НПМГ - тема 8

• 77 554
  • 753
  •   1
Отговори
# 210
И аз имам няколко въпроса. Знаете ли кога се публикува тежестта на бала за кандидатстване след 4 клас( на сайта на НПМГ все още не ги намирам)? На смени ли се учи в НПМГ , в колко започват като начален час петокласниците?
На смени се учи. Започват в 7.30 ч. Втори срок от 13.20.

# 211
Има ли майки на пето класици и шестокласници да споделят как е - ниво на обучение, учиители, съученици, атмосфера, каквото споделите все ще съм благодарна (предполагам не само аз). Аз онзи ден минах покрай едно училище, бяха се насъбрали деца може би 6ти и нататък, пуснали си чалга и пушеха. А как си говореха по между си, не мога да опиша просто, грубо и вулгарно....  Направо ме сви стомаха. Надявам се с ученици от НПМГ това няма как да се случи. Въпроснито училище е нашето по район. Ако не я приемат в НПМГ да му мислим, ще си останем където сме и ще си плащаме като попове.

# 212
Навсякъде се пуши и се слуша чалга. Такова е поколението и това е модерно.
Пред което и да е училище да застанете, ще видите едно и също.
Което не значи, че е редно, просто времената са други. Аз като съм била ученичка, не че не се е правело, но беше немислимо да те “хване” някой възрастен.

# 213
Sad MarinaDP много благодаря, много е ценно, че споделяш честно мнение, защото другият вариант е да се говори само добро понеже детето ни учи в това училище и дай нищо лошо да не се каже. Но съм изненадана и леко притеснена от това, което казваш (да съм честна и аз от моя страна...Simple Smile ). Все пак има цедка при приема, отиват деца, за които ученето е ценност т.е. предполага се, че средата е добра. А то средата е всичко - тя може да мотивира добро и лошо поведение и самото училище задава средата според мен, защото от нея и успехите в ученето. Детето ми ходи за подготовка в група при СМГ учител (макар, че на този етап НПМГ ни е първо желание). Всички деца там ще кандидатстват и в двете училища - възпитани, говорят нормално по между си. За пушене са малки, но не мога да си ги представя и след 2-3 години точно тези деца да станат пушещи гаменчета с татуировки и пиърси, които си говорят вулгарно и грубо. Как се поддържа добро ниво на учене при такова поведение?!

Отделно мъжа ми беше на отворени врати в НПМГ, каза, че много добро впечатление са му направили директорът и учителите, хора, които не биха допуснали това според него. В смисъл ако се забележат такива групички - по скоро няма да бъдат оставени просто така, ще се говори, ще се вземат мерки.   

Имаме близко дете от СМГ (горните класове обаче), то няколко пъти ни е казвало подобни неща за НПМГ, но винаги съм мислела, че не е обективно и това си е от конкуренцията между училищата, един вид "моето училище е по-доброто". И затова не съм го взимала на сериозно никога....

А това, че е модерно да се пуши ми е гръм от ясно небе. Точно обратното си мислех - като ги гледам дъщеря ми и нейните съученици като се съберат за какво си говорят, какво правят и си казвам това поколение ми е надеждата. Започвам да се замислям дали не сме в някакъв балон Simple Smile 

Аз имам две познати с големи деца в НПМГ - на корено различно мнение са двете. Едната смята, че децата там са сухари и зубъри, а другата, че не се учи достатъчно и дисциплината е разюздана. Толкова полярни мнения, че нямам желание да ги разпитвам за детайли, защото явно са субективни или е до класен и аз не мога да се ориентирам.... Но досега  повечето мнения за НПМГ, които имам (макар от познат на познат на познат...) са били, че е добро училище, с добра среда и ниво на учене. Именно затова и цедката при приема. Макар, че аз специално така и не разбрах трудно ли се влиза в 5клас или не (в сравнение със СМГ например, където обаче и паралелките са повече).

# 214
  • София
good fight, както навсякъде и в НПМГ има всичко.  Simple Smile

Чалга не съм забелязала да слушат 6 клас. Да пушат също още не са почнали, но е факт, че големите ученици можеш да ги видиш да пушат покрай оградата всяко междучасие.

Относно преподавателите - тези, които работят със сегашните 5 и 6 клас са прекрасни! Слушах миналата година повреме на Ковид как се държат с децата, как преподават и съм впечатлена. Естествено, ако решиш да търсиш с какво да се заядеш, сигурно ще намериш. Но като слушаме какво разправят приятелски деца от други училища... моето всеки път гордо разправя как е в НПМГ. Сигурна съм, че и в твоя колектив не всички шефове и колеги са идеални. Децата трябва да свикват да се напасват спрямо хората и ситуацията.
Директорът също е много деен и откликва винаги при нужда. Старае се учениците да се чувстват добре и досега винаги е реагирал на време и бързо се е отзовавал на родителските молби и предложения.

Ученето... миналата година и аз мислих, че не учат достатъчно, сравнявайки с домашните и чудото в СМГ и 125-то. Да, но децата се справят отлично по състезания, а винаги когато взема учебник по разказвателен предмет материала се знаеше (без да учи в къщи). Преподавателите успяват да ги увлекат и да им набутат важното в главите. Не ги карят да зубрят, а да разберат защо е така. За мен това е по-важно и ценно. Отделно имаха една уникална г-жа по БЕЛ... децата още тъгуват за нея, въпреки че беше строга и много изискваща. За съжаление с новата не могат да се сработят и чувам за проблеми, но се надявам да я приемат.

Друго какво... като цяло училището е с добра база. Малките са отделени на 1-я етаж, но големите не ги тормозят. Доколкото разбирам даже се кефят на дребните и си общуват приятелски. Храната в стола също е на ниво - моя син обядва с приятелите си там и е доволен.

# 215
good fight, както навсякъде и в НПМГ има всичко.  Simple Smile
Отделно имаха една уникална г-жа по БЕЛ... децата още тъгуват за нея, въпреки че беше строга и много изискваща. За съжаление с новата не могат да се сработят и чувам за проблеми, но се надявам да я приемат.

Да, в 5 клас имаха прекрасна учителка по БЕЛ (Д. Златкова), която децата обичаха и която беше сменена по неясни причини в 6 клас с нова учителка. Нещата не вървят и не вървят, а вече минаха 2 месеца. Дано да се нагодят, че срив в обучението по БЕЛ точно в 6 клас не е хубаво...

# 216
Много благодаря! Не знам дали се изразих правилно и дано не съм прозвучала грубо. Понеже wave каза за напасването - именно това ми беше мисълта. В едно училище с добра дисциплина и високо ниво на учене, ще им се наложи да напасват към това. И обратното, ако е разюздана дисциплината, ще се наложи да се напасват към това, за да не остават изолирани. Не е тук темата, да споделям детайли, но колега на мъжа ми от първо лице му споделил за тяхното (известно частно и доста скъпо) училище  - тормоз над деца от конкретни деца, който обаче се покровителства от училището, понеже родителите са известна бизнес фамилия. Същите, с кофти дисциплина и поведение граничещо с хулуганско.

Wave благодаря! Много добре звучи за учебния процес. Но това, което казваш индиректно говори и за една добра дисциплина в училището. Иначе е невъзможно часовете да минават добре и ефективно за децата. При нас например, тази година 2 от дечицата започнаха да се държат по-кофти, позволяват си да отговарят на учители, да се кикотят и правят номера по време на час, привличат внимание всячески..... Но се взеха мерки веднага и мисля нещата скоро ще си дойдат на мястото. Това имам предвид, че зависи от училището. Да имат авторитета и да успяват да удържат.

За пушенето и чалгата явно ще трябва да ъпдейтна, изобщо за пубертета. Винаги ми е било страх, че точно този тип интереси предразполагат към насилие.

# 217
  • София
Гарганела, причината за смяна на г-жа Златкова е ясна - не може да поеме и нашия випуск в 7 клас, защото си надхвърляла хорариума от МОН. Избора беше дали да ги остави сега или в 7 клас. Ръководството е преценило, че е по-добре сега - да имат време да свикнат учениците с новия учител, да се опознаят и да минат матурите отлично. Да, ама... не се получава. Disappointed

good fight дисциплината зависи и от двете страни. Когато учителите са Учители, а не преподаватели... те грабват вниманието и не го пускат.

# 218
Моят син учи в 10 клас - от неговото обкръжение не пушат и не слушат чалга, за другите не знам.

Имам само най-добри впечатления от училището, някои учители са просто страхотни, например Терзиев по История (и още много други). На синът ми по БЕЛ му преподава Златкова - не сме очаровани - нито той, нито аз, нито класа и родителите, като цяло.

За дисциплината - не сме имали проблеми (това е второто ми дете, което учи в гимназията).

Не се преучва вкъщи, но това не ми е проблем. На него пък още по-малко Simple Smile

# 219
На синът ми по БЕЛ му преподава Златкова - не сме очаровани - нито той, нито аз, нито класа и родителите, като цяло.
Хаххха, ами да се сменим тогава!

# 220
На синът ми по БЕЛ му преподава Златкова - не сме очаровани - нито той, нито аз, нито класа и родителите, като цяло.
Хаххха, ами да се сменим тогава!

С най-голямо удоволствие. Според синът ми тя е по-подходяща да преподава на малките Simple Smile

# 221
Много ви благодаря! За мен да не се преучва вкъщи също е плюс. Ако в училище успяват да си минат нещата добре, за вкъщи би трябвало по-малко да остане... Между другото това ми е една от причините да не кандидатстваме в СМГ (поне за сега мислим в НПМГ само да кандидатства). Едно наше познато дете след СМГ не искаше да чуе за математика, а според родителите, му се е отдавало, не е имало зор да разбира задачите и да се справя с материала. Но толкова домашни имало и еднотипни, че то по едно време и да обичаш математика нормално да ти втръсне. Но за всеки влак пътници Simple Smile

# 222
Много ви благодаря! За мен да не се преучва вкъщи също е плюс. Ако в училище успяват да си минат нещата добре, за вкъщи би трябвало по-малко да остане... Между другото това ми е една от причините да не кандидатстваме в СМГ (поне за сега мислим в НПМГ само да кандидатства). Едно наше познато дете след СМГ не искаше да чуе за математика, а според родителите, му се е отдавало, не е имало зор да разбира задачите и да се справя с материала. Но толкова домашни имало и еднотипни, че то по едно време и да обичаш математика нормално да ти втръсне. Но за всеки влак пътници Simple Smile
Много са различни двете училища. Което е чудесно, защото и двамата ми сина не искаха и да чуят за СМГ Simple Smile

# 223
  • София
Тогава защо постоянно ги сравнявате. Много грозно звучи отстрани. Все едно избивате комплекси.
Всички виждат, че училищата са различни и несравними. Ама и децата, които учат в тях са различни.

# 224
То някои деца не искат да чуят и кварталното училище,  ама това е друг въпрос. .....

Общи условия

Активация на акаунт