Какво повече НЯМА да купя - 21

• 104 480
  • 828
  •   1
Отговори
# 105
Аз не съм ходила по големите пазари. И за това може би не го разбирам ,  да се купуват зеленчуци и плодове от големи пазари, ако имаш смартфон...освен ако не се познаваш вече с хората там. Това си беше в миналото. Я те излъжат в грамажа, ти пробутат стока по-некачествена от изложеното. Трябва се пазариш, мирише, бутаница, жега, неприятни гледки , нямаш някаква гаранция дори "хвърчаща" за това което купуваш.. не трупаш точки, нямаш история както в Лидл+ например, подаръци и т.н., възможност за връщане, храна съм връщала успешно в лидл отворена,
Да, ,  можеш да попаднеш на добри цени, боровинки 6лв кг например, в супермаркета 1.69лв 125гр.. ама или са редки случаи или не си заслужава ходенето и т.н. когато имаш удобен магазин на няма и 2мин пеша до теб, модерно, климатик, приятно, сравнително спокойно..няма хора с тен по рождение и така. Всичко е на 1 място и пазара става бързо.

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 11:37 от Didity02

# 106
Дидито, не само, че не е в миналото подобно пазаруване, ами си е направо в тренда. Мога да оправдая пазаруване със смартфон, само ако си някой работохолик, бачкащ 20 часа на ден, или специални стоки (например уж писти храни от ферми). Точно от Лидл да пазаруваш плодове и зеленчуци.....е много лош избор. Скъпо и некачествено. А пазарите отдавна не са описаното от теб.

# 107
,Няма нищо лошо и в двата типа пазаруване. Просто като пазаруваш със смартфона и приложенията, ядеш домати, като показаните - дървени и без вкус - насред лято.
Иначе, не знам ти по какви пазари си ходила, но аз на пазар, като описания от теб, не съм попадала от поне 15 години.
Иначе, всеки продавач на пазара, трябва с има сертификат за продаваната продукция. Просто трябва да попиташ.

# 108
  • София
Квартални магазини за плодове и зеленчуци нямате ли?
Доматите от Полша, ако не са третирани, няма да оцелеят до България. Нима не сте си купували в края на зимата от големите полски ябълки, които отвън са като за снимка, а отвътре – изгнили?

Не купувам  ябълки от Полша, нито от Македония и въобще не купувам плодове и зеленчуци с ненормални размери. Само тези домати, които имат някакъв вкус и не са огромни.Когато полските домати ги вадят на щанда са много студени, предполагам, че така оцеляват- в хладилни условия. Има някакво пазарче наблизо, с  с няколко сергии за зеленчуци, но какво от това,  всички ги взимат от  големите борси,  а там  какъв контрол има на зеленчуците? Турски , гръцки и македонски плодове и зеленчуци, които  във въпросните квартални магазинчета ги обявяват за български.Simple Smile
За цените пък да не говорим.

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 17:51 от мързеливка

# 109
  • софия
Аз не съм ходила по големите пазари. И за това може би не го разбирам ,  да се купуват зеленчуци и плодове от големи пазари, ако имаш смартфон...освен ако не се познаваш вече с хората там. Това си беше в миналото. Я те излъжат в грамажа, ти пробутат стока по-некачествена от изложеното. Трябва се пазариш, мирише, бутаница, жега, неприятни гледки , нямаш някаква гаранция дори "хвърчаща" за това което купуваш.. не трупаш точки, нямаш история както в Лидл+ например, подаръци и т.н., възможност за връщане, храна съм връщала успешно в лидл отворена,
Да, ,  можеш да попаднеш на добри цени, боровинки 6лв кг например, в супермаркета 1.69лв 125гр.. ама или са редки случаи или не си заслужава ходенето и т.н. когато имаш удобен магазин на няма и 2мин пеша до теб, модерно, климатик, приятно, сравнително спокойно..няма хора с тен по рождение и така. Всичко е на 1 място и пазара става бързо.

Това се надявам , че е писано от 20- годишен човек. На пазара , колкото и кошмарно да е за някои, е най-хубата стока. Но там се изисква комуникация, предполагам това е най-големият проблем на съвремието. И на пазара трупаш най-много точки. Две усмивки и 2 майтапа с правилния човек ти осигуряват намаления доживотно.
Лятото да купуваш домати и краставици от голяма верига е просто престъпление. Цените не са различни  , но спонсорираш различни личности/организации.
И не е нужно да е от пазара, вече е пълно с малки /както ние се майтапим вкъщи/ 'зеленчукници' . Може краставицата да струва с 10-20ст отгоре, но ми е по-кеф да си я купя от някой дядо/баба отколкото от кауфланд и подобни.

# 110
Добре, щом ти харесват фуражните полски домати, яж си ги. Въпрос на вкус.
Слава богу, на пазара има предостатъчно родна продукция, особено пък сега, през лятото. Вкусни, слънчеви плодове и зеленчуци.
Даже в хипермаркетите има. Приятно бях изненадана да видя домати сорт „Ръгби“ и краставици „Гергана“ в Билла. Можело значи...

# 111
Взех си коктейл джин с тоник,в кенче,от Лидъл.Много гаден вкус.

# 112
За съжаление отрасна цяло едно поколение, което никога не е вкусвало истински домат или краставица, истинска праскова или ябълка, дори истинско грозде...
Дори не говоря за това, че те няма да разпознаят и вкуса на сиренето или колбаса от истински мляко и месо.

Ужасно е, че такива хора ще определят пазарните нагласи и все повече ще важи принципа "Даваме на хората това , което искат, а не това, което трябва".

Да са ти приоритет някакви точки в някакво приложение или някаква скреч карта, а да не държиш на истинска храна с необходимите вкусови качества...без думи съм. Как ни превърнаха в това?

# 113
  • София

Иначе, не знам ти по какви пазари си ходила, но аз на пазар, като описания от теб, не съм попадала от поне 15 години.
Иначе, всеки продавач на пазара, трябва с има сертификат за продаваната продукция. Просто трябва да попиташ.

Каня те на Женския пазар в София - покрива всичко описано от Дидито.
ММ понякога ходи наблизо при майстор за колата. Докато действат се разхождам по пазара.
Наредени отпред хубави стоки, но като купиш нещо ти го дават във завързано, черно пликче. И то след като си дал парите го получаваш. В къщи винаги се оказва, че 1 кг е 800 гр. на лидълското кантарче....
Сертификати да искаш - и за Луната мога да ти изработя и представя.
Имат при поискване 1, но дали стоката е взета с него или не е загадка.
Скоро се оплаквах от уж бедните баби, продаващи домашни неща. Купих лозови листа от подобна - от вън свежи и хубави, вътре - наядени, на дупки като дантела. ...Забогатя ли бабляка с моите 2 лв?
Затова си пазарувам от веригите - поне си избирам едно по едно.
В квартала имаме само 1 зеленчуково магазинче. Скъпо, касовия бон е екзотика, а е и по-далече от Фантастико.

# 114
Женският пазар никога не ми е харесвал. Не съм ходила от години, но предполагам, че описанията са точни. И аз пазарувам много често от веригите, но ако попадна на Красно село, не пропускам да си напазарувам. Там почти навсякъде си избираш зеленчуците и плодовете. От тези, които не предоставят избор, не пазарувам. На Ситняково, също има две сергии, на които идват производители. Когато ги заваря, купувам от тях, нещата им са хубави. Не бих пазарувала от верига само заради някакво подаръче от време на време.

# 115
Не мога да разбера какво е това прехласване по пазарите. И откъде дойде мнението, че там продукцията е качествена и "домашна", от малки производители. 99% от сергиите предлагат стоки купени от борсата, а някои предлагат и вносни чужбински стоки купени от останалата от предния ден стока от съседските нам държави и то на такива цени, че всичкото био-мио производител може само да им завижда и да им диша праха. Да си избереш стока е като слон на райета - те такова животно нема. Квот ти сложат в торбата - тва е. За точните теглилки - дума не трябва да се отваря. Точно е само това, което е планирал да ти сложи и вземе "сергияджията", другото е колкото - толкова, дръж тез домати и не мрънкай. И отпред хубавата стока, казваш сложете ми от тези, а не, те са за лов на клиенти, стоката отзад е за вас купувачите, стоката отпред е за гледащите. И като се каже производител, а, у, хубава стока, качествена, дрън, дрън, та пляс. От производител до производител - балкан разлика. Ами скоро купих от позната домашни домати, уж хубави, най вече на вид, уж, пресни, а за нищо не ставаха, че и скъпи. Ми, мерси от такива "домашни" стоки.
Ако си имаш определени сергии на пазара с изпитана стока, да, оправдавам предпочитанието да си купуваш оттам, но иначе не съм голям фен. Наскоро преоткрих пазаруването от пазара, но то ми трябва половин ден да го обиколя, да набележа стоки и цени, после да купя набелязаното от определените сергии. Не е лошо като приключение, но кой има време през два дена да обикаля пазарите и да мъкне торбите. В квартала имаме плодзеленчук, малко квартално магазинче, сергия на малък производител и супермаркет от верига, познайте откъде най често купувам, от изброените, които са ми на две минути път или от пазара, който ми е на половин час път от дома.
Навсякъде можеш да намериш хубава стока или да попаднеш на калпава такава. Гаранция никъде за нищо няма. Затова всеки да си купува откъдето си иска и да, може да се оплаче, че не е случил на добра стока, защото си е дал парите и е очаквал за тях да получи адекватност в продукти, които стават за ядене. Не искам някой да ми казва, да ида на пазара и оттам да си купя, защото и там продават боклуци и няма гаранция, че ще получа нещо по добро и качествено. Искам просто да има сериозен контрол и да не ме цакат с продукция, която не дават и на прасетата, но я предлагат на хората и то на баснословни цени.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 09:05 от Джаста Праста

# 116
В квартала имаме само 1 зеленчуково магазинче. Скъпо, касовия бон е екзотика, а е и по-далече от Фантастико.

Жалко. При нас има навсякъде. В Пловдив пък са на всяка крачка.
Хубава, подбрана стока. Нормални цени, често дори по-ниски от тези в хипермаркета.
Можеш да си избираш сам. Ако не ти хареса стоката или няма точно това, което търсиш, следващото е наблизо.
Познаваш продавачите, които ти правят отстъпки или услуги – като да ти доставят нещо специално или да ти заделят количество.
Когато в радиус от 500 м имаш поне десетина такива магазинчета, не ти трябват хипермаркети.

# 117
  • Sofia
От години не съм попадала на търговец на сергия на Кр.село,който да дава да си избираш стоката.
Последно преди месец взех череши,отпред бяха уж хубави,вкъщи като ги изсипах половината кашави и развалени...,а и кантара му беше от ония железните с грамовете..и там ме е поизлъгал със сигурност.
Тези кантари не са ли забранени вече?
Отдавна не бях виждала такъв 🤔

# 118
  • София
Да, забранени са.

# 119
Има и такива продавачи. Един такъв, пак на Красно село, ме изуми преди няколко години. Не съм голям фен на гроздето, но видях на една сергия, прияде ми се. Хванах един произволен грозд и поисках да ми го премерят. Продавачът каза, че не продава по избор. Казах му да си го яде той и си заминах. Интересно, кой ли грозд щеше да ми сложи, ако изборът не беше мой.
Понеже преди живеехме наблизо, познавам сергиите и продавачите и пазарувам от избрани, предимно в едната част на пазара.

Общи условия

Активация на акаунт