НПМГ - тема 8

• 77 629
  • 753
  •   2
Отговори
# 315
Мерси за мненията, просто от сега обмислям различните варианти, въпреки че не знам къде ще се класира. Например в ПЧМГ за 5 клас почти целите следобеди са в школи и спорт, някои платени, други вкл. в таксата. За мен това е идеален вариант.
Есента ще малко над 10 г. и не желая да се прибира сам.
Aми не е точно така.
Може би няколко следобеда можете да ангажирате с платените. Безплатните са с подбор.
Но не ви виждам детето да влезе в училище в 8 и да си тръгне в 16.30 и след това да пише у дома домашно 3-4 часа.
Малко нечивешко ми се вижда Simple Smile

# 316
  • в страната на чудесата
За първи път чувам, че някой в Пчмг пише домашно 4 часа.
Не вярвам и в нпмг да е обичайна практика. Може би епизодично, някакъв преговор за контролно. Но всеки ден?

# 317
  • София
Здравейте, аз наскоро открих топлата вода Simple Smile - че в НПМГ има географска паралелка. Синът ми много харесва география и се запалих как може да кандидатства там, класира се за 2 кръг на олимпиадата. Докато не видях балообразуването...
2хматематика....Олеле... Като кандидатствала 2 години с математика (ММ също) просто не мога да си обясня защо, но детето не я разбира и това е. И не му харесва, няма стимул да се пребори със задачите
Все пак ще го изпратя на състезанието, много благодаря на съфорумката, която ни отвори очите, защото заповедта е зле написана. Все пак географията някак не ми прилича на чисто природна наука

# 318
  • в страната на чудесата
Е как да не е природна наука. Да не е хуманитарна.

# 319
  • София
Ами някъде я бяха класифицирали като обществена наука. Не става дума само за релеф и полезни изкопаеми.
А и е само 1 паралелка... общо взето безнадеждна работа, но ще опитаме и това

# 320
  • София
А забелязахте ли, че това са критериите за всички деца. А и в тази паралелка кандидатстват деца, които искат да учат география, а не математика. Така че Вашето дете ще се състезава с деца със сходни интереси и най-вероятно подобно отношение към математиката.
Моето кандидатства с биология и имаше същите притеснения, но накрая водеща се оказа оценката по биология, а не 2хМат.

# 321
  • София
Здравейте, бихте ли споделили отзиви за паралелките с природни науки?

На какво ниво е математика в тях?

Как се избира третия профилиращ предмет за 11клас измежду зададените опции?

Освен разликите в балоообразуването и фокуса върху биология в едната паралелка, химия в другата и различния език (немски) в третата, има ли някакви други съществени различия?

Децата в тези паралелки основно към кандидатстване с медицина ли са насочени или има и такива с други планове за реализация Thinking

Много ще съм благодарна, ако може да споделите информация от опита с вашите деца.

Ще чакаме с нетърпение и дните на отворени врати за повече детайли..

Здравейте, пак ще си задам въпросите за природните паралелки, че се загубиха без отговор покрай обсъжданията на занималните.

Бихте ли споделили информация, ако децата ви са влезли с биология и химия.

Вампирче, вашето дете в коя от паралелките с биология е?  Какви са ви впечатленията?

# 322
  • София
И аз искам да се присъединя към питането към майки на деца в училището, какво е нивото на изучаване на чужд език?

# 323
  • София
Синът ми беше в паралелката, която е само биология с АЕ. За трети профил избра история.
Дадоха им избор от всички предмети, освен рисуване, спортни, музика и подобни. Децата си избраха, но трябваше да сформира група от поне 18 деца. Имаше предмети, за които имаше желаещи, но недостатъчно и не се сформира група.

Нивото на математиката зависи и от самия клас. В класа на моето дете имаше 4-5 деца, които записаха профил математика. Учителите са си ОК, но интересът на децата в различните паралелки е различен. В паралелката с биология вървят много по-бавно от паралелката с физика. За желаещите има школа и там напредват доста. Мисля, че всичко това се подразбира.

За нивото на английски аз съм доволна. В осми клас и двете ми деца случиха на прекрасни учители. Но отново си е до дете. Аз винаги съм била на мнение, че езикът не е основен в МГ и няма как да е на ниво ЕГ. Въпреки това, без допълнителни курсове и уроци в 8-12 клас, моето изкара 6.00 на ДЗИ и в 12 клас беше близо до чертата за трети кръг на олимпиадата по АЕ. Но нямам наблюдения за другите деца в класа и випуска.
Както за всеки друг предмет - ако детето иска да го учи - има начин и условия в гимназията. Ако не иска - ще избута.

Що се отнася до плановете - голямото влезе с планове за медицина. В 11 клас твърдо заяви, че не иска това и без никакъв проблем го приеха и право в СУ и в УНСС ( за икономиките също балът му беше достатъчен).
Малкото избра да учи физика в гимназията, но далеч не е сигурен какво ще учи след това. Иска да се занимава с програмиране, но ще го учи извън гимназията.
Т.е. далеч не всички деца са с еднакви цели и гимназията не ги вкарва в някакви рамки, строй или каквото и да е.

Това е само моят опит. Факт е, че след голямото, малкото също избра НПМГ и му харесва там.

# 324
  • София

Т.е. далеч не всички деца са с еднакви цели и гимназията не ги вкарва в някакви рамки, строй или каквото и да е.

Това е нещото, което от позицията ми на майка на зрелостник, оценявам изключително! И не е единственото, разбира се! Но е много важно детето да намери своята среда и интереси, да бъде поощрявано в тях, независимо от това в каква паралелка е, да се чувства добре и оценено в/с нещата, които обича да прави.
НПМГ е най-доброто място за любопитни деца. Nerd

# 325
  • София
Да имаш приятели и съученици от всички области на науката също е много ценно.

# 326
  • София
А забелязахте ли, че това са критериите за всички деца. А и в тази паралелка кандидатстват деца, които искат да учат география, а не математика. Така че Вашето дете ще се състезава с деца със сходни интереси и най-вероятно подобно отношение към математиката.
Моето кандидатства с биология и имаше същите притеснения, но накрая водеща се оказа оценката по биология, а не 2хМат.
Дано е така... Но можеше резултатът от олимпиада/състезание да е х2, а не НВО по математика.
Освен за математическия профил, разбира се.

# 327
  • София
Вампирче, Слънчевата - много благодаря за споделените мнения. Много полезна информация!

А за паралелката с немски и биология + химия някой има ли информация? Kато бал от миналата година изглежда една идея по-достъпна. Немският дали се изучава отначало или предполага предишна основа?

# 328
Вампирче, Слънчевата - много благодаря за споделените мнения. Много полезна информация!

А за паралелката с немски и биология + химия някой има ли информация? Kато бал от миналата година изглежда една идея по-достъпна. Немският дали се изучава отначало или предполага предишна основа?
Toва е единствената паралелка в която можеш да кандидатстваш само и единствено с резултатите от тяхното състезание. Взима се и биология и химия.
Немският почва от ниво А1 - тоест от абуката.

# 329
Има ли сформирани групи по руски като втори език след 8-ми клас?
набор 2001 имаше, ама сега?

Общи условия

Активация на акаунт