прибрахме вкъщи.

Бях чувала че им дават често антибиотици ня бебетата - в моя случай не беше така слава богу, това опасение се опроверга Simple Smile Като цяло предивд многото бебетата не смятам че грижата за тях е лоша, но информацията е под всякаква критика.

Цялата информация за ваксини, храна и евентуално изписване на бебето я пишат на едно листче закачено за количката му, там гледайте ако се чудите кога ще си тръгнете.Ако всичко с бебето и вас е наред броите три нощувки - да не ви стряска някой за нещо друго. Имаше една сестра дето все едно и изядох третото че ме изписаха на четвърти ден предвид че съм родила вечерта и не съм направила четири пълни дни Simple Smile Но каквото и да пише и да ви казват на визитация на вас, няма как да сте сигурни че ще ви изпишат до обяд преди изписването Simple Smile Имайте предвид ако ще викате родата.

Заради многото родилки аз чаках три часа и половина да ни изпишат и деня се превърна в някакъв малък кошмар - заспало бебе, което не беше яло по мои сметки около седем часа, аз уморена и изнервена, роднините отвън на жегата също, междувременно бях чакала поне на пет опашки за болничен, за печатче тук, за плащане там, за припознаване на друго място, абе голяма забава.

Та малко се отнесох и забравих много неща които исках да спомена, но като цяло - откъм лекар и раждане съм доволна, но организацията и даването на информация е ужас. Който смята, че е глезене да искате по-добра такава, приберете се вкъщи с детето си погледнете го в очичките и ще знаете че си струва всяко усилие първите му дни да са по-малко стресови, а и вашите след раждането също.

Следващ път, ако има, бих избрала частна болница, макар и да смятам че в Шейново лекарите са чудесни - просто условията са такива. Ако има някой който се интересува от още нещо, нека пита.

послепис: в духа на седмицата на кърменето още веднъж - за бога не дохранвайте, не се сдухвайте от тегленет първите дни,и от шишето в количката.  бебетата свалят физиологично процент от теглото си и нищо няма да им стане, а вече като се приберете и още има проблеми с храненето, обсъдете с педиатъра, ако в читав,  или читав консултант ( не всички са такива) Simple Smile аз мислех че и да не се получи няма да е драма но кърменето е инстинкт и супер естествено нещо, и човек си страда като не се получи. Подгответе се в болницата при нужда с ръчна помпа или се изцеждайте на ръка колкото може по-често , в идеялния случай на три часа но кърмата може да слезе и без толкова честа стимулация.

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 12:05 от magi (gushka)

# 91
Последно хранеха с Хип комбиотик.
Относно багажа Мен ме бяха настанили директно в родилна зала и през цялото време багажа ми беше там.Мисля , че не ги къпят бебетата , или поне без косичките.

# 92
Аз казах, че няма да им стане нищо, защото първата нощ ми взеха бебето след 2 часа и
първо засукване по учебник. Е, как да седи 8 часа отделено от мен после и без храна? За мен е второ, за втори път имам недостатъчно кърма заради физиологични и хормонални проблеми и за втори път изживявам своя си ад и депресия по този повод, но в болницата почти не съм дохранвала, а държах денонощно на гърда, въпреки това не демонизирам адаптираното мляко. И бебето си беше при мен, не съм го оставяла вечерта. Първото си бебе също държах при себе си денонощно.
В болницата повече не са хранили бебето те, защото беше оставяно при тях само в необходимите за процедури часове.

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 13:23 от Enter Sandman

# 93
здравейте,

родих на първи юли в Шейново и ще споделя своето преживяване, може да е полезно на някого.

За раждането: отидох на контролни тонове и преглед на термин и се оказах с разкритие. Контракциите не бяха сериозни но до обяд разкритието вече беше 4,5 см и лекарката ми реши да задвиждваме нещата. Пришпориха раждането със система окситоцин, аз си поисках и епидурална, макар че ряждането не тръгна добре и ме изчакаха да ми се върне някаква чувствителност в последствие, за да започна да усещам напъните. Влязох в родилна зала около 4 часа и родих в 10 и 5 вечерта, тоест доста време отне цялото нещо, но мисля че до момента на сериозните напъни вече от епидурала нищо не се усещаше...Родих с избор на екип при доктор Николова, чудесен лекар и човек. Акушерката също беше прекрасна, тъмнокоса млада жена, името и за съжаление не запомних. Направиха ми и епизиотомия - бебето не можеше да излезе иначе - до колко се прави рутинно -не знам, аз имах и без това тежко раждане и ми беше все тая накрая. Самата епизиотомия ми се струва в момента най-безобидната част от цялата работа, а и по-сериозната болка беше два три дни, като със свещички не се усещаше даже.

Що се отнася до Шейново - аз не бях настанена в стая, съответно багажът ми ме чакаше някъде в коридора Simple Smile Кой не е решил не ме е обрал, и при другите родилки не беше различно, които бяха приети същия ден. Добре е да си вземете телефона за да снимат бебчето и достатъчно вода в родилна зала. Казвайте си когато сте жадни, като почне самото раждане няма да ви дадат да пиете, а ще ви подадат марля, напоена с вода, а е важно да имате сили и да сте хидратирани. Недостатък за мен е че родилните зали са свързани и добре чувате какво се случва и с другите родилки, в залата която бях аз постоянно минаваха всякакви хора от екипите на другите момичета. Всички иначе са много мили и ангажирани, спор няма за това.

Що се отнася до контакта с бебчето и дали ще остане при вас - когато се роди бебето първо ми го дадоха за съвсем малко после поизмитичко го оставиха за вдин час върху мен да си го закърмя евентуално. Той беше изтощен обаче от раждането , а аз съм с плоски зърна и той не успя да се ориентира за това време, а аз въпреки четенето нямах много сили предвид торбата върху корема и факта че трябваше да стискам ледена торба между краката си. Една акушерка само мина да види, отбеляза че са ми плоски зърната ( а те не са чак толкова) и каза само да го оставя да се справи сам (той. трябвало да се помъчи). Е не се получи нищо, но се погледахме с бебето, той ме гледаше само с едно око - не знам дали беше зашеметен от раждането от упойката или от двете- чувала съм че от адреналина от раждането свежват и им се отварят очичките. Следващ път бих се отказала от упойка и защото за мен беше безсмислена.

Та така, аз знам че от първата вечер може бебетп да е при вас и съветвам за когото е важно да си всеме самостоятелна стая и да си вземе бебето. Мен ме бяха посътвали да съм в обща стая с други жени, за да има кой да го наглежда през деня, да не го нося. акушерките и да си почивам нощем, защото ще съм изтощена. В последствие за мен това се оказа пълна глупост - не можех да спя от вълнение така или иначе, в стаята в която бях едноъо момиче хъркаше като дъскорезница, а плачът на бебетата в далечината ме караше да си поревавам по мъничко. Защо не се освестих и не си го поисках на втори трети ден през нощта - не знам, предполагам от неудобство че не съм сама, и защото почти всички бяха без бебетата си, а и ми е първо и бях уплашена дали ще се справя.Не бих си причинила такова насилие повече, за мен беше травматично преживяване, и вече гушкайки детето си, се псувам че съм го държала отделен в първите му дни. Съветвам всички по-сантиментални дами като мен да не пестят средства и усилия дя бъдат с детето си от ден първи непрекъснато, дали в Шейново или в друга болница - струва си.

Още повече що се отнася до кърменето, което за мен беше много важно, а така и не ни се получи добре. Особено при анатомични особености на зърната е супер важно да не му дават шише, защото бебето свиква с това, а иначе суче на ареола. Разбира се в Шейново адаптираното мляко следва бебето неотлъчно от първата му нощ и въпреки че в 6 сутринта ви го носят за кърмене за един час, в една от сутрините ми гп донесоха с прясно повръщано до главичката и той съответно спа дълго време и нямаше никаква сила да се ангажира с кърмене. Същото беше и третия ден на изписването, когато той цял ден не се събуди изобщо почти и аз бях супер притеснена, но съм убедена че беше натъпкан пак с АМ сутринта, вероятно защото е плакал.Някой по-горе беше написал, че нищо лошо няма да му направят най-много да го нахранят с АМ , ако плаче, ами за мен това е лошо и по начало сгрешено в неонатологичната грижа, а после ходи се мъчи да кърмиш, защото не само аз, а 90 процента от жените с които говорих бяха объркани как да кърмят какво да правят, че бебетата не засукват, че са нахранени и от несигурност директно даваха АМ, като препоръката е винаги да дохранваш. Та ако ви пука за кърменето - взимайте децата при вас, стартирайте възможно най-рано и да не ви дреме за никого, бебето ще се справи, те знаят и по-добре от нас какво да правят.
Ако все пак сте в обща стая и няма как са го вземете, стимулирайте с помпа възможно най-скоро и помолете първата сеещната акушерка да ви покаже кръстосана люлка с която да се опитате да закърмите бебето. В момента вече кърмя макар и с протектори и се цедя допълнително, но съм убедена че щяхме дя имаме по-добри шансове ако не го бяха тъпкали с АМ като е бил при тях, първото ни успешно кърмене беше чак като се прибрахме вкъщи.

Бях чувала че им дават често антибиотици ня бебетата - в моя случай не беше така слава богу, това опасение се опроверга Simple Smile Като цяло предивд многото бебетата не смятам че грижата за тях е лоша, но информацията е под всякаква критика.

Цялата информация за ваксини, храна и евентуално изписване на бебето я пишат на едно листче закачено за количката му, там гледайте ако се чудите кога ще си тръгнете.Ако всичко с бебето и вас е наред броите три нощувки - да не ви стряска някой за нещо друго. Имаше една сестра дето все едно и изядох третото че ме изписаха на четвърти ден предвид че съм родила вечерта и не съм направила четири пълни дни Simple Smile Но каквото и да пише и да ви казват на визитация на вас, няма как да сте сигурни че ще ви изпишат до обяд преди изписването Simple Smile Имайте предвид ако ще викате родата.

Заради многото родилки аз чаках три часа и половина да ни изпишат и деня се превърна в някакъв малък кошмар - заспало бебе, което не беше яло по мои сметки около седем часа, аз уморена и изнервена, роднините отвън на жегата също, междувременно бях чакала поне на пет опашки за болничен, за печатче тук, за плащане там, за припознаване на друго място, абе голяма забава.

Та малко се отнесох и забравих много неща които исках да спомена, но като цяло - откъм лекар и раждане съм доволна, но организацията и даването на информация е ужас. Който смята, че е глезене да искате по-добра такава, приберете се вкъщи с детето си погледнете го в очичките и ще знаете че си струва всяко усилие първите му дни да са по-малко стресови, а и вашите след раждането също.

Следващ път, ако има, бих избрала частна болница, макар и да смятам че в Шейново лекарите са чудесни - просто условията са такива. Ако има някой който се интересува от още нещо, нека пита.

послепис: в духа на седмицата на кърменето още веднъж - за бога не дохранвайте, не се сдухвайте от тегленет първите дни,и от шишето в количката.  бебетата свалят физиологично процент от теглото си и нищо няма да им стане, а вече като се приберете и още има проблеми с храненето, обсъдете с педиатъра, ако в читав,  или читав консултант ( не всички са такива) Simple Smile аз мислех че и да не се получи няма да е драма но кърменето е инстинкт и супер естествено нещо, и човек си страда като не се получи. Подгответе се в болницата при нужда с ръчна помпа или се изцеждайте на ръка колкото може по-често , в идеялния случай на три часа но кърмата може да слезе и без толкова честа стимулация.

Много добър и подробен коментар! Искрено благодаря, за всичко което споделихте! И за мен е безумно да се дава АМ при положение, че кърмата е най-доброто за детето. Дори не разбирам как майките се съгласяват на това? Не четат ли, не им пука ли? Никакво обяснение нямам! Това за къпането и лошата грижа е неонатологията дори няма да го коментирам...отврат. Някой порочни практики никога няма да изчезнат особено докато майките не си изискваме каквото е нужно, за да сме спокойни ние и бебетата!

# 94
  • Варна
Magi(gushka) благодаря за изчерпателното обяснение за престоя в Шейново. Аз не разбирам едно ако съм в обща стая нямам право детето да е постоянно при мен, а само в определени часове?
И въпреки, че им дават АМ след това детето свиква да се кърми,нали? И аз съм чувала, че като смучат от биберон е по -лесно и после може да откажат да правят опити за кърмене, но все пак в болниците явно се налага.
И още нещо , което по принцип не ми е ясно и като наближи момента ще се интересувам, но все пак да попитам освен избор на лекар може ли да има и избор на акушерка или опцията е само за единия?!

# 95
Може да избереш избор на лекар (избор на екип -900 лв) и отделно на акушерка (води се сестрински пост) и струва 250 лв., или и двете заедно.

# 96
Здравейте, може ли някой да сподели, ако знае - как стои въпроса с раждане секцио в Шейново и избор на доктор Велев? Колко по - рано ще трябва да отида при него и какви документи се носят?
Благодаря Ви!

# 97
  • София
Аз бях секцио по спешност и багажа го носеха с мен, първо на 2 етаж на тонове, после долу в реанимация, накрая ми го качиха горе на випа - без надзор не е оставал. Бебето не го исках пред нощта, защото имах реакция към упойката и умирах от главоболие, хранили са я в 1 нощем. Сутрин също са я хранили, защото сега като я гледам в 6 си иска да яде, там ми я носеха явно след като е яла някои дни. Общо взето наистина се познава кога бебето е налято с ам. Та, похапвала си е мляко там нощем основно, но нямаме проблем с кърмене или захапване. От шише може да пие само на Авент натурал, тези ня Нук в болницата, които ползват грам не успява с тях вкъщи. Хранят ги с Хип Комбиотик там. Момичета, имате хубави спомени от раждането си ноември, защото тогава идват стажантите. Общо взето след септември е готино да се ражда там, лятото сме с късата клечка. Аз миналия път родих октомври и гледаха бебето ми като тяхно, също постоянно за всичко го преобличаха, носеха ми го с резервни дрехи и памперси, което сега не правят...  Къпят ги всеки ден между 20:00 и 22:00, тогава ми я носеха със сменени дрехи и видимо изкъпана. Бебето на випа никога не са ми оставяли в коридора, дори да съм до вц, ме чакаха и ме питаха Ок ли съм вече да го оставят. А за графика на неонатология, лично питах едната там може ли да го снимам да знам кога какво да прявя и тя ми отговори нямаме график, изобщо не са верни тези неща - правим когато каквото смогнем.
В никакъв случай не ги защитавам, още ми е прясно и моето раждане и са ми черни 😄

# 98
значи, аз съм фрустрирана още, и тук таме звучи пресилено.

Разбира се, че не е нужно да попречи на кърменето АМ - има безброй примери как хората си закърмват успешно, като се приберат а и в болницата и дохранват. Но ако имате кърма/коластра първите дни в общия случай не му трябва друго, защото в началото стомахчето му е като черешка. Въпреки това шишето стои там и при едно малко вяло бебенце изкушението е голямо да дадеш, оттам нататък то почва да прави асоциации. Не демонизирам АМ, смятам че в някои случаи е чудесно решение, но далеч не по начина по който се ползва.
Фрустрацията ми беше че ми го носят сутринта (за кърмене уж), с прясно повръщано до главичката му, предвид че уж последно ги хранели в 1 часа - обяснението ми е, че е плакал и са му напъхали биберона щ, съответно са му дали количество от което се повръща, не е оригнат при всички положения, щото мойто бебе почти не е повръщало. Тоест малко прекаляват с това АМ. И на мен ми се стори че е къпан вечер, идваше със сменени дрешки.

И в обща стая можете да си вземете бебенцата, ама нали доброто възпитание диктува да попитате другите момичета - щото ако те не са взели тяхното за да си починат, а вие вземете вашето, някак става неудобно, поне аз така смятах и дори не повдигнах темата, а и както казах бях посъветвана така от близка - но в моя случай се оказа глупост, и се ядосвам повече на себе си, че не го взех, но толкова ми е бил акълът и опитът. В началото се шашкаш като ги видиш толкова мънички (аз поне).

За багажа може и да предлагат на някой да се вземе в родилна, на мен ми казаха да си взема само телефона и водата и го оставиха в коридора, после като ме тикаха с количката към стаята след раждането имаше и други багажи оставени, не знам от кого зависи.

Като цяло не всичко е толкова черно, но като раждаш и си уморен ти идва в повече. Да не говорим за адската жега в стаите началото на юли. Аз уж кърмя и се наперягам и пот се стича по лицето ми. Вд ме е защото имах възможност за по-добри условия, но реших че няма смисъл, при мен лекарят беше основното.

# 99
  • Варна
значи, аз съм фрустрирана още, и тук таме звучи пресилено.

Разбира се, че не е нужно да попречи на кърменето АМ - има безброй примери как хората си закърмват успешно, като се приберат а и в болницата и дохранват. Но ако имате кърма/коластра първите дни в общия случай не му трябва друго, защото в началото стомахчето му е като черешка. Въпреки това шишето стои там и при едно малко вяло бебенце изкушението е голямо да дадеш, оттам нататък то почва да прави асоциации. Не демонизирам АМ, смятам че в някои случаи е чудесно решение, но далеч не по начина по който се ползва.
Фрустрацията ми беше че ми го носят сутринта (за кърмене уж), с прясно повръщано до главичката му, предвид че уж последно ги хранели в 1 часа - обяснението ми е, че е плакал и са му напъхали биберона щ, съответно са му дали количество от което се повръща, не е оригнат при всички положения, щото мойто бебе почти не е повръщало. Тоест малко прекаляват с това АМ. И на мен ми се стори че е къпан вечер, идваше със сменени дрешки.

И в обща стая можете да си вземете бебенцата, ама нали доброто възпитание диктува да попитате другите момичета - щото ако те не са взели тяхното за да си починат, а вие вземете вашето, някак става неудобно, поне аз така смятах и дори не повдигнах темата, а и както казах бях посъветвана така от близка - но в моя случай се оказа глупост, и се ядосвам повече на себе си, че не го взех, но толкова ми е бил акълът и опитът. В началото се шашкаш като ги видиш толкова мънички (аз поне).

За багажа може и да предлагат на някой да се вземе в родилна, на мен ми казаха да си взема само телефона и водата и го оставиха в коридора, после като ме тикаха с количката към стаята след раждането имаше и други багажи оставени, не знам от кого зависи.

Като цяло не всичко е толкова черно, но като раждаш и си уморен ти идва в повече. Да не говорим за адската жега в стаите началото на юли. Аз уж кърмя и се наперягам и пот се стича по лицето ми. Вд ме е защото имах възможност за по-добри условия, но реших че няма смисъл, при мен лекарят беше основното.
Ето едно хубаво мнение в полза на зимните бебета 🤗 Честно казано тайно се надявах да е от сезона, защото по време на отпуски навсякъде настава този хаос
Magi(gushka) не се ядосвай на себе си. Важното е че всичко е минало аз съм сигурна, че където и да родя няма да ми е приятно . За момента и на мен ми е важно  избора на лекар.

# 100
  • София
Аз пък точно обратното. Така дълго чакано бебенце, че нямаше голямо значение друго, освен да сме добре и здрави. Нито болка усещах от секциото, нито се ядосвах особено на неадекватностите в неонатологията. Бяхме си заедно и си я гушках непрекъснато. Мисля и че имахме късмет всичко да е наред с нас. А за неонатологията - още от тема 1 почти всички са недоволни. Бях подготвена и пак си е неприятно отношението. Много кофти!

# 101
Първото ми раждане беше в "Надежда" и неслучайно не съм си и помисляла да се върна там за второто, само за да им ползвам хотелските услуги. И аз разчитах на лекар този път, а ми беше все тая къде ще родя. За няколко дни и на палатка да съм с новороденото, няма да ми направи впечатление. Аз и без това си харесвам къмпингуването. 😁
Мисля, че прекалено се вторачвате в някакви дребни неща. Забравят се, а и никак не са важни.
Моят багаж беше в родилна зала с мен, а после го свалиха заедно с мен. Беше една раница, останалата част ми го донесоха на следващия ден.

# 102
а да, със сигурност навсякъде има слаби места, и няма гаранция че другаде преживяването ще е по-симпатично, аз бях лежала в Шейново и имах идея от условията и пак се разочаровах (дето имаше един лаф - нищо не очаквам и пак се разочаровам).

Въпрос на настройка е със сигурност, но има неща които се дължат на лоша организация, липса на персонал и кисел персонал и могат да бъдат избегнати със сигурност и да направят живота на родилките малко по-поносим - ама какво да се прави, държавна болница, макар че честно казано в Тина Киркова като че ли по отзиви по начало е малко по-прилично като условия, но там пък според зависи от лекаря дебнат да те срежат на всеки ъгъл.

Моята докторка, д-р Николова направи всичко възможно да родя нормално, насърчи ме по начало за нормално раждане, и въпреки че имаше усложнения в последствие и. можеше да стане секцио не се отказа от нормалното, макар и да съм сигурна, че ако се наложеше наистина щяхме да слезем в операционна. И като цяло това е един от големите плюсове на Шейново за мен - чувала съм че лекарите като цяло там подкрепят естественото раждане и не “навиват” за секцио без показания.

С леко горчивия си опит се надявам просто на хората (подчертавам) с моя светоглед да улесня живота и да вземат някакви мерки предварително Simple Smile А който иска да кърми, нека не се свени да търси предварително информация и подкрепа, ако трябва предварително да уговори консултант, случващото се в болницата не е финалът на кърменето каквото ще бъде, но поставя някакво начало, което в някои случаи има голяма тежест и при много жени после се оказва че седмица по-късно нямат кърма и са спрели затова, а това с нямането на кърма разбира се за мен е в голям процент от случаите дохранване и липса на стимулация на гърдите, но това е донякъде оф топик за тази тема, но пък ако трябва д споделя опита си трябва да пръсна мнения в много теми Simple Smile)

Успех на всички и не се шашкайте, радостта е голяма Simple Smile като излезте от болницата особено хаха.

Иначе, разбира се, че има по-важни неща от тези, които споделям, накрая винаги се стига до това да сме живи и здрави, но не за това е темата тук, по мое усещане, а за да добият неродилите някаква представа какво се случва и как да се подготвят психически. Иначе да - всичко се забравя, ама той и животът така си минава, ако ще гледаме философски на нещата Simple Smile Аз не смятам, че човек безропотно трябва да приема каквото си е, щото си е такова, и щото нали оцеляхме Simple Smile)

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 19:20 от magi (gushka)

# 103
Маги, първият ден и аз бях в двойна стая, защото нямаше свободна самостоятелна. Падна ми се жена, която нон стоп дуднеше по телефона. Разбра, че чакам да се освободи самостоятелна и сама ми каза изобщо да не се притеснявам, че искам бебето да е при мен през цялото време, тя нямала нищо против. Да, ама аз това не мога да го издържам и се преместих, за което изобщо не съжалявам. Да, платих си за спокойствие, но нали спокойствието цена няма. С първото раждане също бях в самостоятелна стая, макар да ми беше за първи път, не съм се замисляла, че ще искам да обменям опит точно в този момент. Та и ти ще си знаеш за следващия път. Сега е минало заминало.

Преди да ме вкарат в родилна зала ми казаха да си взема сами вода и телефон,  сложиха багажа в едни гардероби за тази цел и след това от там ми го занесаха в стаята.
Аз бях единствената раждаща тогава, явно съм извадила късмет, че не съм чувала други.
Вода акушерката ми позволяваше по една глътка от време на време, накрая вече с марля ми даваха.

Някой по-нагоре писа, че на вип стаите им носят бебетата, но на мен никога не са ми го носели, а си го чаках на асансьора.

Като цяло не съм капризна. За мен най-важно е наистина да сме живи и здрави с бебето. Не ме интересува на какво легло ще спя или каква ще е храната. Отидох с неголеми очаквания, но пак казвам, че останах очарована от всички доктори, акушерки, сестри (без тези от неонатологията).

# 104
лекарите са супер, акушерките също, дори когато лежах в родилно отделение говореха за това как при тях е добре, ама като родиш после не е точно така Simple Smile Та и на първия етаж като цяло ми се сториха една идея по-груби но може би на такива съм попаднала.

Разбира се, няма връщане назад, но за мен беше важно неродилите момичета да помислят предварително кое е наистина важно за тях, защото като не си минавал през някои неща си склонен да приемаш съвети въз основа на фактори, които после не се оказват толкова важни.

Освен стаята и взимането на бебето, има още нещо, което не бих повторила, и то е каненето на роднини за изписването - освен че денят ня изписване в Шейново е свръх-уморителен заради опашките и чакането за докуемну, ако идват хора от далече може да се окаже че няма да ви изпишат заради бебето или заради вас, чакат безумно дълго ако има много родилки, и както споменах аз се притеснявах за бебето цял ден, бях недоспала, умирах от жегата и не ми беше празнично в смисъла на това да събирам хора около себе си, а по-скоро да се приберем с мъжа ми и да се радваме на бебе

Всичко което исках е да се прибера и да се отпуснем с бебенцето вкъщи. Това с изписванията вече ми се струва доста безумна традиция, но И това е строго индивидуално! Има хора, на които им допадат такива мероприятия.Мен по принцип калабалъците ме натоварват, а в такъв момент съвсем, но реших да угодя в случая и само се напрегнах повече. Просто умората беше колосална - и на мене не не ми пука за неудобствата, но наистина и спането беше супер неудобно (визирам хлъзгащите се чаршафи и матраци, и ултра тънките възглавници на някои! легла) та почивката дори и без бебе не беше задоволителна. Но може би някой майчета са с повече енергия и би им понесло по-добре.

Подчертавам че същите тия неудобства не ми правеха такова впечатление на втория етаж като лежах, но е малко по-различно като си родил бебенцето, изтощен си още, кървиш и трябва да се грижиш и за него.

Това от мен, с ясното съзнание че всяко преживяване е индивидуално и зависи от темперамента, но и състоянието на родилката. Колкото и да разбирам изкушението за някои да кажат - тая пък кво  толкоз иска Simple Smile

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 10:07 от magi (gushka)

Общи условия

Активация на акаунт